icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
23. jún 2014

@aliwia stratila som sa v tom ...
dalo by sa to spraviť asi takto,
prihlásiť sa na DNP z maxima ... napočítať dni DNP + dohoda ... ak by bolo v súčte 270 tak ukončiť dohodu .. potom by si mohla ísť na PN .. tá by bola z minima z DNP ale potom MD by mohla byť maximálna ale to všetko len ak by si stihla do konca 270 dní od prihlásenia sa na DNP otehotnieť ...

aliwia
23. jún 2014

@zalka
@zalka toto ma tiež napadlo a takto to asi aj urobim. Ale chcela som vedieť, či by sa to nedalo aj s tým TPP , teda prihlasiť sa na max. DNP , otehotnieť, a potom zrušiť TPP a potom ísť na PN len neviem, či by mi zrátali ukončené poistenie z TPP a DNP - táto varianta by má vyšla lacnejšie ak by bola možná

zalka
23. jún 2014

@aliwia hm... ale si teraz na RD tj. zo zamestnania nemáš dni poistenia kým sa aspon na den neobnoví poistenie ...

aliwia
23. jún 2014

@zalka a to by stačilo na 1-2 dni byť zamestnaná a potom by sa mi rátali nejaké dni? A rodičovský príspevok by sa mi potom obnovil, keď by som dala výpoveť

zalka
23. jún 2014

@aliwia prepáč som domotaná, už ani neviem kde je sever ...

aliwia
23. jún 2014

@zalka domotala som ťa,lebo píšem ako tatar, ale asi som to pochopila, tú druhú variantu použiť nemôžem lebo za posledné 2 roky som bola na PN potom materská a teraz RD takže tie dní poistenia by som tam nemala takže zrušenie TPP by nič nevyriešilo. Ďakujem za ochotu

zalka
23. jún 2014

@aliwia asi tak nejako 🙂

emajbova
23. jún 2014

@sunshine85 ahoj, chcela by som sa spýtať, vyššie si písala ze si sa bola pýtať na poisťovni, ja som bola tiež len u nás mi nevedeli povedať:( chcela som sa tá spýtať či nevieš, ak nám poistenie zanikne teraz k 1vemu, platí tam pre tehotné tá 8 mesačná ochranná lehota? Ze v novembri keď nastúpim na materskú budem mat nárok? Lebo ma úplne vytáča ako pán Mihal kľudne v tom videu povie " platili ste si poistenie zbytočne" !! Teraz ma trápi ze toľké peniaze som vyhodila von oknom ak to len tak zanikne..:(

emajbova
23. jún 2014

@jalucija 55 percent zo základu z ktorého si si platila Dnpo. Len neviem či prvé tri dni pn su len 25 percent alebo stale rovnako 55. Dnpo sa vypláca od prvého dňa PN. Pozerám ze si tiež januarovka🙂

jalucija
23. jún 2014

@emajbova aha cize 55% z dnp + cca 55% z platu. V pohodicke. Dakujem 😉

milagrosss20
23. jún 2014

@emajbova ahoj..smiem sa opytat? Toho roku som bola na materskej a sla som na rd a plus pn..som tehotna a rodit by som mala vo februari..kedze som pn a bola na materskej tak dnp som neplatila koli tomu...mam narok na matersku z dnp ? Alebo nie?

emajbova
23. jún 2014

@milagrosss20 tak to by aj mna zaujimalo🙂 ale nie, neviem teraz ak Dnpo k prvému plnenia, či nechajú pre tehotné ochrannú lehotu ( potom by si mala mala asi nárok ak mas tých 270 dni) ak ochrannú lehotu zrušili tiež ( to sa v tej zmene na stránkach sp neuvádza) tak sme platili zbytočne a dostaneme asi veľký prd. Ale tiež si to pôjdem po prvom keď bude nový zákon v účinnosti pozistovat...

milagrosss20
23. jún 2014

@emajbova hovada kokso nic ine niekto plati 10 r a nic nedostane...

sunshine85
23. jún 2014

@emajbova ake video? posli link, nepozerala som... neviem ci mam spravne info, ale ja som to pochopila tak, ze k 1.julu zanikne DNP tym, kt. uz maju 270dni poistenia, ak ich este nemame, tak zanikne automaticky po dosiahnuti 270. dna. a spominali mi nieco ak o ochrannej lehote tetusky na socialke...

sunshine85
23. jún 2014

@emajbova nasla som to video http://mzdy.tv/?p=937. podla neho to chapem tak, ze ked som este nedosiahla 270 dni z DNP tak mi nezanikne k 1. julu... BABY CHAPETE TO AJ VY TAK? please...
a z ostatných porad a tak, co som citala, tak mam pocit, ze mozes DNP ukoncit k 30.6.2014 a zaroven si zalozit nove DNP a to sa ti zrusi po 270 dnoch....

roberta31
24. jún 2014

@sunshine85 ano,je to tak ako pises.

michaela138
24. jún 2014

@emajbova
@milagrosss20 mne k ochrannej lehote zo sociálnej poistovne odpísali toto:

Nárok na materské je podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Z uvedeného vyplýva, že podmienka 270 dní sa sleduje ku dňu pôrodu a nie ku dňu nástupu na materskú. Ak ku dňu nástupu na materskú nesplníte podmienku 270 dní trvania nemocenského poistenia, Sociálna poisťovňa posunie výplatu materskej dávky. Materská v takomto prípade bude vyplatená dodatočne v najbližšom výplatnom termíne, od doručenia fotokópie rodného listu dieťaťa. Preto je nevyhnutné ihneď po narodení dieťaťa zaslať neoverenú fotokópiu rodného listu do pobočky Sociálnej poisťovne, z ktorej Vám bude materská vyplácaná. V predmetnej veci Vám odporúčame kontaktovať pracovníčku Sociálnej poisťovne, ktorá Vám bude materské vyplácať vo veci možnosti oznámiť rodné číslo dieťaťa telefonicky.

