Dobrovoľné nemocenské poistenie a nárok na materskú
ahoj baby no zakony sa stale menia a viem ze popisane je tu otom dost ale nenasla som nic co sa hodi namna takze prosim poradte v minulom roku som zacala platit DNP od februara bolo to okolo 50EUR mesacne to mi automaticky po270 dnoch zaniklo v tejto dobe som bola na RD zo synom ta mi v july koncila a kedze som zistila ze som tehotna dala som si starostlivost o dieta do 6rokou porod mam 5.aprila na matersku som teda nastupila od polky februara chcem sa spytat kedze este mi nic neprislo ci budem mat narok na MD lebo kadeco sa popisalo ale poznam asi 4baby z okolia a tie narok na MD nemaju aj ked boli v 8mesacnej ochrannej lehote podotikam ze pred 1porodom som bola nezamestnana
@zalka tak som si zistila, ze denny VZ budem mat cca 20,15€. Z toho mi vychadza, ze sa mi oplati platit DNP. Musim sa vsak prihlasit a zacat platit skor ako otehotniem, ze? a je potom potrebne platit celych tych 270dni? alebo ak budem na rizikovom, co je velka pravdepodobnost, a ked som na RD mozem ist na PN a teda prestat platit? bude sa mi to ratat?
dakujem
@biene no tak to nie ... musíš platiť 270 dní aby si mohla ísť na platenú PN alebo MD .. takže ak sa prihlásiš a o pár mesiacov otehotnieš a pôjdeš na PN tak platiť to musíš stále ... lebo nebudeš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ... až po tých 270 dnoch môžeš ísť na platenú PN.
@zalka Ahoj.Môžem ťa znovu poprosiť o radu?Chcem sa len uistiť,že myslím správne.Minule si mi písala,že sa mám odhlásiť počas PN zo starého DNP a prihlásiť znovu na max.VZ.Tak ja ti len v krátkosti zhrniem celú moju situáciu: vo februáry 2012 som sa prihlásila na DNP z max.VZ,potom,aby mi to zo zákona nezaniklo tak som sa deň pred
koncom,v októbri 2012,prihlásila na balík z min.VZ.V decembri som otehotnela,ale v januári som potratila,bola som na marodke,potom som pár mesiacov robila,som SZČO a teraz som tiež na marodke,dnes som si robila test a je pozitívny,som približne 5tt.Mám sa ísť teraz odhlásiť zo starého DNP?A potom kedy sa mám prihlásiť znova na max.VZ?Na druhý deň?Alebo ešte v ten deň?A s marodkou ako?Doktorka mi ukončí terajšiu marodku a vypíše mi novú na rizikové tehu?Budem dostávať min. PN a potom max. materskú?Ďakujem ti veľmi pekne.
@zalka Ďakujem ti krásne za odpoveď.Takže pôjdem zajtra do SP odhlásim sa z min.VZ,opýtam si čistý RL,vypíšem ho radšej doma,aby to bolo správne,čiže prihlásim sa ďalším dňom na max.VZ.Budem pokračovať v maródke a budem dostávať takú PN ako doteraz?Len mi doktorka zmení diagnózu na rizikové tehu?Len ma ešte napadlo,rizikové tehu sa asi nedá prerušiť na deň.
@ercsikek no môže ti potom zmeniť diagnozu abo pôjdeš od januára marodiť od obvodnej .. chvílku a potom sa vrátiť ku gynekologičke to si musíš ustriehnuť ty ... ale z max. VZ 1179 eur musí byť zaplatené aspon 1 den odvod ... či zrušíš PN 15.10 a 17.10 pôjdeš na dalšiu alebo to urobíš na konci roka to je jedno .. ale aspon 1 deň treba zaplatiť ...
@zalka Ďakujem pekne za tvoju odpoveď.Celý deň rozmýšľam čo mám robiť.Je to dosť veľa peňazí,ten rozdiel medzi medzi max.a min. PN.Takže,keď sa mi ukončí táto PN a začnem novú,tak tá už bude z min.,však?A dokedy musím urobiť tú zmenu-odhlásiť a znovu prihlásiť? Do 8tt najneskôr?
ahojte, vie mi niekto poradit ohladom dobrovolneho poistenia, ked som si ho platila pri prvej dcerke- ta ma teraz 9 mesiacov, ci mi bude platit aj pri druhom babatku? Ak sa niekto vyzna, napiste, a ja vam popisem podrobnejsie🙂 dakujem
@zuzanitaina40 nebude platiť pri druhom dieťati, nepíšeš dátumy kedy ti skončilo DNP ... ani nič iné .. takže z tvojho zadania ... ti nebude platiť pri druhom dieťaťi
Ja som si platila DNP od januara 2012 do oktobra 2012. Pracovala som do 31.juna 2012. To som bola na dobu urcitu, takze mi nepredlzili zmluvu a po matreskej si budem hladat nove zamestnanie. No prva materska sa mi pocitala z DNP a aj zo zamestnania. Na matersku som sla potom 20.februara 2013. Niekde som potom pocula, ze ak by som chcela hned druhe dietatko, bude sa to pocitat podla prvej matreskej. No to sa mi nezda. Vyzera to tak, ze ak znova nepojdem na 9.mesiacov do roboty, nebudem mat pri druhom dietatku na matersku narok, ze?
@zalka Ja som si platila DNP od januara 2012 do oktobra 2012. Pracovala som do 31.juna 2012. To som bola na dobu urcitu, takze mi nepredlzili zmluvu a po matreskej si budem hladat nove zamestnanie. No prva materska sa mi pocitala z DNP a aj zo zamestnania. Na matersku som sla potom 20.februara 2013. Niekde som potom pocula, ze ak by som chcela hned druhe dietatko, bude sa to pocitat podla prvej matreskej. No to sa mi nezda. Vyzera to tak, ze ak znova nepojdem na 9.mesiacov do roboty, nebudem mat pri druhom dietatku na matersku narok, ze?
@zuzanitaina40 no presne tak .. potrebuješ odpracovať 270 dní aby si mala nárok na MD ...
to čo si počula sa týka zamestnaných mamičiek ... a n ie mamičiek kt. počas MD, RD skončilo zamestnanie
@zalka dakujem
@zuzanitaina40 rado sa stalo aj ked nepotešilo
@zalka Ahoj zalka.Pekne Ťa prosím,vedela by si mi poradiť?Všetko som urobila tak ako si mi poradila a dnes mi prišlo rozhodnutie soc.poisť. a som veľmi sklamaná,lebo namiesto max. mi uznali len 8,72 eur na deň.Neviem prečo. ☹ Na konci roka som si zvýšila VZ z min. na max.,prerušila som PN na pár dní a zaplatila poistné za tých pár dní z max.
@zalka 2.9.2013 som sa odhlásila z min. a 3.9.2013 som sa prihlásila z max.,nepretržite som bola na PN,potom v dec.2013 som prerušila PN aj som zaplatila poistné z max.,počítala som si mám 26 týž. nepretržite aj 270 dní splnené za posl. 2 roky,všetko som urobila tak ako si mi poradila,tak neviem kde je problém,nechápem to???

@biene no áno predpokladaný závisí od mzdárky,
samozrejme ak si mala a máš na zmluve minimálnu mzdu tak ti ťažko napíše do predpokladaného maximálnu ... trošku dvihnúť môže samozrejme ale rapídne nie.
DNP , VZ z minima 393 eur, platí sa 130,27 eur , treba platiť 270 dní aby vznikol nárok na PN, alebo na MD ...