icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

jankagun
23. nov 2012

@zalka priatel si plati mesacne odvody dokopy vo vyske cca 500 eur,co je myslim ze dost(to mu z platu vypocitali) z tohto by sa mala ratat aj materska,ci?

zalka
23. nov 2012

@jankagun
tak tomu potom rozumiem, to sa dá. Jemu žiadosť o materské vypíšu rovno na SP, trošku som o tom zisťovala skôr info, kvôli známemu.
viac tu http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
Iným poistencom je:

• otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,

makovicka53
23. jan 2013

zienky neviete mi poradit? ja som momentalne na PN 3 mesiace, cize stihla som este vyuzit DNP po starom, bola som normalne zamestanana, lenže ma prepustili v skusbnej dobe pocas PN a teraz neviem aky je dalsi postup...stale pokracujem v PN...bude mi to DNP platit aj nadalej? na UP sa mam ist nahlasit az po skoncení PN?

zalka
23. jan 2013

@makovicka53 áno PN ti budú vyplácať aj nadalej, aj zo zamestnania aj z DNP až do zrušenia PN. Po Pn sa zaeviduj na UP, cez PN ťa nezaevidujú. A nezabudni informovať ZP o tom že si nezamestnaná na PN aby ťa nenaháňali časom, že nemáš zaplatené poistné.

makovicka53
23. jan 2013

@zalka dakujem ti za info...ale poistovnu treba informovat az po ukonceni PN nie?lebo teraz za mna bude odvadzat stat ci?

zalka
23. jan 2013

@makovicka53 no poisťovnu by si mala informovať do 8 dní, lebo ona nevie že za teba má odvádzať poistné do ZP štát. Lebo počas PN si poistencom štátu. A zamestnávateľ ťa odhlásil zo ZP a ZP má tam teraz dieru, až do tvojej evidencie na UP. Takže treba tam ísť, spýtať sa aké potvrdenia potrebujú. Viem že známej hovorili aby doniesla rozhodnutie o poberaní nemocenských dávok .

makovicka53
23. jan 2013

@zalka dakujem 🙂

sniezka
4. máj 2013

zdravim všetky, v tejto oblasti zbehlé, maminy. Chcela by som poprosiť o radu, resp. odpoveď. Od decembera 2011 do septembra 2012 som si platila DNP z vtedy maximálneho vymeriavacieho zákldu, presný dátum skončenia, naridený sociálnou poisťovňou bol 16. sept. 2012. Popri tomto DNP som nemala žiadny iný príjem, z ktorého by som odvádzala nemocenské poistné, petože som celý čas bola a stále som vedená ako študent (doktorand). Na materskú nastupujem 7. mája 2013, na sociálnej poisťovni som už bola odovzdať papier od lekára a momentálne čakám na vyjadrenie. Keďže v termíne nástupu na materskú som stále v ochrannej lehote (8 mesiacov od skončenia DNP), predpokladala som, že by mi mala výjsť materská dávka v maximálnej výške (z vtedajšieho maxima), čiže okolo 600 €. Dnes ráno ma ale napadlo, že práve pred pár týždňami nám v škole uzavreli Dohodu o vykonaní práce, na jednorázovu pracovnú činnosť (robenie posudkov pre študentov), ktorá mi ešte ani nebola vyplatena, ale skončenie tejto dohody je urobené k dátumu 6. mája 2013, čiže 1 deň pred nástupom na materskú. Z tejto dohody, po novom, musíme odvádzať už aj sociálne a zdratovné poistenie, čiže asi tú nemocenskú zložku sociálneho poistenia predpokladám. Rada by som vedela, či práve táto dohoda nejako ovplyvní výpočet materskej dávky, hlavne sumu, ktorá sa bude brať ako základ na výpočet materskej (cena práce v dohode bola stanovená tuším na 7 € na hodinu a celková suma, ktorá je na dohode je 100 €).

