Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
@xenia23 ano ak teraz v januari otehotnies a nezalozis nove DNP tak sa ti bude pocitat zo stareho DNP.no ak si uz zalozis nove DNP tak, by sa ti malo pocitat z noveho, preto ak planujes babo co najskor treba si dat hned z max. VZ, samozrejme, ze sa ti zapocitava aj to, ze si uz predtym platila (aby si v pripade skoreho otehotnenia mala splnenych 270 dni), cize mozes otehotniet aj teraz vo februari, ale tam potom musis splnit podmienku platenia 26 tyzdnov aby si mala max. matersku. ak este nie si tehotna urcite sa odlhas a prihlas. Ja som si to vsetko studovala cez zakony a poradu a diskusie ludi, ktori sa v tom vyznaju lepsie ako ja, takze by to malo by vsetko tak, ako ti pisem ale samozrejme sa este informuj aj na inych kanaloch 🙂))))) nik nie je vsevediaci 😉
A keby sa nezadarilo, tak mi vrátia peniaze?
ahojte baby....ja si platim od februara dobrovolne poistenie teraz mi bolo povedane ze od 31. januara mi zanika lebo uz nebude existovat....neviem co mam robit rok si nieco platim a zbytocne pocas minuleho roka som bola od juna do konca augusta som bola PN a nedostala som nic lebo som nemala tych 270 dni a teraz ked ich uz mam tak mi to zrusia....to nie spravodlive.....mam na nieco narok??...prosim poradte....
Ahojte, viete mi len potvrdit moju verziu ze budem mat matersku v maximalnej vyske pri podmienkach:
som SZCO, DNP platim od 8/2007, 28.7.2011 som DNP zrusila (platila som z minima) 29.7.2011 obnovila (platba z maxima), termin porodu mam 14.3.2012
Povinne poistenie platila za jul a august/2008 (potom som natupila na prvu matersku) 5/2011 som obnovila zivnost a povinne platila nemocenske poistenie znova od jula 2011 doteraz.
@jaruska26 ahoj.ja som bola tiez v socialnej poistovni,presne vcera.a bola tam jedna mila pani ktora mi vsetko poriadne vysvetlila.ten novy zakon zacina platit od 1.2 ak k tomuto datumu budes mat splnenych tych 270 dni,dnp sa ti automaticky zrusi a bude ti plynut tych 8mes.ak nebudes mat splnene tie dni,nic sa ti nezrusi a zrusi sa ti to az po tom ako ti tie dni uplynu.citala som tu o tom vela a kazdy pise inak,niektore veci su uplne bludy.ja som na zaciatku 4mes.a dala som sa este poistit ak sa dietatko nenarodi skor ako mi uplynie 26 tyzdnov budem mat narok na matersku.pritom tu mi radili ze to je uz neskoro!
@jaruska26 a este nieco : od toho 1.2. sa to zmeni tak ze vlastne ak sa budete chciet takto poistit uz to bude mozne len stym ze tam budu dalsie tri povinne pripoistenie a ta suma nebude s maxima ako teraz niakych 50eur ale o podstatne o dost viac.takze uz to nebude take vyhodne.
Ahojte v januari 31 skutocne zanika DNP ak ostente preukazatelne tehotna do konca januara tak narok na vyssiu matersku mate a ak nie mate este jednu moznost do konca januara dat vypoved starej zmluvy a hned uzavriet novu a este 270 platit sumu 50.57 eur a mat nwrok na najvyssiu matersku,ja som to urobila a po 270 dnoch ste v ochrannej lehote. Takuz len do 9 mes otehotniet;)
a nie 49.13???
Ahojte, ja platím od októbra dnp, vo výške 19 eur, do termínu pôrodu budem mať splnených asi 200 dní, ale že vraj pripočítajú dni z predchádzajúceho ukončeného zamestnania. Oplatí sa mi zrušiť a hneď založiť nové? Na materskú nastupujem začiatkom apríla.
