icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012

jaruska26
4. jan 2012

Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂

sashabb
1. feb 2012

@zu2za3na prečo len na 3 týždne? Daj sa normálne vypísať, že ťa bolí chrbát a je to pri práci neúnosné a nič ti nemôžu urobiť. A doktor zrejme čaká nejaké všimné 😒 Ja som takto v robote stála 11 hodín, dokonca som ani tehu nebola a tak ma neskutočne začali po čase bolieť kĺby že som z tej roboty musela odísť lebo sa to nedalo vydržať 😖

zu2za3na
1. feb 2012

@sashabb mylsíš, že obvodná ma vypíše aj na dlhšie? ja si myslím, že ona ma skôr vypíše pretože je žena a už minule keď som bola za ňou na prehliadku tak mi len tak šupla pečiatku ani sa poriadne nepozrela do karty, či nemám nejaké zdravotné problémy...ona nie je taká podstivka ako môj gynekológ

zu2za3na
1. feb 2012

@sashabb a neviem na čo čaká doktor, asi či sa mi to nezhorší alebo čo... proste bez príčiny ma nevypíše a hotovo, môžem mu ja vysvetľovať že už po 5tich hodinách ma bolí chrbát...

sashabb
1. feb 2012

@zu2za3na tak momentálne to neber tak, že nieje podstivka. Keďže si tehu a máš náročnú prácu tak mysli v prvom rade na bábätko a radšej sa daj vypísať aj obvodnou. Je to v podstate jedno. Hlavne je aby si sa teraz cítila dobre a aby si sa zbytočne nenamáhala. Ono tie opuchy niesu žiadna sranda 😒 a to by gynekolog mal vedieť

zu2za3na
1. feb 2012

@sashabb keď mne zatiaľ iba raz opuchli a potom sa to na druhý deň stratilo a odvtedy som nebola v robote, a šéf ma tiež už v robote nechce lebo sa bojí, že sa mi niečo stane

sashabb
1. feb 2012

@zu2za3na tak vieš, ono ti opuchú raz, potom druhýkrát a nakoniec to bude pokračovať až skončíš na rizikovom. Keď ťa obvodná vypíše, tak určite nerozmýšlaj a daj sa. Všetko je to o ľuďoch ... a keď má aj tvoj šéf viac rozumu ako gynekolog, nieje o čom 😉

merry_v
1. feb 2012

@zu2za3na
ja by som dala aj výpoveď stojí ti zato ta trpieť? niečo ťa bolí a nikto ti to neuzná? to kde sme? aj keď obvodáčka ťa nechá pár mesiacov aj to ti pomôže - hlavne dbaj na seba teraz si dôležitá TY a tvoje BáBo.

zu2za3na
1. feb 2012

@merry_v ďakujem 🙂 výpoveď nepodám lebo to by som iba sebe skomplikovala...tehotné ženy bez práce sa tiež musia chodiť hlásiť na úrad práce :D ešte to by mi tak chýbalo... bábo je v poriadku a ja budem tiež už sa ho nevieme dočkať 🙂

zu2za3na
1. feb 2012

@sashabb ty si bola na rizikovom niekedy? aj ja si myslím, že je to o ľuďoch, nevypíše on, vypíše niekto iný... len treba skúšať

merry_v
1. feb 2012

@zu2za3na
veď to, že všetko má svoje nevýhody, chodiť na UP, len preto,aby mal kto za teba platiť zdravotné, a keď výpoveď nepodáš tak budeš dostávať aj materskú z práce, pokiaľ ťa neprepustí, ako si mu oznámila tehotenstvo? (šefovi mysim)

zu2za3na
1. feb 2012

@merry_v normálne, že som v tom a čím skôr som mu to povedala, aby vedel hľadať náhradu, celkom sa tomu potešil, zasa nie je taký..len aj on je podriadený vyššiemu šéfovi a tehotnú ženu tam zatiaľ nemali tak sa snaží robiť tak, aby bolo dobre, výpoveď mi nemôže ani dať lebo som chránená a ani niečo také nespomenul, takže toho sa nebojím...ak raz k tomu dôjde, tak výpoveď podám ja 🙂

sashabb
1. feb 2012

@zu2za3na ja som nestihla - vysoký tlak, opuchy a následná preeklampsia a predčasný pôrod 😖

zu2za3na
1. feb 2012

@sashabb fíha...a dopadlo všetko dobre? v ktorom si bola keď si rodila? dlho si bola na rizikovom?

sashabb
1. feb 2012

našťastie hej, mala som cisársky v 34tt ja som práve na rizikovom ani nebola, išla som na bežnú kontrolu a hneď ma posielali do nemocnice 😒 a za 4 dni bol malý na svete

merry_v
1. feb 2012

@zu2za3na
ale čítala som tu aj také reakcie, že žienka oznámila svojmu zamestnávateľovi, že je tehotná on že OK, a keď išla na personálne tak jej povedali, že to mala písomne náhlasiť tak ju prepustili? no chápeš to? tak stratila nárok na materskú z práce ..

zu2za3na
1. feb 2012

@merry_v no mne je to jedno lebo mám len polovičnú zmluvu tak by som dostala od zamestnávateľa smiešnu materskú, dokonca by som nemala na ňu ešte ani nárok, preto som si dala DNP s maximálnou výškou materskej

aduska_ba
2. feb 2012

babulky na tu niektora z Vas skusenost,ze priatel bol na materskej?

