Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@terina25 on @666peter666 je novodoby Spasitel on pomoze vo vsetkych temach od PN cez poistku po nárocne dieta a aj v skupine o svokrach...
normalne idem do kolien
prečo má byť poistenie hlúposť a nebudem tu písať inzeráty ak niekto bude mať záujem tak si to prečíta a osloví ma predsa o tom to tu je každý môže napísať svoju správu a ak sa stým nestotožňujete nevadí mi to je to váš názor a akceptujem to a to či niečo napíšem do skupiny svokra dieťa a či inej je hádam každého vec niesom spasiteľ ale aj tam sú ľudia prihlásený
prajem vám ešte pekný deň 🙂
@zalka Ahoj prosím ťa veľmi pekne o radu. Som študentka a DNP si platím od polovice septembra minulého roka(2014). Dokopy mám zaplatených už cca. 204 dní DSP. Doteraz som si to platila z minimalneho VZ okolo 140e.
Včera som zistila že som asi v 4.týždni tehotenstva. Chcela by som však čo najvyššiu materskú.Čo mám spraviť aby som dostávala materskú z najvyššieho VZ? Stačí sa teraz odhlásiť z DSP plateného z najnižšieho VZ formulárom FO a následne v ten istý deň prihlásiť na platenie z najvyššieho VZ 1236e (platiť budem okolo 430e mesačne)? Koľko týždňov(mesiacov) musím mať zaplatených dobrovoľného soc.poistenia z maxima pred pôrodom,aby mi vyrátali materskú práve z maxima? Tých 26 týždňov?
Ďakujem Maťa
@matazlata od posledného menzesu uplynuli 4 týždne? lebo tehu sa ráta od poslendého menzesu ...
a z DNP jeden den sa odhlásiť a od dalšieho prihlásiš .. nemôžeš sa odhlásiť a prihlásiť v ten istý den.
takže pondelok zrušíš DNP z minima a od utorka sa prihlásiš na DNP z max. 1236e ,,, a poistenie na max. MD musí trvať 26t ... tj. ešte potrebuješ zaplatiť čosi viac ako 2 mesiace a po získaní 270 dní poistenia môžeš ísť na platenú PN ...
@zalka áno, presne 4 týždne od poslednej menstruacie 🙂 som si to poctivo rátala tu: http://tehotenstvo.academy.sk/index.php?click=7
Super, ďakujem veľmi veľmi si mi pomohla. Nebola som si istá. Už sa len pobiť s tym FO.
Spravím to asi tak, že sa odhlásim k 31.3 (to este zaplatim cely marec z minima) a prihlasim sa z maxima od 1.4.
ešte raz ďakujem 🙂
@zalka ahoj ešte predsalen jedna otazka, prave vyplnam odhlasku lamem si hlavu ze ,,den zaniku,, mam dat 31.3.2015, ked este ten chcem zaplatit z minima a potom ked budem vyplnat prihlasku z maxima tak den vzniku dam 1.4.? dakujem 🙂
inak pri odhlaske musim vpisovat do poľa ,,odbobie a vymeriavaci zaklad DPOsoby znova datum vzniku NP DP aj PvN aj s vymeracimi zakladmi ako pri prihlaske?
dakujem 🙂
Ahojte,chcem poprosiť o radu,momentalne som na rodičovskej dovolenke,dcera ma 20 mesiacov.Od juna 2011 do marca 2012 som si platila DNP,oTEHOTNELA SOM v oktobri 2012 a od aprila 2013 som bola PN az do nastupu na matersku.Matersku som brala z DNPa po prechode na rodičovsky som bola PN AŽ DO 28.2 .2015 A chcem sa spytať pokiaľ planujeme druhe dieťa a otehotniem bude mi vyratana materska ako pri prvom z DNP alebo mam pockat nastupit po troch rokoch do prace,odrobit 270 dni a skusit otehotniet s druhym?Ďakujem
ešte doplním,že som stále zamenstnana u jedného zamestnávateľa ako pred prvým pôrodom a či sa da brať ta materska pri drhom rovnaka ako pri prvom cize aj DNP?
Ahoj @zalka chcela by som sa ta opýtat ako zaplatit Dnp , mam VZ 1153 za rok 2014 , skončila mi MD a som na RD išla som na PN a treba mi zaplatit 9 dni DNP ale neviem z akej sumy či z tejto čo mam VZ alebo vyššej ? neviem ako to je ked som bola z minima tak som musela platit potom viac kedže sa minimum zdvihlo , je to aj pri vyššim VZ alebo nie? Dakujem
@zabka1987 Aby sa jej počítal príjem iba zo zvýšeného príjmu (z vyššej mzdy), tak to by musela zmeniť zamestnanie....inak sa počíta, za celý predchádzajúci kalendárny rok (za predpokladu, že pracovala celý prechádzajúci rok).
Ak by nastúpila na materské v r. 2016, tak by sa jej bral príjem za celý rok 2015 (od 1.1.2015 do 31.12.2015), aj keby jej príjem bol zvýšený napr. od 1.5.2015 ...
Podmienka 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. pred pôrodom musí byť tiež splnená...
Ahojte! Chcela by som poprosiť o radu. Som len 2 týždne zamestnaná na PP a včera som musela ísť na pohotovosť pretože ma chytila hrozná obličková kolika. Dnes som bola u lekára a vystavil mi PN s tým, že bude trvať minimálne 3 týždne, pretože mi odporučil rozbíjanie kameňov a pobyt v nemocnici. Mám splnenú podmienku na vznik DNP z minima, keďže som bola za posledné 2 roky 270 dní dobrovoľne nemocensky poistená, tak som sa hneď v deň vzniku PN bola prihlásiť na DNP z minima. Pred nástupom do zamestnania som bola po RD nezamestnaná. Prosím vás o radu, bude mi PN rátaná len z DNP alebo budem mať nárok aj na PN zo zamestnania a v akej výške, keďže som odpracovala len spomínané 2 týždne? Budem mať teda nárok na súbeh z oboch poistení? Do zamestnania chcem nastúpiť čím skôr, nechcem byť zbytočne na PN, keďže som v skúšobnej dobe a nechcem aby ma prepustili.
Ďakujem za odpoveď!
Ahojte chcem sa spýtať ohľadom kamošky,ktorá bola na RD dovolenke do 16 decembra 2014, nastupila do zamestnania s tym,že je tehotná a v máji ide na materskú znova a chcem sa spýtať pred nástupom na prvú materskú mala vyčerpanú celú dovolenku čiže na prvú materskú nastupovala bez dovolenky a nabehla jej dovolenka počas toho ako bola na materskej a rodičovskej dovolenky?Lebo zamestnavateľ jej tvrdí že nie.Ďakujem
@bubulka722 kedže máš zamestnanie ... a je zakázaný súbeh DNP a zamestnania ... tak ťa nepoistili na nemocenské poistenie ... ale len dôchodkové .. a to aj počas PN platiť musíš ..
PN dostaneš len zo zamestnania ... takže pekne sa odhlás z DNP ...
@anett20 za RD nárok na dovolenku nemá, za MD áno.... len otázne je v ktorom roku a ako presné dátumy bola na MD či si tú dovolenku už nevyčerpala celú ako píšeš.

@666peter666 nudíš sa?nepíš do každej témy hlúposti.