icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

majusqa77
10. mar 2014

@katesocka ano, presne tak .ma narok na celorocnu nezdanitelnu ciastku.

majusqa77
10. mar 2014

@tiumen blbost. Hovori sa o spolocnej domacnosti a zdielani spolocnych nakladov, nie o rovnakom trvalom pobyte...

katesocka
10. mar 2014

@majusqa77 Už mi je to blbé, ale ešte jedna otázka. Keď snúbenec nechce dať tie 2 % z dane nikomu, mám zaškrtnúť, že neuplatňuje postup podľa paragrafu 50 v časti Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona, alebo proste túto časť odignorujem a nič nevypĺňam?

Ináč invalidný dôchodok je tiež oslobodený od dane z príjmu?

miriam05
10. mar 2014

Dobrý večer, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu, ak by sa našiel niekto ochotný pomôcť, vopred veľmi veľmi ďakujem...mám problém s vyplnením DP typ B za manžela, ktorý pracoval do apríla ako zamestnanec na SVK a od mája na živnosť v AT...neviete mi prosím poradiť kam vyplním Úhrn preddavkov na daň, ktoré mu boli zrazené zo mzdy?? V piatom oddieli som uviedla údaje z potvrdenia, v šiestom oddieli to čo zarobil v AT, plus 40% paušálne výdavky...neviem si však dať aj rady s vynatím príjmu zo zahraničia, predpokladám, že to patrí niekde do riadku 80 až 88...ale, neviem či tam vyrátam len základ dane z tých zahraničných príjmov a uvediem to do r. 80 a čo ďalej, resp. to robím celé zle??? ešte raz veľmi pekne ďakujem, ak by sa našiel niekto, kto by vedel poradiť.

tiumen
10. mar 2014

@majusqa77 a to že sme v jednej domácnosti sa nejako dokladuje? Mám ten papier z úradu práce že som bola nezamestnaná. No len my sme sa brali v lete, nebude treba aj prefotený sobášny?

majusqa77
10. mar 2014

@katesocka ano, zaskrtnut ze neuplatnuje a myslim, ze by tam mal ist aj podpis do tej casti.
@tiumen nedokladuje, ak tak cestne prehlasenie, ale ani to nevyzaduje zakon. Ak ste sa brali v lete, bude mat narok len alikvotne -od nasledujuceho mesiaca. K rocnemu zuctovaniu to treba, k danovemu nie

evita68
10. mar 2014

@miriam05 živnosť má založenú na Slovensku?

ootaznik
11. mar 2014

dobry den, potrebovala by som objasnit par veci okolo DP....manzel v minulom roku pracoval do X2013, potom bol evidovany na UP, pracoval 3d, zase evidencia na UP - z prvej aj druhej prace mame potvrdenie o zdanitelnych prijmoch.....potrebujem ku DP aj nieco take z UP?
a este jedna otazka - z tej prvej prace dostal celkom 3 potrvdenia o zdanitelnych prijmoch, za 2013, 2012 aj 2010 - a to preto, ze za tie roky 2012 a 2010 mala firma nejake resty voci nemu a tak mu vyplatila nejake ciastky v r 2013....s tym, ze na potrvdeni uviedli, ze prijem bol vyplateny po 31.1.2013....to aj toto mame teda zapocitavat do DP - dan zaplatil, teda teoreticky ano, ale ako to potom urobit? dakujem

miriam05
11. mar 2014

@evita68 ahoj, nie, práveže má rakúsku živnosť

katesocka
11. mar 2014

Ahojte, opäť som tu, tentoraz ma poprosil kamarát, aby som mu spravila daňové priznanie. Na TPP robil iba v januári, v ten mesiac dostal aj odstupné z roboty (príjem má nad 2000 takže priznanie treba robiť). Následne bol na úrade práce a potom od októbra do decembra robil na dohodu. Dal mi obidve potvrdenia o zdaniteľných príjmoch. Do daňového priznania uvádzam vlastne zrátané všetky položky, že? Zarazilo ma, že v potvrdení o zdaniteľných príjmoch za január (čo robil na TPP) má Nezdaniteľnú časť na daňovníka za jeden mesiac, čiže 311,32. Do daňového priznania ale dávam celú nezdaniteľnú časť 3735,84?
Mimochodom, čo sa dáva ako príloha k daňovému priznaniu? Iba to Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch? Alebo (v prípade môjho svokra a môjho snúbenca, ktorí boli aj PN) sa pridáva aj potvrdenie zo sociálky o tom, koľko im počas PN vyplatili? Trošku dlhší príspevok, ale dopredu ďakujem za odpovede 🙂

luba41
11. mar 2014

aj ja prosím poradiť..na mna /ako na manželku/ si môže manž. v DP uplatniť odpočítatelnú položku za kolko mesiacov /11 alebo 12/? RD do 7.11., PN 8.11-15.12, evid. úrad práce od 16.12.....

