icon

Day Trading pre začiatočníkov

veronika2021
30. mar 2025

Ahojte,máte niekto skúsenosti s day tradingom?Vedel by niekto poradiť úplnému začiatočníkovi?
Chcem sa učiť,neplánujem zarobiť tisíce,stačí mi prvý rok zostať v pluse pár percent 😁
Ďakujem

Strana
z2
anninna30
5. okt 2025
@rooskoliv

@veronika2021 pises, ze uz mas nejake peniaze zainvestovane do bezpecneho prvku a rozmyslas, ci sa mas venovat day tradingu. Neviem, co ten bezpecny prvok je, ale uvedomujes si naozaj rozdiel medzi tymito dvoma disciplinami?

Ked zoberiem ako bezpecny prvok S&P500, tak sanca, ze prerobis peniaze v horizonte 10 rokov je v jednotkach percent (x%) a v horizonte 20 rokov je sanca, ze prides o peniaze v desatinach percent (0,x%)

Kdezto statistika pri daytradingu je, ze 90% ludi pride o peniaze. Aby som to povedal opacne, sanca, ze zarobis peniaze je iba cca 10% a sanca, aby si zarobila viacej ako z investicie do S&P500 je este mensia. Sama pises, ze nerada podstupujes rizika. Si si naozaj vedoma, akemu velkemu riziku sa daytradingom vystavujes? Nehovoriac o tom, ze rozumne investicie mas oslobodene od dane, kym daytrading nie? Cize z daytradingu musis platit dan+zdravotne odvody (co je cca 40%)? Cize ak ti investicia prinesie 10% zhodnotenie, ktore mas oslobodene od dane, na daytradingu musis zarobit 17% aby si bola na tom istom?

A ked uz sa tomu naozaj chces venovat, z vlastnej skusenosti ti viem povedat, ze potrebujes velmi dobre vzdelanie. A to mas moznost ziskat dvomi sposobmi:
a/ zalozis si ucet, budes sa vzdelavat sama. Urcite prides o peniaze. O vela penazi. O omnoho viacej penazi, ako keby si si zaplatila dobry kurz. A bude to trvat omnoho dlhsie (moja cesta)
b/ zaplatis si kurz. dobry kurz. od niekoho, kto ma aj komunitu ludi a je preukazatelne, ze jeho pristup sa da replikovat. ale aj v tomto pripade sa tvoje sance na uspech iba zdvihnu na nejakych 20-30%. Nie viacej. Takze ani zaplatenie kurzu nie je vobec zaruka, ze budes ziskova.

Daytrading je jeden z najtazsich jobov na svete. Je to subor lahkych pravidiel, ktore je velmi tazke dodrziavat. Najvacsim nepriatelom teba v tomto biznise, si ty sama. Myslis si, ze sa poznas, ale z vlastnej skusenosti ti viem povedat, ze sa vobec nepoznas. Nepoznas svoje emocie a hlavne chamtivost a strach. A ani nevies so svojimi emociami pracovat a ovladat ich. Ked sa na tuto cestu vydas, budes sa musiet velmi vela naucit hlavne o sebe. Tak si to zvaz.

@rooskoliv ahoj, vidim ze sa vyznas.. venujem sa tradimgu asi 4 roky,.ucim sa sama. Avsak ako pises mojim nepriatelom som casto ja sama.. mozem vediet ako dlho trvalo ze ked uz si mal.strategiu tak kolko ti trvalo kym si si uvedomil ze nevstupis do obchodu pri ktorom si si neni istý? Lebo ja si niekedy uz myslim ze dobre 5 tyzdnov zarabam super a zrazu bum, spravim hovadinu 😆 a som tam kde som bola pred mesiacom..

Strana
z2