icon

Deti v podnájme: Je to zodpovedné rozhodnutie?

11. sep 2024

Ahojte,aký máte názor na ľudí čo plánujú napríklad v skorom veku deti a pritom nie sú finančné pripravení ? Napríklad ,že nemajú ani svoje bývanie ale bývajú iba v podnájme ? Poznám prípad kde jedno dieťa v škole druhé v škôlke ale matka stále sedí doma miesto práce a sťažujú sa že sa nedá získať hypotéka ,pritom muž normálne pracuje ,nie je podľa vás to také že proste stále sa musíte báť v Tom nájme,či vás náhodou nevýhodia? Nepríde vám zodpovednejšie mať dieťa až keď má človek porieseny otázku bývania ?

daniela2629
Odpoveď bola odstránená
beronsche
Odpoveď bola odstránená
beronsche
11. sep 2024

@snowflakenel súhlasím s @katka700
Žila som v UK niekoľko rokov. V nájomných bytoch žili prevažne ľudia bez vzdelania, ti z nižšej soc.vrstvy (píšem o Angličanoch), dokonca všetci cudzinci, ktorých som poznala, si časom vlastné bývanie zaobstarali.
Avšak nebývala som v Londýne, pripúšťam, že tam môže byť situácia iná. Ako koniec koncov ako v každom hl.meste.

sono2
11. sep 2024

@dettilv to je žiaľ riziko.môže sa stať každému.
Treba vedieť, na čo mam, vedieť, že čo, ak náhodou stratím prácu a urýchlene nájsť novú.

sono2
11. sep 2024

@beronsche lenže v tomto nechápem slovenské banky. Čítam to tu denne.
Mam rodičovský muž zarába neviem môžem dostať hypo? A ten poradca napíše tu, že áno, aj sumu. Ja koľkokrát pozerám, že a takto majú žiť ľudia 30 rokov? Z pár stoviek mesačne?
To sú neni rodiny, kde to predpoklad, že zaplatia skôr, práve naopak. Malo by byť reálne platiť hypo aj keď sa na nejaký čas stratí robota alebo tak. Ľudia musia mať vždy pár tisíc na účte, ináč to neexistuje!

sono2
11. sep 2024

Tu minule hádam včera diskusia. Mame dom, ale 5 rokov nebudem mat kuchyňu mam 1 skriňu no seriem taky dom. Načo mi je? Aby som cely život rátala centy v peňaženke??
Ale tak chápem, každý to ma ináč. Hodnoty

beronsche
11. sep 2024

@sono2 lenže takto slovenské rodiny nerozmýšľajú..
Koľko rodín zaťažených hypotékou má 6m rezervu? Kolkí dávajú na bývanie max.30% príjmov?
Zase na druhej strane, ja chápem, že nehnuteľnosti sú nehorázne drahé. Pre bežnú rodinu začarovaný kruh..

sono2
11. sep 2024

@beronsche lenže, tak, by to malo byť.
Odhliadnuc od toho, že je momentálne všetko neskutočne drahé. Ja som šťastná že toto je už všetko zanami. Teraz kupovať byt a brat hypotéku, ja si to neviem predstaviť...

tiezjedna
Odpoveď bola odstránená
tenerifka
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
daniela2629
Odpoveď bola odstránená
miska1997
11. sep 2024

A teba čo do toho ? Jemine tieto vaše úvahy o živote druhých 😶

mantilka
12. sep 2024

To je kazdeho vec. Riešiš seba alebo potrebuješ si trochu poohovarat?
O čo je viac zodpovednejší človek, ktorý si vezme všetko na splátky? Poznám ľudí, ktorí majú všetko na splatky a povysuju sa, že niekto má horšie zariadený byt alebo horšie auto.
Toto je choroba národa. Žiješ z budúcnosti. Čo nie je splatené, to nie je tvoje!
Prečítaj si poriadne zmluvu. Najlepší sú tí, čo berú auto na leasing a potom oci vyvaluju, že na konci treba ešte veľa vyplatiť.
Žiť treba prítomnosť a nekalkulovat stále.
A hlavne nevytahovat sa nad druhého. Cieľom nie je mať viac ako sused...

mantilka
12. sep 2024

@daniela2629 plne s tebou súhlasím. Ľudia tu zmyslaju naučené frázy....ale niekedy je život úplne o niečom inom.

beronsche
Odpoveď bola odstránená
jockey
12. sep 2024

Prešiel som si celú diskusiu a zase sa mi potvrdilo, že ľudia, ktorí sú v niečom menej vzdelaní, tak výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti.
Je to Dunningov-Krugerov efekt.
A smutné je, keď svoje nepresné (či klamlivé) tvrdenie prehlasujú za názor.
Aby bolo jasno:
Hypotéka je druh úveru na bývanie, pri ktorom sa zakladá nehnuteľnosť. T.z. že nehnuteľnosť ostáva dlžníkovi.
K téme:
Podľa môjho názoru nie je nič zlé na tom ísť do podnájmu, kľudne aj s deťmi. Je síce pravda, že na Slovensku je nerozvinutý trh s iným ako komerčným nájmom (súvisí to s históriou), ale na druhej strane je výška komerčného nájmu na Slovensku rádovo nižšia ako na "Západe".
Napr. pri nehnuteľnosti za 250 000 eur:
Nájom v SR: 600-900 eur
Nájom na Západe: 1200-2000 eur

la_dolce_vita
12. sep 2024

@jockey este by si mal doplnit priemerna mzda na sk a na zapade..

