icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

suso241
16. dec 2014

@zalka dakujem krasne za rychlu odpoved 😀 takze si ma uistila v tom, co som si myslela ☹ skoda, ale aj tak je to lepsie ako nic 😀 Skoda, ze som na to nemyslela na zaciatku, ale aj tak by som asi nic nevybavila, kedze v tom case som bola v porodnici 😀 Este som pocula o jednom sposobe zvysenia ci uz MD alebo PN, len neviem ci to este plati a je to mozne. A to, ze dna 31.12.2014 sa na jeden den zamestnat na dohodu za odmenu 40€, odviest odvody z tychto 40€ a potom este 3 mesiace, cize januar, februar a marec mat stale tu istu dohodu, hoci aj za odmenu 3€. A po skonceni tychto 90 dni uz moze dohoda skoncit. Kedze pri vypocte naroku na nemocensku davku sa vychadza z predchadzajuceho roka, a tam bola vyska denneho vymeriavacieho zakladu v maximalnej vyske, tak potom aj davka v nasledujucom roku bude maximalna. Je to mozne???

kajkape
16. dec 2014

@suso241 ano... toto je mozne, ale ozaj to treba stihnut do 31.12.2014 ... potom uz nie

suso241
16. dec 2014

@kajkape dakujem velmi pekne 🙂

zalka
16. dec 2014

@suso241 no to sa už nedá, je prijatý nový zákon ... a bude sa MD, PN rátať z priemeru platov z dvoch rokov .. takže nie je to možné mať v decembri plat 40e za 1 den a potom mesačne 3e ... mihál sa postaral o zmenu, a zatkanie tejto diery v zákone.
@kajkape mýliš sa nie je to možné už..

suso241
16. dec 2014

@zalka presne on tento postup navrhol 🙂 a hned ho aj zalatal, super ☹ dakujem velmi pekne za tvoje rady a cas 🙂 esteze ta mame .-)

zalka
16. dec 2014

@suso241 áno presne ako píšeš zalátal to ...

kajkape
16. dec 2014

@zalka isto? lebo ja som bola teraz na Kaskadach s nim a hovoril, ze dal navrh na zalatanie, ale ked to do 31.12. stihnu, tak to este prejde.... samozrejme, nechcem nikoho zbytocne "haluzit"... a skor nie zakon, ale novelizaciu?

zalka
16. dec 2014

@kajkape ved to prešlo už asi pred mesiacom, teraz si presne nespomeniem ... toto zalátanie diery v zákone.

SPOLOČNÉ USTANOVENIA O NEMOCENSKÝCH DÁVKACH
§ 54
Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu
(2)
Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom
kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, alebo v
kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a obdobie
nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie,
bolo najmenej 90 dní predo dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej
dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od
vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho
kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

http://www.szk.sk/files/legislativa/461_2003_Zz...

kajkape
16. dec 2014

@zalka ok, nehadam sa, len prezentujem, co bolo povedane pred tyzdnom ... moze byt, ze sa sekol... pohladam doma tie materialy, co sme dostali.

zalka
16. dec 2014

@kajkape pozri tu http://www.porada.sk/t253027-novela-zakona-o-so... nedá sa to vidieť celé ... ale je to mihálov článok o novele

Novela je účinná od 1.1.2015.
V prílohe nájdete znenie novely tak ako ju schválila NRSR.
V novele sa upravujú štyri okruhy:
2. Zmena spôsobu stanovenia rozhodujúceho obdobia pre výpočet denného vymeriavacieho základu na nemocenské dávky pre zamestnancov, u ktorých nemocenské poistenie vzniklo v predchádzajúcom kalendárnom roku.

A mám dokonca aj vyjadrenie SP na danú otázku.
Otázka zadávateľa :
Dobrý deň,
chcem sa opýtať. Splňam podmienku 270 dni nemocenského poistenia za posledné dva roky. Tento rok som nezamestnaná ale ak v 15.decembra nastúpim do zamestnania a 20. 4. 2015 nastúpim na materskú dovolenku čiže budem v zamestnaní viac ako 90 dní bez toho aby som bola na pn z akého základu sa mi bude rátať materská. Z priemeru v mesiaci december alebo sa spraví priemer z príjmov od začiatku zamestnania čiže od decembra do nástupu na materskú čiže 20.4.2014. Vraj sa teraz menil zákon. Ďakujem za odpoved.

