icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
29. jan 2014

@jekika áno presne tak ... bud bude 3 zamestnanie alebo DNP ... k tomu druhému ... len na doplnenie dní

jekika
29. jan 2014

@zalka Ďakujem pekne pekný večer

iva81
29. jan 2014

@zalka tak uz v tom mam jasnejsie, cize pn az do porodu potom asi. Hmm len to by znamenalo byt obmedzena vychadzkami a rizikom kontroly a to by bol s dvomi detmi problem. No idem to prediskutovat s muzom. Dakujem ti velmi pekne za trpezlivost🙂

zalka
29. jan 2014

@iva81 rado sa stalo @jekika

bekuska007
29. jan 2014

@zalka dakujem velmi pekne🙂, takze mi ostava len to druhe zamestnanie, kedze este nie som tehu a min, na 270 dni kedze nechcem byt pn🙂OMG
prosim Ta ak predpokladany prijem v prvom zamestnani budem mat cca 700 v hrubom, aky prijem by som musela mat v druhom zamestnani aby som mala maximum matersku?preto sa pytam, lebo ak by to bolo akoze tak ci sa mi vobec oplati platit odvody za zamestnanca a aj zamestnavatela,,,berme ze by som mala minimalnu mzdu 352Eur, odvody spolu 171x9mesiacov(270dni) =1539Eur,,,,a keby som dostala maximum matersku takze za tych 8,5 mesiaca zaokruhlujem 9 by som dostala tych 7020 Eura tak by som bola este v pluse cca 1400, co je celkom pekna suma,,,dobre pocitam?dakujem velmi krasne dopredu nasej skvelej proficke na DNP🙂

zalka
29. jan 2014

@bekuska007 hm.. na max. MD potrebuješ dokopy 1207,50 eur .. čiôže na max. MD potrebuješ 2 zamestnanie s príjmom 507,50 eur .. čo adekvátne zvýši odvody ..
a MD sa vypláca 34 týždnov tj. tak cca 8 mesiacov nie 9 a počty nesedia ... čo ty na to 🙂

podla mna je to hlúposť ... ja by som si dala zmluvu napr. na 100 eur po dobu 6 mesiacov .. a potom ked by som otehotnela tak by som si dala 507,20 eur po dobu 90 dní bez PN a OCR a skončila zamestnanie napríklad alebo potom šla na PN .. to už by bolo jedno .. ale aký význam má platiť celú dobu také vysoké odvody ha?

bekuska007
29. jan 2014

@zalka 😀 som skusala,,,ja beriem matersku dovolenku 8,5 mesiaca🙂,,,dik za uprimnost,,,uz mi z toho harasi,,,takze sa najprv zamestnam, potom otehotniem, a potom mi staci cca 3 mesiace pred nastupom na matersku iba zvysit mzdu a zaplatit odvody🙂
aky je svet krasny,🙂velke DAKUJEM🙂

zalka
29. jan 2014

@bekuska007 no nie zvýšiť, zamestnanie musí skončiť .. resp. prvé mesiace si daj dohodu s pravidelným príjmom, a potom ukončenie dohody a zamestnanie na TPP na tých 90 dní

bekuska007
30. jan 2014

@zalka aha🙂super aj ked to sa da🙂 dobru nocku a velmi pekne dakujem🙂mas u mna velikansku cokoladku🙂

zalka
30. jan 2014

@bekuska007 rado sa stalo

firstmotherhood
30. jan 2014

@zalka ahoj,ďakujem za radu. Kopírovanie bola tlačová chyba🙂).Ak by sa mi teda podarilo nájsť dve zamestnania a šla by som na PN, stačilo by to PN len ako rizikové tehotenstvo?

firstmotherhood
30. jan 2014

@zalka Ďakujem za radu. Kopírovanie bola tlačová chyba🙂). Ešte mám dve otázky? Ak by som šla po nástupe do roboty hneď na PN, stačilo by tá PN ako rizikové tehotenstvo, alebo by som musela mať iný zdravotný problém?
A keď pôjdem hneď na PN, z čoho mi to bude vyplácané, keď budem robiť len pár dní a pred tým som bola nezamestnaná skoro 4 roky, čiže žiadnych 270 dní odvodov do sociálky za posledné dva roky? A kedy by mi bola vyplatená 1.PN?
Ďakujem ti

zalka
30. jan 2014

@firstmotherhood zo zamestnania nemusíš mať odrobených 270 dní aby si mala nárok na PN ... PN máš nárok od prvého dna zamestnania, a PN je rátaná z minima.

