Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Dobry vecer. Chcela by som sa informovat na temu DNP. Som zamestnanec na trvaly pracovny pomer od 30.9.2013. Predtym som bola na UP od 1.5.2013 do 30.9.2013. Na UP som sa prihlasila po 3 rocnej materskej, ktora mi skoncila 30.4.2013. Teraz otazka: Kedze sa pokusame o babo, zistila som ze som tehotna, rada by som si platila aj DNP aby mi vysla vyssia materska, lenze ako pozeram po 1.7.2014 nastali v tomto smere nejake zmeny, ktore som si prestudovala ale pravdupovediac mam z toho v hlave mismas. Len ma zaujima, kedze uz ste tu tychto zalezitosti znale, ci ma pre mna vobec zmysel davat si DNP a ci vobec si ho mozem prihlasit, kedze som zamestnanec a tym padom platim povinne odvody. Pred prvou materskou som si DNP platila, ale to boli este ine pravidla, platilo sa mesacne malo a materska mi vysla velmi pekna. Ale casom to len sprisnuju a zhorsuju, len aby si ludia nemohli k tym biednym materskym, rodicovskym, resp. PNkam prilepsit. Budem vdacna za akukolvek odpoved, radu 🙂 Vopred ďakujem.
@zalka ahoj zalka, chcem sa informovať, ako sa vyvŕbila situácia ohľadom DNP. Som zamestnanec a 30.6.2014 som sa prihlásila na DNP ( maximum), 270 dní tak splním koncom marca. Môj plán je otehotnieť do marca a využiť 8 mesačnú ochrannú lehotu. Chcem sa len uistiť, že to správne chápem a tá ochranná lehota platí. Nakoľko kolovali odlišné informácie a tvrdili, že ochranná lehota platiť nebude. ďakujem za info a želám pekný deň.
@akinorev30 ak pracuješ tak OL by mala platiť ... ak si na RD tak tam je s OL problém
@zalka pracujem ako ďas 🙂, som zamestnaná od 1.10.2013. Takže by to malo byť všetko ok. Ďakujem pekne, snáď to dobre dopadne.
ahojte,
ja som studentkou 3.stupna studia na vyske a chcem otehotniet.
nevie mi niektora z vas poradit co najekonomickejsie riesenie ako a kolko platit(a kedy zacat), aby som dostavala matersku a nielen rodicovsky prispevok?
mate niektora takuto info? lebo viem ze sa to urcite da, aj ked som len student a nebola som oficialne nikdy zamestnana.
@zalka vidím že šikovne všetkým radíš a že sa tomu chaosu rozumieš 🙂 nevieš prosím Ťa aj mne poradiť? ja som studentkou 3.stupna studia na vyske a planujem otehotniet.
nepoznas riesenie ako a kolko platit(a kedy zacat), aby som dostavala matersku(tych okolo 800e) a nielen rodicovsky prispevok?
Ďakujem vopred 🙂
Kika
@sweety1234 poznám platiť pred otehotnením, ty zo štipka nemáš platené odvody do SP , takže si môžeš platiť celý balík tj. 400 e cca mesačne ... resp. 33,15% z VZ ... VZ na max. MD je 1207,50 e
alebo sa zamestnaj kdesi na dohodu a zbieraj dni aby si ich mala 270 dní .. a potom sa dohoda zruší sa zamestnáš na TPP a vybavené
@zalka tak ak to spravne chapem tym ze @akinorev30 sa aj popri tom ze pracuje prihlasila este 30.6.2014 na DNP a zakon plati od 1.7.2014, tak ona si aj nadalej moze popri zamestnani platit DNP... ale ja nemozem, ale ak by som chcela musela by som dat vypoved a ist na urad a v tom pripade by som sa mohla prihlasit na DNP.....tak tu sa naskytuje priestor na zname slovenske porekadlo, ze "bez prace nie su kolace", takze ani bez zamestnania nie su peniazky na platenie si DNP - uzasneeeeee, dakujem vsetkym ktory uzakonili tento zakon...velka VDAKA
Ahojte, mám aj ja dotaz, som už dobrých pár rokov zamestnaná a teraz ako menili zákon o dobr.nem.prip., som sa k 30.6.2014 dala dobrov nem.prip. na 270 dní do 26.6.2015 na 270 dní a rozmýšľame o dieťati. Chcela by som sa chcela vedieť, do kedy-kedy(aká je ochranná lehota) by som mala otehotnieť, aby mi bola vyplácaná materská aj z dopln.nem. pripois. a ak by som išla na PN(mám" blbú" prácu) počas platenia dopl.nem.pois. bola by mi PN-ka vyplácaná aj odtiaľ Vopred ďakujem za radu.....
@zalka ďakujem veľmi pekne, uistilo ma to. Takže keby som si cca.2mesiace pred otehotnenim platila odvody z minima(tych cca133e) a potom ked otehotniem, tak si zacnem platit tych cca400e a dokopy splnim 270dni, tak budem dostavat matersku tych cca 800e. spravne to chapem?
Na Socialke som dostala na vyplnenie ,,Registracny list FO,, a a musim tam vpisat Vymeriavacie základy NP, DP a PvN. Neviem nikde najst ako je minimum pre kazde z nich tento rok..lebo viem len celkovy minimalny vymeriavaci zaklad (dokopy vsetky 3 poistenia). V tom formulari je to rozdelene na tri casti a neviem aka je hodnota ktoreho poistenia ☹ takuto info nemas nahodou? Teraz na 2 mesiace si podam ziadost pre minimalne odvody, to potom pojdem zrusit a zalozim si max. odvody. Je to správny postup?