@ivana88 Ahoj no bohuzial peniazky ti nik nevrati, pretoze to nie je ziadne poistenie sukromnej poistovne so sporivou castou. To ze to ludia zacali takto vyuzivat, ze si 270 dni zaplati a sup marodka alebo kvoli mateskej bola len diera v zakonoch, ktoru skor ci neskor musel niekto zaplatat. U teba plati to iste ako som pisala pre xenia23 . Ak si chces este predlzit poistenie o dalsie obdobie, ked mas splnenych 270 dni a samozrejme nechces platit cely balik 350€ ale chces platit po starom, tak musis poistenie zrusit do a na druhy den nahlasit nove(do konca januara). Ak tak urobis a znova si das max. VZ, tak budes mat na max. marodku narok po 26-tich tyzdnoch. Dovtedy iba z minima.Co sa tyka ochrannej lehoty netehotnych, tak ta je 7 dni po ukonceni poistenia, v tvojom priprade od.01.02.2012. Takze ak by si este chcela mat nieco z terajsieho DNP mozes nastupit na marodku do 06.02.2012 alebo 07.02.21012 teraz neviem ako to je s tymi 7-mimi dnami presne, ale to v podstete nezohrava ulohu.
Ak by si si aj dala nove poistenie, tak to ti tiez zanikne po 270-tich dnoch. Rozdiel je len v tom, ci realne dovtedy planujete babatko alebo budes nejakym sposobom dlhsie marodovat, lebo ak by zalozila nove poistenie napr 31.01.2012 a sla by si napriklad na marodku az v marci, sice najblizsich 26 tyzdnov od zalozenia dostanes minimium (ale zo streho DNP nedotanes nic, lebo si po ochrannej lehote), ale po 26tich tyzdnoch uz dostanes maximum a ak by si este stale nebola tehotna, mas cas este stale otehotniet ak dobre ratam do nejakeho oktobra ak dobre ratam (presne dni by si si musela vypocitat) lebo po ukonceni toho noveho DNP mas ako tehotna 8 mesacnu ochrannu lehotu od ukoncenia DNP.
Napisane pochopitelne?
@bubika2 prepac, ale stratila som sa v tych datumoch ako tomu rozumiet?
-PNP platene jul+august 2008
-na MD si bola od 8/2008 (cize narok na prvu matersku ti asi nevysuiel kedze si platila len 2 mesiace PNP.Iba RP?tak?) do 5/2011
-od 8/2008 do 28.7.2011 DNP z min. VZ
-29.7.2011 nove DNP z max VZ az doteraz (cize 270 dni z DNP ti ubehne 24.03.2012 ako dobre ratam)
-PNP platis od 7/2011 cize aj za jun? (cize 270dni z PNP ti ubehne 25.02.2012) to co si platila tie 2 mes. predtym bolo pred viac ako 2ma rokmi takze to nepocitaj.
Ak si v odobi kedy si uz platila PNP, platila aj DNP a to z max. VZ , tak ti musel v soc. poistovni vzniknut preplatok. Ak tak je tak si poziadaj o vratenie preplatku,nemozes totiz platit viac ako je max VZ zo VSETKYCH poisteni dokopy ktore mas.
-Narok z PNP na matersku ti vznikne od 25.02.2012 cize po 270tich dnoch,dovtedy treba platit.
-Narok na matersku z DNP ti uz vznikol, kedze v poslednych 2 rokoch mas zaplatenych 270 dni, ale z maxima (alebo lepsie povedane z rozdielu, pretoze aj ked si platila max. tak ti preplatok vratia kedze od jul 2011 mas aj PNP) ti vznikne narok az po zaplateni 26tich tyznov co by malo byt cca 27.01.2012
Vsetko si to ale presne prepocitaj, zisti, ci mas v soc. poistovni preplatok a prense si zisti, kedy ti ubehne 270 dni PNP a kedy 26 tyzdnov DNP.