dtom
30. jan 2014

Ahojte mamičky, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu...
od r. 2008-2010 som bola zamestnaná (odpracované 2 roky)
od r. 2010-2011 som bola nezamestnaná - evidovaná na ÚP-pól roka som poberala dávku v nezamestnanosti
od 5.9.2011-31.10.2013 som bola opäť zamestnaná (odpracované 2 roky a 1 mesiac)
od 1.11.2013 som znova evidovaná na ÚP a opäť poberám dávku v nezamestnanosti, ale pracujem u predchádzajúceho zamestnávateľa na dohodu...
zistila som, že som tak v 3 alebo 4 týždni tehotenstva...čo mám prosím Vás urobiť, aby som mala vyššiu materskú? oplatí sa mi dobrovoľne sa pripoistiť? najlepšie by bolo sa asi zamestnať na TPP a potom sa oplácať z maxima, však? Vôbec neviem, čo mám robiť...do ničoho sa nevyznám...som z toho veľmi smutná...budem vďačná za každú radu...

zalka
30. jan 2014

@dtom a vieš sa dohodnúť na opätovnom zamestnaní sa za plat 805 eur mesačne ?

dtom
30. jan 2014

zalka, zrejme u tohto zamestnávateľa nie, pretože sa tu vo veľkom prepúšťa - myslím, že môžem byť rada, že mám u neho vôbec prácu na dohodu...aj keď sa pohrávam s myšlienkou, že by som to riska a predsa sa ho na to opýtala...a aké by som mala ešte iné možnosti?

zalka
30. jan 2014

@dtom odpracovať 90 dní za túto mzdu a potom sa prihlásiť na DNP 402,50 eur a ísť na PN po 90 dnoch bez PN .. dohoda musí skončiť samozrejme ... PN by si takto v súčte dostala maximálnu, a MD takisto ...

dtom
30. jan 2014

Zalka, ďakujem ti veľmi pekne za info, si poklad🙂

zalka
30. jan 2014

@dtom rado sa stalo

firstmotherhood
30. jan 2014

@zalka A stačí sa mi zamestnať na dohodu alebo to musí byť hlavný pracovný pomer?
A teda rizikové stačí na to PN?

zalka
30. jan 2014

@firstmotherhood ak ťa lekár vypíše tak stačí rizikové tehu na PN prečo by nemalo stačiť .. no aj na dohodu ale s pravidelným príjmom ale lepšie TPP ... tam neni pochybnosť.

firstmotherhood
30. jan 2014

@zalka ďakujem ti veľmi pekne za cenné rady

zalka
30. jan 2014

@firstmotherhood rado sa stalo

natafe
1. feb 2014

@zalka ahoj Zalka, prosim Ta mozem sa spytat ohladom pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu na vypocet materskej, kedze budem mat retazovy porod, takze nie predpokladany prijem, ktory by mi dali z prace ale materska sa mi vypocita z poslednej hrubej mzdy, ktoru som mala pred nastupom na matersku???dobre to chapem? cize ak som mala na paske cca 830 EUR, tak matersku na jeden den by som mala 17,98? dakujem velmi pekne

zalka
1. feb 2014

@natafe pozri pri reťazovom sa vypisuje predpokladaný príjem ... neviem prečo si myslíš že nie, takže záleží od mzdárky či ti tam napíše 830e alebo kusok viac alebo menej ak máš napr. základnú mzdu 700 eur a zvyšok tvoria odmeny. Proste záleží to od mzdárky ...

natafe
1. feb 2014

@zalka toto som nasla na nete🙂preto sa pytam....Podľa § 57 zákona je pravdepodobný denný vymeriavací základ poistenca, ktorý mal prerušené povinné nemocenské poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu nároku na rodičovský príspevok, jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

Vymeriavací základ bude posledná hrubá mzda zamestnankyne pred nástupom na prvú materskú dovolenku. Povedzme, že posledná hrubá mzda bola vo výške 600 eur. Potom pravdepodobný denný vymeriavací základ bude jedna tridsatina zo 600 eur, čiže 20 eur. Materské sa vypočíta ako 65 % z pravdepodobného vymeriavacieho základu, v tomto prípade zo sumy 20 eur, a teda suma materského na deň bude 13 eur.

zalka
1. feb 2014

@natafe no hovorím záleží od mzdárky ako sa na to pozrie ... treba si to ustriehnuť ...

natafe
1. feb 2014

@zalka ďakujem, napísala som jej, som zvedavá čo mi odpíše, pekný víkend prajem🙂

zalka
1. feb 2014

@natafe no čo napíše na SP to je dôležité :D

majka0071
3. feb 2014

@zalka prosim potrebujem surne radu platim si cca130 DNPO som v 8 Tyzdni a odhlasujem sa z minima a chcem si dat z maxima prosim napiste mi kolko si mam dat vymeriaci zaklad na NP, DPA RFS A PVN, SU TO SKRATKY Z PRIHlasky, chcem platit maximum, dakujem