A posledna vec: nevies, ci si treba platit kompletny balik 3 poisteni(dochodok, nemocenske aj nezamesnanost) alebo staci len tie 2(nemocenske a dochodok).
ĎAKUJEM krásne 🙂 🙂
@sweety1234 stačí 2 balík nemocenské a dôchodok , VZ minimálna je 402,50 eur pre tento rok , vyplnaš do 2 koloniek do NP a DP
a áno pochopila si to správne, ale zrušiť DNP z minima a založiť DNP z maxima môžeš najneskôr 6-8t tehu ráta sa od poslednej menštruácie, a musí byť splnená podmienka 26t poistenia aby bol nárok na max. MD ... samozrejme za predpokladu, že je splnená podmienka 270 dní poistenia.
@zalka zalka prosim ta,ak som mala kedysi klasika dnp,pocas pn som si spravila baluk,august 2012, v 11/2012 nastup na MD,vtedy som dostavala peniaze aj z balika aj z tpp. K 14.6.2013 som balik zrusila a nastupila naspat do prace,nebola som ani 1 den iba na RD. 24.6.znoca dnp balik a 25.6. 2014 nastup na pn.dostavam pn z tpp aj z balika a balik mi konci 25.3.2015. Nuz a ako to.bude s materskou?TP mam 8.2.2015. Mam na Md nastupit este v tomto roku alebo az v roku 2015? Terminovo som na hranici tak sa to.papierovo da spravit. Kvoli baliku,mala by som mat md aj z neho nie?ved za dva roky ho budem mat aspon 270 dni aj ked nie nepretrzite. A z coho by sa mi ratala materska?vobwc tomu nerozumiem.pol roka v 2014 som bola v praci a zvysok som pn. Ak by som sla v 2015 na md tak ako by to bolo?
@cenculinka ak nastúpiš na MD v roku 2014 tak sa ti bude rátať z platu z roku 2013 a tam som nepochopila či si aj pracovala alebo bola na PN ... lebo píšeš že si nastúpila potom že si neodrobila ani den .. tak neviem ..
ak si neodpracovala ani den tak MD bude z minima zo zamestnania a z DNP z roku 2014 z toho jedného dna .. ak splníš podmienku 26t poistenia.
ak nastúpiš na MD v roku 2015 tak sa ti MD zo zamestnania bude rátať z príjmu z práce z roku 2014 bez PN tá je vylučiteľná, a DNP sa bude rátať z roku 2014 z toho jedného dna .. ak splníš podmienku 26t poistenia.
@zalka pisem ze som nastupila a nebola ani 1 den iba na rodicaku. Do 13.6.2013 som bola na MD a od 14.6.2013 do 25.6.2014 som pracovala na dobu neurcitu. Zalka a preco viba 1 den z dnp mi budu picitat?ved dnp stale mam ☹ boze toto je gulas ☹ obdivujem ludi ktori tomu rozumeju. A ten polrok v 2013 co som bola na md sa ako pocita do materskej ak by som nastupila v roku 2014? Z predpokladaneho prijmu?jeziiiiis to co je? ☹
@cenculinka holka ma domotáš úplne ..
takže ešte raz nástup na MD v roku 2014 ... MD zo zamestnania rátaná z príjmu od 14.6.2013 do 31.12.2013 a z DNP z roku 2014 z 1 dňa ( lebo len ten 1 den si si zaplatila preto len z toho dna ) ostatné dni si bola na PN a PN je vylučiteľná doba
nástup na MD v roku 2015 ... MD zo zamestnania rátaná z príjmu od 1.1.2014 do 25.6.2014 a z DNP z roku 2014 z 1 dňa ( lebo len ten 1 den si si zaplatila preto len z toho dna ) ostatné dni si bola na PN a PN je vylučiteľná doba
@zalka Ahoj, mam otazku 🙂 Som zamestnana, momentalne do 2.1.2015 na RD a platim si DNP. Otehotniet sa nedari, preto rozmyslam, ze DNP zrusim, nech zbytocne neplatim (uz je to vyse 270 dni). Otazka znie, ci ak sa mi predsa len podari otehotniet do konca RD, tak sa mozem znova prihlasit na DNP? Lebo momentalne som uplne na prasky z toho, ze vsetky zaplatene prachy poletia hore luftom :(. dakujem
@liviapeto neviem ti na toto odpovedať ... zrejme to DNP ti moc nepomôže, lebo ak otehotnieš a nestihneš do konca RD nastúpiť na MD tak pri obnovení zamestnania teda poistenia sa ti zruší DNP lebo ho máš viac ako 270 dní a tým pádom nebude OL .. fakt neviem poradiť ... chod na PN aby sa ti trošku pe niaze vrátili.

@zalka este ak by som mohla zaujima ma OCR, nakolko mam synceka ktory ide do skolky a cakam ze bude casto doma chori...ako to je pokial som ja na MD moze s nim ist manzel a chodi kontrola aj detom? A potom ked uz budem na rodicaku mozem si OCR uplatnit ja z DNP? Dakujem za info