Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
@gapa našla som to zrejme tu, radila si aj martinkaf, aj anjelik87 niečo podobné. Ak tomu dobre rozumiem, spiatočne mi vyplatia celú materskú od kedy na ňu nastúpim ( vychádza mi to 30.9, alebo 1.10 )..
tu je mail čo mi napísala pani z poradne na soc. poisťovni., ak tomu rozumiem správne čo si aj radila babám, a čo mi píše pani, nemusím sa obávať, že materskú nedostanem. Musela by som jedine porodiť skôr ako uplynie 270dní 🙂
mail: ( možno to niekomu pomôže ja som bola vystresovaná z vety, že podmienka nebude splnená.)
Aby poistenkyni vznikol nárok na materské, musí byť nemocensky poistená v čase vzniku nároku na dávku (alebo sa na ňu musí vzťahovať v tom čase ochranná lehota) a nemocenské poistenie jej musí trvať najmenej 270 dní pred pôrodom (do obdobia 270 dní možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie), dobrovoľne nemocensky poistená osoba musí mať okrem toho poistné zaplatené včas a v riadnej výške, najneskôr v posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky. Z Vášho podania vyplýva, že Vám zanikne dobrovoľné nemocenské poistenie 5. októbra 2012. Termín nástupu na materskú je 1. októbra 2012 šesť týždňov pred predpokladaným dňom pôrodu, ktorý máte určený 11. novembra 2012. Podmienka 270 dní nemocenského poistenia sa sleduje ku skutočnému dňu pôrodu, to znamená, že v deň nástupu na materskú podmienka nebude splnená, je potrebné hneď po narodení dieťaťa zaslať do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne fotokópiu rodného listu dieťaťa aby mohla Sociálna poisťovňa rozhodnúť o nároku na materské. Za predpokladu splnenia všetkých zákonom stanovených podmienok, nárok na materské Vám vznikne a materské sa Vám vyplatí spätne odo dňa nástupu na materskú.
ďakujem! 🙂
ahojte, viete mi poradit ako vyuzit dnp ktore som si platila od 2.januara 2012 ? zanikne mi zo zakona 27.septembra.. tehotna bohuzial niesom a tak by som chcela nieco podniknut pre vratenie aspon casti penazi..
je vyhodne prihlasit sa na minimalny balicek? alebo je mozne platit si nemocenske z maxima a dochodkove plus poistenie v nezamestnanosti z minima?
@alubinka nechcem navádzať na "zlé", ale jediná možnosť vrátenia aspoň časti peňazí, ako píšeš, je ísť na PN najneskôr do 7 dní od zániku (ak si si platila už predtým niekedy DNP a teda už máš 270 dní, môžeš nastúpiť na PN aj odteraz), príp. ísť na OČR s dcérou do tých 7 dní. OČR Ti ale preplatí soc. poisťovňa iba 10 dní (cca. 200-250 eur to nejak je, presne som to nepočítala). PN môžeš byť aj dlhšie (za mesiac je to asi 600 eur), ako uzná lekár na základe diagnózy a tak.
Či je výhodné prihlásiť sa na balíček z minima - to sa takto nedá povedať. Ak by si otehotnela a nastúpila v priebehu bud. roka na MD, tak by sa Ti pre výpočet materského bral ako rozhodujúce obdobie rok 2012, v ktorom, ak si platíš teraz z maxima, mala by si zaplatených 9 mesiacov z maxima a 3 z minima, čo by bola síce nie tá úplne max. materská, ale slušná suma (určite nie minimálna, ako by to bolo, keby si sa prihlásila nanovo po 27.9. z minima). Ak by si to chcela spraviť takto, aby bolo DNP považované za nepretržité a mohla využiť túto výhodu v prípade tehotnosti, je potrebné sa prihlásiť na dobrovoľné dochodkové a dobr. poistenie v nezamestnanosti najneskôr 26.9.2012. VZ musí byť pre všetky poistenia rovnaký - teda nie je možné platiť nemocenské z maxima a ostatné dve z minima.
@domeli Dakujem za rady, este mam jednu otazku.. keby som si teraz dohlasila dobrovolne dochodkove a dobr. poistenie v nezamestnanosti - z minima- a nasledne na to nastupila na pn.. buduci rok by som mozno otehotnela a teda nastupila na matersku.. budu sa mi ratat do rozhodujuceho obdobia aj tie dni ked som bola pn? teda to minimum? ci len to co som si platila?
Ahojte baby,
môžete mi prosím poradiť,v januári 2012 som sa poistila v sociálnej poisťovni ako DNP, platím si to z vymeriavecieho základu 830eur.Poistenie mi zanikne 06.10.2012,plánovali sme bábo,ale nepodarilo sa nám.Chcela som sa opýtať, ako sa dá ďalej postupovať, ak by boli následujúce možnosti.
1,ak by som sa pripoistila ešte do konca roka, ale tým že sa už musí platiť celý balíček , by som si platila len z minimálneho VZ,keby som v 2013 porodila, ako by sa mi to počítalo, keďže 270dní som si platila z VZ 830eur a zbytok roka len z minimálneho?A aká by bola výška, keďže sa to platí už z celého balíčka?
2,ak by som sa už nepoistila alebo nestihla otehotnieť už tohto roku, môžem ešte nabudúci rok čerpať PN z toho DNP?Pretože keď otehotniem, určite budem PN hneď od začiatku, lebo pri prvom synovi som ležala 10t v nemocnici, a prednedávnom som spontánne potratila...
