Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka
@zalka toto ma tiež napadlo a takto to asi aj urobim. Ale chcela som vedieť, či by sa to nedalo aj s tým TPP , teda prihlasiť sa na max. DNP , otehotnieť, a potom zrušiť TPP a potom ísť na PN len neviem, či by mi zrátali ukončené poistenie z TPP a DNP - táto varianta by má vyšla lacnejšie ak by bola možná
@sunshine85 ahoj, chcela by som sa spýtať, vyššie si písala ze si sa bola pýtať na poisťovni, ja som bola tiež len u nás mi nevedeli povedať:( chcela som sa tá spýtať či nevieš, ak nám poistenie zanikne teraz k 1vemu, platí tam pre tehotné tá 8 mesačná ochranná lehota? Ze v novembri keď nastúpim na materskú budem mat nárok? Lebo ma úplne vytáča ako pán Mihal kľudne v tom videu povie " platili ste si poistenie zbytočne" !! Teraz ma trápi ze toľké peniaze som vyhodila von oknom ak to len tak zanikne..:(
@emajbova ahoj..smiem sa opytat? Toho roku som bola na materskej a sla som na rd a plus pn..som tehotna a rodit by som mala vo februari..kedze som pn a bola na materskej tak dnp som neplatila koli tomu...mam narok na matersku z dnp ? Alebo nie?
@milagrosss20 tak to by aj mna zaujimalo🙂 ale nie, neviem teraz ak Dnpo k prvému plnenia, či nechajú pre tehotné ochrannú lehotu ( potom by si mala mala asi nárok ak mas tých 270 dni) ak ochrannú lehotu zrušili tiež ( to sa v tej zmene na stránkach sp neuvádza) tak sme platili zbytočne a dostaneme asi veľký prd. Ale tiež si to pôjdem po prvom keď bude nový zákon v účinnosti pozistovat...
@emajbova ake video? posli link, nepozerala som... neviem ci mam spravne info, ale ja som to pochopila tak, ze k 1.julu zanikne DNP tym, kt. uz maju 270dni poistenia, ak ich este nemame, tak zanikne automaticky po dosiahnuti 270. dna. a spominali mi nieco ak o ochrannej lehote tetusky na socialke...
@emajbova nasla som to video http://mzdy.tv/?p=937. podla neho to chapem tak, ze ked som este nedosiahla 270 dni z DNP tak mi nezanikne k 1. julu... BABY CHAPETE TO AJ VY TAK? please...
a z ostatných porad a tak, co som citala, tak mam pocit, ze mozes DNP ukoncit k 30.6.2014 a zaroven si zalozit nove DNP a to sa ti zrusi po 270 dnoch....
@emajbova
@milagrosss20 mne k ochrannej lehote zo sociálnej poistovne odpísali toto:
Nárok na materské je podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Z uvedeného vyplýva, že podmienka 270 dní sa sleduje ku dňu pôrodu a nie ku dňu nástupu na materskú. Ak ku dňu nástupu na materskú nesplníte podmienku 270 dní trvania nemocenského poistenia, Sociálna poisťovňa posunie výplatu materskej dávky. Materská v takomto prípade bude vyplatená dodatočne v najbližšom výplatnom termíne, od doručenia fotokópie rodného listu dieťaťa. Preto je nevyhnutné ihneď po narodení dieťaťa zaslať neoverenú fotokópiu rodného listu do pobočky Sociálnej poisťovne, z ktorej Vám bude materská vyplácaná. V predmetnej veci Vám odporúčame kontaktovať pracovníčku Sociálnej poisťovne, ktorá Vám bude materské vyplácať vo veci možnosti oznámiť rodné číslo dieťaťa telefonicky.
Ak Vám dobrovoľne poistenie zanikne v čase keď ste tehotná, ochranná lehota je stále osem mesiacov.
treba sa so svojou otázkou na nich obrátiť, odpovedajú rýchlo www.socpoist.sk
michaela138@ dakujem za info 🙂 len ci to plati aj ked som na pnke a dnp neplatim uz dlhoooo koli ochranne... :-O
@michaela138 veľmi pekne dakujem🙂 mne totižto tetusky na SP ešte k tomu nevedeli nič povedať.. Ja mám uz 270, na čas som poistenie ukončila a teraz nedávno ked mi lekár potvrdil tehu tak som ho obnovila. Nechcela som zbytočne platiť štátu veľké peniaze, a teda aj tak to chcem teraz zrušiť lebo povodne tehotné mali normálne 8 mes. Ochrannú, tak na co by som platila ked uz mám predplatené? Ale dakujem za radu napíšem im, to bude najčistejšie.. Pekný den!
