icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

zalka
1. feb 2014

@uglybetty1234 zaplatila si z príjmu nejakú daň? lebo podla výšky príjmu nemáš povinnosť podávať DP ... ale ak ti strhli nejakú daň tak DP by som podala aby sa mi daň vrátila

kajas13
1. feb 2014

Poprosím o radu, ja som tiež poberala max. podporu v nezamestnanosti (január - jún) ktorá presiahla sumu 3700 eur 🙂 , od vtedy som nemala žiadny príjem ☹ , to že nemusím podať DP mi odľahlo, ale neviem či si manžel môže na mňa uplatniť nezdaniteľnú položku pri svojom ročnom vyúčtovaní v práci.

zalka
1. feb 2014

@kajas13 nie nemôže ak je suma podpory vyššia ako 3735,94 eur

kajas13
1. feb 2014

@zalka ďakujem pekne,tak aspoň mám o jednu cestu na sociálnu poisťovňu menej, hlavne že tu daň z podpori nemusím platiť

zalka
1. feb 2014

@kajas13 podpora nie je zdaniteľný príjem ... z nej sa dane neplatia ...

radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
elienocka
2. feb 2014

od roku marca v roku 2011 som pracovala do 31.3.2013.uz mi nepredlzili zmluvu od 1.4 som isla na PN do 23.aprila a od 24.aprila na matersku dovolenku ta mi konclila jejako 18 decembra.a teraz som na rodicovkej dovolenke.prisiel mi papier z byvalej roboty ze za tie 3 mesiace-nezdanitelna cast na danovnika je len 933 eur .musim aj ja podat danove priznanie?

majusqa77
2. feb 2014

@elienocka skor si pozri, ci tam mas nejaku zaplatenu dan. ak ano, tak sa ti to oplati a vratia ti ju. teoreticky by si mohla aj ich - ako posledneho zamestnavatela poziadat o rocne zuctovanie dane

elienocka
2. feb 2014

tento papier mi prisiel v oktobri -to co si pisala ci tam mam zaplatenu dan to je ciastkovy zaklad dane-to je 1147e uhrn preddavkov na dan je 40 e.je tam este papierik ze musim poziadat o vykonanie rocneho zuctovania plus dolozit potvrdenie ,ktore mi zaslali plus zdokladovat zvysok roku2013.rata sa do toho aj materska aj rodicovsky?

elienocka
2. feb 2014

som z toho jelen.ako je to s tym prijmom vyšší ako 1867?

majusqa77
2. feb 2014

tak potom sa ti oplati o to rocne zuctovanie dane poziadat - tych 40€ by ti vratili. dokladuju sa vsetky prijmy (materska, rodicak), do zdanitelnych prijmov sa tebe nepocitaju

elienocka
2. feb 2014

dakujem za radu

zalka
2. feb 2014

@radkovadanka PN, MD, RP nie sú zdaniteľné príjmy ... ak si nemala príjem zo zamestnania tak DP podávať nemusíš.

uska2
3. feb 2014

ahojte, znova sa obraciam na expertky, ktore mi perfektne poradili ked som koncila v robote. A teraz riesim RZD vs danove priznanie a som z toho magor. Som slobodna, do 10.9 na rodicovskom prispevku, od 11-15.9 cerpanie dovolenky, nasledne vyplatene odstupne a zvysok dovolenky, od 16.9 dodnes na urade prace s maximalnou podporou. Ci som zaplatila dan z odstupneho neviem, lebo pasku mi neposlali.
1. Mam poziadat zamestnavatela o RZD a dodat potvrdenia z Uradu prace ohladom vysky rodicovskeho a zo socialky potvrdenie o vyske davky v nezamestnanosti, alebo si vyziadat od zamestnavatela potvrdenie o prijme a robit DP sama? Alebo nerobit nist 🙂 dakujem.

zalka
3. feb 2014

@uska2 požiadaj zamestnávateľa o potvrdenie o zdaniteľných príjmoch ... a urob si DP sama ... je to najistejšie.

uska2
3. feb 2014

sa musim priznat ze DP som si nikdy nerobila, a ani robit nemusela...tie potvrdenia z uradu prace a socialky budem tiez potrebovat k DP?

zalka
3. feb 2014

@uska2 nie z UP a fSP nie sú zdaniteľné príjmy ide len o príjem zo zamestnania ...

uska2
3. feb 2014

dakujem a nevies ci to nie je potrebne ani potvrdenie na zdokladovanie celeho roka?

linduska_
4. feb 2014

Je tu niekto kto robí účtovníctvo, prípadne robí i daňové priznania, atď? Chcem sa spýtať, čo všetko môže živnostník odpísať... na rodinu, atď

etella01
4. feb 2014

Ahojte, potrebujem poradit!!!Az teraz som sa dozvedela za manzel si moze uplatnit daňový bonus na môjho syna z prvého manželstva, len netuším ako sa to da spätne uplatnit teraz pri daňovom priznaní. Nikto na syna nepobral cely rok 2013. Dakujem za rady..

evita68
4. feb 2014

@etella01 normálne v žiadosti o ročné zúčtovanie ak je zamestnanec,
alebo v daňovom priznaní, ak si ho podáva sám

etella01
4. feb 2014

@evita68 ok, velmi pekne dakujem.

martinkaa299
4. feb 2014

@evita68 dobrý deň videla som ze ste v predchadzajucich pripadoch poradili tak sa na Vás aj ja obratim s radou. cely rok som probera rodicovsky a 3 krat som bola na brigáde dokopi suma vysla cca 200e v cistom. dane mi odvadzali. mozem si podat danove aj ja aj manzel si moze uplatnit namna nezdanitelnu ciastku? dakujem za radu martina

evita68
4. feb 2014

@martinkaa299 áno, podaj DP a daň sa ti vráti..
manžel si uplatní na teba 3735,94 - hrubá mzda + odvody

martinkaa299
4. feb 2014

@evita68 dakujem pekne lebo niekto mi povedal ze mu to nevide ked som brigadovala

gesypa
4. feb 2014

dobrý den, pridala som sa k vám, s nád mi pomôžete..........minulý rok som pracovala do augusta v jednej firme, v auguste som dala výpoved a od augusta som na úrade práce. Musím si spraviť danové priznanie??...čo k tomu potrebujem?? ...asi RZD od bývalého zamestnávatela do 15.2.2014 a aj niejaké tlačivo z uradu práce? a potom aké typ danového priznania si mam spraviť, som z toho jelen, dakujem za každú radu a postup.

evita68
4. feb 2014

@gesypa nemusíš podávať DP, stačí požiadať bývalého zamestnávateľa o ročné zúčt. dane - do 15.2.

ak by si chcela sama podať, potrebuješ od zamestnávateľa potvrdenie o príjme

evickav
4. feb 2014

@evita68 dobry den, mozem aj ja poprosit o radu?
Minuly rok som bola do 20.7. na MD + aj MD z DNP, potom som presla na RD, ale od 21.7. som aj zamestnaná, ale som PN,,, neviem ci si moze mm na mna uplatnit dan? A ak ano, tak ake tlacivo treba dolozit? A kam?
Dakujem

gesypa
4. feb 2014

@evita68 takže mne stačí len ked požiadom bývalého šéfa aby mi spravil ročné zúčtovanie dane do 15.2.? nemusím vypisovať danové priznanie? vieš mi vysvetliť prečo ? všetci mi hovoria že budem potrebovať si spraviť danové priznanie...