Dlh v zdravotnej poisťovni
Chcel by som sa opýtať. Priateľka ma dlh v zdravotnej poisťovni cca okolo 780 eur. Bola zamestnaná na dohodu v r. 2012 cca 8 mesiacov. Bývali zamestnávateľ jej nedal ukončenie dohody a ani výplate pásky nedostavala. Bola sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne lebo išla do práce do zahraničia. Vtedy sa dozvedela, že ma dlh v zdravotnej poisťovni. Doniesla im kópiu dohody, že bola zamestnaná na poisťovni jej povedali, že ich to nezaujíma a ma to zaplatiť. Kontaktovala bývalého zamestnávateľa ten s ňou nechce ani komunikovať. Nemá ukončenie dohody ani výplatné páska za posledné tri mesiace. Došiel jej list od exekútora a si mysli, že to bude asi z poisťovne. Len ho nemôže prebrať lebo je mimo slovenska. Existuje nejaké riešenie jej problému alebo to musí zaplatiť?
Za radu ďakujem.
Bola zamestnaná na dohodu a výplatné pásky dokladala na úrad práce. Pokiaľ ich dostavala.
@rasto480 asi ta nepotesim....moja mama bola v r. 1994 na materskej a tedanodvody mal platit stat....ale neplatil...nik o tomnevedel az do r. 2011...ziadne upozornenie, vyzvy, nic, len jej prisiel list od exekutora ze do 15 dni ma vyplatit vyse 500€ za to obdobie...nikoho nezaujimalo ze bola na md....povedali, ze to moze dat na sud...no pre 500€ sa sudit do statom sa neoplati, vyslo by ju to viac a aj tak by nic nevysudila....
@rasto480 v roku 2012 sa z dohody odvody do ZP neplatili, takže zamestnávateľ s tým nemal nič, nemal žiadnu povinnosť až od januára 2013 zamestnávateľ odvádza odvody ZP aj z dohody. Pravdepodobne to bude starší dlh, lebo ak bola evidovaná na úrade práce, mala to oznámiť ZP a za to obdobie platí za ňu štát. Treba si to dať do poriadku, lebo je možné, že ju neošetria len akútny prípad.
potrebuje urcite zmluvu a dohode a aj o ukonceni. Ja som tiez neodisla z prace v dobrom, ale vsetky doklady som si vypytala. Aj spatne sa to musi dat. A dalsia vec, je ze ci ju ten zamestnavatel nahlasil do zdravotnej (nemusel platit, ale ci tam je nahlasena) a rovnako aj na socialke. Ak bude nahlasena, mal to platit on, az pokial ju on neodhlasi, alebo ona a na to sluzi ukoncenie pracovnej zmluvy. Ak mate otazky, kldne mi napiste IP.
ona si pýtala doklady. ukončenie dohody a výplatné pásky. ale nepochodila. majiteľ sa stále vyhováral, že nieje na slovensku, že povie ekonómke a doteraz sa nedočkala. išla na úrad prace tak ju nechceli zaevidovať lebo nemá doklad o ukončení dohody.
@rasto480, ako tu už napísala vjaja, ak nemala trvalý pracovný pomer a pracovala iba na dohodu a nebola v tom období evidovaná na úrade práce, tak mala povinnosť si platiť zdravotné poistenie sama - tam je dlh teda oprávnený, jediná možnosť je vyžiadať splátkový kalendár. ak je to už u exekútora, tak vyžiadať splátkový od neho.
ak pracovala na dohodu a bola zároveň evidovaná na úrade práce, tak za ňu zdravotné platil štát - vtedy treba na zdravotku doložiť potvrdenie z úradu práce, že bola u nich evidovaná.
v roku 2012 za dohodárov zamestnávateľ neplatil nič a nemal ani povinnosť ich prihlásiť do zdravotky. takže ten je mimo hry.

@rasto480 bola zamestnana na dohodu. a popri tom? bola dobrovolne nezamestnana? ak ano, mala povinnost si platit minimalne odvody