icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evita68
23. jan 2014

@lucatko87 trvalé bydlisko nie je rozhodujúce

lucatko87
23. jan 2014

@evita68 veľmi pekné ďakujem za odpovede pekný večer

bibuska22
23. jan 2014

@evita68 Ano, od 1. aprila som na urade prace.

evita68
23. jan 2014

@bibuska22 tak potvrdenie z úradu práce o evidencii a výške podpory

bibuska22
24. jan 2014

@evita68 dakujem, tie ostatne 3mesiace nemusim dokladovat? a ak som nemala podporu - ani cent som od statu nedostala, tak to tam musi byt uvedene? na up mi dali len potvrdenie o uvidencii. Vdaka!!!

evita68
24. jan 2014

@bibuska22 stačí ti to potvrdenie a manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie čestne prehlási, že si nemala žiadny príjem

bibuska22
24. jan 2014

@evita68 dakujem velmi pekne za rady 😉

mimi36
25. jan 2014

ahojte vie mi niekto poradiť, som na rodičovskej a môžem požiadať zamestn. o ročné zúčt. dane? minulí rok som bola na materskej od 22.3 do 14.12. 2013 ďakujem

evita68
25. jan 2014

@mimi36 čo bolo do nástupu na materskú?

mimi36
26. jan 2014

@evita68 zamestnanie a pn počas trehotenstva

evita68
26. jan 2014

@mimi36 no tak môžeš, ak si mala nejaký príjem zo zamestnania 🙂

drobcula
26. jan 2014

@evita68 ahoj, mohla by si mi poradit, budem si robit DP, cely rok som bola na RD, dostala som vypoved a odstupne, tak som sa chcela spytat, ci tam uvediem do celkovych prijmov RP sumu za cely rok plus odstupne, alebo len odstupne, kedze RP je oslobodeny ? Dakujem🙂

majusqa77
26. jan 2014

@drobcula mala by si mat potvrdenie o zdanitelnej mzde o zamestnavatela. a uvadzas tam prijmy odtial.. ..odstupne, z toho platene odvody a dan

evita68
26. jan 2014

@drobcula keďže ako píšeš, rodič. príspevok je oslobodený, tak sa v DP neuvádza..

drobcula
26. jan 2014

@majusqa77 ano, uz som si ho pytala, este nan cakam 🙂

drobcula
26. jan 2014

@evita68 vdaka, a musim aj prilozit potvrdenie o poberani RP?

evita68
26. jan 2014

@drobcula nie, iba o príjme zo zamestnania

drobcula
26. jan 2014

@evita68 dakujem🙂

frapper
26. jan 2014

@evita68 CHcem sa tiež opýtať,pracujem ako reprezentant poisťovne.Mala som za celý rok príjem,aké odpočty si môžem uplatniť?Napr.na seba koľko,platby na SP,zdrav.poisť.,výdavky počas roka a čo ešte-vôbec tomu nechápem.

sima188
27. jan 2014

Ahojte,poprosim vas o radu. Moze si manzel na mna uplatnit nezdanitelnu cast a zaroven mozem si aj ja uplatnit zamestnanecku premiu?Pracovala som cely rok zarobila som 2582,17 eur a manzelia sme od juna minuleho roku. Ak sa to neda naraz uplatnit tak neviete co by sa mi viac oplatilo?

zuzi_33
27. jan 2014

Ahojte baby, skusim ist po radu sem ohladom danoveho priznania.... 5 rokov sme zili v zahranici (irsko), minuly rok v marci 2013 sme sa vratili natrvalo na Slovensko. Ja som od 1. marca na rodicovskej dovolenke. do konca februára som bola zamestnana v irsku, ale bola som na materskej dovolenke. Ako mi skoncila materska, dala som vypoved v praci. Hned som sa evidovala na SK urade a som teda na rodicovskej dovolenke. Otazka teda znie - mam podavat danove priznanie????
Partner bol tiez do konca februara zamestnany v irsku a od marca je evidovany na urade prace na slovensku. Tiez ta ista otazka - ma podavat danove priznanie? Od 1.februra tohoto roku ma nastupit do prace, neviete mi poradit - ak teda bude musiet podat danove priznanie, ma si ho podat sam, alebo to urobi uz novy zamestnavatel?
Nevyznam sa vobec v tychto veciach, takze vopred dakujem za vsetky odpovede.

evita68
27. jan 2014

@zuzi_33
1. ty si zdaniteľné príjmy nemala, nepodávaš DP
2. ak priateľ nezarobil viac, ako 1867,97 eur, tiež nemusí

evita68
27. jan 2014

@sima188 splňaš niečo z tohoto? :
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e)

ak nie, manžel si na teba nemôže nič uplatniť

sima188
28. jan 2014

@evita68 juuj tak to asi nie to som netusila ze su tam taketo podmienky deti este nemame ani nic ine z toho mi teda nebude platit tak az buduci rok, ale hadam mi nieco vratia aspon z tej zamestnaneckej premie. dakujem velmi pekne za radu moc mi pomohla 🙂

zuzi_33
28. jan 2014

@evita68 dakujem pekne za info. Este sa chcem opytat,ak teda priatel zarobil viac ako spominanu ciastku podava si danove sam, alebo mu to urobi uz novy zamestnavatel? (nastupuje 1.2.)

evita68
28. jan 2014

@zuzi_33 musí sám

matki
28. jan 2014

Ahojte babenky, viete mi prosím niektorá poradiť? Momentálne som na rodičovskej dovolenke od decembra 2013 a môj manžel je riadne zamestnaný. Môže si môj manžel na mňa uplatniť NČZD v prípade, že minulý rok:
-celý január som pracovala u môjho zamestnávateľa+na dohodu u iného zamestnávateľa
-od 1.februára do 18.apríla som bola na PN-rizikové tehotenstvo
-od apríla do decembra som poberala maximálnu materskú
Veľmi pekne ďakujem za pomoc. 🙂

zalka
28. jan 2014

@matki nie nevýjde mu nič ččo by si m ohol uplatniť , len príjem z MD je vyšší ako NCZD 3735,94 eur

matki
28. jan 2014

@zalka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

mia551
28. jan 2014

@matki materské ako aj PN sa zarátavajú do Tvojho príjmu za minulý rok, takže manžel nemá nárok na odp. položku na Teba, iba ak by Tvoje celkové príjmy boli menšie ako 3 735,94 eur...