Ak sa nájde nejaká dobrá duša, ktorá sa k tomu vie vyjadriť, budem nesmierne vďačná. 🙂

sniezka
4. máj 2013

ešte podotýkam, k predchádzajúcemu príspevku, že sa jedná o dohodu s NEPRAVIDELNÝM PRÍJMOM.

zalka
4. máj 2013

@sniezka z dohody s nepravidelným príjmom sa neodvádza nemocenské poistenie .... takže MD z DNP z OL by to nemalo ovplyvniť ...
keby šlo o dohodu s pravidelným príjmom , z ktorej sa odvádza nemocenské poistenie tak to by si mala riadny problém, lebo by padla OL .. a MD by bola rátaná z minima.

ale tak premýšlam nad tebou ... píšeš že v septembri ti skončilo DNP , a v máji nastupuješ na MD .. a v júny máš asi termín pôrodu ... bola si tehu pri skončení DNP ... lebo ak si otehotnela po skončení DNP žiadnu OL nemáš ...

sniezka
4. máj 2013

@zalka ... ďakujem krásne za odpoveď.
áno, 16. sept. 2012 mi skončilo DNP (ktoré som platila presne 9 mesaicov - bol to ten posledny mozny termin na prihlasenie tesne pred tym ako zrusili moznost prihlasit sa len na samostatne nemocenske poistenie). Ale ochranna 8 mesacna lehota mi uplynie 16. mája 2013 a ja nastupujem na MD 7. mája 2016 (termín mám v júni). Takže som počítala, že mi vypočítajú materskú z toho základu, z ktoreého som si platila DNP, čiže z maxima. V čase, keď mi končilo DNP som už teoreticky mohla byť tehotná, ale len tak pár dní. Neviem si predstviť, aký dôkaz by som i m o tom poskytla v Soc. poisťovni. Ale pokiaľ viem, tak keď na MD nastupujem pred vypršaním OL, tak by som mala mať nárok na materské, či nie? Prosím ťa skús sa na to ešte mrknúť, či tie dátumy sú naozaj v rozpore. Podotýkam, že počas platenia DPN ani pred tým a ani potom som nemala žiadny iný príjem (zo zamestnania), akutát len teraz túto dohodu s nepravidelnym príjmom, ktorý ako si ty potvrdila, neovplyvňuje materskú dávku, lebo sa z nej neodvádza nemocenská zložka sociálneho poistenia. Ďakujem krásne ešte raz za cenné informácie a ochotu pomôcť 🙂

zalka
4. máj 2013

@sniezka kedy si mala poslednú menštruáciu?

sniezka
4. máj 2013

11. septembra bol prvý deň poslednej menštruácie

sniezka
4. máj 2013

@zalka 11. sept. bol prvý deň posl. menštru.
Ale to naozaj toto skúma sociálna poisťovňa. Nezaujíma ich len nástup na MD, ktorý určil lekár. Termín pôrodu mám 18. júna. 2013

zalka
4. máj 2013

@sniezka no tehu sa počíta od prvého dna poslednej menštruácie ... keby sa to nepočítalo tak 16.9. si tehu byť nemohla ... lebo cca po 14 dnoch sú plodné dni ... preto je aj tento dátum podľa mňa dôležitý. A budeš zrejme potrebovať od lekára potvrdenie pre SP, že si bola tehu v čase skončenia DNP ... môj názor ...

sniezka
4. máj 2013

áno, prakticky som asi tehotná ešte nemohla byť toho 16. sept. 2012. Ale tiez je pravda ze z gynek. hladiska sa tehotenstvo počíta o 1. dňa posl. menštruácie, čiže u mňa 11. sept. 2012, tak som zvedavá, čo z toho nakoniec výjde. Keď som v SP ale bola odovzdať ten papier od gyn. tak viem ze tam bol uvedený len jeden dátum a to nástup na MD = 7. mája 2013 a pani, ktorá ma tam vybavovala, mi povedala že mi príjde rovno písomné rozhodnutie, žiadne ďalšie potvrdenie od gyn. nespomínala. Ale možno si ho vyžiadajú dodatočne, kto vie. Ani neviem, či má zmysel sa tam ísť ešte informovať o týchto detailoch, alebo len čakať na to rozhodnutie. Som ale rada, že aspoň tá dohoda o práci nehrá v tomto žiadnu úlohu.
Ďakujem @zalka za tvoje odpovede a pomoc. Ak by si ešte čokoľvek ďalšie ohľadom tohto zistila, budem rada, ak mi dáš vedieť. Pekný deň. Ja sa tiež ozvem, keď budem vedieť viac 🙂

zalka
4. máj 2013

@sniezka no hádam Ti priznajú MD z DNP bo škoda by bola .... držím palec a daj vedieť potom.

