Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka dobry den rada by som sa poinformovala...v novembri minuleho roku som sa nemocensky poistila platim 130 eur teraz som otehotnela a som v 6 tt dnes som sa vybrla na socialku aby som si zvysila poistenie a platila 414 eur lenze pani mi povela ze to nie je mozne ze poistenie musi trvat 6 mesiacov aby som si ho mohla zvysit.jedine ze ho mozem zrusit a zalozit nove s tou ciastkou 414...chcem sa teda spytat ci to mam urobit tak a ci sa mi bude poistenie pocitat uz od toho novembra a nepridem vlatne tym ze to zrusim a znovu zalozim o tych 270 dni...viem ze je to mozno hlupa otazka ale ta pani na socialke mi to nevedela vysvetlit....dakujem pekne za odpoved
@firstmotherhood už ti nepomôže sa prihlásiť na DNP, PN z DNP by si nedostala, a MD tiež nie lebo by si nestihla byť prihlásená 270 dní ...
a ak pôjde otec na materskú, tak nemôže pracovať ... takže nič iné len RP po narodení dieťaťa dostaneš . ak by si sa zamestnala tak zo zamestnania by si mohla ísť na PN ale MD by z toho nebolo.
@zalka Vždy si mi dobre poradila tak skúsim opäť s niečím, žienka je v 8 týž. naposledy bola nem. poistena v r.2010-zo zamestnania, pripoistit Dnp ku materskej uz nestihne ale keby že sa dala teraz pripoistit kvôli čerpaniu OCR a PN to by šlo nie? pravdepodobne bude na rizikovom tak nebude musiet platit, ale zaujíma ma este jedna vec, kedze bude od zaciatku poberat len rodičovský príspevok, to ju dr. teda nemusí vypísať na materskú? Pýtam sa kvôli tomu dokedy bude moct byť na Pn od gynekologa, aby jej mohlo dojst to pripoistenie..vopred dakujem za odpoved
@bonita711 270 dní je 9 mesiacov .. je v 2 mesiaci ... a tehotenstvo trvá 9 mesiacov ... prvá otázka kt. má napadla je .. ako to stihne ( teoreticky dalo by sa )
druhá otázka čo ma napadne ... ak nemá zaplatených 270 dní a ide na PN z DNP .. tak PN z DNP dostane veľkú NULU , a ešte aj počas PN tie odvody na DNP platiť musí ..
@zalka ale tak keby platila tak by hadam volaco dostala. Uplne som z toho dopletena, ja som bola aj na rizikovom aj na pn z dpna vtedy som nikdy neplatila a ak som platila tak mi vracali a dpn mi trvalo..predpokladam kvoli splnenej podmienke 270dni. Teda jedina moznost ako aspon nieco ziskat je zamestnat sa?
@bonita711 áno jediná možnosť ako niečo získať je zamestnať sa ... ak sa zamestná v 2 zamestnaniach tak dostane napr. PN 2x ... ak 1 zamestnanie skončí pred nástupom na MD ... a dokopy bude mať 270 dní tak dostane aj MD ale len z 1 zamestnania.
A áno ty si dostávala PN lebo u teba ako píšeš bola splnená podmienka 270 dní poistenia.
@zalka cize ak by bola zamestnana u 2 zamestnávateľov tak sa spocitavaju obaja ? To som nevedela, dobre vedoet... ale to v tomto pripade nebude mozne..tazko sa zamestnat u jedneho a s malymi detmi toboz.
Neviem preco som si myslela ze pocas Pn sa do Dnp neodvadza v kazdom pripade..
Este jedna otazka ak by siel na matersku otec dokedy bude moct vyuzit tuto moznost
@zalka Ahoj vidim že ty máš túto problematiku zmáknutu, tak preto sa pýtam priamo teba.
Bola som DNP od 31.1.2012 presne 270 dní. Teraz som zistila že som opať tehu, tak by som rada vedela ci sa mi oplatí opat sa poistit ako DNP a platit si tych 400€. Ak by som sa poistila teraz do 31 tak by som stale mala splnenu podmienku tych 270 dni, ale neviem ako to je potom s nastupom na matersku, ci si este mozem platit aj potom az do porodu, alebo uz nie. Aby som splnila podmienku tych 270 dni pocas dvoch rokov pred porodom.
@alynka no prihlás sa hned zajtra nečakaj dlhšie .. lebo bude neskoro ... si na hranici čo sa týka 270 dní v posledných 2 rokoch ... a lehotu 270 dní v posledných 2 rokoch splnaš do 29.1. .. ak sa poistíš 30.1. tak budeš platiť ako farebná a nič stoho ... teraz sa môžeš prihlásiť a ísť aj na PN
a samozrejme DNP musíš mať minimálne do dna pôrodu .

Ahojte.
Prosím vás, nevedeli by ste mi poradiť, ako si finančne prilepšiť počas ďalšieho tehotenstva?
Moja situácia. Čakám 4. dieťatko. Som vo 8.týždni, takže potrebujem radu ako soľ a rýchlo. Nikdy som si neplatila dobrovoľné pripoistenie, keďže som verila úradníčkam, ktoré mi tvrdili, že mi to nevychádza. Momentálne som na rodičovskom príspevku. Zamestnaná už nie som od roku 2010, takže nemám nárok ani na materskú. Oplatilo by sa mi pripoistiť na to maximum a dať sa na rizikové tehotenstvo? Dostávala by som aspoň maródku? Alebo nemám na ňu nárok, keďže jediný, kto za mňa odvádzal sociálku za posledné 4 roky, bol štát? Aké peniaze by som mohla vydupať od štátu a za akých podmienok?
A ešte jedna otázka: Je možné, aby oficiálne na materskú šiel otec, a popri tom chodil do roboty. O dieťa by sa starala matka, čiže ja, keďže som aj tak doma. Že by on poberal materskú aj výplatu a ja by som bola napr. dobrovoľne nezamestnaná alebo ako nejaký opatrovník, keďže on by bol v robote?
Vopred ďakujem za užitočné rady