-Neviem ako to funguje, keby si nastupila na MD este predtymu ako ti vznikne narok, to si musis prezisti v socilanej poistovni, lebo ak som pozerala tak podla datumu porodu by si na MD mala nnastupit niekedy zaciatkom februara a tam podla mojich vypoctov ti este nerok z PNP nevznikne. Takze bacha na to, aby si neprisla o € zbytocne. Ved ty mozes nastupit na MD aj neskor ak by ti nahodou narok vychadzal neskor ako 6 tyzdnov pred porodom. Najneskor vsak v den porordu. Nastum na MD 6 tyzdnov pred porodom nieje povinny, az v den porordu je povinny 😉
dufam, ze som spraven pochopila datumy, ze som to napisala zrozumitelne lebo mi to zabralo asi pol hodiny kym som to pochopila a zratala a spisala 🙂
@nana776 co je neskoro? Ty si uz predtym platila DNP z maxima, takze ti ku 01.02.2012 zanikne a si uz tehotna? To znamena , ze po zaniku tvojej DNP mas ako tehotna 8 mesacnu ochrannu lehotu. Dovtedy musis nastupit na MD. Neviem ci som spravne pochopila, zalozila i si teraz v januari novu DNP?
@indys
DNP platim od 8/2007 doteraz nepretrzite s obmenami vysky VZ naposledy som na DNP urobila zmenu 28.7.2011- DNP zrusila (platila som z minima) 29.7.2011 obnovila (platba z maxima) teda nemam tam dieru
PNP som platila v juli a auguste/2008 (potom som natupila na prvu matersku a mala matersku vypocitanu z maxima asi na zaklade DNP ktore som v tom case platila uz rok)
5/2010 som obnovila zivnost a povinne platila nemocenske poistenie znova od jula 2011 doteraz
Predkopkladam ze same mi vypocitaju Matersku na zaklade DNP.
Asi bude najlepsie ak si to este zistim na socialke, ale ked tie panie su niekedy take "mile"
indys dakujem 🙂
@indys nie,nie.ja som bola zamestnana od 1.2.2011 - 10.7.2011 od vtedy som nezamestnana ... dnp som si zalozila teraz od 11.1.2012 z maxima.datum porodu mam 21.7.2012 takze ak neporodim skor a stihnem lehotu 26tyzdnov platenia ... budem mat narok na max matersku kedze sa mi to bude pocitat z toho co si platim teraz nie z toho co som bola zamestnana.dnp mi zanikne az vtedy kym nedosiahnem tych 26tyzdnov platenia.dnp zanika od 1.2 tym ktory maju k tomuto datumu tych 270dni.potom maju tu 8.mes dobu.
@bubika2 tak este raz k tomu DNP ty si toho 28.7.2011 iba menila vysku z min. VZ na max.VZ , alebo si urobila to, ze si prisla ZRUSILA DNP s min.VZ a na druhy den ZALOZILA s max. VZ. Lebo je rozdiel iba zemnit vysku VZ a rozdiel zrusit DNP a znova zalozit DNP aj ked tam nieje ziadna medzera. Je pravda, ze toto som si az tak neprestudovavala ale podla man, ak si rusila a znovuzakladala na druhy den novu , tak podla mojho nazoru sa to povazuja za nove poistenie. Samozrejme zo do 270-tich dni sa ti pocita aj to stre, ale do 26-tich tyzdnov sa ti bude pocitat to nove. Pretoze ak sa dobre pamatam, tak musis mat zaplatenych 26 tyzdnova nepretrzite s posledneho poistenie ktore ti plynie pred nastupom na MD. Tak co si vypisovala iba ziadost na zmenu VZ, alebo odhlasenie a potom ziadost o prihlasenie?