sniezka
4. máj 2013

@zalka
ešte napíšem, čo som zistila z ineho diskusného fora (porada.sk) ohľadom konkrétne toho, ako SP určí fakt, či poistenkyňa bola tehotná v čase ukončenia DNP. To len, ak by to aj ostatne maminy riešili.

Tak ako sa zdá tak formulácia zákona o soc. poistení má naozaj zvláštne znenie, lebo sa tam skutočne spomína, že: "ochranná lehota OL v trvaní 8 mesiacov začne po ukončení DNP plynúť iba takej poistenkyni, ktorá je v čase ukončenia DNP tehotná. Pokiaľ tehotná nie je v čase ukončenie DNP, tak jej OL je v tom prípade len 7 dní" (parafrázované).

Keďže som sama mala dosť problém stotožniť sa s tým, ak sama žena v niektorých prípadoch ťažko dokáže určiť či v tom čase tehotná bola alebo nie, ako potom to môže zistiť Sociálna poisťovňa, tak sa hľadala metodiku, podľa ktorej bude postupovať SP pri posudzovaní tohto faktu. A podľa viacerých výpovedí sa zdá, že pokiaľ: "v čase nástupu na materskú, resp. 6 týždňov pred lekárom udaným predpokladaným termínom porodu (nie 8, lebo z OL sa dá žiadať o materské len 6 týždňov pred PTP), stále plynie doba 8 mesiacov odo dňa ukončenia DNP, tak táto doba je logicky ochranná lehota OL a žene tým pádom bude priznaný nárok na materskú dávku a za základ bude použitý vymeriavací základ, z ktorého si DNP odvádzala". Na príklade: ak DNP skončilo 31. 12. 2011 a poistenyna v tom case uz mohla byt tehotna, tak sa pozrie na datum, kedy ju lekar vypisuje na MD (musi to byt 6 tyzdnov pred PTP - predpokl. terminom porodu, nie 8 tyzdnov). Pokiaľ datum nastupu na MD nie je neskorsi ako 31. 8. 2012, tak jej narok na materské z DNP vzniká a bude sa posudzovať ako základ pre výpočet jej výšky.

8 mesačná OL plynúca tehotnej poistenkyni po ukončení DNP nesmie byť prerušená vznikom iného nemocenského poistenia, napr. pri novom prihlásení sa na DNP, alebo pri nástupu do zamestnania, alebo pri práci na dohodu (pravidelný príjem). Vtedy totiž OL zaniká. A predošlé DNP by sa počítalo do materskej dovolenky len z titulu 270 dní platenia za posledné 2 roky, vymeriavací základ by to už žiaľ neovplyvnilo.

Takto som to teda pochopila ja, ale či je to 100% pravda si nedovolím tvrdiť.

michaelahomolova85
21. máj 2013

vedel by mi niekto poradit, ako je to s prenesenim PN-ky od obvodnej ku gynekologicke? potrebujem pokracovat v jednej PN bez prerusenia, ale u obvodacky uz nemozem... pytam sa preto, lebo mi jedna baba poradila, ze tu ste sikovne a viete poradit

mimiky26
5. jún 2013

Ahojte,ja by som vás tiež chcela poprosiť o radu, lebo mam v tom chaoz....Momentálne som na rodičovskej dovolenke, syn ma 1 rok a pravdepodobne som tehotna, chcela by som poberať max. materské, no neviem ako a z coho to mam počítať. DNP som si platila od apríla2011 do januára 2012.....max. materske som uz vyuzila pri synovi, no to bolo ešte za starých podmienok. Momentálne som stale zamestnana, no ako som spomínala na RD. Kolko by som mala platiť a ako dlho aby som mala to max. materske???Ďakujem za rady

