icon

Darí sa vám šetriť?

25. júl 2025

Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?

Strana
z6
nikdenikto
25. júl 2025

2 prace za mňa nie, ale hľadať si lepsie platenú prácu áno. Si sama na domácnosť?

domiklik
25. júl 2025

@anonym_autor hľadať lepšie platenú prácu, makať na sebe, vzdelávať sa, učiť sa jazyky

autor
25. júl 2025
@domiklik

@anonym_autor hľadať lepšie platenú prácu, makať na sebe, vzdelávať sa, učiť sa jazyky

@domiklik Makám na sebe aj sa vzdelávam. Niektoré práce aj keď sú dôležité a potrebné sú slabo platené. Takže makať a vzdelávať sa nie je úplne najlepšia rada. Ale čakala som kto s tým príde prvý.

autor
25. júl 2025
@nikdenikto

2 prace za mňa nie, ale hľadať si lepsie platenú prácu áno. Si sama na domácnosť?

@nikdenikto Som, ale nájom mám relatívne nízky.

anonym_064e17
25. júl 2025

Predať auto,ak nemáš rodinu tak to je zbytočné ,využívajú bus,vlak MHD alebo si kúp bicykel .a urobiť revízie peňazí. Nemáš dráhy paušál ? Ja mám kredit,platím dve eurá mesačne a wifi je skoro všade ak náhodou potrebuješ. Alebo iné veci, ja si zapisuje vydavky a vidím ako hospodárime a tie zje to všelijaké keďže ako rodina ktorá vlastní dom ,tak tie peniaze idú kade tade . Ale ušetrím každý mesiac aspoň. 200 eur a aj investujem
A hľadať lepšie platenú prácu, sa ľahko povie ťažšie urobí,hlavne ak človek žije v regióne kde máme moc na výber a aj tak ,to tá musia vybrať z tých xy ľudí do ich firmy

doriiis
25. júl 2025

Tak jedine nájsť lepšie platenú pracu

btus
25. júl 2025

nie si sama. Je nás viacej. A nie, nie je to o tom, že by bol človek lenivý. Máme s manželom V3 - Ing, obidvaja, žiaľ práce u nás nie je nazvyš a sme radi aj za tú, čo máme. Vyskakovať sa nedá.
@anonym_064e17 - predať auto? Veď dnes sa už pomaly bez auta nedá. Nevieš, kde býva. Čo ak tam MHD nieje (napr. ako u nás). Ani bicyklom sa nedá ísť všade. Napr do kina. Neviem si predstaviť, že pôjdem 20km na bicykli aby som išla do kina a potom o 22.00 domov zase po tme ďalšíchj 20km. Buďme realisti. Auto je dnes nevyhnutnosť.

autor
25. júl 2025
@anonym_064e17

Predať auto,ak nemáš rodinu tak to je zbytočné ,využívajú bus,vlak MHD alebo si kúp bicykel .a urobiť revízie peňazí. Nemáš dráhy paušál ? Ja mám kredit,platím dve eurá mesačne a wifi je skoro všade ak náhodou potrebuješ. Alebo iné veci, ja si zapisuje vydavky a vidím ako hospodárime a tie zje to všelijaké keďže ako rodina ktorá vlastní dom ,tak tie peniaze idú kade tade . Ale ušetrím každý mesiac aspoň. 200 eur a aj investujem
A hľadať lepšie platenú prácu, sa ľahko povie ťažšie urobí,hlavne ak človek žije v regióne kde máme moc na výber a aj tak ,to tá musia vybrať z tých xy ľudí do ich firmy

@anonym_064e17 Ja už nemám čo okresať, telefón mám na kredit, tam platím 12€. Auto predať nemôžem lebo ním cestujem do práce. Ja som si urobila komplet revíziu kam idú peniaze, ale ja nemám nič kde by som mohla ušetriť, nemíňam na hlúposti.

anonym_064e17
25. júl 2025
@btus

nie si sama. Je nás viacej. A nie, nie je to o tom, že by bol človek lenivý. Máme s manželom V3 - Ing, obidvaja, žiaľ práce u nás nie je nazvyš a sme radi aj za tú, čo máme. Vyskakovať sa nedá.
@anonym_064e17 - predať auto? Veď dnes sa už pomaly bez auta nedá. Nevieš, kde býva. Čo ak tam MHD nieje (napr. ako u nás). Ani bicyklom sa nedá ísť všade. Napr do kina. Neviem si predstaviť, že pôjdem 20km na bicykli aby som išla do kina a potom o 22.00 domov zase po tme ďalšíchj 20km. Buďme realisti. Auto je dnes nevyhnutnosť.

