icon

Do akého dátumu požiadať o daňové priznanie?

14. jan 2024

pekny den
dokedy mozem zaidat zamestnavatela aby mi urobil DP za 2023?
on je zo zakona povinny ?
a ked mi za jun nebol vyplateny DB na dieta, mozem o to ziadat v DP?
dakujem.

autor
14. jan 2024

to 4 922,82 € je ako nezdanitelna cast, to je ratane brutto ci netto? dakujem

eleanor2510
14. jan 2024

Zamestnavatel nerobi danove priznanie, ale rocne zuctovanie preddavkov na dan. Robi ho pre svojich zamestnancov, ktorí maju iba prijem zo zavislej cinnosti, cize zo zamestnania, z dohody a podobne, teda by si sami robili danove priznanie A. Ak maju prijem napr. z prenájmu, z autorskych dohod, zo zivnosti a pod., teda by podavali priznanie B, nemoze ho urobiť. Poziadat treba do 15. 2.

autor
14. jan 2024

@eleanor2510 aha dakujem, tak som myslela.

majamat
14. jan 2024

ani jedno, ani druhe.
Brutto je hruba mzda, netto je cista mzda, cize po odratani fondov a dani.

nezdanitelna cast je cast mzdy, ktora sa nedani.
z hrubej mzdy sa odratavaju fondy, potom vznikne suma, z ktorej a odrata nezdanitelna polozka a zvysok je zdanitelny zaklad dane, ktory sa nasledne zdani.

cize je to taky medzistupen, ktory sa nedani.

autor
14. jan 2024

@majamat a najdem niekde na Vyplatnej paske ci sa hradili preddavky na dan a takisto, ak som si uplatnovala DB na dieta, nepridem o tie preddavky vyplatene?

majamat
14. jan 2024

samozrejme, to musi byt na vyplatnej paske.

autor
14. jan 2024

@majamat pozriem, a teda nevadi ked som si uplatnovala DB na dieta, aj tak mi vratia tie preddavky ze?

brezza
14. jan 2024

Kedze nepozname tvoje prijmy a zrazenu dan, tak nemozeme vediet ci ti nejaku dan budu vracat.
K otazke ci si mozes dodatocne uplatnit DB za mesiac ked nebol uplatneny a mal byt je odpoved ano.

autor
14. jan 2024

@majamat no nemam to tam, opytam sa v praci dakuejm aj tak

autor
14. jan 2024

@brezza dakujem

brezza
14. jan 2024

Nezda sa mi, ze by si nemala vo vyplatnej paske uvadzane zrazene preddavky. Potom si pravdebodobne ziadne neplatila. Pracujes na dohodu?

autor
14. jan 2024

@brezza TPP ...