Debetná karta a deti
No dnes som sa dozvedela, že 15 ročné dieťa si dokáže bez vedomia rodičov založiť účet a požiadať o debetnú kartu.Ako popravde som z toho zhrozená.
A co ked si moze zalozit ucet? na to aby ho pouzivalo potrebuje v prvom rade financie. Banka neposkytne uver, kreditne karty atd. Iba ucet. S platobnou kartou. Bez IB. Studentsky. A pokial viem je zadarmo. A je ti iba bankovy ucet. Ja som za. VEla deti si privyraba, setri peniaze, rodicov ma kadejakych. Keby vedeli ze maju ucet a tam peniaze, kto vie ci by im ich vobec nechali. Bezny rodic ktory komunikuje s dietatom, dieta ma napr. vreckove, v 15tich rokoch uz ma dieta poucene o bankovych uctoch. Ak uz nema dieta ucet zriadeny v tom veku :D
Moja ma hned dva..
Od 16 mám založený účet v TB, pretože som začala brigádovat a posielali mi tam peniaze a založila som si ho sama. Nerozumiem čo je na tom divné, mobily majú decka pomaly od škôlky a teda môžu byť oveľa nebezpečnejšie ako bezplatný účet v banke 🙄
@maranco to mi je jasne, moznosti je vela. Ale ako som spominala, ked rodic o ucte vie, moze kontrolovat prijmy (a ako si dieta zaraba, ak si zaraba...)
@sisaka moje deti maju tiez zalozene ucty, ale mam prehlad a zatial vlastnim bankomatovu kartu ja. Ak ju dostanu do ruk, nastavim aj limity, kontrolu a poucim dieta o nastrahach. Ale az vtedy, ak to budu potrebovat. Tiez sme detom vysvetlovali do zblbnutia telefony, obmedzenia (aj sme blokli extra u operatora s upozornenim, ze ide o detske telefon....a prisla slaba chvilka a len klik klik, operator vyuzil a bum faktura taka, ze nam oci prevratilo. Cize, ak to ma ist na moje naklady a zodpovednost, chcem aj paky ako rodic...
Prečo? Debetná znamená, že minieš len to čo máš na účte vložené 😁. Neboj, banky nie sú úplne sprosté, že by dieťaťu strčili kreditku bez vedomia zákonných zástupcov 😉.
Zhrozena? Taketo "dieta", co ma 15 rokov by uz malo mat ucet a ucit sa spravovat nejake male financie. Mame dve deti a obe maju ucty uz davno a su v podobnom veku. Davame im tam male vreckove, same si vedia zaplatit nieco v obchode, ak si chcu kupit (samozrejme maju nastaveny limit, kolko najviac mozu minut)....rodicia by mali ucit svoje deti zodpovednosti a tiez aj to, ako sa pracuje s peniazmi. Financna gramotnost by sa mala zacat ucit aj v skolach, deti na SK velmi zaostavaju...zial.
@lubina ďalšia, ktorá nečítala s pochopením písaného textu
@maranco ja neviem, píšem ako d. bil???? Či fakt je problém pochopiť podstatu príspevku. Ďakujem, že sa snažíš, tiež dotyčným vysvetliť pointu. Lebo stále si melú to svoje, co ma vonkoncom nezaujíma. Veľká vďaka.
@maranco ale asi by paničky prijali tajný účet manžela. Ved nech sa učí finančnej gramotnosti bez ich vedomia 😊
@sisaka ďakujem za pochopenie
@vevesh 15r osoba je trestno pravna uz sama za seba 🙂
ci pardon. Od 14. Rokov
@kristie571 tresto-pravna ano. Ale za financne skody nie, az od 18tich- a tu ide prave o tie.