@anonym_autor
@btus ale.kwd platí prenájom niekde,tak asi nie v nejakej zastrcenej dedine ale v meste. Alebo potom keď ma prenájom a ešte potrebuje auto na cestu do práce ,tak by bolo asi lepšie nájsť iný prenájom, veď není ničím fixovana. Ale ak je sama vie si kúpiť elektro bike alebo skúter,a má menšie náklady ako na auto,pokiaľ nemá rodinu.

anonym_064e17
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_064e17 Ja už nemám čo okresať, telefón mám na kredit, tam platím 12€. Auto predať nemôžem lebo ním cestujem do práce. Ja som si urobila komplet revíziu kam idú peniaze, ale ja nemám nič kde by som mohla ušetriť, nemíňam na hlúposti.

@anonym_autor máš ju spisanuntu revíziu ? Môžeš poslať sem ,možno na niečo človek príde

autor
25. júl 2025
@anonym_064e17

@anonym_autor máš ju spisanuntu revíziu ? Môžeš poslať sem ,možno na niečo človek príde

@anonym_064e17 Môžem ešte ísť do lesa a tam nazbierať nejaké plody, tie si uvariť. Tak ušetrím na potravinách (sarkazmus). Nie, nemám už kde šetriť.

huxy
25. júl 2025

Tí čo radia zmeniť prácu, netušia, že to také jednoduché nie je. Nepíšem to sem preto, že by som sa sťažovala alebo sa ľutovala. Ja som vďačná aj za to, čo vôbec mám. V malom meste kde žijem, sú ľudia radi, ak vôbec nejakú normálnu prácu majú. A aj keby som sa mala presťahovať (čo by kvôli bývaniu nebolo vôbec rozumné), stálo by ma to v konečnom dôsledku viac, keďže plat mám tabuľkový.

vladuska20
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_064e17 Môžem ešte ísť do lesa a tam nazbierať nejaké plody, tie si uvariť. Tak ušetrím na potravinách (sarkazmus). Nie, nemám už kde šetriť.

@anonym_autor tak ti zostava len jedina moznost a to ist tam kde viac zarobis,ina moznost neexistuje.

procrastique
25. júl 2025

V tvojom prípade už zostala len jedna možnosť, zmeniť prácu.
Skús popísať bližšie ,prečo to podľa teba nie je možné.

autor
25. júl 2025
@huxy

Tí čo radia zmeniť prácu, netušia, že to také jednoduché nie je. Nepíšem to sem preto, že by som sa sťažovala alebo sa ľutovala. Ja som vďačná aj za to, čo vôbec mám. V malom meste kde žijem, sú ľudia radi, ak vôbec nejakú normálnu prácu majú. A aj keby som sa mala presťahovať (čo by kvôli bývaniu nebolo vôbec rozumné), stálo by ma to v konečnom dôsledku viac, keďže plat mám tabuľkový.

@huxy Ja už na to ani nemám či povedať, nie každý môže zmeniť prácu alebo nájsť lepšie platenú. To je rada na nezaplatenie.

autor
25. júl 2025
@procrastique

V tvojom prípade už zostala len jedna možnosť, zmeniť prácu.
Skús popísať bližšie ,prečo to podľa teba nie je možné.

@procrastique Nemám vzdelanie aby som zmenila prácu za lepšiu.
Pracujem v sociálnom sektore, ktorý je podhodnotený.

anonym_064e17
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to hovoris len ty,že nemáš kde ušetriť. Vieš ušetriť na elektine,vode,kúrení , ak ti majiteľ bytu preplatky vracia a nenecháva si ich (my sme si nainštalovali na kohútiky setriace perlatory, znížili teplotu kúrenia o dva stupne na 19 a šetríme tam napríklad,vrátili nám vyše polovicu sumy za vodu ) . Za vodu,jedlo ,záleží čo varíš ako sa stravujem,čo piješ. Za kozmetiku,menej sa líčiť a pod.

procrastique
25. júl 2025

Čiže máš napr vyštudovanú zdravotnú školu a pracuješ v domove sociálnych služieb?

saxana000
25. júl 2025

Momentalne som na rodicaku a ak nechceme ist do minusu kazdy mesiac tak bolo treba zacat brigadovat.. bohuziall.o setreni teraz mozem len snivat

autor
25. júl 2025
@procrastique

Čiže máš napr vyštudovanú zdravotnú školu a pracuješ v domove sociálnych služieb?

@procrastique Mám vš sociálna práca, pretože som vždy chcela pomáhat ľudom, preto som si tu školu vybrala. Pracujem v zariadení pre ženy ako sociálny pracovník.

autor
25. júl 2025
@anonym_064e17

@anonym_autor to hovoris len ty,že nemáš kde ušetriť. Vieš ušetriť na elektine,vode,kúrení , ak ti majiteľ bytu preplatky vracia a nenecháva si ich (my sme si nainštalovali na kohútiky setriace perlatory, znížili teplotu kúrenia o dva stupne na 19 a šetríme tam napríklad,vrátili nám vyše polovicu sumy za vodu ) . Za vodu,jedlo ,záleží čo varíš ako sa stravujem,čo piješ. Za kozmetiku,menej sa líčiť a pod.

