Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Ahoj zalka aj ja mam teba otazocku..som na rod.dovolenke..mozem sa prihlasit na dnpo na par dni z minima a potom napr.o 3 dni sa dat na pn ??minuly rok sa to takto dalo..plati to stale ??? Dakujem za odpoved.
Datumy neviem
.minuly rok som sa napr.na 5 -6 dni dala poistit na ten balik z minima a potom 2 mesiaca pn a znova takto...a tych 270 dni to sa rata aj s pn -kou??tak teraz neviem..
@zalka ahoj,,,prepac, ze Ta znovu otravujem, rozpravala som s mamou, vravi, ze to bude tazke to takto spravit, ze najlepsie by bolo dat vypoved v povodnej firme(co ja nesuhlasim, kedze som na dobu neurcitu) a potom sa zamestnat v novej,,,to fakt uz nie je ina moznost? som rozmslala, ci by sa nedalo tak ako predtym, ze uvidim kolko budem mat z platu tych 65% a doplatila by som si to dobrovolne iba do maxima mateskej, ze ked sa to scita tak by som mohla mat cca tych 700 matersku, urcite to nebude tych 404 mesacne,,,ale 250🙂prosim Ta neporadis mi?, ale cca povedze 250? dakujem krasne naty
@bekuska007 ak nie si tehotná, tak ti pomôže zamestnanie v inej firme na 270 dní .. potom dostaneš MD z prvej firmy z predpokladaného príjmu a potom aj z toho druhého zamestnania.
Nevidím dôvod dávať výpoved v pôvodnej firme ... ty môžeš mať koľko chceš pracovných pomerov.
@zalka Ahoj, mohla by si mi ešte raz poradiť? Ak by som sa zamestnala u dvoch zamestnávateľov a po spočítaní by mi vyšlo 270 dní, mala by som nárok na MD len od jedného z nich a na maródku od oboch, tak je? A aby mi vyšla vyššia MD ako napr. 300 Eur, stačí sa mi zamestnať na dohodu? Keďže je ťažké nájsť si dve práce, a hlavne keď mám tri malé deti, tak som rozmýšľala zamestnať sa u niekoho známeho,len tak naoko. Napr. pod podmienkou, že im vrátim tie odvody, čo by za mňa zaplatili? Oplatilo by sa mi to? Neplatila by som ja im viac, ako by som dostávala MD? Napr. v prípade min. mzdy. Koľko by mi vyšla MD a koľko by som musela vrátiť tým mojim známym za tie odvody?
@zalka Ahoj, mohla by si mi ešte raz poradiť? Ak by som sa zamestnala u dvoch zamestnávateľov a po spočítaní by mi vyšlo 270 dní, mala by som nárok na MD len od jedného z nich a na maródku od oboch, tak je? A aby mi vyšla vyššia MD ako napr. 300 Eur, stačí sa mi zamestnať na dohodu? Keďže je ťažké nájsť si dve práce, a hlavne keď mám tri malé deti, tak som rozmýšľala zamestnať sa u niekoho známeho,len tak naoko. Napr. pod podmienkou, že im vrátim tie odvody, čo by za mňa zaplatili? Oplatilo by sa mi to? Neplatila by som ja im viac, ako by som dostávala MD? Napr. v prípade min. mzdy. Koľko by mi vyšla MD a koľko by som musela vrátiť tým mojim známym za tie odvody?
@zalka Len aby to nebolo vytrhnuté z kontextu. Ide o to, že momentálne som na rodičovskom príspevku, čakám ďalšie dieťa a zamestnaná nie som od ruku 2010, takže nemám nárok na MD a DNP sa mi neoplatí, lebo nespĺňam podmienku 270 dní
@zalka ahoj prosim ta o radu, som na RD a predtym som si platila dnp ktore mi zaniklo 26.10.2012. Teraz som uz nic neriesila lebo som neplanovala mat este deti ale stalo sa a momentalne som v 6tt. Je este nejaka moznost aby som mala vyssiu matersku. Zamestnana niesom od 2011. Dakujem velmi pekne za odpoved.
