icon

Dedičstvo a dlhy

22. aug 2025

Dobry den, prosim vas, al ma niekto skusenosti, poradite mi? Mame takuto situaciu v rodine. Sme dvaja surodenci, mame oboch rodicov, ktori maju byt (bsm) a maju na viacerych uctoch vacsie financne obnosy. Otec ma vlastny ucet, na ktorom mam ja a mama disponentske prava, ma este dalsi ucet, ktory pouzivaju obaja s mamou, ale pisany je na otca, tam nemam ja ziadne prava. O dalsich uctoch neviem, ale je mozne, ze ma este nejake vedlajsie ucty.
Mam brata, ktory ma v opatere jedno dieta, byvaju spolu. Viem tiez o tom, ze ma aj druhe dieta, prebehli urcite sudy ale dieta ho v rodnom liste nema zapisaneho ako otca. Viem o tom, ze nas otec na tohto vnuka poati za mojho brata vyzivne uz par rokov, kedze mam pristup k jeho uctu.
Brat ma stale dlhy, neustale si zoberie nejaku pozicku, ktoru nedokaze splatit, ma exekutorov a po case, ked jeho problemy vyplavaju na povrch, splatia to za neho rodicia, samozrejme to, o com vedia.
Moja otazka je nasledovna. V pripade, ked nasi rodicia obaja umri alebo umrie len jeden z nich a cast dedicstva prejde na mna a brata, povedzme ze tu uz nebudu obaja a zdedime byt na polovicu. Moze exektutor na tento byt siahnut a dat ho do drazby ked budem mat v ramci dedicstva zdedenu polovicu aj ja? Pokial sa nestihneme vyplatit alebo ho nestihneme odpredat. Ako to vobec funguje?
Myslim, ze moji rodicia si nie tak celkom uvedomuju stav veci, stale mi hovoria, ze to nemam riesit, ale mne nejde o majetok, mne ide o to aby som sa kvoli nemu nedostala do problemov aj ja. Mam vlastny zivot a rodinu a nemam cas ani naladu chodit do sudoch, kvoli tomu ze ma dlhy a nema financnu gramotnost.
Ako aa takato situacia vobec riesi ked tu uz nebude ani jeden z nich, pripadne len jeden z nich a je mozne este za ich zivota prepisat cast nehnutelnosti na jedno jeho dieta (to, s ktorym zije) s tym, ze rodicia budu mat na byt dozivotne pravo byvania? Pokial nebude mat jeho priznany syn 18 rokov, tak ci tak bude disponovat s jeho majetkom on. Moze exekutor siahnut aj na majetok jeho syna?
Ja sa v tychto veciach vobec nevyznam. Ale potesilo by ma aspon to, aby jeho “priznany” syn nieco zdedil a neostal s holou eitou kvoli tomu, ze jeho otec je nezodpovedny clovek. Co sa tyka druheho syna. Ja toho chlapca nepoznam, cize aom ho do tejto situacie nezahrnula a vlastne, nema oficialne otca na rodnom liste a ani sud to neurcil (viem ze tam prebehli nejake sudy).

Stretol sa niekto s podobnou situaciou prosim?
Dakujem za vsetky rady k veci. Moralizovanie a obdobne komentare riesit nebudem, kazdy ma nieco a tato situacia je ore mna cele roky dost taziva aj bez cudzieho moralizovania a sudenia. Dakujem.

Strana
z3
balerina2025
22. aug 2025

@anonym_autor kamaratka ma podobnu situaciu, takze sa tu pripnem. osobne si myslim ze teba sa exekucia nedotkne, tvojho podielu. ale skor je istejsie ze ho budete musiet skor predat aby brat splatil dlhy. ( teda pokial nebude mat dostatok financii z inych zdrojov tvoj brat)

adabise683
22. aug 2025
@balerina2025

@anonym_autor kamaratka ma podobnu situaciu, takze sa tu pripnem. osobne si myslim ze teba sa exekucia nedotkne, tvojho podielu. ale skor je istejsie ze ho budete musiet skor predat aby brat splatil dlhy. ( teda pokial nebude mat dostatok financii z inych zdrojov tvoj brat)