zalka
5. jún 2013

@mimiky26 už je neskoro na DNP ... už ak sa prihlásiš tak nenájde SP spätne 270 dní v posledných 2 rokoch ..
posledný termín na prihlásenie bol 30.4.2013 kedže tebe zaniklo DNP 31.1.12 .. a 30.4.13 uplynulo 15 mesiacov ...
pýtaš sa prečo 15 mesiacov ...
2 roky je 24 mesiacov ... splnená podmienka 270 dní je cca 9 mesiacov takže doba medzi dvoma poisteniami ak sa má využiť aj to staršie nesmie byť väčšia ako 15 mesiacov ( 15+9=24)
a ty si bez poistenia už viac ako 16 mesiacov ....

zara248
6. jún 2013

@michaelahomolova85 zalezi len na lekarke ci ti da pn bez prerusenia je to normalne da sa to len to nie kazdy lekar je ochotny spravit,ja som tam sla od obvodacky ku gynekologovi,napisala do karty ze ma prebera do starostlivosti gynekolog a hotovo nesmies sa dat odbit

michaelahomolova85
6. jún 2013

@zara248 doktorky s tym samozrejme suhlasia, len nevedia, aky je postup, kedze to este nerobili...

zara248
6. jún 2013

@michaelahomolova85 postup jednoduchy,napise do karty ze ta prebera iny lekar do starostlivosti da ti tlacivo marodky ktore mas v karte a odovzdas ho lekarovi ku ktoremu ides on uz si napise aka dg myslim ze len do karty a to je vsetko

michaelahomolova85
6. jún 2013

@zara248 skvele, velka vdaka za radu 🙂

skaciatko
18. jún 2013

@zalka ahoj, prosim ta, vidim, ze si v tychto veciach dost zbehla.. prosim ta potrebovala by som sa nejako dostat z tejto situacie:
do 5.11. 2012 som bola zamestnana avsak na Rodičovskej dovolenke - od 5.11.2012 som nezamestnanan avsak stale na RD. otehotnela som 26. 10. 2012, matersku mi lekar urcil od 8.6. 2013.
od januara 2012 som si do 15. 10. 2012 platila DNP z max vyšky. kedze sa mi pocas 270 ako som si to platila este po starom nepodarilo otehotniet, tak som si od 12.10. 2012 platila dalej ale uz len z vysky 570 eur. z DNP som sa odhlasila 20.12. 2012 - kedze som uz 100% vedela, ze som tehotna.. avsak stala sa taka vec, ze posledny sek som zaplatila az 10. 1. 2013 - takze 2 dni po splatnosti. vcera mi oznamili (zatial telefonicky) ze z toho dovodu nebudem mat narok na ziadne materske.. vraj ak by som sa odhlasila o mesiac skor, tak by to bolo vsetko ok.. Vies ja hlupa som si to chcela poistit tym, ze som vlastne zaplatila o mesiac viac a nakoniec to takto vyslo proti mne..
Tak by som chcela vediet, ci je nejaka sanca, ako sa aspon k nejakemu materskemu dostat, keby sa znova prihlasim, alebo zaplatim nejaku pokutu za to, ze som tu poslednu platbu v januari 2013 zaplatila o 2 dni neskor.. alebo sa aspon dostat spat k tym peniazom, co som tam odviedla..

zalka
18. jún 2013

@skaciatko no už sa dostaneš len k minimálnej MD ... ak sa prihlásiš na DNP ...255 eur ... naozaj škoda , ale fakt nárok na MD pre tie 2 dni nemáš ... nie si ani prvá ani posledná čo sa jej to tak stalo :(

skaciatko
19. jún 2013

@zalka prosim ta,este mi napadlo,ci by to nemohol ovplyvnit fakt,ze som studovala VS.
A nedalo by sa vyuzit nieco z toho,keby som pn.aspon trochu si prilepsit?

zalka
19. jún 2013

@skaciatko nie štúdium na to vplyv nemá ...počas neho nikto neplatí odvody do SP za teba.

skaciatko
19. jún 2013

@zalka uz sa chytam aj slamky