icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

09071985
27. okt 2014

Dobrý deň. Sedem rokov pracujem v ČR. Trvalé bydlisko mam na SLOVENSKU a ani jeden rok som nepodála daňové priznanie na Slovensku. Na Slovensku som neodpracovala ani jeden deň za celých sedem rokov. Chcela by som sa opýtať či som bola povinná podať DP a ak áno, tak aké sú následky. Ďakujem za odpověď.

slavkasj
26. dec 2014

tento rok pracujem, no kvoli nizkemu platu neodvadza zamestnavateľ za mna dan. robila som tento rok aj na dohodu, kde som odviedla dan. mozem podat danové priznanie, aby som dostala naspat dan z dohody? a druha otázka: kdeže neodvádza sa dan z mojho platu, mozem si podat danove priznanie a v nom poziadat o zamestnanecku premiu? dakujem za odpovede

david93
27. dec 2014

slavkasj, áno, môžeš si podať DP, nezdaniteľná časť za rok 2014 je 3 803,33 Eur
vrátia ti zaplatenú daň ak ti nejakú strhli

ak si robila aspoň 6 mesiacov a zarobila menej ako je nezdaniteľná časť za tieto mesiace, máš nárok aj na zamestnaneckú prémiu

kisska
10. jan 2015

Ahojte, poraďte mi prosím. Som zamestnaná a popri tom mám živnosť. Len nedávno som sa dozvedela, že by som mohla odpísať náklady na cestovanie aj keď mám len súkromné auto, ktoré používam. Urobila som si knihu jázd (agentúra, pre ktorú pracujem má celkom presnú evidenciu) a mám najazdených 12 500 (!)km - len kvôli práci na živnosť. Problém je, že mám účty za tankovanie len za posledných pár týždňov.
Existuje nejaký spôsob ako by som si aj tak mohla uplatniť náklady v daňovom priznaní?
Viem, že vtedy musím podať daňové priznanie za motorové vozidlo a aj zaplatiť daň do 31.1.2015. Alle ak nemôžem uplatniť náklady v DP, tak sa mi DzMV neoplatí podávať, doteraz som to nerobila.

beatkazvenuse
10. jan 2015

Môžeš si uplatniť vlastné auto v podnikaní je na to system cez spotrebu a základnú náhradu na opotrebenie. dúfam však že ostatné výdavky na podnikanie si uplatnuješ v preulkazateľnej výške a nie paušálom.

kisska
13. jan 2015

@beatkazvenuse presne tento spôsob hľadám... v podstate by som ešte okrem parkovného (a dani z motorových vozidiel) nemala iné náklady, ale robí mi to takmer 70% nákladov... čo je veľký rozdiel oproti 40% nému paušálu. Môžeš mi prosím poslať detaily k tomu systému? Ďakujem veľmi pekne...

beatkazvenuse
13. jan 2015

Vecer ukradnem detom pc teda vymenim za polrocnu teroristku a napisem. Bo gz tabletu co mi sklbe z rukyy to nejdde.

rossie85
13. jan 2015

ahojte🙂 poraďte mi prosím: 17.08.2014 mi skončila rodičovská dovolenka. Nepoberala som, ani nepoberám žiadne príjmy a od konca rodič. dovolenky som evidovaná na úrade práce, kde poberám podporu v nezamestnanosti. Mám si podávať daňové priznanie? Ďakujem veľmi pekne.

zalka
13. jan 2015

@rossie85 nemala si zdaniteľný príjem tak DP nepodávaš ... nulové DP podávať netreba.

beatkazvenuse
13. jan 2015

@kisska http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/cestovne-nah...

toto to čo potrebuješ. Mala by si to rátať pri každej ceste zvlášt. Bločky v podstate nepotrebuješ lebo ich neučtuješ ale musíš niečím preukázať cenu PHM platnú v čase natankovania.

rossie85
14. jan 2015

@zalka dakujem🙂

k_a_j_k_a
14. jan 2015

Ahojte dievcata. Prosim Vas, minuly rok som pracovala ako zamestnanec jednej firmy 2mesiace a druhej firmy 8 mesiacov. Majitelia oboch firiem su ti isti. Pri odchode som sice dostala zapoctovy list z oboch firiem, no nedostala som potvrdenie o prijme. Ani z jednej firmy. Zamestnavatel mi to doteraz odmietal dat. Dokedy mi to musi dat? Mam o to nejako ziadat? Este otazka - danove priznanie si budem robit sama, s najvacsou pravdepodobnostou mi cosi vratia, lebo som dva mesiace v minulom roku nepracovala. MM si ma tieto dva mesiace moze uplatnit, alebo to bude proste v tom mojom priznani? A do prijmu pocita aj podpora? Dakujem velmi pekne.

kisska
14. jan 2015

@beatkazvenuse betka ďakujem veľmi pekne, toto je to, čo potrebujem. Ako to mám vykázať v daňovom priznaní? Stačí mi tieto údaje nahodiť do knihy jázd (s údajmi o cenách phm zo štatistického úradu - aktuálne v čase jazdy) - a túto knihu jázd vytlačiť, podpísať a priložiť k tlačivu DP?