Poradíte mi, čo by bolo asi najlepšie?Teraz som totiž nezamestaná, takže pri ďaľšom tehu by som nemala žiadnu PN ani materskú od štátu,všetkým veľmi pekne ďakujem
@mazula ahoj ak uz mas vyplatene 270 dni a 26 tyzdnou v kuse tak chod na pnku aj ked nie si tehu...ja mam tak isto ako aj ty co si platim teda uz nie lebo som uz na pnke.....tak chod pnkovat
@milagrosss20
to sa mi práve neoplatí, lebo mám dobrú podporu z minulého zamestania a tá mi končí až v decembri ale DNP už 6.10.tak neviem čo ďalej
Baby dobre citam ze ked som na pnke teraz a nie som tehotna a ak budem o paru ze mesiacou tak ja nemam narok na vyplacanie materskej s DNP?Mne bolo povedane na socke ze bezna pnka je nieco ine ako vyplacanie materskej...ze mam narok normalne aj na matersku ak otehotniem...teraz som trochu mimo s toho...mam si teraz este platit DNP?alebo ako to je vlastne...
@mazula a ak smiem vediet aku mas tu podporu a ako budes mat potom pnku platenu?no co ja viem ak ti to skonci tak mas 7 dni ochrannu lehotu...potom je to uz na nic...ja som sa hodila uz v auguste na pnku s chrbticou...ale mam aj dalsie problemi...tiez chceme male ale akosi sa nam nedari....a teraz tu citam ze mi nebude vyplatena materska pretoze si neplatim uz dnp...ci ako...
@milagrosss20 a este ti ide DNP alebo ho mas zrusene? Ak je zrusene naozaj uz nebudes mat narok ale ak ti DNP trva tak v pohode ho mat budes
@hedka17 no bude trvat len do oktobra ako vacsie bab....ja som uz na pnke teraz takze si ho neplatim uz ale zrusene ho nemam...ako to potom ze by mi neplatili matersku ak by som sla s pnky rovno na matersku?nechapem mne bolo povedane ze mi plati aj pri pnke a aj pri materskej ze su to dva rozlicne veci...
@milagrosss20 tak ak si na PN tak si v tom nadalej pokracuj kym nebudes tehu 😉 da sa prihlasit ale sama zistujem ako to je aby sa to bralo ako nepretrzite
@milagrosss20
moc sa v tom nevyzným,ale na PN moc nechcem, ani by som nemala s čím, keby som bola tehu, tak idem na rizikové,ale takto...
@mazula juuj neries to ze nemas s cim povedz ze ta boli chrbat ale gyndak nech ta da...ale nenechaj si aby ti prepadli peniazky....
@hedka17 takze ak uz som na pnke tak potom mi by mi maly platit aj matersku ak pocas pn otehotniem vsak?kokos uz mam s toho chaus normalne...ako budem co najdlhsie urcite lebo som nemalo penazi dala za to...ale mala som to koli materskej toto zalozene ale akosi sa nam nedari..
@milagrosss20 tak DNP mas (pocas pn sa neplati) treba len vyzistit ako je to s tym nepretrzitym DNP a potom ti aj pocas MD bude vyplacane z DNP. Ja ked som bola tehu a tiez bola PN (ja som si preistotu platila,ale ten preplatok mi na ziadost potom vratili) a z PN nastupila na MD tak mi bolo aj z DNP vyplacana materska
Babule, poraďte! Som zamestnaná a platím si DNP, ktoré zanikne 26.9. Som tehotná a na rizikovom- PN už 2 týždne, plynul 36 týždeň poistenia. PN som zaniesla do práce aj do SP. Ale teraz som počula také názory, že musím PN ku dňu zániku DNP zrušiť a na druhý deň sa prihlásiť na novú PN, lebo mi PN nevyplatia. Nezdá sa mi to, ale už dvaja ľudia mi to povedali...
@hedka17 no ale ja nie som este tehotna...ja som na normalnej pnke teraz...ja ked som sa bola pytat tak mi povedaly ze mam narok na to aby mi ju vyplatili...a ze mam narok aj na vyplacanie dnp ak budem na MD,,,fuuu mam s toho misung teraz...
@ludmilaka a preco ju ms zrusit a znava si ju dat nechapem...
@ludmilaka ale preco ti kazali ked ti konci DNP ist si ju zrusit tak tomu nerozumiem skus sa opytat tu https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/ viac bab sa tam tomu rozumie
@milagrosss20 a dokedy ta budu drzat na terajsej PN? aby si ak sa ti bude dat ked budes tehu presla len ku gynekologovi s tou istou PN na rizikove, lebo neviem ako by to bolo v tom pripade kedy si zrusila PN a nastupila na novu PN
@milagrosss20 To mi iba baby niečo plietli. Ja som vôbec nerátala s takouto alternatívou. Myslela som, že je to OK.

Ahoj...mozte mi niekto poradit prosim...od 14.12.11 si platim DNP a konci mi teraz 8.9.12. Nie som tehotna ale snazime sa o to a chcela by som vediet ci je neaka moznost neprist o tie peniaze.Kedze po novom je to nehorazna suma, hladam neaku cesticku ako to mozno obist? Mozno tolko k tomu, ze niekolko rokov nepretrzite pracujem a DNP si platim z rozdielu...