Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evita68 ahoj vedela by si mi potvrdit moje myšlenky? žena mala živnost kde nemala žiaden príjem a ani výdaj ku tomu pracovala na prac. pomer a zarobila 1700,28 základ dane 1472,56. daňové podat nemusí ale ak podá vratia jej zaplatenu daň tj. cca 50 eur. Ako vyplním daňové? bude typ B a všade bude 0 len tu čiasť s príjmom od zamestnávatela chápem dobre? o taký to oriešok ma počiadala jedna známa 😀
@zalka ahoj, prepáč, že si dovoľujem Ťa opäť otravovať, chcela by som Ťa ešte poprosiť o radu, ak by si si našla čas a bola taká dobrá, ak nie, tak nevadí, určite Ti píše veľa ľudí..chápem to...písala som Ti vyššie o manželovi, ktorý mal v prvej polovici roka príjem zo zamestnania na SVK a v druhej príjmy zo živnosti založenej v AT...na SVK mal príjmy podľa potvrdenia 3 153eur a zrazené preddavky 599,02 eur..v zahraničí príjmy 11 677,92 a výdavky 6 181,38 eur... Podľa Tvojho usmernenia som zahraničný zákl. dane vyňala v riadku 80 a zaplatené preddavky dala do r. 102.. Vyšiel mi však preplatok kompletne zrazená daň 599,02 eur zo zamestnania na SVK..je to možné?? daň na SVK zo zahr. príjmov neplatí, to viem, ale je možné, aby mu vrátili všetky zrazené preddavky zo zamestnania??? ešte raz sa ospravedlňujem za takéto otravovanie :(
@janabanana ak nemala zo živnosti ani príjem, ani výdaj, tak môže podať DP A.. do poznámok v DP by som uviedla, že z podnikania nemala príjmy ani výdavky..
@evita68 hej? aj tak sa dá? to som netušila ďakujem mne prišlo divné že by som vlastne odovzdávala prázdne daňové.....
@janabanana dá 🙂
@miriam05 áno je to možné ... lebo tie zahraničné príjmy sú len do počtu ( šak robíš metodu vyňatia ... oni sa uvedú a vyjmú sa .. čiže dopad na danové je nulový , samozrejme zahraničné príjmy môžu znížiť NCZD ak sú oveľa vyššie tzv. milionárska daň ) a dobre Ti vyšlo mng. vrátia celý preplatok
Prosim o pomoc s vyplnenim danoveho priznania. 3 mesiace zamestnana, zbytok na MD a neskor RD. Oktober, november a december som este k tomu prenajala byt. Aky typ tlaciva vobec stiahnut A alebo B? Nech mozem vobec zacat ☹
Ahoj, prijem z prenajmu bol 1800 eur a cely prijem dokopy aj s prenajmom? No, ten je dost vysoky na to, aby som urcite platila dane, to viem 😅
resp. este otazka, ak z tych 600 eur mesacne mam dohodnute najomne 350 a zbytok su preddavky na energie, pricom preplatky mu vratim a nedoplatky si zaplati, mozem uvadzat ako prijem len tych 350 eur mesacne, alebo musim priznat celych 600?
@evita68 - Dakujem a este otazka, do vydajov teda dam len skutocne vydavky zaplatene za energie, ale isto vznikne preplatok, ktory budem nasledujuci rok najomnikom vracat... Alebo mozem si dat ako vydavky tych 250 eur s tym, ze mne z toho naozaj nic nezostane? Resp. buduci rok ked budem tieto preplatky vracat, mozem to potom uviest do danoveho ako vydavok - hoci to nie su sluzby?
@evita68 nevies mi nahodou poradit, kde najdem info, kto musi platit odvody do socialnej a zdarotnej, prip. kt. zakon to upravuje? A je stanoveny minimalny prijem, po prekroceni kt. tie odvody mam platit? Ci uz aj zarobenim 1 € mi vznikne takato povinnost? Mam prac pomer a mimo neho nejake prijmy, tak preto sa pytam.....
ahojte..tiež prosím o radu..v roku 2012 som robila na živnosť ale danove som podavala minusove, v roku 2013 som nemala žiaden prijem a ani vydaje a živnost som nepozastavila a v novembri mi skončila rodičovska..musim podavat danove priznanie? srdečne dakujem
Este by som mala jednu otazocku, ktore z nasledovnych mozem zaratat ako sluzby (Fond oprav som vyrozumela nemozem zaratat ako naklad, ale tieto veci netusim, ci mozem alebo nie) :
poistenie domu (nie domacnosti, ale celeho domu), deratizaciu, havarijnu sluzbu, spravcovsky poplatok, zimnu sluzbu a fond prevadzky.

ahojte... ja mam tiez podobnu otazocku. szco by si chcel uplatnit nczd na manzelku, ktora do aprila 2013 bola na RD, maj asi na urade prace, neviem a od juna zamestnana v jeho firme. uplatni si NCZD 3735,94 - vlastny prijem manzelky (asi 2000EUR)=1735,94EUR. ratam to dobre?DAKUJEM veľmi pekne zlatej dusi