icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
9. mar 2014

@renee17 rado sa stalo

jucuska
14. mar 2014

Môžem sa opýtať? Platila som si DNP z maxima, otehotnela som a priznali mi tých cca 700 eur.Dcéra má 14 mesiacov a ja som s druhým bábom v šiestom mesiaci.Budem mať zas vyššiu materskú? Vôbec som s tým nerátala, len mi dnes na ÚP povedali, že je na to šanca?

zalka
14. mar 2014

@jucuska kedy ti skončilo DNP? máš zamestnanie?

jucuska
15. mar 2014

@zalka skončilo mi vo februári, či marci, kedy ho vlastne zrušili všetkým a znovu som sa nepoistila.Zamestnanie nemám, študovala som.Ale volala som včera na infolinku a vraveli že nemám nárok 😒 škoda 😉

zalka
15. mar 2014

@jucuska no presne tak nárok nemáš budeš dostávať len RP nadalej.

nellyza27
16. mar 2014

@mirka93 Ahoj, prosim ta mozem sa opytat. Som na rodicovskej a popri tom som aj 10 mesiacov zamestnana. Ak by som uz potom nebola zamestnana a v buducom roku by som isla na matersku, mala by som na nu narok alebo nie? Dakujem

rot
16. mar 2014

Ahojte, vedeli by ste mi poradit - som na RD a zaroven pracujem ako dohodar /dlhodoby, bez prerusovania/. Zamestnavatel mi plati z dohody dochodkove postenie. Ak by som planovala v roku 2015 druhu matersku, mala by som si zacat platit dobrovolne nemocenske postenie uz teraz? Teda, ak chcem mat materske vypocitane ako subeh z poisteni /z dohody a z dobrovolneho/, ako som to mala teraz. Nastup na RD bol pred tromi dnami. Dakujem pekne.

aeneas
17. mar 2014

Dobry den zalka, vidim, ze sa vyznas, rada by som ta poprosila o pomoc,pre moju svagrinu. Termin porodu ma nieked zaciatkom septembra. DNP si nikdy neplatila.Je zamestnana, no materska z jej prijmu by jej vysla len minimalna. Ak by sa niekedy koncom augusta prihlasila na DNP a potom dala vypoved /uvazuje o tom uz dlhsie/, mala by potom narok na vyplatu materskeho z prace i z DNP ako zo subehu poisteni? V praci ma odrobenych viac ako 2 roky. Dakujem

lienka525
17. mar 2014

@zalka mozem sa opýtat ci nahodou nevies ako je to potom s druhým otehotnením...teraz pri malom som mala dobrovolne aj dostavam peknu matersku a pocula som ze mam na nu narok aj pri druhom len neviem do akeho casu by som mala otehotniet ak by som ju chcela...dakujem

zalka
17. mar 2014

@lienka525 kedy ti skončilo DNP?

lienka525
17. mar 2014

No rodila som v oktobri..platila som si april,maj,jun

zalka
17. mar 2014

@lienka525 no neviem ... to mi nič nehovorí ... je to rok 2001 alebo 2011 alebo iný? ... a nepýtam sa na to kedy si rodila, ale na to kedy ti zaniklo DNP .... sú to dátumy kt. spolu nemusia ale vôbec súvisieť ........

lienka525
17. mar 2014

2013...a kedy mi zaniklo neviem...ale platila som v tom 2013 april maj jun...lebo ze mi to vyslo akurat tak ze som bola v ochrannej dobe

zalka
17. mar 2014

@lienka525 tak si pozri papier o priznaní MD .. tam by si mala mať napísané kedy ako z čoho ti vypočítali MD ... fakt sa bez údajov nedá poradiť ... ja nemám vešteckú gulu ....
alebo to DNP máš nadalej aj počas celej MD? no fakt ako mám ti poradiť ked nedávaš mi základné info hm?

zalka
17. mar 2014

@aeneas tak toto by som nerobila ... lebo po RD môže skončiť v zamestnaní a môže mať max. podporu takto dostane minimálnu podporu ... ak ju stihne vybrať ...

aeneas
18. mar 2014

@zalka Ahoj, prepac, ale trochu nerozumiem, ved podpora je nejakych 55% z hrubeho prijmu, ci kolko, no a ona ma min. mzdu, tak aku max. podporu by mohla dostavat?

