Do akého dátumu požiadať o daňové priznanie?
pekny den
dokedy mozem zaidat zamestnavatela aby mi urobil DP za 2023?
on je zo zakona povinny ?
a ked mi za jun nebol vyplateny DB na dieta, mozem o to ziadat v DP?
dakujem.
Zamestnavatel nerobi danove priznanie, ale rocne zuctovanie preddavkov na dan. Robi ho pre svojich zamestnancov, ktorí maju iba prijem zo zavislej cinnosti, cize zo zamestnania, z dohody a podobne, teda by si sami robili danove priznanie A. Ak maju prijem napr. z prenájmu, z autorskych dohod, zo zivnosti a pod., teda by podavali priznanie B, nemoze ho urobiť. Poziadat treba do 15. 2.
@eleanor2510 aha dakujem, tak som myslela.
ani jedno, ani druhe.
Brutto je hruba mzda, netto je cista mzda, cize po odratani fondov a dani.
nezdanitelna cast je cast mzdy, ktora sa nedani.
z hrubej mzdy sa odratavaju fondy, potom vznikne suma, z ktorej a odrata nezdanitelna polozka a zvysok je zdanitelny zaklad dane, ktory sa nasledne zdani.
cize je to taky medzistupen, ktory sa nedani.
@majamat a najdem niekde na Vyplatnej paske ci sa hradili preddavky na dan a takisto, ak som si uplatnovala DB na dieta, nepridem o tie preddavky vyplatene?
samozrejme, to musi byt na vyplatnej paske.
@majamat pozriem, a teda nevadi ked som si uplatnovala DB na dieta, aj tak mi vratia tie preddavky ze?
Kedze nepozname tvoje prijmy a zrazenu dan, tak nemozeme vediet ci ti nejaku dan budu vracat.
K otazke ci si mozes dodatocne uplatnit DB za mesiac ked nebol uplatneny a mal byt je odpoved ano.
@majamat no nemam to tam, opytam sa v praci dakuejm aj tak
@brezza dakujem
Nezda sa mi, ze by si nemala vo vyplatnej paske uvadzane zrazene preddavky. Potom si pravdebodobne ziadne neplatila. Pracujes na dohodu?
@brezza TPP ...

to 4 922,82 € je ako nezdanitelna cast, to je ratane brutto ci netto? dakujem