Dedičstvo po biologickom otcovi

mattuliatko30
4. nov 2022

Ahojte,chcela by som radu od vás, vie mi niekto poradiť ako je to s dedičstvom po otcovi,ktorého nepoznám?v rodnom liste ho mam zapísaného,ale meno tam mam po nevlastnom otcovi,ktorý si ma ale neosvojil, iba mi dal svoje priezvisko.
Biologicky otec ešte žije ,ale neviem ani adresu nič.
Chcem vedieť či potom kontaktuju dedičov a vyhľadávajú ich,alebo sa o tom ani nedozviem nakoľko ma rodinu aj iné deti ešte.
Ďakujem za info.

syslik81
4. nov 2022

nedavala si tu dnesm otazku dedenie po matke a po otcimovi? teraz zas bio otec.. pritom vsetci este ziju ..zameraj sa na lepsie veci a bud stastnejsia v zivote ako sa nahanat za niecim co nemusis mat vobec lebo ta kludne mozu vydedit alebo mozem umret skor ako oni ...

aandrea9
4. nov 2022

@mattuliatko30 nie som si celkom istá ale pokiaľ jeho nová rodina o tebe vie, mali by o tvojej existencii informovať notára pri prejednaní dedičstva.

anjelicek26
4. nov 2022

Riesit dedicstvo, kym vsetci este ziju mi prijde cista vypocitavost...hlavne, ked si ho v zivote nevidela a "otca", ktory ta vychoval, mas... na co sa v tom sprtat 🙄

paloma32
4. nov 2022

.

andreagartnerova
4. nov 2022

Existuje centrálny register obyvateľov, pokiaľ ho máš v rodnom liste malo by to notárovi vyhodiť zo systému.

zobaka
4. nov 2022

mna kontaktovali, otca som dlhe roky nevidela, oni cez register najdu zijucich potomkov

mattuliatko30
autor
4. nov 2022

@syslik81 nie nedávala som iadnu otázku , pýtam sa 1x

mattuliatko30
autor
4. nov 2022

@anjelicek26 to nie je vypocitavost ja som sa len spýtala co mam očakávať ci som len vedená ako jeho bio dcéra alebo nie..ja otca mam aj považujem môjho nevlastného, takze bola to len otázka nič viac v tom nehľadám.. Lena to napadlo.. :(

syslik81
4. nov 2022

uplna nahoda ze tato otazka tu dnes padla akurat si sa pytala na to ako to je s dedenim po otcimovy .. oh pardon teda nebola si to ty ale tvoje druhe ja

syslik81
4. nov 2022

nemusis mi posielat sukromnu spravu .. kvoly mne ti nic nemazali .. ako vidis tema je stale tu a ze tato https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/dedenie-a-nevlastny-otec/ je na chlp presna akurat z ineho konca je na chlp presna je fakt ze k..a nahoda-to ti tak uverim .. kazdopadne dedit by si mala po vlastnom otcovi ak vobec daco ma- ale prajem ti aby mal dlhy a potom sa tvoja chamtivost naplni

mattuliatko30
autor
4. nov 2022

@syslik81 ale ja som tu tému ani otázku nepísala a nebudem sa tu hádať...ale stojím si za svojim,ze moja otázka to nebola a nepozerala som,že niekto podobnú otázku uz tu dával ...človek sa tu už ani spýtať nemôže na nič a hneď je takto osočovany,...fakt smutné .

mattuliatko30
autor
4. nov 2022

@syslik81 nemám ani dvoch súrodencov a ani mamina nebýva v dome, ako tam píše dotyčná. Ale zbytocne to tu budem riešiť ,len nechápem prečo vlastne odpovedas..keď nechceš druhemu poradiť..

mattuliatko30
autor
4. nov 2022
aandrea9
4. nov 2022

@syslik81 tvoja "dobroprajnost" sa dúfam naplní tiež....

dadka128
5. nov 2022

@syslik81 ty si riadne neprajný a zlý človek..

dadka128
5. nov 2022

@mattuliatko30 a co sa týka dedičstva po biologickom otcovi je teraz zatazko riešiť a trápiť sa s tým, ak o tebe všetci vedia a on ta nechce, môže mať napísanú aj záveť a ci sa da záveť napadnúť asi nie, lebo je to jeho vôla. Skus skupinu právne poradenstvo co je tu na mk.

jolien88
5. nov 2022

@anjelicek26 uplne suhlasim čistá vypočítavosť. Mnohé tu vypisujú ako sa da zrusit ten prispevok na dôchodok pre otcov a potom ked pride k dedeniu stavím sa ze nepovedia nie 🙈.
A pre autorku: staci ze za zivota prepise vsetko na svoje “nove” deti a nebude co dediť aj ked si právoplatný dedič nic nedostaneš.

zuzanaete
5. nov 2022

Notar, ktory bude riesit dedicske, by ta mal dohladat. Ale viem uz o 2 pripadoch, kde notar nasiel 1 dieta a druhe v systeme nevidel. Ale tak v tychto pripadoch sa to 1 dieta priznalo, ze ma surodenca a aj s nim treba riesit dedicske. Oni sa aj pytaju tych, ktorych najdu, ci vedia o dalsich moznych dedicoch.

h2
5. nov 2022

Poznám prípad, kedy notár nemanželské dieťa zomrelého muža nenašiel. Ten syn mal priezvisko po matke, hoci ako otca mal v rodnom liste uvedeného tohoto, ktorý zomrel. Ten syn s otcom ani len nevyrastal, nestretávali sa, len naňho ten otec platil výživné. V dospelosti sa syn s otcom skontaktoval a vlastne ho ako jediný doopatroval, aj pohreb zaplatil, hoci dotyčný mal ešte 3 ďalšie deti. Na dedičskom mu sám notár povedal, že keby nebol vybavoval pohreb, ani by o ňom nevedeli. Čiže stáva sa to.

simona20201309
5. nov 2022

@mattuliatko30 poviem ti len jedno. NESPOLIEHAJ sa na dedičstvo. Nikdy.
Pracuj, šetrí. Ak sa budeš spoliehať, že niečo zdedis, môže to dopadnúť zle.

mattuliatko30
autor
5. nov 2022

@h2
@simona20201309
@h2
@jolien88
@zuzanaete
Dievčatá ďakujem vám veľmi pekne za vaše odpovede. Chcem len podotknúť, že aj keď mam niekde biologického otca ktorého bohužiaľ nepoznám a ani neviem presne ,kde žije, nakoľko o mňa nikdy nejavil zaujem,chcel a vyhrážal sa len 1x ze si ma niekde počká, keď mamina chcela vtedy zvýšiť vyzivne... nebola toto otázka peňazí, majetku a neviem coho. Len ma zaujímalo,či v budúcnosti mam počítať s tým ,že k niečomu takému dôjde. Nie som vypočítava a ani mi nejde o peniaze..len som chcela vedieť,či má niekde berú ako jeho dcéru,kedze ho v rodnom liste stale zapisaneho mám. A.určite o mne asi jeho nová rodina nevie sú to už roky . Ja vo svojom vnútri viem,kto je môj otec a aj nim ostane a to ten kto ma vychoval a tomu hovorím môj OTEC ...nikto ma tu nepozná a hneď ma sudi, pritom som skromný človek , ktorý nikomu neublížil...al en ma mrzí,že sú tu takí ľudia,ktorú hneď človeka na základe jednej otázky odsúdia.
Týmto by som chcela túto tému uzavrieť a ďakujem za odpovede na moju čisto teoretickú otázku. 🙂v ktorej viacerí hľadali niečo zlé.