Samozrejme mozem sa mylit takze sa skus informovat aj na socialek alebo im jednoducho napis mail. Ja ked som nieco potrebovala som im napisala na poradna@socpoist.sk napis im tam meno opytaj sa priamo kedy ti vznika narok na MD z DNP a kedy z povinneho.Oni sa pozru do systemu a napisu ti. Mne odpovdali velmi rychlo , hned na druhy den
No ano prvu matersku si dostala vda DNP, co si predtym platila.
Nemas za co smazim sa, aj ked to je na hony daleko od mojho odboru, ale dost aktivne som si aj ja studovala tieto veci, lebo ako hovoris na urade sa tazko nieco dozvies.
@nana776 no to si este zisti ci tu matersku z maxima dostanes, lebo ako tomu rozumiem tak predtym si DNP neplatila ziadne, ale platil za teba zamestnavatel nejakych 160dni ako PNP v minulom roku.Takze ty pocitas dokopy to, co ti platil zamestnavatel a co teraz platis ty, preto hovoris ze budes mat splnenu podmienku 270tich dnoch v poslednych dvoch rokoch? No a prave tym si ja niesom ista, ci sa tieto 2 postenia spocitavaju. Samozrejme, ze podmienku mat zaplatenych 26 tyzdnov vkuse musis mat, no ale musi byt aj splnena podmienka 270 dni za posledne 2 roky a kedze predtym si DNP neplatila, tak z tohto pistenia to splnene nemas a ak sa ti bude k tomu pripocitavat to, co ti platil zamestnavatel tak to si potrebujes doplatit este 110 dni a ak sa ti to spocitavat nebude, tak to naozaj nestihas. Zisti si tuto velmi dolezitu vec, ci sa tieto 2 postenie spocitavaju. + DNP ti urcite nezanikne po 26tich tyzdnoch ale az po 270tich dnoch od zalozenie ,pretoze po zalozeni novej DNP bez ohladu na to ci si predtym nejaku mala alebo nemala sa 270dni pocita nanovo, takze je to vyhoda pre tie zeny, kotre este niesu tehotne. ak to sama nezrusis skor.
@nana776 aha tak potom super, toto bolo trosku mimo mna, lebo ja ked som bola volakedy zamestnana a potom som sla na zivnost, hned som sa nahlasila na DNP. Potom som bola marod a narok na marodku mi nevznikol, pretoze aj ked som nemala ani jeden den v poslednych 4 rokon nezaplateny, vsetko som platila, tak vtedy sa to este nespocitavalo. Ale to je 5 rokov dozadu. Tak uy len drzim palce, aby si stihla tych 26 tyzdnov 🙂
Ahojte, ja platím od októbra dnp, vo výške 19 eur, do termínu pôrodu budem mať splnených asi 200 dní, ale že vraj pripočítajú dni z predchádzajúceho ukončeného zamestnania. Oplatí sa mi zrušiť a hneď založiť nové? Na materskú nastupujem začiatkom apríla.
@ivana88 no podla mojich info (niesom ekonomka ) je to takto. No musis vediet svoj vymeriavaci zaklad, to je to z coho platis to poistne napr z max. VZ 1153,50€ sa plati 50,75€ mesacne. Ja si uz presne nepamatam , ake vymeriavacie zaklady boli minuleho roka a preto ti to len zhruba ukyzem ako sa to vypocitava z noveho, ale tam su rozdiely iba male.
Cize ked ty si platila 25€, tak si mala asi VZ polovicu z mx. co je v sucasnosti 576,75€
Podla daneho mesiaca ci vzpocitas denny VZ. Cize napr. januar 576,75€ / 31dni = 18,60 €
prve 3 dni z toho dostanes 25% a dalej 55% z denneho VZ
cize si to vpocitas 18,60 x0,25= 4,65€ na den
od stvrteho dna 18,60 x 0,55 = 10,23 € na den
takze ak by si marodovala cely januar dostala by si 3x 4,65 = 13,95
+ 28x 10,23 = 286,44
spolu 300,39 € za januar
kazdy mesiac sa vypocitava denny VZ samostatne, lebo mesiace nemaju rovnaky pocet dni. Ked hces vediet presne sumy, musis si to vypocitat podla svojho presneho VZ z ktoreho si platila odvod. Dufam, ale ze navod pomoze a ze aspon si v obraze, kolko by si dostala. Ja ked som sla na marodku, som nemala ani sajnu kolko mi daju, ale v podstate to nieje nic zlozite.
