Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@tianka pracuje na pôvodnú zmluvu? alebo má novú zmluvu... lebo by jej stačilo sa vrátiť na RD .. ak má ešte nárok ... a požiadať zamestnávateľa aby ju zamestnal na novú zmluvu ( inú ) a potom by mala nárok na MD zo zamestnania z prvej zmluvy, a ak by na druhú zmluvu odpracovala 270 dní tak aj na MD z druhej zmluvy ...
@tianka no lebo z prvej zmluvy by mala nárok na MD na základe reťazového pôrodu , a z druhej zmluvy po splnení podmienok,.... je to štátna správa tak sa nedá ked hovoríš ...
poistiť DNP sa môže ... max. VZ 1207,50 eur odrátaj hrubú mzdu ... a zvyšok je VZ pre DNP ... a platí sa 33,15% z VZ
@zalka myslela som tak mat dohodu viac ako 270 dni , neviem preco ale mala som pocit ze matka na RD ma nejaku ulavu na odvodoch pri dohode ale nie som si ista. Neviem ci som si to nezamenila s dlhodob nezamestnanym 😅 este som vsetko poriadne nestihla precitat.
po tom chapem chapem som myslela ze nemusis makat a mas dohodu, zaciarkou bola otazka :D
@zalka prosím veľmi pekne o radu. Som zamestnaná na RD, keby som si našla ešte druhé zamestnanie, ale do materskej (idem cca koniec júla),nebudem mať zaplatené na NP tých 270 dní, malo by to pre mňa nejaký význam? Bralo by sa mi na výpočet materskej vymeriavací základ, aj z jedného zamestnania - na ktorom som na RD, aj z nového zamestnania? Teraz som v 10 týždni. Ešte som uvažovala o DNP, ale ako som sa dočítala v ostatných príspevkoch, už nestíham ani tých 26 týždňov. Vieš mi prosím poradiť, čo by bolo pre mňa výhodnejšie? Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne. ďakujem veľmi pekne za rady, si veľmi ochotní človek 🙂
@zalka a ešte prosím ťa pochopila som dobre, že dni zo zamestnania a DNP by sa mi spočítavali? a z roboty, kde som evidovaná na RD mi len vypíšu potvrdenie o predpokladanej hrubej mzde? prepáč za toľko otázok, len by som si to chcela ujasniť, a obávam sa, že keby som šla na SP tak by som nepochodila.... ešte raz veľká vďaka
@jekika áno presne tak to je ako si napísala ... napočítali by sa ti dni k 2 zamestnaniu z DNP ak toto by bolo ukončené alebo opačne ... ak dohoda by skončila pred nástupom na MD tak tá by sa dni napočítali k DNP ...
jedna holka to pred rokom spravila takto z 2 zamestnaniami, 1 jej skončilo pred nástupom na MD, a druhé mala až do pôrodu a MD dostala
@zalka Ahoj zalka, aj ja mám na teba otázočku : som zamestnaná na RD, DNP som od 2.5.2013, čiže už mám 270dní. Bohužiaľ som teraz v januári spontánne potratila, bola som v 5tt, takže si poistenie teraz plánujem ukončiť. Moja otázka je, že keby som stihla otehotnieť do augusta 2014, čiže na materskú by som išla niekedy v apríli 2015, ešte by som stihla podmienku tých 270dní za 2 posledné roky, tak mala by som sa ešte prihlásiť na DNP v tom čase? či už nemusím, lebo tých 270dní už mám zaplatených? Za odpoveď ďakujem 🙂
@zalka aha, jasné... ale keby sa náhodou podarilo otehotnieť skôr, dajme tomu teraz v máji, tak budem sa musieť prihlásiť na DNP, či nie, ak áno tak stačí zaplatiť pár dní a potom ísť na PN, aby som nemusela ďalej platiť DNP? Som niekde čítala, že keď je žena tehotná, tak je v ochrannej lehote a platiť už nemusí (samozrejme ak je zaplatených 270dní).

@zalka mala 580eur na mesiac