@balerina2025 presne aj mne by to zaujimalo ci budu nuteni ten byt predat a vyplatit dlhy z tej polovice brata bo kamoska ma podobnu situaciu ...akurat tam je byt len otcov .. ale co ked umrie a dve dcery zdedia byt (z toho jedna ma exekucie) ...budu ho muset predat ? Byva tam totiz este aj ich mama a tak by musela kamosma riesit byvanie pre mamu co z tej polky bytu kebyze aj predaju urcite nebude vychadzat ... podotykam ze ide o dievcata co vyrastali v detskom domove takze rodicia sa o ne nestarali ..len kamosku to stale trapi, aby mama na ulici nebodaj neostala

autor
22. aug 2025
@balerina2025

@balerina2025 tak si to predstavujem, len sa obavam, nakolko dedicske konanie trva dlho, niekedy aj rok a predaa aj kupa nehnutelnosti trva dlho, ci nepride exekutor skor nez stihneme predat byt a nejak sa ma to nemoze dotknut. Predsa len, exekutori su dost rychli v takomto jednani. Pochybujem o tom, ze bude mat financne zdroje na splatenie dlhov, ked to robia za neho stale rodicia. On nevlastni nic, ani nehnutelnost, ani auto, proste nic, co by mi vedel exekutor zobrat. Vsetko, co ma, je len jeho prijem.

ibrunova
22. aug 2025

Ak zdedíte byt na polovicu, a brat bude mať exekúciu, siahnu mu na jeho podiel, nie na tvoj. Ale ani to nie je pre teba bohviečo.

autor
22. aug 2025
@adabise683

@balerina2025 presne aj mne by to zaujimalo ci budu nuteni ten byt predat a vyplatit dlhy z tej polovice brata bo kamoska ma podobnu situaciu ...akurat tam je byt len otcov .. ale co ked umrie a dve dcery zdedia byt (z toho jedna ma exekucie) ...budu ho muset predat ? Byva tam totiz este aj ich mama a tak by musela kamosma riesit byvanie pre mamu co z tej polky bytu kebyze aj predaju urcite nebude vychadzat ... podotykam ze ide o dievcata co vyrastali v detskom domove takze rodicia sa o ne nestarali ..len kamosku to stale trapi, aby mama na ulici nebodaj neostala

@adabise683 v tomto pripade bude dedit aj manzelka aj dcery si myslim. Manzelka polovicu a dcery polovici na polovicu nie? Cize manzelka 1/2 bytu a dcery kazda 1/4? Ale mozno sa mylim. Nuz, najlepsie by to bolo vyriesit vsetko pred smrtou. Len ked niekto nechce, tak nechce. Ja napriklad nechcem brata obrat o nic. Ale viem, ze jeho o tie peniaze oberie exekutor alebo ich minie. Cize aspon to dieta aby nieco malo na start do zivota.

deti95060810
22. aug 2025

my sme mali dedičské konanie vysporiadané za 3 m od úmrtia rodiča. teraz sa nečaká dlho tak ako kedysi .

autor
22. aug 2025
@ibrunova

Ak zdedíte byt na polovicu, a brat bude mať exekúciu, siahnu mu na jeho podiel, nie na tvoj. Ale ani to nie je pre teba bohviečo.

@ibrunova toto chapem. Ze siahnu na jeho polovicu. Ale ako sa to riesi realne v praxi? Jeho polovicu odpredaju alebo ju ja budem musiet vyplatit alebo ako sa to preboha riesi?
Budem ju musiet vyplatit podla coho? Podla ceny zo znaleckeho posudku alebo nu proste predaju niekomu? Ved polovicu bytu si ani nikto normlany nekupi.

autor
22. aug 2025
@deti95060810

my sme mali dedičské konanie vysporiadané za 3 m od úmrtia rodiča. teraz sa nečaká dlho tak ako kedysi .