@firstmotherhood kočka toľko krát si to nemusela kopírovať, min. rok tak spravila jedna babenka, našla dvoch čo ju zamestnali ... a po pár dnoch šla na PN ( počas PN zamestnávateľ neplatí odvody ale dni poistenia, ak trvá zamestnanie idú ) PN dostávala 2x z minima ... tj. cca 2x180 eur .. a MD mala len od jedného zamestnávateľa cca 220 e či koľko jej to vyšlo .. proste minimálna . A samozrejme pred nástupom na MD jej skončil PP u jedného zamestnávateľa, druhého mala do pôrodu.
@iva81 no keby si bola napísala ráno alebo doobeda tak by som ti bola odpísala, že máš dnes posledný den kedy môžeš využiť prihlásenie sa na DNP ... písala si poobede čo by si na SP už nestihla a ani ja som tu nebola ... takže už nezískaš dosť dní poistenia ... :(
možno by ešte bola jedna možnosť ... ale dosť drahšia.
@iva81 drahšia možnosť ... poistiť sa na DNP zajtra .. a hned zajtra si nájsť aj dáke zamestnanie , na pár dní ... po pár dnoch dáš výpoved, zo zamestnania a môžeš ísť na PN z DNP ... ale už musíš mať súbeh ... pred tým ako ti skončí zamestnanie nemôžeš ísť na PN z DNP lebo už nesplnaš podmienku ale ked ti skončí zamestnanie tak potom splníš ... no nemôžeš sa prv zamestnať skončiť PP a tak sa prihlásiť na DNP ... musíš mať súbeh ...
@zalka jasne uz chapem to zamestnanie len to ostatne nechapem, ja som uplna trubka v tomto. A to na pn ako dlho by som bola a teda mozem byt pn ked som na rd? A ta materska by potom ako bola. A este teda hovorila si ze drahsia moznost a teda preco drahsia? Asi sa pytam ako uplny devil🙂
prosim poradite mi ??? od decembra 2008 som na striedacku na md a rd....tri deti za sebou. teraz som zistila ze cakam stvrte....predtym som pracovala a zmluvu mam natrvalo. ake mam moznosti dostat matersku? tu podmienku 270 dni by som splnala tusim do augusta 2012 som bola dobrovolne poistena. len kolko by som musela platit mesacne? termin mam cca koncom septembra. vdaka za rady. katka
@zalka áno presne tak to je ako si napísala ... napočítali by sa ti dni k 2 zamestnaniu z DNP ak toto by bolo ukončené alebo opačne ... ak dohoda by skončila pred nástupom na MD tak tá by sa dni napočítali k DNP ...
jedna holka to pred rokom spravila takto z 2 zamestnaniami, 1 jej skončilo pred nástupom na MD, a druhé mala až do pôrodu a MD dostala
@zalka môžem ešte otázočku, k tomuto čo si mi radila? písala si, že druhé zamestnanie mi má trvať do pôrodu, to akože mám chápať tak, že mi nemôže skončiť skôr? netýka sa to toho, že doktorka ma 6 týždňov pred pôrodom vypíše na materskú? ide o to, aby som stále bola evidovaná aj u 2-hého zamestnávateľa. Dobre som to pochopila? tým pádom by som mala materskú z troch "zdrojov"- z pravdepodobného zárobku u pôvodného zamestnávateľa, u 2-hého zamestnávateľa a ešte aj DNP. A môžem sa prosím ťa toho držať na isto? aby som zbytočne nevyhodila kopu peňazí, a nič z toho. Lebo sa obávam, že na SP mi neporadia nič.... Ďakujem veľmi pekne

@hladex no to musí byť tehotná v čase skončenia DNP ... takže ak otehotnieš v máji a prihlásiš sa na DNP tak nárok na PN platenú z DNP ti výjde ...