icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

firstmotherhood
22. jan 2014

Ahojte.
Prosím vás, nevedeli by ste mi poradiť, ako si finančne prilepšiť počas ďalšieho tehotenstva?
Moja situácia. Čakám 4. dieťatko. Som vo 8.týždni, takže potrebujem radu ako soľ a rýchlo. Nikdy som si neplatila dobrovoľné pripoistenie, keďže som verila úradníčkam, ktoré mi tvrdili, že mi to nevychádza. Momentálne som na rodičovskom príspevku. Zamestnaná už nie som od roku 2010, takže nemám nárok ani na materskú. Oplatilo by sa mi pripoistiť na to maximum a dať sa na rizikové tehotenstvo? Dostávala by som aspoň maródku? Alebo nemám na ňu nárok, keďže jediný, kto za mňa odvádzal sociálku za posledné 4 roky, bol štát? Aké peniaze by som mohla vydupať od štátu a za akých podmienok?
A ešte jedna otázka: Je možné, aby oficiálne na materskú šiel otec, a popri tom chodil do roboty. O dieťa by sa starala matka, čiže ja, keďže som aj tak doma. Že by on poberal materskú aj výplatu a ja by som bola napr. dobrovoľne nezamestnaná alebo ako nejaký opatrovník, keďže on by bol v robote?
Vopred ďakujem za užitočné rady

majka0071
22. jan 2014

@zalka dobry den rada by som sa poinformovala...v novembri minuleho roku som sa nemocensky poistila platim 130 eur teraz som otehotnela a som v 6 tt dnes som sa vybrla na socialku aby som si zvysila poistenie a platila 414 eur lenze pani mi povela ze to nie je mozne ze poistenie musi trvat 6 mesiacov aby som si ho mohla zvysit.jedine ze ho mozem zrusit a zalozit nove s tou ciastkou 414...chcem sa teda spytat ci to mam urobit tak a ci sa mi bude poistenie pocitat uz od toho novembra a nepridem vlatne tym ze to zrusim a znovu zalozim o tych 270 dni...viem ze je to mozno hlupa otazka ale ta pani na socialke mi to nevedela vysvetlit....dakujem pekne za odpoved

zalka
22. jan 2014

@firstmotherhood už ti nepomôže sa prihlásiť na DNP, PN z DNP by si nedostala, a MD tiež nie lebo by si nestihla byť prihlásená 270 dní ...
a ak pôjde otec na materskú, tak nemôže pracovať ... takže nič iné len RP po narodení dieťaťa dostaneš . ak by si sa zamestnala tak zo zamestnania by si mohla ísť na PN ale MD by z toho nebolo.

zalka
22. jan 2014

@majka0071 pani povedala pravdu ak chceš max. MD ... tak musíš zrušiť DNP z minima a prihlásiť sa na DNP z maxima ... dni poistenia sa Ti rátať budú to sa neboj.

majka0071
22. jan 2014

@zalka dakujem pekne,som spokojnejsia

zalka
22. jan 2014

@majka0071 ešte že ti tak povedala, lebo keby si platila DNP z minima tých 26t a by si to len zmenila na max. tak MD by si mala minimálne bo by bolo rátané z roku 2013 .. takže zrušiť DNP z minima, založiť DNP z maxima ...

majka0071
22. jan 2014

@zalka no ja som s vami pisla pre novembrom a vdaka vam viem ze to tak trebalo urobit a preto som sla na socialku, len pani mi vravela ze sa to neda zmenit len zrusit tak preto som vam radsej este dnes napisala....dakujem pekne

zalka
23. jan 2014

@majka0071 rado sa stalo

bonita711
23. jan 2014

@zalka Vždy si mi dobre poradila tak skúsim opäť s niečím, žienka je v 8 týž. naposledy bola nem. poistena v r.2010-zo zamestnania, pripoistit Dnp ku materskej uz nestihne ale keby že sa dala teraz pripoistit kvôli čerpaniu OCR a PN to by šlo nie? pravdepodobne bude na rizikovom tak nebude musiet platit, ale zaujíma ma este jedna vec, kedze bude od zaciatku poberat len rodičovský príspevok, to ju dr. teda nemusí vypísať na materskú? Pýtam sa kvôli tomu dokedy bude moct byť na Pn od gynekologa, aby jej mohlo dojst to pripoistenie..vopred dakujem za odpoved

zalka
23. jan 2014

@bonita711 aj na PN a OCR potrebuje prv získať 270 dní poistenia z DNP aby mohla mať nárok .. a to si sama zhodnotila že nárok mať nebude ...
ak chce PN .. tak sa môže zamestnať a ísť zo zamestnania na PN ... na PN zo zamestnania bude mať nárok ... na MD nie ak nemá dosť dní ...

bonita711
23. jan 2014

@zalka ano ale keby sa teraz pripoistila sla by na rizikove az do porodu + ak by si potom nieco doplatila alebo este sla na pn al. Ocr tam sa jej to uz moze nazbierat tych 270 dni ci? Ďakujem

zalka
23. jan 2014

@bonita711 270 dní je 9 mesiacov .. je v 2 mesiaci ... a tehotenstvo trvá 9 mesiacov ... prvá otázka kt. má napadla je .. ako to stihne ( teoreticky dalo by sa )
druhá otázka čo ma napadne ... ak nemá zaplatených 270 dní a ide na PN z DNP .. tak PN z DNP dostane veľkú NULU , a ešte aj počas PN tie odvody na DNP platiť musí ..

