Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
Vie mi niekto poradit,ci sa da nejako spatne doplatit DNP.Som dobrovolne nezamestnana a platim si len nemocenske. Termin mam zaciatkom jula a zatial to vyzera tak,ze nemam narok pomaly na nic! Nikde na uradoch mi nevedia jasne odpovedat. Vdaka za rady
@pami2 ak mas vestecku gulu, tak si to zistis aj sama 😀 zartujem. to asi nik netusi 😕
@indys joooj dakujem velmi pekne....ja som z toho teraz uplne mimo vobec sa nerozumiem....uz rozmyslam aj to ze sa odhlasim a na novo prihlasim....ale neviem ci sa mi to oplati ci stihnem otehotniet ci vobec otehotniem....ale aj ked nie tak aspon trosku potiahnem poistenie pokial si najdem nejaku lepsie platenu pracu...
ahojte, ja som teraz nezamestnaná a DNP si neplatím. V lete sa chceme pokúsiť o ďalšie bábo. Ak som to správne pochopila, teraz do 31.1. si ešte môžem založiť DNP, aby som platila tých cca 50 Eur mesačne a vyšla by mi potom, ak sa mi podarí otehotnieť a mať bábetko, materská z max. VZ. Podmienku 270 dní splním niekedy v októbri a pred týmto dátumom by som nemohla ostať na materskej. A po októbri mám čas ešte 8 mesiacov, aby som nastúpila na MD. Chápem to správne?
ahojte baby. prosim vas, neviete mi povedat ako je to s vychadzkami pocas rizikoveho tehotenstva? mozem vobec vystrcit nos z domu, alebo su tam nejake obmedzenia? chodia zo socialky nejake kontroly? maleho musim vozit na kruzky, kedze byvame "na samote u lesa", takze sa stava, ze nie som niekedy doma. dakujem za radu. eva
Ahojte dievcata,chcem sa spytat ci mi neviete poradit s DNP....platim si ho uz tri roky a dnes som zistila,ze som asi tehu..vysiel mi pozit.test...pocula som ,ze ked otehotniem do 1.2.2012 nic mi nebudu rusit,ale pocas tehotenstva budem v ochrannej lehote...no neviem ako to v pripade,ze budem tehu v poistovni vybavit..to co tam treba tehotensku knizku,alebo? 😒
@janula1077 spatne sa doplatit neda.
@mirkapb ano :o)
ahojte chcela by som poradit, teraz som na RP a poberam PN z DNP. K februaru mi zanikne to poistenie a potom ked budem chciet druhe dieta a chcela by som sa zase prihlasit na DNP tak musim platit cely ten balik? lebo vsak teraz za mna plati stat dochodkove, nie je to tak ze stat za mna bude platit dochodkove a ja si zaplatim teda len nemocenske, v nezamestnanosti a ten rezervny fond? lebo ako 190 rodicovsky a aby som si platila 350e DNP tak to co 😖 a nakolko som bola nezamestnana by som nemala uz narok na ziadne materske len na RP vsak... dakujem
Prosím poraďte mi,čo mám robiť s tým novým dobrovoľným poistením. Doteraz som si platila dobrovoľné nemocenské poistenie a viac ako 270 dní. Už odo dńa 17.1.2012 som nastúpila na PNS, čo ďalej treba urobiť.Budú mi vyplácané nemocenské dávky do ukončenia PNS podľa starého zákona? Alebo niečo treba urobiť iné- prihláška a odhláška či niečo? ďakujem
babulky prosim potrebujem radu.Som SZCO odvody som si platila z minimalnej mzdy.Mozem nieco zmenit ,aby som mala lepsiu matersku ? ☹ teraz som v 4tt
SURNE!!!Babulky oplati sa mi este dnes prihlasit sa a pripojistit sa tych 50eur ,ked som v 4TT?