zalka
11. mar 2014

@katesocka do DP sa dávajú len potvrdenia o zdaniteľnej mzde, o poberaní PN nedávaš do DP nič .... PN nie je zdaniteľný príjem ....
a NCZD sa uplatní za rok 3735,94 eur ... bezohľadu na to koľko dní týždnov abo mesiacov robil

zalka
11. mar 2014

@luba41 za 11 mesiacov ... k 1.12. si nebola ani na RD, ani na UP, ani ZTP tak za 12/2013 mesiac si neuplatní nič.

luba41
11. mar 2014

@zalka vďaka 🙂

zalka
11. mar 2014

@luba41 rado sa stalo

proshoplala
11. mar 2014

Baby pomozete mi niektora s DP typu B? Netusim ako vyratam prosim ip.Dakujem

Nebude to zadarmo🙂

lili_mia
12. mar 2014

Našla som takéto predpripravené samodoplňacie formuláre.
http://www.tlaciva-na-stiahnutie.sk/formulare-d...

janabanana
12. mar 2014

@zalka šikulo prosímťa ako je to s bonusom na manželku v tlačive píše že ak na začiatku mesiaca boli splnene podmienky takže ak som bola 1. a 2. na rod. a pak som nastupila do prace mam narok na bonus za ten mesiac? a obracene ak som 1.2. pracovala a pak nastupila na predlženu neplatenu rodičovsku mam narok? ďakujem viem že ty mi poradíš idem na istotu 😀

zalka
12. mar 2014

@janabanana to nie je bonus na manželku ... bonus je len na dieťa ... toto je o uplatnení manželkinej NCZD ...
áno ak si bola 1. v mesiaci na RD tak ten mesiac máš splnenú podmienku a za ten mesiac si môže tvoj mng. uplatniť časť tvojej NCZD a pozor ... NCZD za teba si mng. môže uplatniť len za mesiace kedy si bola na platenej RP alebo si bola evidovaná na UP ... za neplatenú RP si nemôže uplatniť tvoju NCZD

janabanana
12. mar 2014

@zalka jaj super jasne ja som blbo napísala takže možem uplatnit len klasika rodičovsku a upsvar.... ďakujem

zalka
12. mar 2014

@janabanana áno presne tak

miriam05
13. mar 2014

@zalka ahoj, prepáč, že otravujem, ale Ty by si mi prosím nevedela poradiť?? mám problém s vyplnením DP typ B za manžela, ktorý pracoval do apríla ako zamestnanec na SVK a od mája na živnosť v AT...neviem však kam vyplním Úhrn preddavkov na daň, ktoré mu boli zrazené zo mzdy?? V piatom oddieli som uviedla údaje z potvrdenia, v šiestom oddieli to čo zarobil v AT, plus 40% paušálne výdavky...neviem si však dať aj rady s vynatím príjmu zo zahraničia, predpokladám, že to patrí niekde do riadku 80 až 88...ale, neviem či tam vyrátam len základ dane z tých zahraničných príjmov a uvediem to do r. 80 a čo ďalej, resp. to robím celé zle??? ešte raz prepáč, že takto otravujem, ale neviem si s tým dať rady :(

zalka
13. mar 2014

@miriam05 preddavky na dan zo slovenského zamestnania uvedieš na riadku 102,
na riadku 80 uvedieš základ dane z rakúskych príjmov ( príjem - výdavky )

miriam05
15. mar 2014

@zalka dakujem veľmi veľmi, si zlatá

zalka
15. mar 2014

@miriam05 rado sa stalo

elena244
17. mar 2014

ahoj,chcem sa spytat...moj ukoncil v oktobri k 31. zivnost...podava si danove,ale potrebujem vediet,aky max. prijem moze mat,aby neplatil dane?dakujem za odpoved

zalka
17. mar 2014

@elena244 prepáč to mu chceš vyhádzať faktúry z príjmov?

elena244
17. mar 2014

@zalka ???

chrumka0203
18. mar 2014

Ahojte vedel by mi niekto poradiť ohladom danoveho púriznania ked manžel robil časť roka v Čechách a zvyšok na Slovensku. Konkretne kde uvediem sumu zo zahraničia na r. 50? A potom ked som išla podla pokynov vysla mi dan zaplatená v zahraničí 12,70 eura ale on nemal žiadnu strhnutú dan v zahraničí.

evita68
18. mar 2014

@chrumka0203 prerátaný príjem na eurá zrátaš s príjmom z SVK a potom príjem z CZ vyjmeš na riadku 47