@deti95060810 my sme mali po starych rodicoch dedicske konanie, ktore sa riesilo rok. To ste mali super, ked to bolo taketo rychle.

balerina2025
22. aug 2025
@anonym_autor

@deti95060810 my sme mali po starych rodicoch dedicske konanie, ktore sa riesilo rok. To ste mali super, ked to bolo taketo rychle.

@anonym_autor bezne sa dlho dedia cezhranicne dedicstva. kamoska dedila 5 rokov...

denkabemommy
22. aug 2025

Najlepšie bude, ak rodičia napíšu byt na teba a na jeho syna - chlapcovi to povedať, až keď bude mať dostatočnú mozgovú kapacitu. Vtedy exekútor nebude môcť siahnuť na majetok - lebo aj keď je to na syna, je to už iná osoba, takže by to bolo protiprávneho 🙂.

anonym_e5629a
22. aug 2025
@deti95060810

@deti95060810 mama zomrela február, dedičské november, otec zomrel marec, dedičské tiež november.

balerina2025
22. aug 2025
@anonym_e5629a

@deti95060810 mama zomrela február, dedičské november, otec zomrel marec, dedičské tiež november.

@anonym_e5629a :(

anonym_d60f5d
22. aug 2025
@anonym_autor

@balerina2025 tak si to predstavujem, len sa obavam, nakolko dedicske konanie trva dlho, niekedy aj rok a predaa aj kupa nehnutelnosti trva dlho, ci nepride exekutor skor nez stihneme predat byt a nejak sa ma to nemoze dotknut. Predsa len, exekutori su dost rychli v takomto jednani. Pochybujem o tom, ze bude mat financne zdroje na splatenie dlhov, ked to robia za neho stale rodicia. On nevlastni nic, ani nehnutelnost, ani auto, proste nic, co by mi vedel exekutor zobrat. Vsetko, co ma, je len jeho prijem.

@anonym_autor ak ma brat dlhy a už ma exekúciu akonáhle čosi zdediť exekútor siahne po majetku na jeho podiely v prípade bytu ten bude vďaka tomu nepredajný pre teba sami problém

adabise683
22. aug 2025
@anonym_autor

@adabise683 v tomto pripade bude dedit aj manzelka aj dcery si myslim. Manzelka polovicu a dcery polovici na polovicu nie? Cize manzelka 1/2 bytu a dcery kazda 1/4? Ale mozno sa mylim. Nuz, najlepsie by to bolo vyriesit vsetko pred smrtou. Len ked niekto nechce, tak nechce. Ja napriklad nechcem brata obrat o nic. Ale viem, ze jeho o tie peniaze oberie exekutor alebo ich minie. Cize aspon to dieta aby nieco malo na start do zivota.

@anonym_autor som zabudla napisat ze rodicia su rozvedeni (len spolu ziju) tak to uz asi mama dedit nebude myslim ...este keby to tak bolo ze ohrozena by bola "len" 1/4 bytu to by bol asi ten lepsi pripad ..ale takto ...byt z hroznom stave takze za malo by ho predali..ktovie kolko uz ta sestra dlzi...mozno za par rokov ani na vyplatenie dlhov nebude stacit ta polka bytu ...a ano, chcela by to kamoska riesit este za zivota ... ale pri povahe jej otca silne pochybujem ze sa jej to podari... no vyskusa to v kazdom pripade

autor
22. aug 2025
@denkabemommy

Najlepšie bude, ak rodičia napíšu byt na teba a na jeho syna - chlapcovi to povedať, až keď bude mať dostatočnú mozgovú kapacitu. Vtedy exekútor nebude môcť siahnuť na majetok - lebo aj keď je to na syna, je to už iná osoba, takže by to bolo protiprávneho 🙂.

