Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@nikitka444 nie, DP nepodávaš, nemala si zdanitelné príjmy..
@evita68 dakujem,lebo niekto hovori,ze aj ked som pn,tak som prijímala peniaze.cize nemusim sa o nic starať?a niekto zas hovori,ze ked si na pn,tak este vrátia dane
@nikitka444 no ale... platila si v roku nejakú daň? nemocenské a materská sa nezdaňuje, takže nemajú ti čo vrátiť 🙂
@evita68 dakujem velmi pelne
Dobry den ,mam k vam prozbu co sa tyka danoveho priznania,minuli rok mam celi odpracovany,ziadne PN,ani ine zalezitosti nezdanitelna cast na danovnika bola 3735 a nejake centy ,zarobok bol 6287,- Musim si podat DP aj ked som nemala inu zarobkovu cinnost,ani vyhra nic??
Moji zamesnavatel my dal iba potvrdenie. Co s tym?? Dakujem za dobru radu 🙂
Pekny den.
Jarka.
Ahojte, chcem sa opytat ohladne uplatnenia bonusu na manzelku v danovom priznani. Moze si manzel na mna uplatnit danovy bonus? - zijeme spolocnej domacnosti a starame sa o 5 rocne dieta a ja som SZCO. dík
Dobrý deň, viete mi prosím poradiť?
Týka sa to Ročného zúčtovania dane za rok 2013.
- do 10.4.2013 som bola na RD
- od 11.4. 2013 som zamestnaná (návrat do pôvodnej práce)
Predtým si na mňa uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na manželku môj manžel (živnostník). Ako ďalej teraz?
- má si on uplatniť na mňa NČZD na manželku do 10.4.2013 a
- potom od 11.4.2013 si mám uplatniť NČZD na daňovníka ja sama na seba ???
- Kde a ako to potom uviesť v tlačive "Žiadosť" a "Vyhlásenie" ?
- Sú k tomu potrebné nejaké potvrdenia pre neho a pre mňa (z ÚPSVaR a od môjho zamestnávateľa pre môjho manžela o tom, že už pracujem ???)
ĎAKUJEM 😵
@evita68 ahoj,sledujem že vieš v tom chodiť 😀 vieš mi prosim ta poradiť?minuly rok som bola od 1.1.-16.5.-PN a od 16.5-doteraz som na materskej,treba podavať daňove priznanie?a može si muž v praci na mna uplatniť danovy bonus alebo niečo take?
@tanicka696 ty nepodávaš... manžel môže uplatniť nezd. časť na teba, ale materská a nemocenské sa zarátava do tvojho príjmu pre posúdenie výšky, ktorú si môže uplatniť na teba
Prosim o radu, lebo pre mna je to spanielska dedina a rok co rok sa to opakuje.
I, II 2013 – trvala rodicovska dovolenka
II – V 2013 – pracovny pomer
V – VII – PN (zaciatok PN pocas ochrannej doby po ukonceni PP)
VIII – XII – pracovny pomer
Danovy bonus som poberala od II....za VI, VII som mala len PN, takze vtedy som ho nemala. Bio otec ho za rok 2013 nepoberal. Teda nemala som ho za mesiace I, VI, VII
V lete 2013 som sa vydala, manzel v roku 2013 2m nepracoval – bol evidovany na UP.
Sucasny zamestnavatel mi urobi danove priznanie, ale potrebujem podklady – co vsetko k tomu potrebujem? Moze si aj manzel uplatnit nieco na mna, kedze som bola I, II este na RD, ale vtedy sme este neboli manzelia?
@ootaznik z kazdeho co si napisala budes potrebovat potvrdenie o prijme (o rodicaku, z byvalej prace, zo socialky o PNke). danovy bonus ti za mesiace, ktore si nedostala doplatia v rocnom zuctovani dane (teda ak bol ostatny prijem z pracovnych pomerov viac ako cca 2026€ v hrubom. tak isto sa ti moze douplatnit odpocitatelna polozka za mesiace 1-2 a 5-7, vsetko zalezi od tvojho prijmu... ..a zase od prijmu zavisi ci by dostal nieco tvoj muz, samozrejme ak, tak sa odpocitaju od nezdanitelnej ciastky (alikvotne podla poctu mesiacov co ste manzelia) tvoje prijmy
@evita68 ahojky, prosím poradíš aj mne 🙂 Mám veľký guláš 🙂
Manžel si tiež priniesol domov tlačiva Vyhlásenie a Žiadosť...mám viacero otáziek, ak mi viete poradiť, budem veľmi vďačná.
Potrebujeme vyplniť tlačivá pre neho do práce, ja som bola celý rok 2013 na rodičovskej dovolenke, ale popri tom som 3 mesiace pracovala a mimo toho som chodila sem tam na brigádu, všetko som mala zdanené.
V tlačive Žiadosť v údajoch o manželke potrebujem poradiť "Úhrn vlastného príjmu manželky v zdaňovacom období .....€ " tam má manžel napísať sumu, ktorú som dostala za celý rok spolu?Teda všetky moje príjmy spolu za celý rok? Teda rodičovské spolu + tie všetky moje výplaty popri tom? A k rodičovskému sa rátajú aj rodinné prídavky (do mojho prijmu) ? Mám mu tam taktiež vyplniť oboch zamestnávateľov a k tomu napísať aj úrad práce, soc. vecí a rodiny, ked som na rodičovskej?
A ešte prosím, ako je to tento rok s bod č. IV. Uplatnenie poistného a príspevkov - teraz sa dá znova uplatniť? a bod č. V Žiadosť o priznanie a vyplatenie zamestn.prémie - kto o to môže žiadať?
Ďakujem za všetky rady 🙂 🙂 🙂
@chavierka do tvojich príjmov napíšeš iba príjem zo zamestnaní /hrubý príjem mínus odvody/... ak si nepoberala materské alebo nemocenské, tak tam už nič iné nepíšeš..
poistné - píšu sa tam povinné odvody /napr. z ročného zúčtovania zdravotnej poisťovne, životné poistky nie/
zamest. prémia - manžel má zrejme vysoký príjem, kedže žiada o úľavu na teba, takže nárok nebude
@evita68 takže tam nebudeme nič písať, že som na rodičovskej dovolenke, ani žiadny príjem - teda vôbec nič o tom, že poberám rodičovský príspevok? Tak? Takže len tú moju 3 mesačnú prácu a tie brigády...Mám si zvlášť opísať z každého toho mesiaca /hrubý príjem - odvody/ a spočítať a to tam uviesť - výslednú sumu? Alebo len spočítať všetky moje čisté mzdy (už zdanené)?
k zamestnaneckej prémie sa pýtam len preto, lebo manžel je v tejto práci od augusta 2013, dovtedy bol len poberatelom opatrovatel.príspevku, nebol zamestnaný
ďakujem Ti pekne

Ahojte ,prosim vás nevedeli by ste mi poradiť,ci mam podať daňové priznanie ked od septembra 2012-marca 2013 som bola pn a od marca 2013 som na materskej.dakujem...doba určitá mi skončila v apríli 2013..dakujem vsm