icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

motylek17
16. apr 2015

Ahojte,prosim vas kolko vychádza materská pri platení tých 140 e DNP a kolko pri najvyssej???da sa platiť DNP a z polovičnej sumy???dakujem pekne

bubulka722
16. apr 2015

@zalka Odkedy platí zákaz súbehu poistení zo zamestnania a DNP? Ak som bola PN popri čerpaní z DNP mám nedoplatok v soc. poisťovni na dôchodkovom, alebo to je vlastne po novom? Odkedy to takto platí? Ďakujem!
Takže pri terajšej PN-ke budem mať vlastne nejakú nemocenskú a v akej výške?

zalka
16. apr 2015

@bubulka722 od 1.7.14 je zakaz súbehu DNP a zamestnania, DNP a SZCO poistenia, ...
PN je 55% z hrubej mzdy ... ak ju máš vyššiu ako 412e .. tak nemáš splnenú podmienku 90 dní zamestnania bez PN ... tak PN bude rátaná len z minima ...

dena1973
17. apr 2015

@danka66 co nie je mozne? Nerozumiem, pripomen resp. rozpis ....

danka66
17. apr 2015

@dena1973 pardon tento komentár nepatril vám ale @brunkaa 🙂

danka66
17. apr 2015

@dena1973 týkalo sa to toho ked si o materskú požiada muž

anett20
17. apr 2015

@zalka a koľko to vychádza dovolenky za tých 6 mesiacov materskej?Ďakujem

zalka
17. apr 2015

@anett20 nedá sa to takto povedať ... dôležité sú presné dátumy začiatku a konca MD

alexis14
26. apr 2015

Ahoj chcem sa este spytat,ze ked si chcem uplatnit tu podporu v nezam. z Dnpo, ci sa mi do toho zaratavaju aj dni pocas pn. Dnpo v nezam. Si platim od roku 2 011.Malo by mi to vyjst?

zalka
26. apr 2015

@alexis14 áno ak počas Pn si bola poistená aj v nezamestnanosti tak áno rátajú sa aj tie dni

alexis14
26. apr 2015

Ďakujem Ti.

alexis14
27. apr 2015

Ano bola som poistena počas Pn a vtedy sa žiadne odvody neplatia ani za poistenie v nezamestnanosti. Kamaratka si chcela vybaviť a vraveli jej, že musi mať zaplatených tých 730 dni. Tak si potom ani žiadosť nedala.

zalka
27. apr 2015

@alexis14 nemusí ... musí byť poistená 730 dní .. a poistenie plynie aj cez PN

alexis14
27. apr 2015

Tak je ako vraviš. Dnes mi to potvrdili na SP. Ďakujem.

silviabn
28. apr 2015

@zalka ahoj,chcem sa spytat,kolko je teraz min.VZ a max.MZ na PN.Som nezamestnana,a konecne aj tehotna,tak pojdem na PN.

zalka
28. apr 2015

@silviabn min. VZ 412
max. VZ pre max. PN, MD .. 1236e

motylek17
29. apr 2015

@zalka prosim ta mozem platit DNP aj z polovice sumy 1236 eur???? ci sa musi len z min. a max.???? ako sa potom vypocitava MD??? ak si zamestnany aj ked si nezamestnana??? dakujem....

zalka
29. apr 2015

@motylek17 MD sa ráta z VZ 65% ... VZ pre zamestnanca je hrubá mzda ak je splnená podmienka 90 dní bez PN a OCR, VZ pre nezamestnaného je to z čoho platí odvody ak je splnená podmienka 26t poistenia nepretržitého .. na čo sa prihlási ...
a môžeš sa prihlásiť na akúkoľvek sumu od 412-1236 eur ...

motylek17
29. apr 2015

@zalka teda ak budem zamestnana a poistena, tak mi pojde materska aj zo mzdy aj s DNP??? tak je???

zalka
29. apr 2015

@motylek17 od 1.7.14 je zakázaný súbeh DNP + zamestnanie ...
ak si zamestnaná nemôžeš mať DNP ... tj. žiadna MD zo zamestnania a z DNP súbežne ...
z každého poistenia z ktorého chceš MD treba 270 dní poistenia ...

motylek17
29. apr 2015

@zalka cize ak budem zamestnana, je mi zbytocne platit DNP, tak???

zalka
29. apr 2015

@motylek17 no jedna vec na nemocenské a poistenie v nezamestnanosti sa reálne ani neprihlásiš a dôchodkové platiť môžeš ale z toho nič teraz mať nebudeš ....

motylek17
29. apr 2015

@zalka chcela by som mat vacsiu matersku, cize ak pracujem, je mi zbytocne platit to, bo aj tak mat nebudem, chapem to dobre??? 😀 😀 😀 dakujem

zalka
29. apr 2015

@motylek17 nechápeš písanému?
ak si zamestnaná ... tak nemôžeš mať DNP .... prizvukujem nemôžeš a ked ho nemôžeš mať tak prečo a kde a čo by si chcela platiť? ked nemáš začo ....
ak chceš vyššiu materskú tak sa zamestnaj... môžeš mať 2-3 roboty kludne a z nich môžeš mať MD ... ak budeš mať splnenú podmienku 270 dní zamestnania z každého zamestnania za posledné 2 roky .....

alexis14
4. máj 2015

Chcem sa ešte spýtať, či to poistenie v nezamestnanosti plynie / započitavaju sa dni/ aj počas materskej, ked som bola naň prihlasena.Diki.

rula
6. máj 2015

Ahojte, už som tu dlho nebola, chcem sa spýtať, či je momentálne možnosť si zabezpečiť nejakú normálnu materskú a aké podmienky musia byť splnené ? Veeeeľmi ďakujem za odpoveď a pekný deň. 🙂

evittam
6. máj 2015

@rula Ak chces najvyssiu,tak bud sa zamestnat a mat HM 1200Eur alebo sa prihlasit ako dobrovolny platca a platit z max.VZ.

rula
6. máj 2015

Ďakujem. A ako dobrovoľný plátca je podmienka byť nezamestnaná, keď som tu čítala , že je zakázaný súbeh Zamestnanie+DNP ? Hm...

evittam
6. máj 2015

@rula No nemôzes byt aj zamestnanec a aj DNP,to zrusili.

rula
6. máj 2015

@evittam Škoda, kedysi to bolo naozaj jednoduchšie. Takže asi nič... To asi fakt najlepšie tým nezamestnaným...Ďakujem za odpoveď, ešte to tu trošku poštudujem. Pekný dník.