Dlhé schvaľovanie hypotéky: je čakanie tri týždne bežné?
Dobrý deň, chcem sa spýtať na vaše aktuálne skúsenosti s vybavovaním hypotéky – koľko vám to teraz približne trvá od podania žiadosti po rozhodnutie-schválenie?
My máme žiadosť v SLSP už tretí týždeň v procese. Prvé dni sme priebežne dokladovali rôzne dokumenty (čo chápem, máme trochu komplikovanejšie príjmy – ja dve práce na TPP + príjem z prenájmu, manžel TPP + SZČO). Všetko, čo si vypýtali, sme vždy dodali ešte v ten deň.
Potom už nekomunikovali, tak sme si mysleli, že majú všetko, a dnes po viacerých dňoch si vypýtali ešte nový výpis z účtu za posledný mesiac (keďže je začiatok mesiaca). Finančná poradkyňa vraví len, že to teraz trvá dlhšie.
Poprosila som ju, či by sa nemohla bližie informovať o stave a trocha to slušne urgovať, nakoľko máme veľmi veľkú časovú tieseň, ale nie je veľmi ochotná urobiť tento krok, vraj to je zbytočné...
Preto by ma zaujímalo – je dnes normálne čakať na schválenie hypotéky aj 3 týždne a viac? Ako dlho to trvalo vám v poslednom čase?
Naozaj mám pocit, že robíme maximum, bonitu máme slušnú, nie sme na hrane, všetky dokumenty sme dali, čo potrebovali zmeniť sme zmenili a stále nič...
Ďakujem za každú skúsenosť.
v roku 2024 sme brali hypo z ČSOB nemáme komplikované prijímy... obaja TPP... a čakali sme vyše 3 tt... poradca tiež nebol ochotný urgovať, že je teraz bežné že tak dlho trvá schválenie, hoci sme mali predschválené akú sumu nám dajú, to nehralo v proce schvaľovania žiadnu rolu žiaľ... z nejakého dôvodu si oni predĺžili lehoty na schválenie... tak isto som predávala starý byt 2025 a teda kupujúci mal 365 banku a tiež to hrozne dlho trvalo... ale bolo to úspešné... pevné nervy prajem dobre to dopadne🙂
@anonym_autor moja skúsenosť je taká, pokiaľ to riešite cez finančnú poradkyňu, vždy to trvá dlhšie. Keby ste si vybavovali sami priamo v slsp, tak uz by ste pravdepodobne mali schválenú. My sme brali v lete v slsp a schválená bola do pár hodín. Ale sami bez finančného poradcu
no tak naozaj to nie je také netypické.. a tri týždne to bolo celkovo aj s tým dokladovaním a schvalovaním? Že od podania ubehli so všetkými doplňovačkami tri týždne a potom prišlo schválenie? Asi sa pýtam oboch, nakoľko obe ste mali tiež skúsenosť s tromi týždňami 🙂 Nám to súri, lebo predávajúci má veľmi zlý zdravotný stav a ja navyše idem od 1.4. na materskú... No už som veľmi nervózna...
no tak naozaj to nie je také netypické.. a tri týždne to bolo celkovo aj s tým dokladovaním a schvalovaním? Že od podania ubehli so všetkými doplňovačkami tri týždne a potom prišlo schválenie? Asi sa pýtam oboch, nakoľko obe ste mali tiež skúsenosť s tromi týždňami 🙂 Nám to súri, lebo predávajúci má veľmi zlý zdravotný stav a ja navyše idem od 1.4. na materskú... No už som veľmi nervózna...
@anonym_autor zhruba 4 týždeň začiatok nás kontaktovali z banky že to máme schválené...
@anonym_autor moja skúsenosť je taká, pokiaľ to riešite cez finančnú poradkyňu, vždy to trvá dlhšie. Keby ste si vybavovali sami priamo v slsp, tak uz by ste pravdepodobne mali schválenú. My sme brali v lete v slsp a schválená bola do pár hodín. Ale sami bez finančného poradcu
@anonym_7e4624 toto som presne aj ja vravela! Len je to sestra môjho muža, tak som to akceptovala, ale ja som človek, ktorý má rád veci pod vlastnou kontrolou a presne som si vravela, že možno keby idem osobne na pobočku, tak to je možno rýchlejšie... a hlavne by som sa o všetkom vedela informovať sama 🙂
Nepises podstatnu vec, na co je hypk. Je rozdiel jednoducha kupa alebo vystavba s postupnym cerpanim. Tiez nepises v akej banke
Nepises podstatnu vec, na co je hypk. Je rozdiel jednoducha kupa alebo vystavba s postupnym cerpanim. Tiez nepises v akej banke
@anonym_d5a39e SLSP. Hneď v úvodnom príspevku
@anonym_d5a39e je to kúpa domu, nič hrozné... a SLSP ako som písala
@anonym_d5a39e je to kúpa domu, nič hrozné... a SLSP ako som písala
@anonym_autor ale ratas 3 tyzdne od "posledneho dodaneho papiera"? Lebo ked sme teraz vybavovali hypo, tak vraveli 10dni, ale od dodania vsetkych dokladov...