@sunshine85 áno chápeš to správne, ak ešte nemáš 270 dni nezanikne ti to môžeš platiť ďalej, a snáď sa zase niečo napomeni a vyplatia ti vyššiu materskú🙂
@milagrosss20 no myslím ze to veľmi nedoriesili, proste to zrušia a ľudia vyhodené peniaze! A hlavne keby to bola ohlásenia zmena určitý dlhší čas dopredu, nie z mesiaca na mesiac.. Ale neviem či sa s tým tak neponáhlali preto lebo nový prezident by im toto asi nepodpísal...
@milagross20 tiež som na PN - asi im treba napísať na ten portál svoj špecificky prípad a nechať si vysvetlit aby človek nespravil nejakú chybu a potom kvôli tomu prišiel o svoje nároky...
@emajbova toto im praveze podpisal novy prezident- Kiska http://poradna.sme.sk/c/7248860/prezident-podpi...
Ahojte, ja mám tiež stále chaos s tou ochrannou lehotou. Na pobočke SP tvrdia, že ochranná lehota mi bude plynúť v prípade, že počas 270 dní DNP otehotniem. Na stránke SP mi napísali, že ochranná lehota bude plynúť, ale plynutie ochrannej lehoty skončí vznikom nového nemocenského poistenia....to znamená, že v prípade, že ak aj otehotniem vrámci 270 dní a budem stále zamestnaná tak mi to automaticky zrušia a nebude za mňa vzťahovať OL ? A Mihál mi samozrejme napísal, že OL mi nebude platiť. Už som z toho dúfalá. Je z toho niekto múdrejší?
@emajbova @milagrosss20 @zalka - baby, neviete niektora poradit, ze keby si kamoska zalozi DNP 30.6.2014, predtym ho nemala, cize bude jej trvat do dosiahnutia 270dni poistenia, kedy je posledny mozny termin, aby z neho vedela cerpat, ze kedy musi byt tehotna, je to do dvoch rokov od ukoncenia alebo ako? dakujem
@sunshine85 no podla mna, musí otehotnieť niekedy počas tých 270 dni- ked sa jej po 270 poistenie zruší ak uz bude tehotná po zrušení nastúpi 8 mesačná ochranná lehota ( t.j. Počas nej ma nárok na Dnpo) ak pri ukončení po 270 dňoch nebude tehotná, ochranná lehota bude 7 dni a je koniec. Uz sa viacej nebude môcť na Dnpo prihlásiť a na čerpanie nebude mat nárok. Doteraz to bolo tak ze sa dalo zaplatiť 270 dni, potom sa odhlásiť a ked by otehotnela ísť sa prihlásiť na pár dni a zasa odhlásiť a uz mas ako tehotná nárok aj na vyššiu PN aj na vyššiu materskú a vlastne uz si mala ochr lehotu a nemusela si viac platiť( ak si to teda postihala v rozmedzí tých dvoch rokov). Ale to môj názor + co mne povedali na SP.
@sunshine85 este by som doplnila, třeba to nacasovat tak, aby ta 8 mesacna ochranná neskoncila skor ako 6 tyzdnov pred terminom porodu, resp. keď bude nastupovat na matersku, musí byt este v ochr.lehote aby jej plynul nárok z poistenia..ale nie vždy sa to tak naplánovat dá:(
@emajbova ale ked je ba pn tak lehota sa jej nerata len pojde na matersku 6 tt pred porodom..
@emajbova a podmienka, ze za posledne 2 roky musi byt poistena, ci to sa rusi? myslim tak, ako to je so zamestnanim. proste do 8 mesiacov od ukoncenia DNP treba aj porodit?

@aliwia stratila som sa v tom ...
dalo by sa to spraviť asi takto,
prihlásiť sa na DNP z maxima ... napočítať dni DNP + dohoda ... ak by bolo v súčte 270 tak ukončiť dohodu .. potom by si mohla ísť na PN .. tá by bola z minima z DNP ale potom MD by mohla byť maximálna ale to všetko len ak by si stihla do konca 270 dní od prihlásenia sa na DNP otehotnieť ...