Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Ahojte, neviete niekto ako to je ... DNP mi skoncilo v 10/2012 (trvalo asi 2 roky), ak by som sa teraz poistila a isla na marodku (PN), vznikol by mi nárok na nemocensku davku alebo Očr alebo až po nejakej dobe ...?
Ďakujem 🙂
dobry vecer, mile zeny, zienky, dievcata, potrbujem tu laicky vysvetlit veco okolom poistenia, tohto casu som studentkou VS, no pravdpodobn nou budem len do konca augusta a od septembra nastupim na externe studium, zatial som pracovala len na dohodu o brigadnickej cinnosti studnta, cize poistenie som neplatila a uprimne ani som sa o to nezaujimalo, no tym ze odchadzam na externe, rozhodli sme sa s priatelom zacat snazit o babo, takze by som si chcla zacat platit DNP, no citala som si len prispevky na internete, v poistovni som nebola zatial, tak neviem, ci soran rozumim, ze mesacne si musim platit minimalne 130 eur?
Babuľky prosím Vás vysvetlite mi polopate ako je to s tým DNP??ja tomu vôbec nerozumiem...Potrebujem to vysvetliť úplne jednoducho aby som to ja laik pochopila... 🙂 😵
Ďakujem veľmi pekne za každú cennú informáciu 🙂
Môžte mi napísať aj na : wlasticka.curhova@gmail.com
ahojte viete mi poradit, vobec ja tomu nechapem, minuly rok od januara do oktobra som si priplacala na nemocenske dobrovolne (aj 2 roky predtym) a teraz vyzera ze pojdem na dlhodobu marodku. aka mi vyjde? viem ze nie max cca 600 eur, ale vyjde mi vacsia, ci len 55% z platu? nepocita sa to aj z toho pripoistenia? napr. by mi vyslo cca 500 eur na mesiac? ci ozaj len 55% z platu?
Ja mam tiez podobnu otazku ako adush 123, platila som si DNP minuly rok od januara do oktobra minimalnu čiasku aka sa dala platiť a teraz som na marodke, bude sa mi PN vypocitavat z toho pripoistenia lebo to uz vobec akoze neplati ?alebo ako to vlastne je ?
@adush123 no na to aby si mohla využiť DNP čo si platila do 10/2012 tak sa musíš prihlásiť na DNP aj teraz a až tak ísť na PN ... A PN z DNP bude minimálna tj. cca 216e ...
@meritka a pred PN si sa nahlásila na DNP aspon den vopred? Ak nie tak PN dostaneš zaplatenú len zo zamestnania ... z DNP nárok nemáš, lebo ho nemáš aktívne.
@adush123 no ak budeš mať DNP tak bude MD aj zo zamestnania aj z DNP ... lebo si splnila podmienku 270 dní poistenia ... len teraz závisí od toho či ti stačí 255 e MD z DNP alebo chceš vyššiu MD z DNP ...
ak stačí 255e dostať tak sa stačí prihlásiť den pred PN na DNP ... a mať DNP do nástupu na MD ... počas PN sa odvody neplatia, počas MD sa odvody neplatia a odporúčam po skončení MD pred nástupom na RD toto DNP zrušiť .
VZ je 393 eur pre tento rok, z ktorého sa ráta minimálna MD a PN z DNP ,
od budúceho roka bude VZ 402,50 eur ...
@adush123 máš slušnú hrubú mzdu ... zbytočne je ti platiť DNP do maxima ... stačí ti z minima ... takže ak pôjdeš o mesiac napr. na PN tak sa prihlásiš den pred PN na DNP z VZ 393 eur ...
potom toto DNP zrušíš ku koncu PN alebo zrušíš ho 31.12.13
A ak budeš na PN do nástupu na MD, tak deň pred nástupom na MD zrušíš PN, budeš čerpať 1 den dovolenky zo zamestnania a prihlásiš sa na DNP 402,50 eur .. výjde trošku vyšší n árok na MD ... o pár eur ... alebo si to pôvodné DNP necháš v pohode do nástupu na MD ... z PN ...

@mimiky26 ahoj, no ja si myslim, ze by sa to este dalo, ale to by si si musela platit okolo 400 eur mesacne a potom by si mala tu vysoku matersku, lebo co viem ja tak to tak byvalo, ze za posledne 2 roky musis byt poistena aspon 270 dni, co by si mohla byt, ale v kazdom pripade Ti doporucujem ist na socialku a tam Ti povedai, oni Ti to pozru a povedia ako to je, ale nedaj sa odbit, povedz im, ze Ty si myslis, ze ak si to budes platit by Ti to malo vyjst, ahoj