beatkazvenuse
14. jan 2015

@kisska No pri spôsobe preukazateľných výdavkov si povinná viesť peňažný denník alebo aspoň jednoduchú evidenciu prijmov a výdavkov v časovom slede. čiže take jednoduché účtovníctvo prijmy a výdavky a rozdiel je čiastkovým základom dane. Veď si písala že máš aj výdavky na parkovanie dan z motorových a podobne. Všetko to zachytíš v peňažnom denníku.

majusqa77
14. jan 2015

@k_a_j_k_a danove priznanie je najlepsie ak si spravis sama. termin podania je 31.3. napis doporuceny list na obe firmy s tym, ze ich ziadas o potvrdenie o prijme. tie 2 mesiace si zohladnis ty vo svojom danovom priznani. podpora sa tebe do prijmu nepocita

k_a_j_k_a
14. jan 2015

@majusqa77 moooc dakujem. Nevies mi povedat, ci je nejaky termin, dokedy si mozes poziadat o tie papiere? Pripadne maju oni ako zamestnavatel nejaky termin, dokedy mi to musia dat? Ma taky dojem totiz, ze mi tie papiere budu drzat co najdlhsie :( ide mi o to, aby som vedela do kedy mam byt kludna a kedy zacat stresovat 🙂

nikinkals
14. jan 2015

Dobry den,smiem sa informovat,ze ked som bola do 28.jula na rodicovskej dovolenke,potom 3dni cerpala dovolenku v zamestnani a 31.jula sme ukoncili pracovny pomer dohodou,momentalne odvtedy som vedena na urade prace,ci mam podavat i ja danove priznanie?alebo netreba?Dakujem

majusqa77
14. jan 2015

@k_a_j_k_a neviem o nejakom termine, ani dokedy su povinny to zaslat, ani dokedy si povinna si poziadat o ne... ..vela firiem to posiela automaticky, aby to mala "z krku" 🙂

@nikinkals mala si odstupne? ak bol tvoj rocny prijem nizsi ako 1 901,67 €, danove podavat nemusis. ak si platila nejaku dan, mozu ti vratit. ak si vydata, nech si manzel uplatni nezdanitelnu cast na teba

k_a_j_k_a
14. jan 2015

@majusqa77 este raz dakujem 🙂

nikinkals
14. jan 2015

@majusqa77 nie som este vydata,rocny prijem za rok 2014?to bude asi viac...ako prosim budem veidet ci som platila nejaku dan?

martina2005
14. jan 2015

@majusqa77
môžem sa Vás spýtať komu sa počíta do príjmu podpora v nezamestnanosti, alebo sa nepočíta nikomu? ďakujem

majusqa77
14. jan 2015

@nikinkals nepocita sa tam ale rodicak, ani podpora. len zdanitelne prijmy... ..to, ci si nejaku dan platila uvidis na vyplatnej paske..

@martina2005 v pripade uplatnenia nezdanitelnej casti na manzela/manzelku sa podpora zapocitava do vlastného prijmu manzela/manzelky.

nikinkals
14. jan 2015

@majusqa77 dostala som len vymer,tie tri dni som mala dovolenku a potom mi zostatkovu preplatili..tak som z toho jelen 🙂....a beriem od septembra podporu v nezamestnanosti,to tam nepatri?

majusqa77
14. jan 2015

@nikinkals aky vymer? ked si mala cerpanie dovolenky + ti nejaku preplatili, mala si dostat aj vyplatnu pasku. teoreticky si ziadnu dan zaplatit nemusela, zavisi od sumy, ktoru si dostala. a podpora do prijmu pre vypocet tvojej dane nepatri

nikinkals
14. jan 2015

@majusqa77 pozriem a dam vediet,zatiak dakujem...ale to bolo zhruba i s tou preplatenou dovolenkou 400e cosi

majusqa77
14. jan 2015

@nikinkals tak si to mala pravdepodobne bez dane. danove podavat nemusis. ak by si tam predsa len mala nejaku dan, oplati sa ti podat a dan by ti vratili

zalka
14. jan 2015

@k_a_j_k_a pravdepodobne ti to pošlú po 15.2.2015 lebo do toho dátumu ak ich požiadaš o ročné zúčtovanie dane tak sú ti povinný ho urobiť ... a to sa firmám nechce a ja by som si tiež n edala u bývalého urobiť RZD a radšej by som urobila DP.
Ak by ti nedali potvrdenie do konca marca, tak určite máš aj výplatné pásky, dá sa DP urobiť aj s výplatných pások a kopie z nich priložiť ako prílohu k DP ... s tým, že zamestnávateľ nevydal ani na požiadanie potvrdenie o zdaniteľných príjmoch.

k_a_j_k_a
14. jan 2015

@zalka dakujem 🙂

zalka
14. jan 2015

@k_a_j_k_a rado sa stalo

kisska
17. jan 2015

@beatkazvenuse omg, zase niečo čo nemám... :( na toto by som asi naozaj potrebovala účtovníčku... aj keď do roka by to bolo cca 20 dokladov vrátane príjmov... dá sa to dorobiť spätne? 😅