@denkabemommy ja som im to hovorioa uz davnejsie ze by sme to mohli takto spravit, ale oni to neriesia. Oni si akoby neuvedomuju situaciu, ze ktokolvek moze umriet kedykolvek. Ja sa nepotrebujem obohatit, ale uz som im nie raz hovorila, ze toto su pre mna len problemy to s nim riesit. Oni sami s nim cely zivot riesia jeden problem za druhym ale podla vsetkeho su uz zvyknuti a nepride im to ako problem.
Najradsej by som to vybavila tymto sposobom, keby to mozem rozhodnut ja. Ale chcem vediet co to pre mna bude znamenat ked to neurobia lebo oni to proste neurobia.

autor
22. aug 2025
@adabise683

@anonym_autor som zabudla napisat ze rodicia su rozvedeni (len spolu ziju) tak to uz asi mama dedit nebude myslim ...este keby to tak bolo ze ohrozena by bola "len" 1/4 bytu to by bol asi ten lepsi pripad ..ale takto ...byt z hroznom stave takze za malo by ho predali..ktovie kolko uz ta sestra dlzi...mozno za par rokov ani na vyplatenie dlhov nebude stacit ta polka bytu ...a ano, chcela by to kamoska riesit este za zivota ... ale pri povahe jej otca silne pochybujem ze sa jej to podari... no vyskusa to v kazdom pripade

@adabise683 bude dedit kedze spolu ziju, tam je tusim cosi take ze je to osoba ktora sa i toho cloveka stara alebo staci ze len spolu byvaju viac ako jeden rok. Pozerala som si to dedenia jedneho casu, ale nevyznam sa v problematike.

ibrunova
22. aug 2025
@anonym_autor

@ibrunova toto chapem. Ze siahnu na jeho polovicu. Ale ako sa to riesi realne v praxi? Jeho polovicu odpredaju alebo ju ja budem musiet vyplatit alebo ako sa to preboha riesi?
Budem ju musiet vyplatit podla coho? Podla ceny zo znaleckeho posudku alebo nu proste predaju niekomu? Ved polovicu bytu si ani nikto normlany nekupi.

@anonym_autor áno, môžu polku bytu niekomu predať.. My sme mali podobnú situáciu v rodine. Ako prvej by mali jeho podiel ponúknuť tebe ako spoluvlastníkovi. U nás sa tak nestalo a veru že podiel domu kúpil niekto cudzí. Treba to skúsiť inak poriešiť, napr. darovacou zmluvou na teba ešte teraz.

balerina2025
22. aug 2025
@ibrunova

@anonym_autor áno, môžu polku bytu niekomu predať.. My sme mali podobnú situáciu v rodine. Ako prvej by mali jeho podiel ponúknuť tebe ako spoluvlastníkovi. U nás sa tak nestalo a veru že podiel domu kúpil niekto cudzí. Treba to skúsiť inak poriešiť, napr. darovacou zmluvou na teba ešte teraz.

@ibrunova to bude zlej krvi na strane brata. nie je darovacia zmluva napadnutelna? za ziadnych okolnosti?

denkabemommy
22. aug 2025
@balerina2025

@ibrunova to bude zlej krvi na strane brata. nie je darovacia zmluva napadnutelna? za ziadnych okolnosti?

@balerina2025 je, preto je veľa predajov nehnuteľností za euro 😅

balerina2025
22. aug 2025
@denkabemommy

@balerina2025 je, preto je veľa predajov nehnuteľností za euro 😅

@denkabemommy ano aj unas tak ujo zdedil / dostal darovacou za 1 euro...

pribinak
22. aug 2025

Trochu tomu nerozumiem ….brat nie je uvedený v RL ako otec ale aj tak musí “dedo” za neho platiť výživné?
Prečo platí výživné ak nie je otec?

anonym_088ca1
22. aug 2025

@anonym_autor No, cisto z praktickeho hladiska, ak by rodicia zomreli, ty si "zratas", ci po skonceni dedicskeho by si bola v pluse alebo minuse a podla toho prijmes alebo odmietnes dedicstvo (ak ti ide iba o kludny spanok)...
Ak ti ide aj trosku o zachranu majetku, tak asi vo vasom pripade nejaka "konsolidacia" pred smrtou (prepis / rozdelenie majetku v style tebe byt a im potom peniaze apod)...

adabise683
22. aug 2025
@anonym_autor

@adabise683 bude dedit kedze spolu ziju, tam je tusim cosi take ze je to osoba ktora sa i toho cloveka stara alebo staci ze len spolu byvaju viac ako jeden rok. Pozerala som si to dedenia jedneho casu, ale nevyznam sa v problematike.

