Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
@ivkaaroman akurat som to stiahla z jojky, zacina to 8m15sek, tyka sa to konkretne druhorodiciek, cize aj mna... http://www.joj.sk/relacia-noviny/noviny-archiv/..., citujem - ak porod nastane v den terminu porodu stanoveneho lekarom alebo po nom, ochranna lehota z dnp zanika, t.j. nevztahuje sa na to, nedostanes matersku z dnp
@pamaja ale to je jakahovadinaa,vrrr
@karinka2105
@pamaja
je to dosť nepresne povedané, ale je to tak, ak čerpe mamička RD v zamestnaní (netýka sa žien bez pracpomeru, nezamestnaných) a skončí jej dnp pred nástupom na md ešte počas RD, je to ako povedali.
@gapa tak ja ak som bez pracee,teda dostala som vypovedt este pred nastupom na prvumatersku tak mna sa to netyka?
@gapa mozem sa teda opytat, ja mam termin porodu 23.12.2012, sucasne dnp mi konci 22.10.2012, som na RD, nebola som predtym zamestnana, studovala som, moje prve dieta bude mat v case narodenia toho druheho 2 r. 3 m, cize mna sa to netyka a mozem kludne porodit v termine stanovenom lekarom prip. aj po nom a dostanem matersku z dnp, t.j. som vo vyhode, ze som nepracovala, zvlastne, ci...podmienku 270 dni a sucasne 26 tyzdnov nepretrzite platenie dnp budem mat splnenu zaciatkom augusta, t.j. ako by bolo najlepsie postupovat aby som neprisla o matersku podla tohto noveho zamotaneho zakona, 1.zrusit to a budem mat narok na materske v ochrannej lehote, alebo 2. to ponechat a ist na pn, ak sa bude dat, pricom nebudem platit a bude mi trvat dnp 3. ak budem postupovat podla bodu 2, musim byt nepretrzite na pn az do md 4. co ak pn napr 1.10. zrusim, budem mat aj tak narok na MD, alebo mi zanikne ochranna lehota... cim viac toho citam, tym som viac zmatena a na sp nic neporadia, iba popletu, alebo daju neurcitu odpoved. Dakujem
@karinka2105
ak si dnp a netrvá ti prac.pomer, predpokladám ani nie si szčo a po ukončení dnp ti nevznikne nové nem.poistenie, tak ti budetrvať ochr. lehota z dnp
@pamaja
ty nečerpáš RD, len poberáš RP, ak ti netrvá prac.pomer. to je podstatné, tj ochranná lehota ti podla terajšieho zákona bude plynúť do nástupu na md, ak ti po ukončení dnp nevznikne iné nempoistenie (nový prac.pomer, nové dnp, povinné poistenie szčo, čo asi nehrozí)
pn neovplyvnuje plynutie ochr. lehoty
@gapa prosím, vieš mi poradiť aj s týmto?: Týka sa to mojej kolegyne, ktorá od 1.8.2012 bude nezamestnaná, t.j. 31.7.2012 jej končí pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú - začal 1.8.2010. Kolegyňa sa od 2.6.2011 prihlásila na Dnp s tým, že do konca roka 2011 si platila sumu 14,47 € . V januári 2012 presne 13.1.2012 urobila zmenu, najprv odhláška a potom znova prihláška (k 31. januáru ju evidovali ako DNP, od 1. februára už platí nové poistenie,ktoré jej zanikne 9.10.2012), takže od 1/2012 doteraz platí mesačne 14,95 €. Moja otázka, či prosba o radu je: Keďže jej nevznikne nárok na podporu (zamestnaná bola iba dva roky), chce nastúpiť na PN - bude mať nárok na vyplácanie nemocenského aj z DNP? Viem, že na PN musí nastúpiť do 7-ich dní od ukončenia pracovného pomeru, kým je v ochrannej lehote. Alebo? Je ešte nejaká iná rada, možnosť... ako nezostať bez peňazí, kým si nájde novú prácu. Vopred ďakujem za pomoc.
