icon

Daňový bonus - dve deti a dvaja otcovia

ejmi25
27. jan 2023

Zeny mam 2 deti maju rozdielnych otcov.Zarobim len minimalnu mzdu ,po novom sa ma bonus platit podla vysky platu.Rozmyslam jedno dieta nechat na seba a druhe na ex.Nakolko ma prijem raz tolky.Nechaoem preco je podmienka spocneho zitia..Na matky samozivitelky uplietli pekny bic!Neviete ci ked si necham bonus na seba tak v danovom priznani sa da doplatit do vysky z jeho prijmu?to musi poziadat on ci ako?dakujem

Strana
z2
ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31 pekne.Verim ,ze taki ludia su.Baby dakujem za rady.

anna_maria1
27. jan 2023

Osobne by som to dala na seba. Ako neviem, ake mate medi sebou vztahy, no ak je to ex, tak neviem, ci by som sa spoliehala na to, ze mi ich potom da

lyci
27. jan 2023

@alenah31 hm, zaujimave, ze to preveruju. my sice nikde nepodvadzame, len ma to pozitivne prekvapilo, ze aspon daco funguje
nevies take info aj k praci popri materskej? vcera mi pisali z novej prace na dohodu, ze minuly rok im volali zo socialnej poistovne a ze sa zameriavaju kolko hodin po porode pracuje zena, ze 1-2 hodiny je ok. ja na materskej pred 3 rokmi som robila aj 10hodin za den, ale iba v den, ked muz mal volno v praci a statal sa o maleho. toto by malo byt v poriadku pokial viem. lebo v maji pojdem na matersku zas a treba dokoncit projekt

alenah31
27. jan 2023

@lyci nie je to už ok - dohodnite sa v práci, že ak by to zisťovali nech nahlásia max. 20 hod denne. Inak materské odnímu. Teraz po tom idú ako pes po údenom. Od 1.1.2023 pri prihlasovaní zamestnanca (je jedno či TPP alebo dohoda) na SP už totiž udávam aj týždenný časový fond a pracovné zaradenie - ak to presiahne príjmom už budú volať prečo a budem musieť dokladovať. Ale aj s tým si viem poradiť🙂

lyci
27. jan 2023

@alenah31 prosim ta, kde si precitam o podmienkach prace popri MD? netusila som o tom, ze je niekde napisane max 2 hod denne. na DoPC je obmedzenie max 10hod tyzdenne. DoPC mam 2. od uplne ineho zamestnavatela. a nekontroluju vykazy, kde pisem, ktore hodiny som robila? a ked muz ma vtedy volno a stara sa o maleho, tak im to nie je jedno? a to o presiahnuti prijmom vobec nerozumiem. ak mi maju zobrat matersku, tak to radsej budem robit zadarmo pre tych ludi, len nech sa to robi

alenah31
27. jan 2023

@lyci nie je im jedno kto sa stará - lebo to ty máš vyplácané materské - čiže ty sa máš starať a nieprevažnú časť dňa pracovať. Nie je uvedené nikde, že max. 2 hod denne. Ale prejdi si internet a máš tam toho plno - ako hlavne otcom materské odnímajú keďže vlastne pracujú. Ja mám momentálne na MD 12 ľudí, z toho 6 ich aj naďalej pracuje na inú zmluvu s uvedeným minimálny úväzok - 2,5 hod. denne a aj tak si od všetkých vyžiadali dochádzku aj zmluvy - a to môžu, dva prešli na SZČO čiže pracovať môžu normálne. Ak je zamestnávateľ ochotný viesť ti dvojitú dochádzku - nie je problém pracovať aj na plný úväzok, všetko sa dá obísť.

lyci
27. jan 2023

@alenah31 nechcem pracovat na plny uvazok. viem, ze u otcov je problem, ze idu na matersku, zena sa dalej stara a otcovia robia to iste na inu zmluvu. cize na zaklade coho odoberu zene matersku, ak nie je nikde napisane kolko moze pracovat? len tak ako si uradnicka zmysli?

alenah31
27. jan 2023

@lyci u otcov a matiek je to úplne rovnaké tie podmienky - práca nie je prekážkou ak to nebráni v starostlivosti o dieťa. Ťažko preukážeš, že ak pracuješ 4 hod. denne, že dieťa počas tej doby tvoju starostlivosť nepotrebuje. Ešte okecáš HO, ale ako okecáš ak robíš pri stroji? Kto sa o dieťa stará ak sa máš starať ty? SP si tvoj prac. čas nebudú overovať u teba - ale priamo u spoločnosti, ktorá ťa prihlási ako svojho zamestnanca (Brigáda je len iná forma PP) v čase kedy v inom zamestnaní máš prerušenie poistenia a práve ho čerpáš, si na MD. A vaď sa so štátom, že to urobil neprávom

lyci
27. jan 2023

@alenah31 ked ja robim, stara sa otec v jeho volnom case. rozpravala som sa pred chvilou so mzdarkou a vysvetlila mi to, ze to je ako PN, lebo to ide tiez z nemocenskeho, tak preto by clovek nemal robit. aj ked vlastne to ma od statu povolene. a ze oni mozu poskytnut, kedy som robila a obhajit si to musim sama. a nenasla som ziadne skusenosti zien k tomu

alenah31
27. jan 2023

@lyci to preto, že ženy v reále málokedy popri MD pracujú. Väčšinou sa to týka mužov. Ja som bola na MD a pracovala na dohodu naplno - ale tak keď SP zisťovala "skutočnosti" tak firma im ofotila moju dohodu kde bol úväzok 40 hod/mesiac čo keď rozložíš vychádza tak akurát tie 2hod/deň, dokladovali im moju dochádzku - tú som mala na tie 2 hoďky denne. Druhú som mala na nepravidelný príjem v tej istej firme - to ani neriešili pokiaľ viem alebo mi to teda nikto nepovedal.

lienka.7
27. jan 2023

@ejmi25 pokial nemáte striedavku tak nie, nema narok. Nežije s realne vami v domácnosti. Co ma napísané v OP je irelevantné.
A pokiaľ ta niekto uda, budu to preverovať a sumu musis vrátiť. Neviem ci ti to za to stoji.
A co sa tyka sumy, DB nie sú pridavky, ze dostávajú všetci rovnako. Aku dan zaplatis, na tolko mas ah narok. Ci si myslíš ze je spravodlivé, ze zaplatis menej a dostaneš viac? (Recnicka otázka, nemusis odpovedat).

scacchi
27. jan 2023

@ejmi25 nechaj si oba na seba a mas pokoj,ked nevies ci ti ho preposle, dostanes menej ale dostanes 😉

Strana
z2