@anonym_064e17 Ano, aj vlasy si prestanem farbiť, pleť čistiť. Budem len doma a nikam nebudem chodiť.

veltraud
25. júl 2025

ake mas prijmy a ake vydaje?

anonym_017776
25. júl 2025
@anonym_autor

@procrastique Nemám vzdelanie aby som zmenila prácu za lepšiu.
Pracujem v sociálnom sektore, ktorý je podhodnotený.

@anonym_autor tak, keď nemáš vzdelanie na zmenu a pracuješ v sektore, ktorý je podhodnotený nič sa nezmení a budeš takto žiť vždy.Jedine si nájsť bohatého frajera.Co na to napísať?každý žije z peňazí z práce.Tak ty máš aspoň dobrý pocit z práce.Pokym nemáš deti a rodinu brigáduj cez víkend.

anonym_064e17
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja mám kredit a 2 eura mesačne,muž 4 . Napríklad . Veď dnes všetko už cez net vybavujem,aj volám cez WhatsApp.
Ale keď nemáš kde ušetriť tak načo to riešiš , len sa s tým zmier no

huxy
25. júl 2025
@anonym_064e17

@anonym_064e17 ako má usetriť človek na elektrine, vode, kúrení, keď už na tom šetrí? 🤔

minenkaa
25. júl 2025

@anonym_autor ja som nikdy nič nemala našetrené

procrastique
25. júl 2025

Čiže sa napríklad vyznáš do úradných blbostí? Či čo robí taký sociálny pracovník?

Neviem či je to real u vás ale napríklad u nás ( krajské mesto ) veľmi veľmi chýbajú ľudia, ktorí chodia po úradoch a vybavujú za peniaze iným veci.

Prepis auta, zmena stavby v užívaní, stavebné povolenie etc etc. Dopyt po takej osobe vidím často, lebo gro ľudí si na to musí brať dovolenku a niekto, kto by tie služby ponúkala už neexistuje. Resp.jedna osoba, ktorá už neberie nových :D

To len taký nápad, že to nemusí byť možno úplne ďalšia práca, ale len niečo také extra, kde-tu občas. Stačí ti splnomocnenie, božská trpezlivosť na úradníkov a tadá, peniaze do ruky.

autor
25. júl 2025
@procrastique

Čiže sa napríklad vyznáš do úradných blbostí? Či čo robí taký sociálny pracovník?

Neviem či je to real u vás ale napríklad u nás ( krajské mesto ) veľmi veľmi chýbajú ľudia, ktorí chodia po úradoch a vybavujú za peniaze iným veci.

Prepis auta, zmena stavby v užívaní, stavebné povolenie etc etc. Dopyt po takej osobe vidím často, lebo gro ľudí si na to musí brať dovolenku a niekto, kto by tie služby ponúkala už neexistuje. Resp.jedna osoba, ktorá už neberie nových :D

To len taký nápad, že to nemusí byť možno úplne ďalšia práca, ale len niečo také extra, kde-tu občas. Stačí ti splnomocnenie, božská trpezlivosť na úradníkov a tadá, peniaze do ruky.

@procrastique Tak s úradmi komunikujem bežne a chodím s klientkami vybavovať úradne záležitosti. Žiadosti o dôchodok, dávky, pomáham s hľadaním práce, lekárov, rehabilitácii, deťom škôlky, školy a milión ďalších vecí.

anonym_064e17
25. júl 2025

@huxy ak šetris tak ok,ale u na sv rodine nariekali ako nevedia ušetrít nič a keď som pozerala na ich návyky tak mi bolo jasné . Pred 6 rokmi a platili vysoké sumy za elektrinu a vodu, sprchovali sa strašne dlho, hlavne ich väčšie deti, klasické žiarovky a nechcelo s som zhasnúť,tv celý deň,aj Pc a nik pred nimi ,neodmrazovali mrazák a mali ich až dva a z toho jeden taký starý komunistický

anonym_5eb39d
25. júl 2025
@anonym_064e17

@anonym_autor ja mám kredit a 2 eura mesačne,muž 4 . Napríklad . Veď dnes všetko už cez net vybavujem,aj volám cez WhatsApp.
Ale keď nemáš kde ušetriť tak načo to riešiš , len sa s tým zmier no

@anonym_064e17 To ti akože reálne vyjde kredit 2 € na celomesačné fungovanie? Všade wifi nie je napríklad. Vtedy robíš čo? Ako riešiš telefonáty k lekárom, do inštitúcií?

Strana
z6