Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
@milagrosss20 hej mala by si si dat a zistila si ze ci je tam aj nejaky cas na to ci iba v ten den ked to skonci sa mozme nahlasit?
@hedka17 no ta to hej neze mi povedia ze nemozem marodovat lebo ma urve..
ahoj, môže mi niekto poradiť? Je možné si súčasne uplatniť OČR z DNP (270 dní som splnila teraz v auguste) a zároveň mať v práci dovolenku (čiže nečerpať OČR aj z nemocenského poistenia zo zamestnania)?
ahojte, 26.9.2012 mi konci DNP po starom. 27.9. mam nastup na MD, materske z max. VZ. zaroven mam zivnost, z ktorej znemam povinnost platenia odvodov. zaujima ma, co musim urobit pre to, aby sa mi pocitali roky ma MD a RD do dochodku a dalej, ako dosiahnut to, aby som mala narok na lepsiu matersku cca o 2 roky, kedy by sme chceli druhe babo? dakujem
ahojte chcela by som sa informovať, 30 septembra mi zanika dobrovolne pripoistenie som tehotna a od 1. oktobra idem na marodku, neviete ako mam dalej pokracovat mam si platit dalej tu poistku aby mi vysla vyssia materska alebo ako mam dalej pokracovat, poprosim o radu kto sa uz s niecim takym stretol. dakujem dakujem
ahojte baby, tie co sa v tom vyznate chcem poprosit o pomoc... platim si dnp z maxima, dokonca uz som sa prihlasila aj na novy balik, tak aby to bolo nepretrzite a momentalne som na pn... kedze este nie som bohuzial tehotna, po skonceni pn budem musiet dnp zrusit, lebo platit mesacne 392e je fakt ze dost.... tak sa chcem poradit, ak by som napriklad na jar 2013 otehotnela, a prihlasila sa nanovo na balik, trebars mesiac ho zaplatila a dala sa na pn, co v mojom pripade nebude problem, pri mojich diagnozach, aku budem dostavat pn? a aku potom matersku, ak pocas celej doby vlastne budem na pn a tym padom platit nebudem? podmienku 270 dni za posledne dva roky splnenu mat samozrejme budem, ak by som to zrusila len teraz v oktobri napriklad.... dufam, ze ma rozumiete, a ze mi nejak poradite, lebo cakat, ze poradia v SP je nemozne... dakujem za akukolvek radu
Ahojte dievcata. Viete mi poradit. Platila som od roku 1.1.2011 asi do 20.1.2012 DNP vo vyske po starom, 14,47eur mesacne. 20.1.2012 som to zrusila z dovodu, ze aj tak sa nam nedarilo otehotniet-dovtedy som nebola ani zamestnana nikdy. Od 17.4.2012 som si nasla pracu na dobu urcitu do 30.12.2012, ale to som este nevedela, ze uz som tehotna. Termin porodu mam 18.12.2012, na matersku idem 5.11.2012. Ako to vlatne so mnou teraz je? Mam narok na matersku? Budem musiet nieco doplatit soc.poistovni, pripadne kolko mi vyjde materska? Mam narok aj z prace, kedze som len na dobu urcitu a mam odrobene od 17.4. do 2.11. kedze potom uz idem na matersku.
Dakujem za rady. 😉
Babeny, aj ja potrebujem poradiť. Od roku 2008 som si ako študentka doktorandského štúdia
platila dobrovoľné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu. Od
1. februára roku 2012 si už platím dobrovoľné poistenie z maximálneho
vymeriavacieho základu. Lekár ma chce vypísať na PN. Aké je
rozhodujúce obdobie z ktorého sa mi bude počítať vymeriavací základ
pre výpočet náhrady mzdy ak nastúpim na PN 1.10.2012? Ďakujem za radu.
@hedka17 nebola som na nete, tak odpovedám až teraz (možno už odpoveď niekto iný dal, no nečítam celé): ak k dátumu zániku nie si tehotná, najneskôr na 269. deň sa môžeš ísť dopoistiť na dôchodkové a poistenie v nezamestnanosti a ak zistíš, že si tehotná, odhlásiš sa a nárok si uplatníš z 8-mesačnej ochrannej lehoty - teda dá sa to tak urobiť, ako si písala.