rinbiskila
16. mar 2012

ahoj, ja by som sa chcela opytat, kolko sa plati DNP po novom?Lebo som este nebola na SP, platila som si 49.13 a po novom je viac, len neviem presne kolko

girl177
16. mar 2012

@rinbiskila pozri si tento link, tu si mozes presne vyratat kolko budes po novom platit
http://www.socpoist.sk/kalkulacky-na-vypocet-po...

susi201
12. apr 2012

ahojte.... chcela by som sa opytat ak by mi niektora vedela poradit ..som na materskej resp.rodicovskom do septembra a od 7.6 by som mala nastupit na druhu matersku platila som si aj dnp a som ochrannej lehote .. rodit bi som mala ist 19 jula a ja by som chcela vediet ze ked by som isla rodit aj skor ci by mi ta materska s toho dnp ola vyplacana alebo nemozemskor rodit? .. nieze by som chcela to nie urcite nie ale stat sa moze vselico....

ika84
21. apr 2012

prosíííím babule o pomoc. 270 dni DNP splnených, teraz som na UPSVAR. Od pondelka mam TPP. A dnes som zistila ze som v tom. Aké je najlepsie riesenie?

ondatra2
25. apr 2012

ahojte tiez sa chcem spytat, platim si DNP od januara a omylom mi neodisla jedna platba z uctu za minuly mesiac. Neviete ako mam teraz postupovat? ist na socialku a zaplatit v hotovosti alebo zaplatit to z uctu, ak ano tak s akym variabilnym symbolom?

l_ucia
7. máj 2012

Ahoj baby, prosím vás poradíte mi? Mám splnenú podmienku dnp 270 dní, ale nemám splnenú podmienku 26 týždňov nepretržite, platím si z maxim. VZ, pravdepodobne som tehotná lekár mi to ešte nepotvrdil, a robím s chemikáliami, čiže ma asi nechá na PN. Ak som tomu dobre porozumela PN budem mať vyplácanú z minima, a matersku z maxima? O 3mesiace by som mala spĺňať podmienku 26 týždňov poistenia nepretržite, ako si potom môžem tú PN zvýšiť z mimina na maximum? Ale bo sa to nedá, ďakujem za odpoveď

flegi
7. máj 2012

Ahojte mamičky,chcela by som sa opýtať na DNP pri materskej.DNP som si platila až do jeho automatického zániku.Zaplatené mám viac ako 270 dní.Som v 18 TT a som na PN od 24. februara 2012.Pri PN nečerpám z DNP lebo som to nestihla,ale chcela by som to stihnúť pri materskej.Termín pôrodu mám 15.októbra 2012,kedy by som mala nastúpiť najneskôr na materskú,aby som z DNP mohla čerpať.Budem rada ak mi niekto pomôže s mojimi otázkami...

kukutska
10. máj 2012

..ahojte dievcata, viete mi tu niektora poradit?? Asi je to tu aj pisane, skusim to preluskat, ale ak vie niekto pohotovo pomoct, budem vdacna.. takze asi tri roky som si platila dnp bez prerusenia, ale v januari som to zrusila, kedze mi bolo panou pri okienku povedane, ze by som musela platit cely balik, ak by som to chcela nadalej vyuzivat 😠 TEraz mi ide len o to, ci je mozne to "ozivit" kedze som tehu a v oktobri cakam mimco alebo nie..

bantlocka
11. máj 2012

Ja som zacala pracovat 16 septembra 2010 a od januara 2012 som na PN a ked som pracovala a bola som aj v tedy casto na PN bude to vadit???

mazula
14. máj 2012

ahojte baby,vedeli by ste mi poradiť?8.1.2012 som sa zaregistrovala ako DNP,lebo plánujeme 2.mimi, končí mi 8.10.2012, tehotná však ešte nie som, dokedy môžem po ukončení DNP čerpať z neho peniažky?Kamoška mi povedala, že do 270 dní od ukončenia poistenia, ale na nete som čítala, že od pôrodu 2 roky spatne,čiže by som mala dlhší čas stihnúť otehotnieť.Ďakujem

drnduliak
14. máj 2012

@mazula urcite nie 2 roky spätne, od ukoncenia poistenia si 8 mesiacov v ochrannej lehote, ale len v pripade, ze uz si ku dnu ukoncenia poistenia tehotna...tak sup-sup do prace🙂 (viem, lebo my sme na tom presne tak isto, tiez som sa prihlasila v januari na DNP a nemam inu moznost ako do konca oktobra otehotniet, inak mi to vsetko prepadne, co platim...)

mazula
15. máj 2012

@drnduliak
Ďakujem, ešte sa ťa opýtam k 23.5.mi končí RD,v starej práci chcem dať výpoveď a v novej sa môžem zamestnať už k 24.5,však?na nete mi radili, že sa mám zamestnať teraz, aby som poprípade mohla čerpať materskú z oboch poistení,lebo ak by som sa zamestnala až po ukončení DNP v tej ochrannej lehote, tak by som prišla o možnosť čerpať peniaze z DNP?a vlastne do tých 8 mesiacov musím aj porodiť?Ďakujem a nech sa nám zadarí 😉

drnduliak
15. máj 2012

@mazula to ti uz neviem poradit, ja som totiz stale na RD, aj budem este 1,5 roka...akurat pokial si platis maximalnu vysku odovodov na DNP, uz ti nema co matersku navysit, ani povinne platby na nemocenske zo zamestnania, lebo je tam proste limit a hotovo...skor si myslim, ze naopak, by ti to mohlo uskodit, ale nie som v tomto kompetentna osoba...