@deni73 ahoj ja som si myslela, ze DNP a zo zamestania sa nespocitavaju, ale nana776, mi vravela, ze na socialke jej povedali, ze jej to spocitavat budu. Na tvojom mieste by som sala bud osobne na socialku alebo im skus napisat na poradna@socpoist.sk mne rychlo odpovedali.
Co sa tyka noveho prihlasenia aky by si na to mala dovod? ved ak to urobis, tak s posledneho poistenia ak chces mat narok na MD alebo marodku musis mat zaplatenych posledych 26 tyzdnov nepretrzite. Ak by si este nebola tehotne chapem ze takto uvazujes, ale ved ty mas uz termin porodu zanedlho, takze by si si len uskodila, lebo ak by ti aj pripocitali odvody z ukonceneho zamestnania a mala by si zaplatenych 270 dni v priebehu poslednych 2 rokov, nesplnila by si podmienku 26 tyzdnov a tak by si dostala MD z minima
@bentleey ahoj, mozem sa ta opytat: takze ak si podam odhlasku v januari a o den na to prihlasku, pojdem este podla stareho systemu ( tzn. nemusim si platit cely balik, len nemocenske)? po uplynuti 270 dni, niekedy v oktobri mi automaticky zanikne DNP a musim sa prihlasit na balik poisteni? co ak v tom case este nebudem tehotna?
dakujem
@xenia23 no ak uz mas zaplatenych 270 dni , marodku z DNP dostanes. Narok na marodku mas tusim rok (bez prerusenia) a marodka ti neovpyvni vysku materskej, len ak chces mat narok musis byt v ochrannej lehote. Marokda a materska su 2 odlisne veci, preto ak aj je niekto cele tehotenstvo na marodke a potom nastupi na matersku, ma narok na MD uplne celu aj ked po roku by uz na marodku narok nemal. Drzim palce nech test vyjde pozitivny.
@pami2 prosi skus si to vypocitat.Mne sa tie dni pocitat uz nechce 🙂 ak s teraz odhlasis a prihlasis sa na nove DNP, budes platit 270 dni cca do konca novembra. od tohot dna kedy bude splateych 270 dni ti zanika DNP. Odvtedy mas 8 mesiacov ochrannu lehotu a moznost nastupit na MD. To znamena ze tehotna musis byt uz pred ukoncenim DNP aspon 4 tyzdne. Aj ked na MD sa nastupuje 6 tyzdnov pred porodom, takze teoreticky by sa tam dalo otehotniet presne v den zrusenia, ale ja by som to takto neriskovala. Takze otehotnenie v roku 2013 asi tazko pripada do uvahy. To by si uz mala pomaly rodit.
No a ci sa ti oplati platit po novom? to si musis urcit sama, pretoze suma je tam mysli 350€ a to upochybujem, ze bude niekto platit ze co ak. To by som si uz radsej tych 350 odkladala a to mam istotu, ze mi ostanau, lebo ak si budem platit, ze kedy mozno otehotniem a nedari sa a nedari tak to je "vesle".
Proste jednoducha matika : od dna prihlasenia 270dni+8mes.ochranna lehota (ak si tehotna) v pripade ak tehotna niesi je ochranna lehota 7 dni na nastup na klasicku marodku
Toť vsjo. 😉

@indys ano je to napisane ok, dakujem. cize je lepsie sa odhlasit a nanovo prihlasit preistotu, cize ak som to spravne pochopila tak ak otehotniem este vo februari tak by sami to ratalo s minuleho DNP a ak po februari tak uz z noveho kt. by som zalozila este teraz v january?