@kristie571 a co je este vtipne- som narychlo precitala. Ak dieta/mladistvy urobi nejaky priestupok, tak mozu ulozit financnu pokutu....ktoru zaplatia rodicia tak, ze im siahnu na pridavky, danovy bonus a pod.👏👏👏
ty furt meles ze nechapeme... ale chapeme len s tebou nesuhlasime 😉 podla mna tiez normalna vec
@zuzanka.zuzu fajn ako pre koho. Pekný zvyšok večera.
@maranco "tajný" účet manžela ale je zas trocha od veci jak nedospelej (1😎 osoby. U manžela najviac hrozí, že zadĺži rodinu. U dieťaťa zas riziko čo mu generuje príjem, o ktorom rodič nevie. A ak rodič si nevšimne, že má tak blbé dieťa, že predáva drogy/seba alebo hocičo iné nelegálne prevodom na vlastný účet tak fakt nie je to aj o výchove?
Zatiaľ som tu nečítal žiadny relevantný argument prečo by si dieťa samo nemohlo založiť účet bez vedomia rodiča. Čo, keď by rodič oberal dieťa o každý zarobený cent a toto by bola jediná možnosť, že dieťa má zarobené peniaze v bezpečí?
@autorka Uprimne, ak Ti vadi, ze si Tvoje dieta moze zalozit ucet bez Tvojho vedomia, problem bude niekde inde, nez v tom, ze to banka umoznuje. Pozri sa na Vas vztah, kde je problem, ze dieta by si slo otvorit ucet bez Teba, nedalo vediet... Rovnako to mas s alkoholom, cigaretami... Jedna vec je, co je dovolene a da sa, a druha to, ako mam to dieta vychovavane a aky mame vztah. Osobne - dcera chcela ucet, pozreli sme spolu banky a rozdiely a sla som s nou - sedela som vedla iba ako opora, vzdy,ked sa na mna chcel pracovnik banky obratit, som ho upozornila, ze klientom je dcera, ja tomu rozumiem, vysvetlovat ma jej...
@sojorez och. Zodpovedná ukážková matka. Pri tebe som totálna chudera, že sa mi nezdá aby si 15 ročné dieťa zakladalo účet
@rubik1234 nie, nie vsetko je o vychove. Niekedy dav stiahne ani nevies ako a to mozes mat ukazkovu vychovu. Jednoducho dieta veci "nedomysli do konca". Stava sa, a aj preto nie su mladistvi zarovnako postaveni zakonom ako dospeli. Preto aj maju hmotnu zodpovednost do 18tky rodicia. Teba budu volat, ak sa dieta bude po veceroch flakat, ak sa opije, ak urobi kiksy, nedajboze sa predavat a ty budes zo svojho platit pokuty. A ak by rodicia nebodaj zhabavali peniaze, vzdy sa to da poriesit (pri takychto rodicoch s najvacsou pravdepodobnostou deti v tomto veku ani nebyvaju, kedze ide o hracov/alkoholikov/tyranov etc....)
Naša ma 10 ale učím ju z hotovosťou kartu jej neplánujem ešte ma čas, to sú len čísla,,, z hotovosťou vie co si môže dovoliťa co nie ma to v ruke a vidí tie peniaze koľko má, ale zas nedávam jej neviem koľko ešte ma čas,, kartu používam málokedy aj ja
Mna by zaujimalo ze ake riziko v tom vidis ked o tom nie si informovana. . Lebo ja ziadne ale mozno sa mylim. Ja sommojim detom zalozila ucet a maju karty. Maju 9,11. Dostavaju tam vreckove po 10 eur podmienene urcitymi aktivitami a ucia sa setrit a rozhodovat. Ucia sa trpezlivosti kym si na nieco hodnotnejsie nasetria.

@vevesh tiež to tak beriem a pravdu povediac nejak som sa tým nezaoberala, deťom sme otvorili účty bez nich a teraz pozerám, že už 12 ročný! si môže u nás otvoriť účet v banke (len detsky, či mládežnícky) bez rodiča, stačí mu ID. Nejak s tým nie som stotožnená…