@anonym_autor aha..super informacia, popozerame to ..ideqlne by bolo kebyze to najskor cele zdedi mama ...nech tam moze v klude dozit ak by odisiel otec prvy

natalia328
22. aug 2025
@anonym_e5629a

@anonym_e5629a u nas svokor zomrel v marci a dedicske bolo tento mesiac

autor
22. aug 2025
@pribinak

Trochu tomu nerozumiem ….brat nie je uvedený v RL ako otec ale aj tak musí “dedo” za neho platiť výživné?

@pribinak matoa sa pred porodom bila do prs ze maly otca v zivote poznat nebude. V rl nebol zapisany v case ked sa narodil. Brat mi spominal ze boli nejake sudy ale neverim mu nic. Dala som si to prezistit u kamosky a v sucasnom stave v rl nie je. Mozno mu uz sudom po genetickych testoch bolo priznane otcovstvo ale este trva kym to zapisu. Netusim ako to preboeha a trva.
Preco otec (dedo maleho) plati neviem, kedze oficiality k tomu nie su. Ale predpokladam ze otec chce mat ciste sveodmie.

autor
22. aug 2025
@pribinak

@pribinak nebavila som o tom s otcom. Prisla som na to nahodou z vypisov z uctu. Toto su len moje domnienky preco to nas otec plati. Lebo to on tak ma a mozno chce aby sa dieta malo o trosicku lepsie ked uz je jeho otec nezodpovedny. Plati urcitu ciastku, neviem ako k nej dospeli. Asi sa na tom dohodol s matkou dietata.

pribinak
22. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak nebavila som o tom s otcom. Prisla som na to nahodou z vypisov z uctu. Toto su len moje domnienky preco to nas otec plati. Lebo to on tak ma a mozno chce aby sa dieta malo o trosicku lepsie ked uz je jeho otec nezodpovedny. Plati urcitu ciastku, neviem ako k nej dospeli. Asi sa na tom dohodol s matkou dietata.

@anonym_autor Hm, toto je komplikovana situácia, podľa mna len otvorený rozhovor s tvojimi rodičmi a porada s právnikom ako ďalej

lukbe
22. aug 2025

Najlepšie niečo prepísať, darovať za ich života na teba, s právom dožitia, pokiaľ viem, dá sa to. Škoda, ze o tom nechcú hovorit a urobiť to.

autor
22. aug 2025
@pribinak

@anonym_autor Hm, toto je komplikovana situácia, podľa mna len otvorený rozhovor s tvojimi rodičmi a porada s právnikom ako ďalej

@pribinak najkomplikovanejsie na tom je, ze mama o tom dietati ani nevie. Ja viem o tom preto, ze som sa s bratovou byvalou poznala a viem ze bola tehotna. Nemusia mat spravene ani geneticke testy a vidim ze maly je nasa rodina. Chcela by som to odkomunikovat s otcom ale sama neviem ako. Cau oci, hrabala som sa ti v ucte, zhodou nahod mi očko uslo na tento konkretny vypis, povedz mi o tom viac. Posielala som ocinovi peniaze na ucet a kedze mame spolocnu banku, chcela som si skontrolovat ci mu prisli. Mam v aplikacii moj aj jeho ucet a pozrela som si to cez jeho. Proste automaticky som isla do jeho uctu a potom som nasla toto.

gilmorka
22. aug 2025
@anonym_e5629a

@anonym_e5629a svokra zomrela v polke januára a dedičské bolo na konci mája.

Strana
z3