Sice sme ziadali o hypo davnejsie, cca 2020, obaja tpp, cez financaka riesene a do týždňa...mne sa to zdalo mega rychle. 3 tyzdne mi pridu strasne dlhe, veď to by uz aj rezervacia padla pomaly
@anonym_autor ale ratas 3 tyzdne od "posledneho dodaneho papiera"? Lebo ked sme teraz vybavovali hypo, tak vraveli 10dni, ale od dodania vsetkych dokladov...
@anonym_5bd95d no my sme asi 7 dní aktívne stále niečo dokladali kažý ďen, čo nám napísali, vždy to dávali vedieť jednotlivo... potom bolo ticho a od predvčera zasa.... najorv tie výpisy (čo chápem, prešiel nový mesiac) a včera absolútne zbytočné potvrdenie- potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vlastne už majú nakoľko to som si automaticky bola vybaviť pri podávaní DP (Potvrdenie o výške dane a zaplatení dane), ale asi potrebujú ešte nejaké iné, no comment... a volala som včera s jednou známou, ktorá robí na pobočke a vravela, že nevie ako dlho trvá posudzovanie pri finančákoch, ale že oni mávajú vždy rozhodnutie do 24 hodín- prípadne nejaké doplnenie kompletné a zasa do 24 hodín po dodaní majú výsledok... tak ja nerozumiem... :/
Tak si zavolaj sama do banky a skus ju pekne poprosit nech to urychli.Nam vzdy pisala do centraly,kde co schvaluju a urgovala vsetko,co bolo treba.My mame ale osobnu bankarku a väcsinou s nou riesim telefonicky,banka na dialku.
My sme čakali mesiac, ale teda vtedy bol nápor na hypo, lebo sa zdvihali úroky. Bolo to v 2022
Sú hypotéky, ktoré vybavím klientom za 3 dni na schválenie a sú hypotéky, ktoré sa vlečú a vlečú. Dôvody sú rôzne, vacsinou sa nieco "vysomari" s prijmom (napr.z primitivnej hypoteky s najprimitivnejsim prijmom boli nie 3 dni ale 3mesiace, lebo klienti si myslel ze podpisal dodatok k pracovnej zmluve a on vlastne podpisal novu pracovnu zmluvu s novym zamestnavatelom") alebo problem na nehnutelnosti, zabudnute nieco zapisane na LV ale nezakraslene na mape. Staca sa ze banky prenastavuju procesy, ochorie schvalovatel a pod. Uplny extrem bol 1.5r ale tam sme vysporiadavali nehnutelnost medzi 11 rodinnych prislusnikov a s nimi 3 pravnici. Szco si teraz banky mozu vyziadat ze pockaju do aprila kvoli tomu ze sa moze poziadat o opravne danove priznanie
Ahoj,my sme naposledy riešili hypo cez fin.poradcu pred 2.rokmi a vo VÚB išlo všetko veľmi rýchlo, nepamätám si presne, ale určite nie 3 týždne. Držím palce, nech všetko vyjde.
@anonym_autor čsob necelé dva týždne, vybavovali sme si to sami. Najprv sme začali s finančným poradcom, to by sme čakali asi ešte teraz.
Do 2 týždňov už aj s čerpaním minulý rok VÚB, tiež som SZČO. Riešila som si to sama a podklady som žiadne dodatočne nedávala. Všetko čo bolo potrebné som odovzdala hneď pri žiadosti. Ja som hypotéku refinancovala. Držím palce nech Vám to dobre dopadne. 😊
@anonym_autor no my sme mali hypotéku schválenú prakticky druhý pracovný deň. Ale my sme mali príjem len TPP
pretože furt niečo dokladáte 🤷 tiež po nás furt niečo pýtali doložiť, totálne kraviny... a keď mi zase volal z pobočky tak som mu povedala že nič viac už nedoložím 🤷 zostal úplne ticho, zhrozený, začal blabotať že "už len toto jedno potvrdenie a bola by škoda po takom čase toho nechať". proste nie, stačilo. a že čo on má napísať ako zdôvodnenie prečo potvrdenie nedodám. reku napíšte si čo chcete 🤷 na druhý deň mi volal že hypo máme schválenú 😀 vo VÚB. a kamoš zažíva teraz to isté 🙈 ale bojí sa urobiť to čo ja a furt ho šikanujú 🤷😀
Riešili sme pred mesiacom v Prima Banke hypo na kúpu bytu. Od doloženia dokladov, tiež máme trošku komplikované príjmy to trvalo presne 2 dní. Žiaden poradca, všetko sme si si riešili sami. 3 týždne je podľa mňa riadne dlho. Určite by som to riešila. A už nie cez poradkyňu ale osobne priamo s bankou.
U nas to trvalo 3 mesiace.
V sporke je SLAcka 24 hodin. Takze vas vodia za nos. Tam je odpoved vzdy max 2 dni

@anonym_autor bohuzial, mne prepadla skoro rezervacna zaloha. Banky maju svoje tempo. Tiez to boli 3 tyzdne.