Odpoved zo SP :
Vážená pani
Áno. Rozhodujúcim obdobím bude obdobie od 15.12.2014 do 31.3.2015.
S pozdravom
Soňa Feketeová
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989
www.socpoist.sk

kajkape
16. dec 2014

@zalka Uz to vidim... nam daval priklad...ze pracuje od 1.10.14 a PN 05/2015... po starom by bolo rozhodujuce obdobie 10,11, 12/2014 ale po novom 10-12/2014 a aj 1-4/2015 ... vlastne este v oktobri na danovych a odvodovych tipoch nam to daval do pozornosti, ale ze to planuje zmenit 😒 😒 😒 tak sa ospravedlnujem za chaos, ale je vzdy lepsie si to ozrejmit 🙂

zalka
16. dec 2014

@kajkape no hej ... a stihol navrhnúť zmenu a je to už aj zmenené ...

lubkagro
16. dec 2014

@zalka ahoj, chcem sa teba informovat lebo uz neviem co so socialnou lebo asi maju v tom velky chaos, na Dnp som sa prihlasila 16.5.2014, 21.5 som isla na Pn zo zamestnania a Dnp, prislo mi v auguste rozhodnutie ze dnp mi bezi kym mi neuplinie270 dni co bude 5.2.2015. V novembri som ukoncila jednu Pn a isla na druhu po 26 tyzdnoch poistenia, a dnes som zistila ze nemam narok na Pn ani na materske z dovodu ze mi zrusili poistenie k 1.7. A to z dovodu ze mi vzniklo povinne platit ako Szco.... vtedy mi tvrdili ze je to mozne a to mi este minuly mesiac znama tvrdila ze som v systeme ako Dnp a dnes uz tam niesom. Co z tym?

zalka
16. dec 2014

@lubkagro už som o takom prípade počula, oni sami nevedeli ako to sa má robiť, lebo celý zákon bol šitý horúcou ihlou .. tak dávali ľudom zmätočné informácie a listy.
Mimochodom odhlásila si sa s dôchodkového poistenia? lebo tam ti od skončenia PN nabieha povinnosť platenia.
A čo máš robiť. No jedine si nájsť popri szčo aj zamestnanie aj ked len na pár dní a požiadať o PN z toho zamestnania a zo živnosti ...

zonjushe
16. dec 2014

@lubkagro je to strasne, ja som sa tiez prihlasila na dnp po starom, overovala som si to na pobockach aj cez kontaktny formular soc. poist., ci budem mat narok na PN a MD z dnp, ubezpecili ma ze ano..podarilo sa mi hned aj otehotniet a nakoniec som narok nemala, kedze vysiel nejaky dodatok k zakonu a poistne za 2 mesiace som si zaplatila zbytocne..velmi ma tym nahnevali, lebo poskytovali zavadzajuce informacie, resp. sami nevedeli co a ako..dodatocny email ako to vlastne je mi prisiel po 2 mesiacoch!! platenia poistneho..okamzite som zrusila DDP a zamestnala sa v dalsom zamestnani..odrobila som 90 dni a teraz mam max.PN a budem mat max.MD..

aliwia
17. dec 2014

@zalka ahoj chcela som sa ťa opýtať, , som na RD, 26.06.2014 som sa prihlásila na DNP z maxima, od apríla 2014 som bola zamestnaná na dohodu, ktorú som ukončila v septembri a potom som išla na PN z DNP, termin pôrodu mám na 1.4.2015, za november mi však už neprišla PN, tak som sa bola pýtať, povedali mi že sa menili zákony a mám čakať ako to vyhodnotia. Je možné, že mi už nebudu vyplácať PN a potom ani MD. Ďakujem za odpoveď.

zalka
17. dec 2014

@aliwia tak to neviem čo sa mohlo udiať ... ved ak ti vyplatili PN za oktober, tak už nemajú čo riešiť v novembri ... teda za september v oktobri ak ti prišli peniaze, tak oni nemajú čo riešiť .. že sa zmenili zákony .. na teba platí to čo bolo ked sa PN začala ...

aliwia
18. dec 2014

@zalka toto sa týka len toho, že budem dostavať PN v rovnakej výške od januára. Som zvedava kedy sa mi ozvu a aký dôvod uvedú prečo mi to pozastavili. Dúfam, že to bude len chyba v systéme a doplatia mi to.

zalka
18. dec 2014

@aliwia no uvidíš ...

akinorev30
26. dec 2014

@zalka Ahoj, už viackrát som sa s tebou radila ohľadne DNP tak to skúsim aj dnes 😉 ......vidím, že prebehli ďalšie zmeny a strácam už prehľad. Som zamestnaná od 1.10.2013 a k 30.6.2014 som sa prihlásila na DNP. Platím 150 eur mesačne a 270 dní mi uplynie niekedy v marci. V súčasnosti som tehotná a termín pôrodu mám mať v auguste 2015. Bude sa mi vyplácať materská aj z DNP? Zmenilo sa niečo na ochrannej lehote?Ďakujem za info.

zalka
26. dec 2014

@akinorev30 ak pracuješ a skončí ti DNP tak ti vznikne OL .. takže PN aj MD by si mala mať vyplácané z oboch poistení ... ak ti nevznikne nové poistenie .. lebo nové poistenie ruší OL ..
nové poistenie vzniká nástupom do nového zamestnania, alebo návratom z RD nazad do pôvodnej práce.

akinorev30
27. dec 2014

@zalka Ďakujem ti zas a znova za odpoveď. Želám pekný večer 😉 .

