icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

zalka
28. jan 2014

@lunija do DP zahrnie len príjmy zo zamestnania, ak bola jeho mzda v hrubom vyššia ako 2026,20 eur môže žiadať o doplatenie DB za ostatné mesiace, ak bola nižšia nárok na DB nevznikne.
A to má taký príjem, aby si aj teba odrátal? Ale áno môže využiť tvoju NCZD za čas čo si na RD.

lunija
28. jan 2014

@zalka aha ďakujem..no ked robil celý rok tak si ma odpočítaval ale teraz mu to asi nevydá ..veľmi pekne ďkujem za odpoveď 🙂

zalka
28. jan 2014

@lunija rado sa stalo

monita662
29. jan 2014

@angua27 ..ak by ste mi poradili a vysvetlili po lopate bola by som velmi vdacna ,,,s priatelom zijeme v Sev.irsku ....moja mala bude mat v aprili 3 roky a nepoberam nanu danovy bonus kedze som otom nevedela doteraz ...nasi znamy si raz rocne odtialto davaju robit na SR tento danovy bonus a zakazdym pekne dostanu spet ....preto sa pytam ci je to legalne... kezde zijeme uz 8 rokov v zahranici ...ja s SR poberam iba rodicovsky prispevok ...Pridavky priatel pobera tu ...takze ,,,,moze si priatel dat ziadost na danovy bonus na malu ?a popripade by nam bolo vyplatene aj spetne? dopredu kazdemu dakujem za vysvetlenie a uvedenie na pravu mieru

angua27
autor
29. jan 2014

@monita662, legálne to podľa mňa je. aj daňový bonus môžete získať aj vy, stačí aby priateľ podal na SVK spätne daňové priznania za posledné tri roky, v ktorých si o vyplatenie bonusu zažiada.

quinka1
29. jan 2014

prosim vas, rata sa do prijmu aj prijem z PN z dobrovolneho nem. poistenia?
som nezamestnana, na urade prace, no takmer cely rok som poberala PN vo vyske 550 €. manzel si asi nemoze uplatnit danovy bonus, ze? je potrebne ma v jeho danovom priznani vobec uvadzat?
dakujem!

olinka166
29. jan 2014

@quinka1 ak boli tvoje príjmy aj z PN vyššie ako 3 735,94 eur, tak si na teba manžel nemôže odrátať nezdanitelnú časť, uvádzať v DP netreba nič... danový bonus je na dieťa...

patulienkab1
29. jan 2014

Ahoj, poradíte aj mne? V r. 2013 som poberala rodičovský príspevok a popri tom 4 mesiace pracovala na dohodu. Mám si podávat danove priznanie?

angua27
autor
29. jan 2014

@patulienkab, ak Tvoje príjmy z dohody boli spolu vyššie ako 1867,97 Eur, tak si daňové priznanie podať musíš. ak boli príjmy nižšie, tak odporúčam podať daňové v prípade, že Ti boli strhávané preddavky (resp. záloha) na daň od Tvojho zamestnávateľa. v tom prípade sa Ti tie preddavky vrátia.

nelly3
29. jan 2014

Ahojte, chcela by som sa informovat, som zamestnana na dobu neurcitu, DP mi robi zamestnavatel, nakolko som ale v roku 2013 vyhrala tablet (hodnota okolo 500 eur) musim zaplatiti dan z vyhry som sa docitala. treba to DP za rok 2013 nejako specialne urobit? ci by som si to aj sama dokazala? nemate skusenost s tym?

majusqa77
29. jan 2014

@nelly3 tym padom by ti mal zamestnavatel dat len potvrdenie a DP si musis spravit sama. pozor, ze nepenaznych vyhier musis odviest aj zdravotne poistenie

nelly3
29. jan 2014

@majusqa77
to viem, uz mi dal zamestnavatel potvrdenie, lenze co dalej 😀 no asi si musim najst nejaku uctovnicku nato. a tu dan do zdr.poistovne viem, to sa robi neskor ci ako?