Ahojte, ako tak citam je to fakt na popletenie...
Ja si platim dnp od novebra 2011, automaticky mi zanika niekedy v auguste, a termin porodu mam 18.11.2012,
som teda v tej ochrannej lehote alebo nie? Mozem vyuzit pn do terminu? dakujeeem baby za odpoved :D
@gapa prosím ťa, ja som druhorodička, dnp mi končí koncom októbra, termín mám 11.11. a som nezamestnaná, resp. poberám rodičovský príspevok, moja dcéra bude mať v čase narodenia babatka 2 r. a 2 m., na materskú by som mala nastúpiť začiatkom októbra. týka sa ma táto nová informácia, alebo nie? som na tom podobne ako si napísala pamaji, alebo ako? ďakujem za odpoveď
ešte dodatky ak ti to treba k analýze: počas prvého tehu mi skončila zmluva a odvtedy som nezamestnaná, popritom som si v r. 2010 platila DNP a v januári 2011 som ho ukončila.
@gapa Ahoj, ako tak citam je to fakt na popletenie...vies mi to vzsvetlit na com som?
Ja si platim dnp od novebra 2011, automaticky mi zanika niekedy v auguste, a termin porodu mam 18.11.2012,
som teda v tej ochrannej lehote alebo nie? Mozem vyuzit pn do terminu? este moj syn bude mat 10.09.2012 3 roky...dakujeeem za odpoved :D
kopírujem z inej témy:
mimkaa2607 @gapa Ahoj ... možem sa opytat ako je to s DNP?...ja si ho platim od novembra (v plnej sume), tehotna som a DNP mi zo zakona zanikne 9.8.2012 ... termin porodu mam na 2.11.2012.... v tomto videu http://www.joj.sk/relacia-noviny/noviny-archiv/... po 8minute hovoria, že socialna poistovna nuti mamičky k predčasnym porodom ... to mam ako skor porodiť aby mi vznikol narok na vyssiu matersku?...a ospravedlnujem sa, ale sekciu DNP som nenašla... teraz som z toho konika nejak mimo a neviem tu nič najst :( .... dakujem za odpoved
Včera o 10:56 • 1 dieťa - čaká bábätko, termín má v novembri 2012 (25. tt) •
@mimkaa2607
ak čerpáš v zamestnaní RD a sa ti skončí dnp počas RD tak áno. Ale pre teba je lepšie ak sa pred ukončením dnp (napr. od 8.8.2012 no najneskôr od 9.8.) prihlásiš na dobr.dôch.poistenie+dobr.poistenie v nezam., v takom prípade ti bude trvať balík dobrov.poistenia od prihlásenia, dnp sa bude považovať za nepretržité a od prihlásenia bude platiť vym.základ, ktorý uvedieš na prihláškach ddp+dpvn aj pre dnp. Takto budeš mať trvajúce dnp v čase ukončenia RD a násutpu na druhú md.
@vi3ka
najlepšie platiť v splatnosti. Neviem ako berú teraz úroky z omeškania, no ak by si žiadala o preplatok, tak asi si to strhnú. V ručitých prípadoch je však dôležité, či si zaplatila v splatnosti. Napr. pri uplatenní v ochrannej lehote je to POdsTATNé. Ak si nezaplatila v splatnost a po splatnosti tam máš dlh vyšší ako 4,99euri, tak žIADNY!!!! nárok nevznikne!!!
môžeš sa pre istotu isť informovať.
a ako to je teda, ak som zamestnaná - pracujem, poberám na prvé dieťa RP, mám DNP, ktoré mi zanikne 8.10.2012, ale termín pôrodu mám 20.11.2012. treba urobiť nejaké zmeny?
je to veľmi nespravodlivé, platíš platíš platíš a nakoniec len kvôli jednému dňu či týždňu nedostaneš ani korunu, ktorá mnohým rodinám veľmi pomôže... 😠
@zuzanapistalka
ak pracuješ a nečerpáš rodič.dovolenku v zamestnaní, tak nevadí, že žiadaš o materské v ochrannej lehote z dnp. Ale ak chceš mať istotu, tak môžeš požiadať o materské/nastúpiť na md v posledný den trvania DNP.
