Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@dena1973 dakujem krasne za odpoved, som si aj myslela, ze s tym nijak nepohnem🙂 A to ma este sef prehovaral,aby som presla na zivnost, tak keby som presla naz zivnost tak to uz nemam vobec nic, teda minimum, ze?
@margotka23 No tym, ze 1. rok by si neplatila poistne (tym, ze by este nemala danove priznanie), tak by si nebola ani nemocensky poistena a tak by si musela sa este dobrovolne nemocensky poistit a sama si platit poistne a teraz sa uz musi platit cely balik....
@dena1973 noo u nas niektori presli na zivnost a pokial som dobre rozumela prvy rok sa neplatia ziadne odvody, ale platia si iba poistenie, ale predpokladam, ze najnizsie ako sa len da.
Cize som sa rozhodla spravne, ze som ostala na tpp, dufam teda 🙂
Ale si velmi milucka taky nas strazny anjel ako tak citam, kazdemu vies poradit 🙂dakujeme 😉
@margotka23 Je to asi takto lepšie, lebo nemusíš si sama platiť poistné....Neviem akú máš mzdu, ale ak máš vyššiu ako je minimálna, tak je to lepšie ostať v PP ako si sama platiť DNP z minima a potom by si mala aj z toho minima platenú materskú......
@dena1973 ano mam vyssiu ako je minimalka, preto som este rozmyslala nad tou moznostou, ze si budem platit vyssie poiste, teda ak by som presla na tu zivnost, ale radsej ostanem pri tam kde som. Aj ked mi bolo prislubene, ze pri zivnosti mi aj plat zvyssia kedze to je pre nich vyhodnejsie, ale kedze planujem matersku teraz sa mi to aspon podla mojho uvazenia neoplati, mozno ked sa z tej materskej vratim,ale to je este daleko a Boh vie ako to vtedy bude a ci nebudem pracovat uplne niekde inde 🙂
dakujem dena a maj pekny den 🙂
@zalka Ahoj zalka, mozno trochu od veci otazka, ale tak pre istotu... Platim si od augusta DNP. Vymeriavaci zaklad som si dala cca. tych 1207, 80 plusminus. Nemeni sa mi nic na vyske mesacneho poistneho od 1.1.2015 ked mam taky vymeriavaci zaklad a ja som ho nijak nemenila, vsak? Dakujem vopred a prajem pekny vecer 🙂
@zalka dobry, ja som vam uz raz pisala, od 30. Januara si platim maximalne dnp po troch dnoch ma lekar vypisal na pn, chcem sa spytat ci staci obycajna pn alebo treba byt na rizikovom tehotenstve. Dakujem 😊
@dominika828 no ono je to jedno, lebo rizikové tehu je len názov pre PN ak dáva gyndoš. Pn ti môže vypísať aj obvoďák ak máš iné problémy ...
@zalka aha dakujem, pnku mi vypisal gynekolog 🙂 este sa chcem spytat ci budem dostavat vyplatene nejake davky a ak ano po akej dobe chodia ak som na pnke od 6.2. Dakujem 🙂
@dominika828 Ak je splnena podmienka 270 dni nemocenskeho poistenia, tak narok na PN vznikne. Ak je vsetko O.K., tak 1-krat by PN mala prist v marci 2015...
@dena1973 myslim ze je bola som zamestnana v kuse 18 mesiacov a predtym 6 na polovicny uvazok. Dakujem za odpoved 🙂
ahojte baby, mozno trocha hlupa otazka 😒 , ale prihlasujem sa 1 x takze si to chcem ujasnit. Na dnpo som sa prihlasila od 13. 2, prislo mi oznamenie zo soc.poist, ze vyska poistného je 434,45 eur. Chcem sa opytat, ci sa poistenie preratava na pocet dni al. sa plati rovnaka suma bez ohladu ci som prihlasena cely mesiac. Teda ci sa mam tu sumu preratat podla poctu dni al.mam zaplatit celu sumu a co v pripade kebyze v buducnost pojdem na pn , tiez platim cely mesiac i ked budem napr. polovicu mesiaca na pn ? 🙂 dakujem velmi pekne 🙂
OTÁZOČKA: ja možné, aby priateľ poberal materskú vymeranú z jeho príjmu a súčasne pracoval a ja by som sa doma starala doma o dieťa a poberala rodičovský príspevok ?????
@zalka Ahoj zalka! Opat sa na teba obraciam,s prosbou o radu. Bola som nezamestnana,koncom augusta som sa prihlasila na dnp,platila si z max.vym základu. Teraz som si nasla pracu.Ku dnu,ktory predchadzal nastupu do zamestnania som sa odhlasila z dnp (pre istotu,lebo som mala nemocenske aj dochodkove,aby obe zanikli v jeden den).Teda ak mi v jeden den zaniklo dnp a na druhy den vzniklo povinne poistenie zo zakona,tak sa to berie ako "plynule" a scitava sa to (pre potreby tych min.270 dni trvajuceho poistenia)? Alebo sa mi od prveho dna v zamestnani rata tych 270 dni od znova? Dakujem ti velmi pekne a prajem pekny vecer! ;)
Ahoj Zalka. Možem mi prosim poradit? Chcela by som sa teraz informovat,nakolko už mam v tom jasno že teraz som momentalne zamestnana od 23.1 2015 do 30.4 2015 a v minulom roku som pracovala 13.1 2014 do 22.5 2014 . Toto obdobie by sa mi malo započitat do dni na metrsku. Nakolko som momentalne tehotna a termin mam 30.9 2015 Tak by som sa chcela spytat,ked mi skonči pracovna zmluva 30.Aprila a nasledne na to sa prihlasim do socialnej poistovne ako dobrovolny platca na obdobie kedy splnim 270 dni /to budem musiet doplatit asi cca 2 mesiace/ bude mi vyplacana materska v maximalnej vyške? Moj prijem je z talianska kde v hrubom mam cca 1300-1400e. Viem že na max materske treba platit niečo cez 400e mesačne. Ale niečo som čitala že treba platit DNP 26 tyždnov v kuse? To už nestihnem ☹ Je možne že prijem z prace sa mi zrata a chybajuce dni do splnenia 270 si doplatim? Dakujem za odpoved

@margotka23 Súbežné nemocenské postenie (zamestnanie + DNP) už od 1.7.2014 nie je možné (je zrušené). Ak by si aj mala iné zamestnanie (ešte jedno zamestnanie), tak tam by si musela nazbierať tiež 270 dní nemocenského poistenia, aby sa ti mohlo platiť zo súbehu obidvoch poistení.
Ak by si ukončila terajšie zamestnanie a začala by si pracovať v inom zamestnaní (za predpokladu vyššieho príjmu), tak je potrebné odpracovať minimálne 90 kal. dní (bez PN, OČR), aby sa ti platilo z tohto posledného príjmu .....