zalka
27. dec 2014

@akinorev30 rado sa stalo

editbal
2. jan 2015

@zalka Ahoj zalka. Vidim ze tu radis mamickam ohladom DNP. Tak by som tiez poprosila o radu. Som zamestnana na dobu urcitu do 31.3.2015. Pracujem od 30.9.2013. Otehotnela som, co som aj planovala. Termin mam k 29.8.2015. Predpokladam ze mi uz po 31.3. zmluvu nepredlzia. Nasledne rozmyslam aby som si zachranila ako tak MD, dat sa od 1.4. na DNP. Chcem vsak vediet, ze v pripade zeby som si dala DNP a nasledne sa aj vypisala na rizikove tehotenstvo, bude mi vyplacana PNka? Mam totiz znamu, ktora mi tvrdila ze mala DNP, zaplatila prvy mesiac poistenie, nasledne bola vypisana na rizikove tehotenstvo, poberala PNku a este aj za nu soc. poistovna platila to DNP.....je to mozne? Viem ze je to vsetko kalkulacia, ale bohuzial doba je taka, musime si pomoct ako sa da. Chcem len vediet ci je to tak, ze sa po skonceni TPP na dobu urcitu dam na DNP, zaplatim prvy mesiac, potom rizikove, budem poberat PNku a este aj za mna soc. poistovna zaplati to DNP, alebo si ho aj pocas tej PNky budem musiet uhradzat ja? Pripadne mas pre mna inu radu? Budem vdacna za tvoj nazor. Vopred dakujem za odpoved 🙂

dena1973
4. jan 2015

@editbal Ak si otehotnela ešte v prac. pomere a budeš mať ukončený pracovný pomer, tak nárok na nemocenské aj materské ti vznikne. Si v ochrannej lehote pre tehotné, ktorá je 8 mes. po ukončení PP. Môžeš nastúpiť na PN a následne ti vznikne nárok na materské. Na materské musíš nastúpiť presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom, ktorý ti určí gynekológ. Nemusíš si ani dávať DNP. Ak máš termín 29.8.2015, tak nástup na materské musí byť presne 6 týž. pred. predpokladaným pôrodom a t.j. 18.7.2015.
Materské sa ti bude počítať z r. 2014.

editbal
4. jan 2015

@dena1973 Ahoj. Dakujem za odpoved. Medzicasom ako si mi odpovedala, tak som si svoju situaciu zistovala aj z inych zdrojov a suhlasi to s tym co si mi napisala ty. Teraz vsak este rozmyslam aj nad inou alternativou, ako by som mohla dosiahnut MD z maxima. Kedze v mojej praci nebol zarobok nic moc, cca 420 v hrubom. Kedze uz viem ze DNP musi trvat minimalne 26t pred nastupom na matersku, aby som mala max. MD, podla toho ze by mi skoncil TPP 31.3.2015 uz by som tuto podmienku nesplnala. Teraz nastava otazka ci sa mi oplati ukoncit pracovny pomer este teraz (som cca 6 - 7tt), dat si hned DNP z najvyssieho VZ, zaplatit prvych par dni, a vypisat sa na PN? Len neviem ci by mi to zamestnavatel akceptoval, najlepsie by bolo ukoncenie PP dohodou, ku konkretnemu datumu..

dena1973
4. jan 2015

@editbal Tým, že už od 1.7.2014 (zmena zákona) nie je možné súbežné nemocenské poistenie (zam. + DNP), tak by si musela ukončiť PP a založiť DNP, byť poistená 26 týž., aby sa ti platilo z poistenia ako DNP. DNP si ešte over u @zalka.

editbal
4. jan 2015

@dena1973 Ano, o tejto zmene uz viem, ze sa neda byt zaroven zamestnana aj dobrovolne poistena. Inac je to pekne svinstvo, nerobia nic ine len prijimaju zakony, ktorymi ludom podkopavaju nohy. Aj preto uvazujem ci dam skor vypoved alebo nie...Ja som si prvykrat platila DNP este v 2009, a nebolo to v tychto balikoch ale len samostatne nemocenske, a mala som krasnu matersku a mesacne platenie DNP ma vobec nezruinovalo, lebo to bolo cca 30 Eur. Ale toto co je teraz je na zaplakanie....Ja som aj tu prvu otazku na moju situaciu smerovala na @zalka, ale este asi nemala cas sa vyjadrit, tak uvidim ci este na to odpovie. Kazdopadne dakujem za info od teba, som rada ze sa je kam obratit, ze si tu mamicky navzajom radia.

zalka
5. jan 2015

@editbal ak sa dohodneš zo zamestnávateľom na ukončení PP teraz, a najneskôr do 8 t tehu ti vznikne DNP z max. 1236e ... a pôjdeš na UP, a potom na PN z DNP ... tak naozaj stačí pár dní zaplatiť, ale byť potom na PN až do nástupu na MD. .. ak si v 6-7t tehu ( ráta sa od poslednej menzes) tak nemáš moc času na rozhodnutie.