Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte vie mi niekto poradiť, som na rodičovskej a môžem požiadať zamestn. o ročné zúčt. dane? minulí rok som bola na materskej od 22.3 do 14.12. 2013 ďakujem
Ahojte,poprosim vas o radu. Moze si manzel na mna uplatnit nezdanitelnu cast a zaroven mozem si aj ja uplatnit zamestnanecku premiu?Pracovala som cely rok zarobila som 2582,17 eur a manzelia sme od juna minuleho roku. Ak sa to neda naraz uplatnit tak neviete co by sa mi viac oplatilo?
Ahojte baby, skusim ist po radu sem ohladom danoveho priznania.... 5 rokov sme zili v zahranici (irsko), minuly rok v marci 2013 sme sa vratili natrvalo na Slovensko. Ja som od 1. marca na rodicovskej dovolenke. do konca februára som bola zamestnana v irsku, ale bola som na materskej dovolenke. Ako mi skoncila materska, dala som vypoved v praci. Hned som sa evidovala na SK urade a som teda na rodicovskej dovolenke. Otazka teda znie - mam podavat danove priznanie????
Partner bol tiez do konca februara zamestnany v irsku a od marca je evidovany na urade prace na slovensku. Tiez ta ista otazka - ma podavat danove priznanie? Od 1.februra tohoto roku ma nastupit do prace, neviete mi poradit - ak teda bude musiet podat danove priznanie, ma si ho podat sam, alebo to urobi uz novy zamestnavatel?
Nevyznam sa vobec v tychto veciach, takze vopred dakujem za vsetky odpovede.
@sima188 splňaš niečo z tohoto? :
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za
a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e)
ak nie, manžel si na teba nemôže nič uplatniť
Ahojte babenky, viete mi prosím niektorá poradiť? Momentálne som na rodičovskej dovolenke od decembra 2013 a môj manžel je riadne zamestnaný. Môže si môj manžel na mňa uplatniť NČZD v prípade, že minulý rok:
-celý január som pracovala u môjho zamestnávateľa+na dohodu u iného zamestnávateľa
-od 1.februára do 18.apríla som bola na PN-rizikové tehotenstvo
-od apríla do decembra som poberala maximálnu materskú
Veľmi pekne ďakujem za pomoc. 🙂

@lucatko87 trvalé bydlisko nie je rozhodujúce