Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@michala1104 nie nič ti nevrátia, ale DP podať musíš ak ti zamestnávateľ nespravil RZD ak si oneho nepožiadala.
@zalka ahoj pozerám že sa vyznáš pomáham jednemu kamaratovi s daňovým priznáním a mam dotaz. pracoval chvilku v čr ma klasika potvrdenie o príjmu z čr (prepočítala som podla nbs) ale neplatil tam žiadnu daň len poistné a moja otázka znie zadávam to do riadkov tam čo aj základ zo SR a poistné zo SR? Potom to nikde nevynímam ak nič neplatil či ako to je? ďakujem
@janabanana do oddielu V . príjmy zo závislej činnosti dáš všetky príjmy z čr, sr aj odvody tam napočítaš ... a potom musíš vyňať teda na riadok 47 napíšeš príjmy z čr .. teda hrubý príjem - odvody = základ dane a to dáš do riadku 47
@zalka hej to ano ale aj v prípade ak nebola v čr zaplatená dan v tom talčive ma zaplatené len poistné ale dan nie to mi nejde do hlavy 😀
@janabanana hm... ved nemusela byť zaplatená daň, ak mal nizky príjem nepoznám zákony čr... ale DP urob tak ako som ti napísala nemá to vplyv ...
@zalka ok dakujem som si len nebola istá ako to chodí s tímto lebo to vynatie som si robila ked som priša z uk ale toto ma nejako popletlo Ďakujem ešte raz....
@janabanana mal by sa robiť zápočet s čr.... ale už si nepamätám podľa akého paragrafu si môžeš zvoliť či budeš robiť vyňatím alebo zápočtom ... vyňatie je jednoduhšie a lacnejšie hlavne.
@zalka dakujem za pomoc si super😀
Pre žienky, ktoré sa vyznajú v problematike daní, účtovníctva a miezd je nová skupinka,
https://www.modrykonik.sk/group/6035/
žienky, ktoré sa v tom vyznáte: môžem bezdôvodne požiadať o odklad podania daňového priznania a tým pádom ak mi vznikla povinnosť platiť sociálne poistenie, budem to platiť až od 1. 10. či od 1. 7. ? Ďakujem
Ahojte, idem robiť daňové priznanie pre svokra. Minulý rok bola zamestnaný na TPP, od januára do augusta bol PN, v septembri sa vrátil do roboty, čerpal dovolenku a potom dal výpoveď, dostal odstupné (vlastne kvôli tomu musí podať daňové priznanie). Viem že príjem zo socálky za PN sa do daňového priznania nezadáva, takisto tam neidú ani peniaze, ktoré dostával z úradu práce? Ešte otázka, v riadku 37 a 40 uvediem nezdaniteľnú časť 3735.94 € a v riadku 41 dám 0? Ďakujem za odpovede 🙂
@majusqa77 Riadok 37 Zníženie základu dane na daňovníka - tu by som dala 3735.94 € (aj keď bol 7 mesiacov na PN), riadok 40 je vlastne spolu (tam opíšem z riadku 37) a riadok 41 je Základ dane znížený o sumu z riadku 40 (tam je v poznámke, že ak je základ dane nižší ako zníženie základu dane, tak dáme nulu. Mňa zaujíma hlavne či tá nezdaniteľná časť (teda zníženie základu dane) je dobre aj keď neodrobil celý rok.
Ahojte mám otázku možno bude hlúpa ale ja fakt neveim, pred koncom roka som sa stala SZČO ale príjem som nemala žiaden, musím si aj tak podať daňové priznanie?
Ahojte. Poradí mi niekto? Od januára do júna 2013 som poberala materskú. Od júna poberám rodičovský príspevok, ktorý poberám do dnes. V auguste 2013 mi z roboty vyplatili dovolenku a jeden deň čo som odrobila. Dali mi o tom to potvrdenie na účely daňového priznania. Od 15 . Októbra 2013 robím na DIČ, takže v novembri a v decembri som mala aj z tohto príjem. Som povinná si podať daňové priznanie? Nie je nejaký limit že koľko musí človek min. zarobiť? Ráta sa do príjmu materská a rodičovský? Ďakujem všetkým za rady
@3radulienka3 Ano, musis.
Chcela by som sa utvrdit v par veciac.
Znamy pracoval na zivnost v r. 2013. Od novembra ju ma prerusenu. V novembri sa mu narodil syn. A tu su otazky:
1. Ma narok na dan. bonus za 11-12/2013, kedze vtedy mal prerusenu zivnost a neplatil odvody do SP? Podla mna ano, kedze jeho prijmy su nad 2026,20 eur.
2. Moze si uplatnit nezd. cast celych 3735,94 eur alebo iba alikvotnu cast na 10 mesiacov? Podla mna celu, ale radsej sa pytam 🙂
@mirrasek a treba niekde do daňového uviesť materskú a rodičovský príspevok či stačí len príjmy? Z byvalej roboty som dostala v októbri okolo 400 eur. A v novembri som mala okolo 500 eur a v decembri okolo 1200 eur. Budem musieť platiť daň? Kamarátka mi hovorila že sa dajú uplatniť do nákladov 40 % ale potrebujem to vôbec keď som mala len taký príjem? Dakujem krásne za radu 🙂
@mirrasek Ďakujem veľmi pekne
baby, prosím vás, ked si chce manžel o mňa znížiť daňové tak musíme mať rovnakú adresu trvalého pobytu či to je blbosť ?

ahojte viete mi poradit respektive (či čo vratia) .
01_Uhrn zučtovaných a vyplatených príjmov...........10932,82
ztoho uhrn príjmov plynucich na zaklade dohod mimo prac.pomeru....0
čiastkovy zaklad dane (r.01-r3)...9468,14
uhrn preddavkov na dan (zrazenych podla 35zakona bez uplatnnenia danoveho bonusu)1089,08.................viete mi niečo ktomu povedat? emoticon