Inak, pre všetkých, ktorí sa chcú dopoistiť k 269,.dňu, aby ich poistenie bolo považované za nepretržité: UPOZORNENIE - technická záležitosť, ale dosť podstatná:
dopoistenie na dobr. doch. poistenie a poistenie v nezamestnanosti sa robí na RLFO - škrtáte hore PRIHLÁŠKA a DPO. A čo bol problém u mňa na pobočke a riešila som to až so šéfstvom, nakoľko pri dvoch okienkach tvrdili rozdielne veci:
v bode č. 11 - vyplňajú sa iba kolonky dátumu vzniku a výšky VZ 2. a 3. riadok (okienka) - teda pre dôchodkové a poistenie v nezamestnanosti. Nemocenské NIE!!! Tam, ak má byť nepretržité, tak dátum vzniku sa neuvádza - overené ústredím SP, mám to aj mailom, nakoľko na pobočke ma pán pri okienku presviedčal o opaku dokonca aj s vedúcim.
Chcem sa spýtať,ak to niekto vie.
K 19.9.2012 mi uplynula doba DNP, teda skončilo. Papier na peňažné dávky som mala nosiť aj k 30.9.2012?
Prešlo toľko dní a posledné peniaze mi neprišli. Urobila som chybu? Keď som sa 19. pýtala pracovníčky,tak vravela,že už nič nepotrebujú. Som z toho nervozna.
ahojte,
chcem sa poradit, ze co robit dalej ked som bola prihlasena 31.1.2012 z maxima kedy je presne den, ked mi tych 270dni, ked mi dnp zanikne(ktorym dnom sa to pocita ci od toho 31.1 alebo od1.2. ked to nadobuda ucinnost?)
je to 26.10 2012 alebo 27.10.2012?
a co robit ked mi dnpo po tomto datume automaticka zanika a chcem pokracovat nadalej v dnpo, ak by som nahodou chcela poberat nemocenske alebo Ocr ale z maxima, kedze si to platim.
dakujem za odpoved
@hasky1526 narátaj si presne 270 dní vrátane toho 31.1., resp. pozri papier z SP - máš tam napísané presne, kedy Ti to zaniká (resp. v téme Dobrovoľné nem. poistenie je viacero báb, ktoré sa prihlasovali k 31.1., nestíham to teraz počítať).
Ak chceš byť poistená aj po tomto dátume a chceš, aby poistenie bolo nepretržité, najneskôr k 269. dňu je potrebné podať prihlášku na ostatné dve poistenia - dôchodkové a poistenie v nezamestnanosti. Môžeš meniť aj VZ (z maxima sa po novom platí 405,45 eur, z min. VZ 120 eur bez pár centov). Robí sa to na tlačive RLFO, škrtáš prihláška DPO, v bode č. 11 vypĺňaš dátum vzniku iba pri dcôhodkovom a poistení v nezamestnanosti (pri NP nie) a uvedieš VZ pri jednom aj druhom. Ak meníš VZ - uvedieš VZ aj pri nemocenskom poistení. VZ pre všetky tri poistenia musí byť rovnaké.
Ak by si sa na balík prihlásila až po 270. dni, poistenie bude rátané ako prerušené a teda aj dávky budú iba z minima.
no to je vela, myslela som,ze tie ktore to stihli odhlasit sa a prihlasit aby to dnpo trvalo aj po 1.2. 2012 nepretrzite,ze tie budu nadalej platit tych cca 50z maxima a cc14 z minima. to sa potom neoplati,ak je to tak ako si napisala ta suma.
