Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka Ďakujem. Toto som si nebola istá, či nástup na MD sa berie ako obnovenie. Jój, mohli by to zmeniť kým znova otehotniem. Veď ja tie peniaze z MD nemíňam na somariny, ja si ich odkladám, aby som prežila, keď budem mať 200 Eur rodičák. A teda počas celého rodičáku môžem čerpať PN z dobrovoľného, áno? Tak že sa vždy pred PN znova prihlásim.
@barborka49 ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia tak áno môžeš ... no a to nezmenia .. to sa už nevráti.
@zalka A aspoň predĺženie materskej? Niečo som minule začula v rádiu, že niekto dal nejaký návrh že do roka veku, ale nikde inde som sa už k tomu nevedela dopátrať, že kto čo. Až som si začala myslieť, že sa mi to len zdalo. 🙂
Ale tak aspoň raz som využila. Predsa pri druhom budú aspoň tie vstupné výdavky nižšie.
@barborka49 o tom sa hovorilo ked bol mihál ministrom, od vtedy sa o predlžovaní nehovorí.
@zalka tieto paniky v sociálnej poistovni su uplne mimo...nic nevedia....
dnes som bola zaniest papier o matersku z DNP, zo zamestnania som odovzdala zamestnavatelovi (marec az august som sa zamestnala na dohodu a zvysne mesiace, aby mi to vyslo som si platila DNP) a pani mi vravi, no ale vy ste si to zbytocne platili....skoro mi oci vyskocili...vysvetlila som jej ako to myslim ja a ona, ale nechapete ma, my vam nemozeme zratat za jeden mesiac 2 poistenia...a stale dookola to tvrdila... tak som jej taktne naznacila, ze ci si to nemoze overit u nejakej kolegyni... tak si jednu zavolala a ta jej povedala, ze by to malo byt ok,ze to su 2 rozne poistenia, ale ze zavola vedúcej, veduca mala nieco, tak nedvihala, tak si nechali moje cislo, ze mi zavola...ach....verim, ze to bude ok...
@zalka ano, ved raz zo zamestnania a raz z DNP? to je zleeee???? tak teraz som este vo vacsom strese, ako dnes na socialke...
@sunshine85 máš zo zamestnania 270 dní?
máš z DNP 270 dní?
ak máš tak si mala dať 2x MD
ak nemáš tak 1 poistenie si mala ukončiť ... a dať žiadosť len z 2 poistenia z toho čo ti ostalo ...
@zalka zo zamestnania mam 270 dni, to som dala zamestnavatelovi. dohoda + DNP mam 270 dni (dohodu som ukoncila 31.8.2014) a uz plynulo len DNP, cize druhu ziadost som ja zaniesla do sociálnej a na nej som vyskrtla ziadost z DNP o materske. je to OK, ze?
len pani mi tvrdila, ze to nebude platit, iba to zo zamestnania, ale ked prisla druha, tak vrvaela, ze si mysli, ze by to malo byt ok...
@zalka uf, poviem ti, ze si ma normalne vystrasila s tou otázkou 😀 😀 😀
uz len tetusky si to tam musia vyjasnit...dufam, ze zajtra budem mat prijemny telefonat 🙂
ich sa uz radsej ani nic nebudem pytat, rovno teba sa... po 270 dnoch DNP sa mi automaticky zrusi, hej? to bude asi v januari...lenze niekde som citala, ze dochodkove nezrusia a potom ho treba platit...cize si to musim nejak odsledovat a potom tam zajst a zrusit?
@zalka a da sa to aj teraz? ze by som povedala, ze to rusim od toho konkrétneho dátumu?
ahojte
@zalka mam otazku.. zamestnanec na pn si moze dobrovolne platit len dochodkove Poistenie?...ide o osobu pred precasnym dochodkom a aby sa mu "nestrail"zbytocne rok poistenia(+-nejaky mesiac) koli cerpaniu PN zo zamestnania ci je moze si to takto vykompenzovat dobrovolne... je mozny subeh cerpania PN zo zamestanaia a zaroven platenia si dochodkoveho dobrovolne?
Prosila by som o radu.
15.8.2014 som sa v 8 t tehotenstva prihlasila na DNP s maximalnym VZ, aby som stihla byt poistena 26 t a mohla tak dostat maximalny matersky prispevok. Predtym som bola pol roka nezamestnana, teraz som SZCO ale 270 dni za posledne 2 roky mam - zo zamestnania. Bohuzial to vyzera tak, ze budem musiet nastupit na PN. Neviem na ako dlho. Chcela by som sa opytat, ci pocas PN musim platit poistne na DNP a ci sa mi bude nejako kratit matersky prispevok ? Vopred dakujem
@zalka no tak vcera mi volala pani zo socialky, ze je to teda v poriadku, ze jej to kolegyna vysvetlila a ze budem mat matersku aj z DNP 😀 😀 😀 odlahlo mi....
ale este jednu vec sa chcem spytat, lebo 16.9.2014 som nastupila na MD a pytala som sa, ze nech mi napise presne kolko mam zaplatit DNP za september a pani mi povedala, ze ved polovicu. je to isto polovica? lebo ved niektore mesiace maju 31 dni... nechcela by som to poslednou platbou pokafrat....
@sunshine85 vydel si to čo platíš dnami v mesiaci, a vynásob tými čo si nebola na MD.
@zalka dobry den neviem ci si pqmatate moj pripad...platila som si DNP z maxima ale preto ze som sla dva dni skor na MD tak mi ju vypocitali z minima...porodila som 9.9 a manzel bol zaniest udaje o malej na socialku a nieco mu tak pani hovorila ze ked si to nebudem nadalej platit tak mi to zrusia ale ja to nechcem zrusit nakolko chcem ist potom na PN....ved pocas MD sa neplati nie? Dakujem za info
@majka0071 alebo mozno mysleli to, ze po 270dnoch DNP uz automaticky zanikne....
@zalka dobrý deň, mám jednu otázočku, som na PN z DNP aj zo zamestnania, ale zistila som že som tehotná, teraz mam minimum aj z DNP aj zo zamest. Prihlasena som na DNP od 16.5, zrusit mi ho chcú niekedy vo februári,chcem sa spytat ak ukončím predtým zrusením DNP, PN a prihlasim sa do 7 dní budem už mať vyššiu ? ten max ? ak poukončujem všetky zamestnania aj živnosť ? dufam že som to napísala zrozumiteľne, ďakujem za odpoveď.

@barborka49 bol by to ten istý prípad ako @liviapeto.
Počas RD môžeš ísť na PN z DNP .. ale akonáhle sa ti obnoví poistenie tj. nástupom na MD zo zamestnania, tak DNP ti ukončia den predtým.
Ale ukončia len nemocenské, a poistenie v nezamestnanosti .... dôchodkové ti veľkodušne nechajú aby si ho kludne platila ďalej.