beronsche
12. sep 2024

@jockey odkiaľ cerpas tie čísla?

jockey
12. sep 2024

@la_dolce_vita Prečo by mala byť dôležitá priemerná mzda?
Však ide o nehnuteľnosť v rovnakej hodnote.

tiezjedna
12. sep 2024

@jockey výška príjmu vždy súvisela a bude súvisieť s výškou nájmu. Doma aj v zahraničí.

la_dolce_vita
12. sep 2024

@jockey to fakt mam vysvetlovat? Hodnota je nepodstatna pre najomnika.

ms_green
12. sep 2024

Prikloním sa k tomu, že v princípe na tom nie je nič zlé a neznamená to hneď, že je niekto nezodpovedný. Na druhú stranu ja by som do toho nešla už len keď sa pozriem na to že dnes 90% podnájmov píše že bez detí. A keď a deťmi tak si pýtajú "rizikovú prirážku" na opravy.

mantilka
12. sep 2024

@beronsche nebudem tu rozpisovať rôzne osudy roznych ľudí. Nie všetko je o finančnej gramotnosti. Na Slovensku sú v rôznych oblastiach úplne iné životné pomery aj tie životné situácie sú rôzne. Nie vždy je to len o finančnej gramotnosti. Aj keď ťa finančná gramotnosť je niekedy nízka.
Preto netreba paušalizovať a nie vždy je to len o dohode s bankou.
V zahraničí je úplne iné nastavenie. U nás keď nevlastnis byt sispoločnosťou považovaný za nezodpovedneho alebo chudáka.
Merať všetkých jedným metrom je spravne? Keď to tu tak čítam, tak kto má iný naroz...je tebou spacifikovaný.
Pozeraj na ľudí viac srdcom. Pomôže ti to spracovať aj pozitívnejšie komentáre iných.
Osobne model, že každý si musí zobrať hypo lebo to je najsprávnejšie neuznávam.
Ľudia máme rôzne hodnoty a rôzny životný štýl...nie všetko ide cez kalkulačku.
Ešte na záver nepatrím k ľuďom, ktorý nevlastnia nehnuteľnosti. P

jockey
12. sep 2024

@tiezjedna
@la_dolce_vita Hodnota nehnuteľnosti nemá vplyv na výšku nájmu? 😀
Výška nájmov vôbec nemusí korelovať s výškou mzdy, napr. v Moskve, či v menej rozvinutých krajinách priemerná výška nájmu môže kľudne aj presahovať priemernú mzdu.
Ale ja som to napísal kvôli niečomu inému. Hodnota nehnuteľností u nás šla hore za posledných 20 rokov aj o 300%, kdežto nájmy šli za toto obdobie hore o 100%.
(samozrejme záleží od lokality a iných faktorov, ale v priemere)
Inými slovami, komerčné nájomné vo vzťahu k cenám nehnuteľností je u nás výhodné a lacné.

tiezjedna
12. sep 2024

@jockey ja som písala, že výška príjmu vždy súvisela s výškou nájmu, nie, že hodnota nehnuteľnosti na ňu nemá vplyv, to neviem, kde si vyčítal🙂A to čo píšeš - ten nárast cien nehnuteľností vs. výška komerčného nájmu - s tým práve extrémne súvisí. Priemerný príjem nie je na SK tak vysoký, aby mohli ceny nájmu stúpať úmerne s cenami nehnuteľností. Nemal by v nich kto bývať. Na rozdiel od západu, kde je priemerný príjem vyšší, a teda aj vyšší nájom pre ľudí prijateľný.

la_dolce_vita
12. sep 2024

@tiezjedna napisala si to aj za mna, dakujem 🙂

mantilka
12. sep 2024

@tiezjedna banka nezhrabne dom, len si treba uvedomiť, že predať rýchlo znamená ísť pod cenu. Ak sú vo financnej núdzi nedostanú ďalší úver. Ak sú v oblasti kde sa ťažko hľadá práca alebo zdravotné problémy pretrvávajú....nie je to také ľahké. Toto nie je o tom predám a kúpim. Lebo na kúpu potrebuješ tiež hypo.
Samozrejme nesúhlasím s tým, že mám našetrené na hypo a budem šetriť až budem mať na celý dom.

lucia245
12. sep 2024

V zahraničí je bežné žiť v podnájme aj celý život.

la_dolce_vita
12. sep 2024

@mantilka existuje poistenie na rozne pripady a moznost odkladu splatok pol roka. To je uz dost dlhy cas na riesenie.