icon

Daňový bonus na manželku od 2013

gapa
25. jan 2014

Našla som tento zaujímavý príspevok na nete o danovom bonuse.
http://www.blogovisko.sk/nezdanitelna-cast-zakl...

barborav
29. jan 2014

@gapa ahoj, prosím o radu 🙂))) Rok 2013 : januar az maj som bola na MD. Jun az december som bola na RD(bez ineho prijmu) Pocet mesiacov,pocas ktorych som splnila podmienku,aby si na mna mohol muz uplatnit nezd.casť zakladubdane je 7mesiacov,ano? A moj vlastny prijem bol teda 0€, nakolko vlastny prijem som mala len pocas MD,kedy som teda nesplnala podmienku,aby si na mna uplanil nezd.cast. Dufam,ze to pisem zrozumitelne,normalne sa cervenam,ze to sem pisem,robim mzdarku 4roky,dokonca som bola aj na skoleni tento rok,menili sa tam podmienky trosku na uplatnenie nezdanitelnej casti na manzelku. Ide o to,ze som teraz madar z toho,ze ci mam dat vlastny prijem ( matersku davku) do toho vlastneho prijmu. Podla mna nie. Ja si myslim,zw by sa to teda potom malo ratat takto: nezdanitelna cast :12(mesiacov)x7mesiacov x 19%. A to vyjde vlastne cast, ktoru vratia muzovi,hej? a inak k tomu DNP - na školení povedali, že už sa to nedá uplaniť (ja som si to predtým uplatňovala, ked som si platila)

gapa
autor
29. jan 2014

@barborav aj počas md si môže uplatniť, podla toho príspoevku (link na zač.témy) od mesiaca po mesiaci narodenia dieťaťa, tj. ak narodené vo februári, tak od 3/2013-12/2013 tj. za 10mesiacov. Tvoja materská v r.2013 čo si poberala je tvoj vlastný príjem, tj. vyrátaš, kolko by mal nárok manžel na celý rok (celková nezdan. - tvoj vlast. príjem alebo ak je jeho príjem nad 34xxx,xx eur, tak podla vzorca v tom linku)
to by bola suma na celý rok, to vynásobíš x10/12, teda nárok na 10mesiacov.
Pozri v tom linku je to dobre vysvetlené, no hrúza, že aj cestovné náhrady, stravné lístky čo platí zamestnávatel, úroky v banke sú tvoj príjem (by som bola zvedavá, kto to tak robí, bo sa často zabúda aj na pn, prvých 10dní čo platí zamestnávatel náhradu mzdy dať do vlast. príjmu)

barborav
29. jan 2014

@gapa to nemyslis vazne. To vsetko trrba zdanit?ci sa to len rata ako vlastny prijem manzelky/manzela?

gapa
autor
29. jan 2014

@barborav
jedno je podávať danové priznanie za seba a iné je si uplatniť ho na manželku/žela
tj. nie zdaniť, nie je to zdanitelný príjem pre ženu, teda toho, kto si podáva danové priznanie, ale je to jej vlastný príjem a ak si chce uplatniť odpočítatelnú položku na nu jej manžel, tak podla toho, ako píše p. Mihál, ak chce isť presne podla zákona, tak aj tento vlastný príjem by mala odrátať z odpočítatelnej položky na manželku

barborav
29. jan 2014

@gapa hej,tak som to aj myslela,ci to treba zdanit alebo sa to rata ako vlastny prijem,ked si chces manzela uplatnit. No toto nikto nevie,priznam sa,ze o nemocenskom som vedela,ale o gastracoch nie. Hlavne ze si platis drahe skolenia a neupozornia ta na to..dakujem za info 🙂

gapa
autor
29. jan 2014

@barborav
to platilo aj predtým, ale teda asi vela ludí to nerobilo (myslím ani u nás toto nedávali), tak napr. ako ani úroky (sme mali stavebné a mi to ani netrklo)

janca14
30. jan 2014

Dobrý deň chcela by som sa opýtať.......môj manžel je živnostník a jeho príjem je do 34 000tisíc. Má však vyššie náklady a účtovnička mu to vždy urobí tak aby mu vyšla na daňovom priznaní 0. to znamená neplatí žiadnu daň. 🙂 Pre nás je to super len teraz neviem či si môže na mňa uplatniť tú nezdaniteľnu čiastku, celý rok 2013 som bola na MD. Ďakujem za akékoľvek info a rady. pekný deň. 😉

evita68
30. jan 2014

@janca14 a keď neplatí žiadnu daň, tak čo by si chcela, aby sa na teba ponížilo 🙂

janca14
30. jan 2014

nie chcela som vedieť či si môže uplatniť na mňa tú nezdaniteľnú časť a či budeme mať nárok. 🙂

evita68
30. jan 2014

@janca14 tak ale píšeš, že DP mu vyjde tak, že nebude platiť dane... tak potom z čoho chceš, aby mu daň ponížili, ked ju platiť nebude

brumka
30. jan 2014

mozte mi niekto vysvetlit prave som dostala informaciu, ze ked som minulyrok brala MD, 1,5m dovolenky a rodicak ze aj tak si mam podat danove a aj moj mm a on si na mna uplatni danovu ulavu. ked som bola dma tak si mm podla na mna danove a ja som si danove nepodavala teda teraz to je ako? viem ze MD sa odratava. mm si berie samozrejme ulavu na deti.

teress
3. júl 2014

@gapa ahoj prosím tak ako je to s odpočítateľnou položkou ak mala ma v juli 3 roky a ja ostanem na podpore do januára a potom by sa črtala práca...z bývalej roboty by som mala dostať v augustovej výplate ešte preplatenú dovolenku čo budem čerpať...tj 450e cca..potm by som mala byt len na nezamestnaneckom...zaratúva sa dávka v nezamestnanosti do prímu?viem že príspevok pri opatrovani do toho nespada...ale tou davko v nezamestnanosti neviem...ovplyvní to odpočítateľnú položku,...dakujem

teress
3. júl 2014

@gapa joj mala pojde od septembra doškolky...

