icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie 2016 a tehotenstvo

natal84
8. jan 2016

Zienky som v 5 tyzdni, je este tato moznost, da sa to?
@gapa prosim ak mozes porad

gapa
8. jan 2016

@natal84 ak ti netrvá povinné nem.poistenie zamestnanca alebo szčo, tak sa dá, ale je to drahé. Záleží od okolností, lebo ak napr. po pár dnoch nejdeš na pn s poberaním nemocesnkého (ak máš splnených aspon 270dní nem.poistenia v obd. 2roky pred vznikom pn, k trvajúcemu sa priráta akékolvek ukončené nem.poistenie v tomto obd.), tak vela zaplatíš, tuíšm sa plaí najmenej 33,15% z vym.základu. Ak chceš aby sa materské rátalo z toho vym.základu, tak treba aby pred požiadaním o materské (najneskôr 6týž. pred očak. termínom pôrodu) trvalo dobrov. nem.poistenie aspon 26týž.

natal84
autor
8. jan 2016

@gapa som nezamestnana, minuly rok som len na dohodu zaroven aj UP
prosim ta kde a ako to riesit

natal84
autor
8. jan 2016

@gapa 270 dni splnam
01.04.2013-10.6.2014 Urad Prace
10.4.2014-30.6.2014 Dohoda o vykonaní prace
11.6.2014-30.9.2014 Pracovny pomer
11.02-2015-30,06,2015 dohoda o pracovnej cinnosti
11.07.2015-31,12.2015 dohoda o pracovnej cinnosti
1.10.2014-trva Urad Prace

viem som si vedoma ze cca 400 mesacne
ked som v 5 TT to este stiham ze?
na socialnej poistovni to riesit prosim ta

gapa
8. jan 2016

@natal84 áno, na soc.poistovni prihlásiť na dôchodkové+nemocenské a zaplatiť v splatnosti. Počas dohôd ti trvalo aj nem.poistenie, tak tie dni by si mala mať ok, ako píšeš. Ešte mi nedá podotknúť, že predpokladám, počas práce na dohodu si si dala odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Teraz do 6rokov dieťaťa by si ešte mohla byť dôch.poistená aj štátom z cca vz 500eur (aj počas platenia dobr.poistenia), no po doršení 6rokov treba odhlášku.

natal84
autor
8. jan 2016

@gapa A koľko je to prosím ťa mesačne cca keby som chcela maximálnu

gapa
8. jan 2016

@natal84 sorry, nechce sa mi to hladať, no snád okolo 1200eur vym.základ???? (snád niekto doplní), lebo je stanovený denný vym.základ, nie mesačný pre max. materskú a to treba prerátať na mesačnú podla počtu dní v danom mesiaci, kedy platíš, resp. spriemerovať na cca 30,4dní

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
natal84
autor
8. jan 2016

@evamarek77 takže mesačne 450 až do pôrodu?

gapa
8. jan 2016

@natal84 do nástupu na md, ak nebudeš poberať ošetrovné alebo nemocsnké.

natal84
autor
8. jan 2016

Pani na infolinke mi povedala že ak chcem max materskú 912,8 musela by som si platiť balík 1422,13 že he to teraz aj so starobnom poistením čo je 18% Z max Vz 722,4
@evamarek77
@gapa to naozaj???

natal84
autor
8. jan 2016

@gapa ak bude OCR alebo nemocenské? Keď si to chcem platiť tak na SP ti riešiť prepáč že opravujem ale chcem to riešiť V pondelok

natal84
autor
8. jan 2016

Kedy najneskôr začať platiť aby mi to vyšlo

gapa
10. jan 2016

@natal84 vyrátaj si pravdepodobný termín pôrodu, nástup na md je 6týž. predtým (najneskôr) a dnp musí trvať pred nástuom na md aspon 26týždnov, aby sa rátala materská z vym.základu, z ktorého si platila pred nástupom na md. Ak by si nestihla 26týž. do nástupu na md (tj. ak sa prihlásiš na dnp v pondelok, tak o 26týž. v pondelok môže byť najskôr nástup na md, ale nesmie to byť neskôr ako je 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, ktorý lekár uvedie v žiadosti o materské). ak by nastal pôrod skôr ako je nástup na md 6týž. pôrodu, tak sa berie ako nástup na md den pôrodu.- tj. vtedy sa asi žiadost o matesrké prepisuje, raz som to videla u lekára, tak asi to tak robia.
platí sa 33,15% najmenej, je v tom nemocenské4,4%, + dôchodkové invalidné6% + dôchodkové starobné18%+rezer.fond solidarity4,75% vid: http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...
----
obmedzenie DVZ - DVZ nesmie byť vyšší ako DVZ určený z 1,5 násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (od 1. 1. do 31. 12. 2016 = 42,3124 EUR)
tj. mesačný 42,31eur na den x počet priemerného počtu dní, ak budeš platiť dlhodobejšie (čo je 366dní:12mesiacov=30,5dní pre rok 2016) tj. 42,31x30,5=cca1230eur, ak by si platila len v mesiaci, čo má 31dní a potom bola celý čas pn, aj o niečo menej by stačilo, tj. deliť číslom 31)
-------------
toto píšem k tomu výpočtu od pani na úrade. Ona použila na výpočet MAXIMáLNY VYM.ZáKLAD, Z KTORéHO SA Dá PLATIť tj. 4290eur x 33,15%, ale my ti tu píšeme o MAXIMáLNOM VYM.ZáKLADE, Z KTORéHO MôžU VYPLáCAť MATERSKé. ten nie je totožný s tým, z čoho vyplácajú. To je také záludné, platíme z vyššieho a dostávame z nižšieho, tj. bacha na to. Z akého si zvolíš, to už je na tebe. Už ti písala aj evamarek77 dobrú sumu a ja som to ešte prerátala na rok 2016 (lebo je priestupný), no aj tak bude záležať, kolko dní budeš platiť, tj. ak dáš viac, bude istejšie úplné maximum a ak dáš menej, tak proste nebude úplné maximum za istých okolností.
Počas poberania nemocenského z dobrov.poistenia a počas poberania ošeteovného z dobr.poistenia (je plataené len prvých 10kalen.dní), nie si povinná platiť odvody na poistenie (ak zaplatíš, môžeš písomne požiadať o vrátenie). No treba dať bacha na to, aby si sa nestala dlžníkom! A potom na odhlásenie napr. poslendým dnom poberania matesrkého, ak už nechceš platiť dobr.poistenei.

natal84
autor
10. jan 2016

@gapa v pondelok to hned budem riesit na SP, trosku si ma s tymi cislami zaskocila neviem sa z toho vyznat
aby som to stihla musim to zacat hned
dufam ze natrafim na milu tetusu na SP ktora mi bude vediet pomoct

natal84
autor
10. jan 2016

@gapa cize mesacne je to tych 450 cca

gapa
10. jan 2016

@natal84 ešte som tam nedokončila jednu myšlienku. Ak by si nestihla 26týž. pred nástupom na md (vid kedy nástup vyššie), tak sa ráta materské z minima, tj. z vz 429eur.