@aduska_ba neoplati sa ti, lebo musis si tuto sumu platit 270dni a to uz nestihnes, kedze si v 4tt
poradi mi niekto?chcela by som vediet,ci tych 270dni od zaciatku platenie DNP MUSIM splnit pred predpokladanym datumom porodu alebo pred nastupom na matersku dovoleku.. .vcera t.j.30.1,2012 som sa prihlasila na DNP.. predtym som si ziadne DNP neplatila,chcela som este vyuzit sancu platit po starom,nie z noveho balika....momentalne som na RD a v oktobri by sa mi mala koncit,vtedy bude mat moj syn 3 roky a mala by som nastupit znova do prace ..som stale vedena ako zamestnankyna.. takze matersku z povineho pistenia mam splnenu.. tych 270dni DNP splnim 25.10.2012...dakujem za odpoved..
gapa @cristi
predpokladám tehotná nie si.Je podstatné, aby si bola tehotná ku dnu skončenia dnp, teda k 25.10.2012 a aby si nemala po 25.10. prerušené nem poistenie zamestnanca. Aj čerpanie rodič.dovolenky je prerušenie, tj. je dobré, že ti končí skôr, teda 21,10. Je podstatné aby si už po 25.10 nemala napr. neplatené volno, rodič.dovolenku ani očr nad 10dní ani ti nevznikol napr. nový prac.pomer či povinné poisteniw szčo. Potom ked otehotnieš si to ešte prever, bude sa dať predokladám príp. pokračovať v balíku poistení, ak by si nebola k 25.10 tehotná, no to bude jasnejšie neskôr, aký postup zvoliť.
@kata2882 ano ,tuto odpoved mi dala gapa,len ma zmiatla informacia ,bolo to tato odpoved...
selenka7 @indys no veru, mne to teda tiez tak vychadza, ze ked nastupis na matersku pred 25.1., tak narok mat nebudes, lebo tych 270 dni treba splnit do nastupu na matersku, nie do dna porodu. A vobec na to nebude mat vplyv, ci sa das dovtedy vypisat, alebo nie. Mozes sa dat ale aspon vypisat a nieco z toho, co si zaplatila sa Ti vrati v nemocenskej davke. Ja som inac tiez platila plnu sumu, tiez ako doktorandka, no nastastie sme to planovali v dostatocnom predstihu, platila som uz od r. 2009 a o nejake 2 tyzdne mam rodit, takze ja som to pekne stihla este pred tou Mihalovou reformou.
5. jan o 12:37 • 1 dieťa - čaká bábätko, termín má v januári 2012
no baby a teraz poraďte mne, som v 19tom týždni tehotenstva a platím si max. DNP pomaly mi už uplynulo aj tých 270 dní tak sa chcem dať vypísať pretože moja práca je nevhodná pre tehotné ženy, robím pri peci a stojím na nohách aj 14 hod denne, veľmi ma z toho bolia nohy, chrbát a dokonca mi už aj minulý týždeň prvý raz opuchli. Zamestnávateľ si našiel za mňa už náhradu ale nemôže si dovoliť platiť ma ďalej- myslím odvody alebo nahradiť moju prácu nejakou ľahšou. Z gynekologického hľadiska som ale vďaka bohu v poriadku, no sľúbila som zamestnávateľovi, že od 1.marca sa dám vypísať. Už je február, do práce nechodím aj keď za mňa ten mesiac ešte zaplatí odvody a lekár ma vypísať nechce. Vytlačil mi článok 6 zo zákonníka práce na čo majú tehotné ženy nárok....ale jemu ťažko vysvetliť moju situáciu. Čo mám teraz robiť? U koho sa môžem dať vypísať? bolo by to pre mňa výhodnejšie lebo by som dostala od marca maximálnu pn-ku a nechcem meniť gynekológa len za to, že to nevie pochopiť, ako lekár je dobrý.
Viem, že to nepatrí pod túto tému ale tiež sa to týka hlavne DNP
@kefa Ahoj, vychádzky ti musí nariadiť lekár, on má presne stanovené od- do podľa tvojho zdravotného stavu, alebo si môžeš zmeniť miesto marodky napr. uviesť že maroduješ niekde v nejakej obci pri starých rodičoch lebo je tam čerstvý vzduch a tam kontrola ťažko príde...a keby prišla kontrola a nenájdu ťa doma, tak máš hrozný prúser, na to si dávaj pozor

@pami2 ano ako pises: teraz sa odhlasis , na druhy den prihlasis a budes platit 270 dni po starom a potom DNP zanikne. Balik si budes moct platit, ak si to budes moc dovlolit. To uz je na tebe.No a co ak do zaniku DNP nebudes tehotna? Bohuzial nic. Ak nebudes marod, tak tie peniazky neuvidis. Proste hop alebo trop.