25daniela
3. júl 2014

@teress toto aj mna zaujima 🙂

gapa
autor
4. júl 2014

@teress podpora je vlatným príjmom manželky, tj. odpočet bude za mesiace, kedy budeš 1vého poberať RP, tj. 1-7/2014 a kedy budeš 1vého v evidencii nezamestnaných, tj napr. ak skončí pp 31.8. (ak píšeš o augustovej výplate, ktorá je vyplácaná v septembri), tak napr. od 1.9. na úrade práce, tak odpočet aj zamesiace 9-12/2014 z cekovej výšky odrátaš podporu a príjem zo zamestnania po odrátaní odvodov zo mzdy.

strasska
11. sep 2014

@gapa ahoj, ja by som mala tiez otazocku.
Som na RD cely tento rok ale teraz som zacala ucit na dohodu, je to pravda, ze pride MM o danovy bonus na manzelku?

gapa
autor
12. sep 2014

@strasska
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e) a súčasne

63a) § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z.
§ 3 ods.2
(2) Dieťaťom podľa odseku 1 písm. a) je dieťa
a) do troch rokov veku,
b) do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav,5) alebo
c) do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť
rodičov podľa § 2 písm. b), najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o
zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe.
(3) Riadna starostlivosť o dieťa podľa tohto zákona je starostlivosť poskytovaná
dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä
primeraná výţiva dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodrţiavanie preventívnych
prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.6)
(4) Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa povaţuje za splnenú, ak oprávnená
osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou
alebo právnickou osobou.
(5) Ak sa riadne stará o to isté dieťa viac oprávnený ...
-----------------------
stále splnaš podmienku, že sa staráš o dieťa do 3roku (poberanie RP), tj. splnaš podmienku aby si mohol uplatniť odpočet. Samozrejme príjem z dohody sa odráta z celkovej sumy.

veronique_1
31. jan 2015

@gapa Ahoj gapa, prosim, porad nam. Ja som bola na materskej do 16. decembra 2013, potom som nastupila na rodicovsku. V januari 2014 mi bola vyplatena posledna materska za tu polovicu decembra. Iny prijem okrem rodicovskej som pocas celeho roku 2014 nemala. Je potrebne uviest aj tu matersku za december 2013, ked mi prisla na ucet v januari 2014 ako prijem za rok 2014?

gapa
autor
31. jan 2015

@veronique_1 bohužial v tomto ti asi neporadím. Ak bude čas pozriem, či to nie je uvedené na stránkach danového úradu, možno skús tam napísať. Podla mna to má byť v novom roku, ale soc.poistovna mne dala potvrdenie nie vyplatené v roku ale vyplatené za rok, tak myslím som to dala do toho roku, za ktorý to bolo a nie kedy bolo vyplatené. Ozaj neviem iste.

veronique_1
31. jan 2015

@gapa Dakujem velmi pekne za odpoved.

evita68
31. jan 2015

@gapa áno, je to príjem roku 2014

gapa
autor
31. jan 2015

inak teraz mi napadlo, že to potvrdenie som si pýtala asi pri prvom dieťati, tj. dávno a urobila, ako som písala vyššie. Potom už sa mi zdá, že som si to sama narátavala podľa bankového účtu a nežiadala potvdenie zo SP.
@veronique_1

alchemilkazltozelena
1. feb 2016

kedy vyplacaju ten danovy bonus?

evittam
1. feb 2016

@alchemilkazltozelena Tak po prvé to nie je žiadny "daňový bonus", v ročnom zúčtovaní si tvoj manžel na teba uplatní nezdaniteľnú položku. A kedy sa vypláca - no záleží od toho kedy zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie - jeho povinnosťou je ho spraviť maximálne do 30.4. čiže preplatok by mal byť vyplatený najneskôr v máji-aprílová výplata. Ak si podá manžel DP sám, tak je povinný to spraviť do 31.3. a DU má na vrátenie preplatku 30 dní.

alchemilkazltozelena
1. feb 2016

@evittam dakujem za vysvetlenie, aj tema je tak nazvana, preto som sa aj ja tak spytala, nie som danovnicka, ale laik takze mi je jedno ako sa to vola, hlavne ze to dostaneme...a kolko to bude nevies?

evittam
1. feb 2016

@alchemilkazltozelena No veď to záleží od toho koľko zarába tvoj manžel, koľko odviedol na daniach.....Maximálne to môže byť okolo 720,- Eur. Ak však mal napr.minimálnu mzdu a neodviedlo sa toľko za neho na daniach tak mu vrátia len to čo odviedol-zaplatil.

alchemilkazltozelena
1. feb 2016

@evittam a moze byt aj ze mu nevratia nic?

evittam
1. feb 2016

@alchemilkazltozelena Ešte raz - ja neviem koľko tvoj muž zarobí, ak mu bola nejaká daň strhnutá tak mu určite niečo vrátia. Ak chceš pošli IP s väčšími podrobnosťami....

maminecka2
18. feb 2016

Ahojte, neviete, potvrdenie z ÚP pre manzela na odpocitatelnu polozku mi vydaju na pockanie (bola som cely rok na RD). Alebo si najskor telefonicky poziadat? Chcela som tam rano ist ale veru sa mi tam nechce trepat 2x. Dakujem pekne.

david93
19. feb 2016

môžete zavolať a oni vám to pošlú poštou