billam
29. jan 2014

Baby, ako je to, ak sa má spraviť daňové priznanie po mrtvom? Na papieri mám, že povinnosťou dediča, je podať daňové priznanie do troch mesiacov po smrti....lenže ide o to, že dedicke konanie ani po troch mesiacoch nie je uzavreté. Ako to štát teraz berie? Podľa zákona som dedic, ale ja sa predsa môžem pri dedicskom konaní zriect dedicstva...tým pádom nikto nemusí podať daňové....resp.poda sa a to bude asi tak všetko.

ludka707
29. jan 2014

chcem sa opýtať, viete ako sa počíta nezdaniteľná časť na manželku, aby si mohol manžel uplatniť v daňovom, ked sme manželia v minulom roku len od novembra? počíta sa to alikvotnou časťou alebo nie tak ako pri nezdaniteľnej časti na daňovníka? a bonus na dieťa ako sa prosím vás vypočíta? ked sa nám tiež dieťa narodilo v apríli minulého roku? robím daňové ale takéto som ešte nerobila...a ja ked som minulý rok celý poberala len materskú a potom rodičovský tak nemusím podávať však? dakujem 😉 😉

majusqa77
29. jan 2014

@nelly3 ja robim danove priznania cez program e-dane (da sa stiahnut z financnej spravy), len este niesu zverejnene tlaciva na rok 2013 (teda v pondelok este neboli, odvtedy som nepozerala). a robis potom danove priznanie typ B. vyhra je prijmom podla § 8

nelly3
29. jan 2014

@majusqa77
dakujem, a teda ako laik si to budem vediet sama cez ten program e-dane urobit DP za rok 2013?

majusqa77
29. jan 2014

@nelly3 tak to si netrufam povedat 🙂

choka
30. jan 2014

Ahojte baby bola som evidovaná na Upsvar minulý rok, na Sp mi povedali, že k môjmu daňovému priznaniu mi stačí len Potvrdenie o evidencii. Stačí fotokopia, alebo originál?Vďaka.

evita68
30. jan 2014

@choka k tvojmu DP netreba žiadne tlačivo o evidencii

evita68
30. jan 2014

@ludka707 ty daňové nepodávaš

bonus na dieťa si môže manžel uplatniť od apríla

nezd. časť na teba pre manžela: 3735,94 - materské : 12 x počet mesiacov, kedy ste k 1. v mesiaci boli manželia

ludka707
30. jan 2014

@evita68 super dakujem 🙂 a ked sme sa vzali 16 novembra tak tá nezdaniteľná časť bude za mesiac december celá a za november mám tiež vypočítať len za tých zvyšných 14 dní? či to je za celý november? a dcera sa narodila 15. apríla tak tam sa tiež ten mesiac kráti na zvyšných 15 dní? či celý apríl? dakujem za odpoved 🙂

zalka
30. jan 2014

@ludka707 ked ste sa vzali 16.11. tak NCZD si môže uplatniť len za december ... a DB na dieťa od apríla čiže za 9 mesiacov.

evita68
30. jan 2014

@ludka707 bonus sa nekráti, je to za celých 9 mesiacov
výpočet na nezd. časť na teba som ti predsa napísala..

ludka707
30. jan 2014

@evita68 jj super dakujem 🙂

dada1982
30. jan 2014

chcela by som sa opýtať minulý rok som do júna poberala materskú a od júna rodičovský príspevok musím si podať daňové priznanie a ako to je z uplatnením odpočiteteľnej položky na manželu? oplatí sa mi to? Ďakujem

barbara007
31. jan 2014

@majusqa77 tie danove doteraz nie su, kazdy rok s tym maju problem...dufam ze po vikende uz nabehnu...

barbara007
31. jan 2014

@nelly3 nie je to tazke, program ti sam vela veci vypocita, ked tak sa ozvi pomozem 🙂

majusqa77
31. jan 2014

@barbara007 nemyslim si 🙂 vlani boli neviem ci koncom februara alebo az zaciatkom marca 🙂

nelly3
31. jan 2014

@barbara007
dakujem

uglybetty1234
1. feb 2014

Ahojte,
v decembri minuleho roka som zacala pracovat na trvaly pracovny pomer. Som aj poberatelom rodicovkseho prispevku. Mam si podavat fanove priznanie kvoli tomu jednemu mesiacu pri nizkom príjme cca 250 eur?
Dakujem