Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Môžem sa opýtať? Platila som si DNP z maxima, otehotnela som a priznali mi tých cca 700 eur.Dcéra má 14 mesiacov a ja som s druhým bábom v šiestom mesiaci.Budem mať zas vyššiu materskú? Vôbec som s tým nerátala, len mi dnes na ÚP povedali, že je na to šanca?
Ahojte, vedeli by ste mi poradit - som na RD a zaroven pracujem ako dohodar /dlhodoby, bez prerusovania/. Zamestnavatel mi plati z dohody dochodkove postenie. Ak by som planovala v roku 2015 druhu matersku, mala by som si zacat platit dobrovolne nemocenske postenie uz teraz? Teda, ak chcem mat materske vypocitane ako subeh z poisteni /z dohody a z dobrovolneho/, ako som to mala teraz. Nastup na RD bol pred tromi dnami. Dakujem pekne.
Dobry den zalka, vidim, ze sa vyznas, rada by som ta poprosila o pomoc,pre moju svagrinu. Termin porodu ma nieked zaciatkom septembra. DNP si nikdy neplatila.Je zamestnana, no materska z jej prijmu by jej vysla len minimalna. Ak by sa niekedy koncom augusta prihlasila na DNP a potom dala vypoved /uvazuje o tom uz dlhsie/, mala by potom narok na vyplatu materskeho z prace i z DNP ako zo subehu poisteni? V praci ma odrobenych viac ako 2 roky. Dakujem
2013...a kedy mi zaniklo neviem...ale platila som v tom 2013 april maj jun...lebo ze mi to vyslo akurat tak ze som bola v ochrannej dobe
@zalka Ahoj, prepac, ale trochu nerozumiem, ved podpora je nejakych 55% z hrubeho prijmu, ci kolko, no a ona ma min. mzdu, tak aku max. podporu by mohla dostavat?
Tak, ci tak po materskej si uvazuje otvorit zivnost. Cize cisto hypoteticky, dostala by tu matersku z DNP i zo zamestnania, ak by postupovala tak, ako som to uviedla vyssie, alebo sa mylim?
Dakujem pekne
Dakujem za info, citam tvoje prispevky a vela noveho som sa dozvedela. Pojdem sa asi spytat priamo do socialky, ci by jej to bolo vyhodne.
Co sa tyka tej podpory v nezamestnanosti, tam sa vlastne pocita tych 50% z VZ za posledne dva roky pred vznikom naroku na podporu. A pri cerpani podpory po RD to nie je tak, ze sa skuma aj obdobie pred nastupom na RD a to sa zpriemeruje? Ci sa podpora bude potom odvadzat len z vysky posledneho zarobku po ukonceni RD, ci ako to je?
ok, vyskusam napisat cez formular.
V pripade, ze by dala svagrina vypoved a teda po skonceni RD by bola nezamestnana, tak narok na podporu by sa je nevyrataval zo mzdy, ktoru mala v zamestnani pred nastupom na matersku?Ci to by uz bola nejaka ina min. davka?
Dakujem
@aeneas ak nie je zamestnancom počas RD, po skončení RD jej nárok na podporu ani žiadnu dávku n evznikne ...
ak skončí PP pred nástupom na MD, tak po MD nech o RP požiada manžel .. a ona nech sa zaeviduje na UP a požiada o podporu ... po skončení poberania podpory sa prepíše RP z manžela na ňu .. a bude doma na RD
@zalka a este ma napadla jedna vec. To s tou mzdou po RD. Rata sa to tak, ze ked po RD by isla co i len na jeden den na dovolenku, potom by si nechala preplatit zvysnych napriklad 5 dni dovolenky, co by bolo napr. 100 EUR. Tych 100 EUR sa potom berie ako plat za 1 den, alebo ako, ze z toho vyjde max. podpora?
Diky moc
@aeneas áno presne tak
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@zalka super, dakujem za rady, som omnoho mudrejsia teraz
Mozno mi budes vediet poradit i ohladne manzela. Je SZČO a momentalne si zacal platit fond nezamestnanosti, aby mal narok na davku, ked bude menej prace. Potom, ked mu vznikne narok na davku /po zaplatenych 730 dnoch/ by pozastavil zivnost a vycerpal podporu. Chcem sa spytat, ze ak by po pol roku obnovil zivnost, musel by si nanovo platit dva roky FN, aby mal narok na pripadnu poporu do buducna, alebo sa to rata znovu spatne, za posledne tri roky.dakujem
a este jedna otazocka, co sa mna tyka, ak by som bola zamestnana na PP na dobu urcitu do oktobra 2015 a otehotnela by som niekedy v septembri 2015. Mala by som narok na matersku zo zamestnania, kedze by mi PP skoncil pocas materskej, alebo by som na nu nemala narok. Dakujem
cize by som mala narok, dakujem ti pekne za rady. Mozem sa na teba obratit i v buducnosti?
Momentalen hladam na stranke soc.poistovne, kde sa pridava otazka do poradne, len to akosi nemozem najst...

@renee17 rado sa stalo