bonita711
23. jan 2014

@zalka jaj takze keby sa dala teraz pripoistit a sla by po par dnoch na pn tak aj pocas Pn sa musi platit Dpn?

zalka
23. jan 2014

@bonita711 áno presne tak musela by platiť a nič by nedostala ...

bonita711
23. jan 2014

@zalka ale tak keby platila tak by hadam volaco dostala. Uplne som z toho dopletena, ja som bola aj na rizikovom aj na pn z dpna vtedy som nikdy neplatila a ak som platila tak mi vracali a dpn mi trvalo..predpokladam kvoli splnenej podmienke 270dni. Teda jedina moznost ako aspon nieco ziskat je zamestnat sa?

bonita711
23. jan 2014

@zalka joj Dnp nie Dpn pisem z mobilu tak ako tatar 😀

zalka
23. jan 2014

@bonita711 áno jediná možnosť ako niečo získať je zamestnať sa ... ak sa zamestná v 2 zamestnaniach tak dostane napr. PN 2x ... ak 1 zamestnanie skončí pred nástupom na MD ... a dokopy bude mať 270 dní tak dostane aj MD ale len z 1 zamestnania.
A áno ty si dostávala PN lebo u teba ako píšeš bola splnená podmienka 270 dní poistenia.

bonita711
23. jan 2014

@zalka cize ak by bola zamestnana u 2 zamestnávateľov tak sa spocitavaju obaja ? To som nevedela, dobre vedoet... ale to v tomto pripade nebude mozne..tazko sa zamestnat u jedneho a s malymi detmi toboz.
Neviem preco som si myslela ze pocas Pn sa do Dnp neodvadza v kazdom pripade..
Este jedna otazka ak by siel na matersku otec dokedy bude moct vyuzit tuto moznost

zalka
23. jan 2014

@bonita711 no kedykoľvek .. kým dieťa nemá 3 roky ... teda najdlhšie do 3 rokov dieťaťa ... ale myslím že plat otca je vyšší ako bude jeho materská ..

bonita711
23. jan 2014

@zalka to teda urcite ale dobre vediet ak by sa nieco este aj s pracou stalo..no uvidime co s tym zamestnanim vymyslime ...moc ti dakujem za odpovede a zelam vsetko dobre

zalka
23. jan 2014

@bonita711 rado sa stalo

tianka
24. jan 2014

@zalka mozes poradit? ak uz matka na RD pracuje ma prijem 400€ v hrubom je moznost dopoistit si dobrovolne k najvyssej materskej?

zalka
26. jan 2014

@tianka a pracuje v prvom, druhom zamestnaní? a od kedy pracuje? a je tehotná?

alynka
26. jan 2014

@zalka Ahoj vidim že ty máš túto problematiku zmáknutu, tak preto sa pýtam priamo teba.
Bola som DNP od 31.1.2012 presne 270 dní. Teraz som zistila že som opať tehu, tak by som rada vedela ci sa mi oplatí opat sa poistit ako DNP a platit si tych 400€. Ak by som sa poistila teraz do 31 tak by som stale mala splnenu podmienku tych 270 dni, ale neviem ako to je potom s nastupom na matersku, ci si este mozem platit aj potom az do porodu, alebo uz nie. Aby som splnila podmienku tych 270 dni pocas dvoch rokov pred porodom.

zalka
26. jan 2014

@alynka no prihlás sa hned zajtra nečakaj dlhšie .. lebo bude neskoro ... si na hranici čo sa týka 270 dní v posledných 2 rokoch ... a lehotu 270 dní v posledných 2 rokoch splnaš do 29.1. .. ak sa poistíš 30.1. tak budeš platiť ako farebná a nič stoho ... teraz sa môžeš prihlásiť a ísť aj na PN
a samozrejme DNP musíš mať minimálne do dna pôrodu .

dukokatka
26. jan 2014

@zalka v akej vyske by som si musela platit dobrovolne poistenie ak by som chcela vecsiu rodicovsku docolenku.Teraz pracu nemam a chceli by sme este 1 babo.

zalka
26. jan 2014

@dukokatka rodičovská je v zákonom stanovenej výške tú neovplyvníš .
Môžeš si zvýšiť materskú, ale to treba platiť 270 dní ... a min. VZ 402,50 eur sa platí 133,43 eur a MD je potom cca 260 e

dukokatka
26. jan 2014

@zalka svagrina pracovala 2 roky vo firme potom bola na materskej 6 rokov maju 2 deti.Teraz 3.1 jej skoncila rodicovska nastupila do prace 7.1,lebo 5.1 bol statny sviatok a potom vikend a 8.1 dostala vypoved.Ako sa jej bude pocitat podpora?

alynka
26. jan 2014

@zalka ďakujem pekne 😵

zalka
26. jan 2014

@dukokatka ak jej hrubá mzda za tie dni je 255 e .. tak maximálna bude podpora.