@hasky1526 áno, pre tých, ktorí sa prihlásili ešte v januári platili tie "nízke" sumy, ale iba tých 270 dní, ako píšem. Po tom 26.10. už je to omnoho viac - tak, ako uvádzam. Veď si pozri k tomu diskusie a linky, v téme DNP je odkazov na to omnoho viac. Vidím, že sa pýtaš aj tam, no nižšie sumy a inú odpoveď ako ja Ti nedá nik 🙂
@hasky1526 nuž na to si musíš odpovedať Ty sama, či sa Ti to oplatí. Pozerám, že máš dve detičky (ako Ti ukazuje v pase), neviem, ako často využívaš OČR, ako často sú Ti choré alebo či Teba nečaká nejaká PN - proste to už sú len úvahy a na Tebe je rozhodnutie, či sa Ti oplatí prihlásiť na nepretržité poistenie aspoň z minima (to by si mesačne platila 119,45e) a napr. za OČR by si dostala nejaké peniažky (výška sa bude rátať priemer max. a min., ak by si sa teraz dohlásila z min. VZ počas celej doby, čo budeš platiť, vrátane roku 2013, keďže rozhodujúcim obdobím pre dávky bude pre Teba rok 2012). Z maxima sa to ozaj nevyplatí, ak si to má človek platiť iba pre prípad potreby. Ale ak by si plánovala ďalšiu MD, tak to za zváženie stojí 🙂
Ahojte,chcel by som poradit,manzelka si platila DNPO,a aj sme ho vyuzili,lebo otehotnela a poberala rodicovsky prispevom 36 tyzdnov.Bolo nam poradene,ze ak si zacne platit uz po novom,tak staci zaplatit iba jeden mesiac a bude poberat prvych 6 mesiacov okolo 200 eur,a od siedmeho mesiaca by bala poberat to maximum,lebo ten prvy mesiac si zaplati z maximalneho vymeriavacieho zakladu.Je to tak?Dakujem za odpovede 🙂
Ahojte, potrebovala by som poradit lebo vobec tomu nerozumiem, uz skoro rok a pol som nezamestana, od januara som si platila DNP v plnej vyske, ktore mi asi teraz v oktobri po tych 270 dni zaniklo a zistila som len teraz ze som tehotna mam si dalej platit po novovm dnp? alebo netreba a budem mat narok na matersku?
dejna20 Registrovala sa 8. októbra 2009 na mojasvadba.sk. Na modrykonik.sk pridala 72 príspevkov. Okres Bratislava. 14. júla 2013 čakáme bábo, pohlavie zatiaľ nevieme (9. týždeň tehotenstva)
dejna20 Ahojte baby chcem sa poradit. v januari som sa stihla este poistit na DNP po starom. 26.10. bolo poistenie ukoncene.
ochranna lehota je 8mesiacov. cize ak nastupim na MD najneskor 26.6. tak by mi mala byt priznana materska aj z DNP?
Je to tak? Nastup na matersku mi vychadza bud na 31.5. alebo 1.6. alebo tak nejak.
Druha otazka. Ja som zamestnana a DNP som si platila len z rozdielu maxim.vym.zakladu a mojho platu. cize minimum. takze mala by som mat maximalnu matersku? Moj plat+DNP = max.vym..zaklad.
Tretia otazka. Ak by som napr. teraz nastupila na PN tak mi bude vyplacane len z mojho platu, to mi je jasne, lebo DNP skoncilo uz v oktobri a na PN je podmienka 7dni, ci 8. Ale bude mat aj nej. vplvyv tato moja PN na to, ze by mi nebodaj potom uz nevyplatia z DNP na materskej nic, alebo menej? aj ked PN nebudem cerpat z DNP?
s tymi prvymi dvomi otazkami sa chcem len utvrdit, na tretiu neviem odpoved.
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, v 11/2009 som si začala platiť DNP, dieťa sa mi narodilo v 9/2010 - dostávala som materskú z DNP, hneď po skončení MD som šla na PN, marodovala som do 10/2011, po skončení PN som sa hneď odlhásila z DNP. Teraz som opäť tehotná, termín mám v polovici 9/2013. Ak si začnem platiť DNP napr. od 7.1.2013 - 270 dní do ochodu na MD určite nestihnem, ale chcem sa opýtať či sa mi náhodou nerátajú aj dni kedy som bola na PN v roku 2011 - čiže poistená som bola len som neplatila. Ďakujem.
Baby, chcem sa spýtať. Som na materskej so 4-mesačnou dcérkou a rozmýšľam, či by sa mi oplatilo znova platiť DNP po novom ak budeme plánovať ďalšie bábo.. Je pravda, že ak budem na rodičovskom (v zamestnaní ma pracovný pomer na dobu neurčitú) tak by som musela rodiť presne v termíne ktorý vypočítajú aby som zvýšenú materskú dostala 😕 Dalo by sa nejak nadviazať aj na staré poistenie ktoré som si platila do decembra 2011? Asi už nie 😉 Inak koľko sa teraz platí celý balík? Ďakujem za každúúúúú radu 🙂

@hedka17 no to neviem...idem na laparoskopiu s vajecnikami takze ak by som chcela mohla by som prejst na pnku na gynu nie?a tam byt na nej co najdlhsie pokial by si mam to nepodarilo...ale ako vidim teda co som citala tak by som si mala dat znova to DNP po ukonceni aby som mala znova platenie to DNP na matersku ale neplatila by som koli tomu ze som pn ak som dobre pochopila tam na tej stranke co si dala...