u teba pri PTP 20.11.2012 je 6týž. pred termínom 9.10.2012, tj. môžeš nastúpiť na md o 1den skôr 8.10. Na md môžeš nastúpiť už 25.9, čo je 8týž pred termínom (aj ked ked pracuješ, je to zbytočné nastupovať o tolko skôr).
ale opakujem, ak máš termín 20.11., pracuješ a aj budeš pracovať 8.10. a 9.10. a dnp ti skonči 8.10., tak vznikne nárok aj zo zamestnnai a aj z dnp.
Ahojte dievčence poradte mi : som na RD už druhy rok v aprili 2013 mi končí RD.Počas RD som dala vypoved v praci čiže som nezamestnana.Ako mam postupovať po ukončení RD kde sa mam hlasiť.Viem je to ešte 9 mesiacov ale to zbehne ako voda a už teraz rozmýšľam že čo dalej ak si pracu nenajdem ☹ vdaka
@gapa ďakujem
Ahojte dievcata ... platila som si v roku 2011 DNP okolo 30 eur .. v januari som si dala pripoistenie z maxima a teraz by som to chcela vyuzit ... ist na PN podla informacie ,ktoru mam tak mozem uz ist marodovat a budem dostavat maximalnu PN-ku ... ale 270 dni mi konci z tohto noveho co si platim z maxima v oktobri .... mozem ist potom na PN aj v oktobri co budem v tej 7 dnovej lehote ?
Ahojte baby! Pridam sa k vam aj ja do tejto temy. Od konca januara si platim DNP, ktore mi automaticky zanikne v oktobri 2012. V septembri mame svadbu, velmi by sme chceli babatko. Co sa stane v pripade, ze sa mi nepodari otehotniet do dns zaniku DNP, teda do oktobra ? Budem mat aj potom narok na vyssiu matersku ? V akom pripade mam na to narok, o treba splnit ?
ahojte baby, ja by som sa chcela opýtať. Som tehotná 2 dieťa som na PN poberám predĺženú materskú na malého do decembra tohto roka ale som aj zamestnaná. Na materskú pri druhom nastupujem 23.12.2012 a pracovný pomer mi končí 31.12.2012, ktorý mi isto nepredĺžia. Platenie DNP mi končí v októbri. Týka sa ma nový zákon o termíne pôrodu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Ahojte,
chcela by som sa vas opytat,som na RD,pracovny pomer mi stale trva,na MD som isla este v roku 2008 s prvym dietatom,od maja 2010 som platila DNP,v 2011 sa narodilo druhe babo,31.januara 2012 mi automaticky skoncilo DNP,odvtedy som ho uz neplatila.Teraz cakame tretie babo,som v 5 tyzdni.Keby som sa v pondelok prihlasila na balicek DNP z rozdielu max vym zakladu a pravdepodobnej vym mzdy(tj 1150-550) cize z vym zakladu 600eur cize by som platila okolo 210eur mesacne ked dobre pocitam tak by mi 26 tyzdnov skoncilo 21.januara 2013 a na matersku by som mala nastupit okolo 4.februara.Mohlo by to takto fungovat?Dakujem za odpovede.🙂
ahojte... ja sa chcem len spytat, kedze si platim DNP z maxima uz viac ako 270 dni (momentalne som uz prihlasena aj na novy balik), pripadna PN mi pojde z maxima vsak? nie z priemeru z minuleho roku... lebo vlani som si par mesiacov platila minimum, ale potom som to ukoncila a dala na maximum, a to platim uz nejekych 10 mesiacov... tak len neviem presne, ako mi budu pocitat tu PN, ale dufam, teda, ze z maxima...
@silvinka666 budu ti ju pocitat z posledneho poistenia....

ahojte baby! Nepozeral niekto vcerajsie spravy na Markize. Hovorili tam o predcasnych porodoch, ku ktorym nuti socialna poistovna tehulky.