Tak, ci tak po materskej si uvazuje otvorit zivnost. Cize cisto hypoteticky, dostala by tu matersku z DNP i zo zamestnania, ak by postupovala tak, ako som to uviedla vyssie, alebo sa mylim?
Dakujem pekne

zalka
18. mar 2014

@aeneas podpora je 50% z hrubej mzdy ... a po RD sa dá čerpať den dovolenky, zvyšok preplatiť .. vznikne vysoká mzda a potom je aj podpora vysoká.
Čisto hypoteticky neviem ... s týmto som sa nestretla, skúsiť môže. MD z DNP je aj tak vyššia ako MD zo zamestnania z minimálnej mzdy.

aeneas
18. mar 2014

Dakujem za info, citam tvoje prispevky a vela noveho som sa dozvedela. Pojdem sa asi spytat priamo do socialky, ci by jej to bolo vyhodne.

Co sa tyka tej podpory v nezamestnanosti, tam sa vlastne pocita tych 50% z VZ za posledne dva roky pred vznikom naroku na podporu. A pri cerpani podpory po RD to nie je tak, ze sa skuma aj obdobie pred nastupom na RD a to sa zpriemeruje? Ci sa podpora bude potom odvadzat len z vysky posledneho zarobku po ukonceni RD, ci ako to je?

zalka
18. mar 2014

@aeneas áno podpora bude rátaná z príjmu po RD ak sa čerpá dovolenka alebo pracuje.
A na SP ti nepovedia pravdu .. radšej napíš cez ich stránku cez formulár .. príde odpoved dosť rýchlloo

aeneas
18. mar 2014

ok, vyskusam napisat cez formular.
V pripade, ze by dala svagrina vypoved a teda po skonceni RD by bola nezamestnana, tak narok na podporu by sa je nevyrataval zo mzdy, ktoru mala v zamestnani pred nastupom na matersku?Ci to by uz bola nejaka ina min. davka?
Dakujem

zalka
18. mar 2014

@aeneas ak nie je zamestnancom počas RD, po skončení RD jej nárok na podporu ani žiadnu dávku n evznikne ...
ak skončí PP pred nástupom na MD, tak po MD nech o RP požiada manžel .. a ona nech sa zaeviduje na UP a požiada o podporu ... po skončení poberania podpory sa prepíše RP z manžela na ňu .. a bude doma na RD

aeneas
18. mar 2014

@zalka a este ma napadla jedna vec. To s tou mzdou po RD. Rata sa to tak, ze ked po RD by isla co i len na jeden den na dovolenku, potom by si nechala preplatit zvysnych napriklad 5 dni dovolenky, co by bolo napr. 100 EUR. Tych 100 EUR sa potom berie ako plat za 1 den, alebo ako, ze z toho vyjde max. podpora?
Diky moc

zalka
18. mar 2014

@aeneas áno presne tak
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

aeneas
18. mar 2014

@zalka cize ak da vypoved tesne pred nastupom na matersku, po poberani materskej jej narok na davku vznikne?Len po poberani RP uz nie, ak som to spravne pochopila. Je to koli nejakej ochranej lehote, al. cosi take?

zalka
18. mar 2014

@aeneas do 1 roka od skončenia PP môže požiadať o podporu....
žiadna ochranná doba ... ale len tak má splnenú podmienku 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch

aeneas
18. mar 2014

@zalka super, dakujem za rady, som omnoho mudrejsia teraz

Mozno mi budes vediet poradit i ohladne manzela. Je SZČO a momentalne si zacal platit fond nezamestnanosti, aby mal narok na davku, ked bude menej prace. Potom, ked mu vznikne narok na davku /po zaplatenych 730 dnoch/ by pozastavil zivnost a vycerpal podporu. Chcem sa spytat, ze ak by po pol roku obnovil zivnost, musel by si nanovo platit dva roky FN, aby mal narok na pripadnu poporu do buducna, alebo sa to rata znovu spatne, za posledne tri roky.dakujem

zalka
18. mar 2014

@aeneas nanovo by musel 2 roky platiť

aeneas
18. mar 2014

a este jedna otazocka, co sa mna tyka, ak by som bola zamestnana na PP na dobu urcitu do oktobra 2015 a otehotnela by som niekedy v septembri 2015. Mala by som narok na matersku zo zamestnania, kedze by mi PP skoncil pocas materskej, alebo by som na nu nemala narok. Dakujem

zalka
18. mar 2014

@aeneas áno ak skončí PP počas tehotnosti, je OL 8 mesiacov ... na nástup na MD a vzniká nárok v OL na PN a aj na MD ...

aeneas
18. mar 2014

cize by som mala narok, dakujem ti pekne za rady. Mozem sa na teba obratit i v buducnosti?
Momentalen hladam na stranke soc.poistovne, kde sa pridava otazka do poradne, len to akosi nemozem najst...