Ak Vám dobrovoľne poistenie zanikne v čase keď ste tehotná, ochranná lehota je stále osem mesiacov.

treba sa so svojou otázkou na nich obrátiť, odpovedajú rýchlo www.socpoist.sk

milagrosss20
24. jún 2014

michaela138@ dakujem za info 🙂 len ci to plati aj ked som na pnke a dnp neplatim uz dlhoooo koli ochranne... :-O

emajbova
24. jún 2014

@michaela138 veľmi pekne dakujem🙂 mne totižto tetusky na SP ešte k tomu nevedeli nič povedať.. Ja mám uz 270, na čas som poistenie ukončila a teraz nedávno ked mi lekár potvrdil tehu tak som ho obnovila. Nechcela som zbytočne platiť štátu veľké peniaze, a teda aj tak to chcem teraz zrušiť lebo povodne tehotné mali normálne 8 mes. Ochrannú, tak na co by som platila ked uz mám predplatené? Ale dakujem za radu napíšem im, to bude najčistejšie.. Pekný den!
@sunshine85 áno chápeš to správne, ak ešte nemáš 270 dni nezanikne ti to môžeš platiť ďalej, a snáď sa zase niečo napomeni a vyplatia ti vyššiu materskú🙂
@milagrosss20 no myslím ze to veľmi nedoriesili, proste to zrušia a ľudia vyhodené peniaze! A hlavne keby to bola ohlásenia zmena určitý dlhší čas dopredu, nie z mesiaca na mesiac.. Ale neviem či sa s tým tak neponáhlali preto lebo nový prezident by im toto asi nepodpísal...

emajbova
24. jún 2014

@milagross20 tiež som na PN - asi im treba napísať na ten portál svoj špecificky prípad a nechať si vysvetlit aby človek nespravil nejakú chybu a potom kvôli tomu prišiel o svoje nároky...

michaela138
24. jún 2014

@emajbova toto im praveze podpisal novy prezident- Kiska http://poradna.sme.sk/c/7248860/prezident-podpi...

akinorev30
24. jún 2014

Ahojte, ja mám tiež stále chaos s tou ochrannou lehotou. Na pobočke SP tvrdia, že ochranná lehota mi bude plynúť v prípade, že počas 270 dní DNP otehotniem. Na stránke SP mi napísali, že ochranná lehota bude plynúť, ale plynutie ochrannej lehoty skončí vznikom nového nemocenského poistenia....to znamená, že v prípade, že ak aj otehotniem vrámci 270 dní a budem stále zamestnaná tak mi to automaticky zrušia a nebude za mňa vzťahovať OL ? A Mihál mi samozrejme napísal, že OL mi nebude platiť. Už som z toho dúfalá. Je z toho niekto múdrejší?

sunshine85
24. jún 2014

@emajbova @milagrosss20 @zalka - baby, neviete niektora poradit, ze keby si kamoska zalozi DNP 30.6.2014, predtym ho nemala, cize bude jej trvat do dosiahnutia 270dni poistenia, kedy je posledny mozny termin, aby z neho vedela cerpat, ze kedy musi byt tehotna, je to do dvoch rokov od ukoncenia alebo ako? dakujem

emajbova
24. jún 2014

@michaela138 no inak práve som to čítala...

emajbova
24. jún 2014

@sunshine85 no podla mna, musí otehotnieť niekedy počas tých 270 dni- ked sa jej po 270 poistenie zruší ak uz bude tehotná po zrušení nastúpi 8 mesačná ochranná lehota ( t.j. Počas nej ma nárok na Dnpo) ak pri ukončení po 270 dňoch nebude tehotná, ochranná lehota bude 7 dni a je koniec. Uz sa viacej nebude môcť na Dnpo prihlásiť a na čerpanie nebude mat nárok. Doteraz to bolo tak ze sa dalo zaplatiť 270 dni, potom sa odhlásiť a ked by otehotnela ísť sa prihlásiť na pár dni a zasa odhlásiť a uz mas ako tehotná nárok aj na vyššiu PN aj na vyššiu materskú a vlastne uz si mala ochr lehotu a nemusela si viac platiť( ak si to teda postihala v rozmedzí tých dvoch rokov). Ale to môj názor + co mne povedali na SP.

zalka
24. jún 2014

@sunshine85 súhlasim s @emajbova napísala to veľmi presne

sunshine85
24. jún 2014

@emajbova @zalka , dakujem, odkazem 🙂

emajbova
24. jún 2014

@sunshine85 este by som doplnila, třeba to nacasovat tak, aby ta 8 mesacna ochranná neskoncila skor ako 6 tyzdnov pred terminom porodu, resp. keď bude nastupovat na matersku, musí byt este v ochr.lehote aby jej plynul nárok z poistenia..ale nie vždy sa to tak naplánovat dá:(

milagrosss20
24. jún 2014

@emajbova ale ked je ba pn tak lehota sa jej nerata len pojde na matersku 6 tt pred porodom..

sunshine85
25. jún 2014

@emajbova a podmienka, ze za posledne 2 roky musi byt poistena, ci to sa rusi? myslim tak, ako to je so zamestnanim. proste do 8 mesiacov od ukoncenia DNP treba aj porodit?