Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka Dik. Nevedela som ci musi byt poistenie nepretrzite. Takze mi staci platit 26 tyzdnov pred nastupom na matersku a dostanem materske. Ale este ma zaujima jedna vec. Po skonceni PP pojdem na urad prace a dostanem podporu na 6 mesiacov. (narok mi vznika). Ale ked otehotniem...tak po tych 6 mesiacoch ostanem bez prijmu a ako tehotna sa uz nezamestnam. Budem moct ist na rizikove cize na PN? Mam narok na neaku platenu PNku?
@mokuska1606 áno ked otehotnieš sa prihlásiš na DNP .. ak ed si to bude zdravotný stav vyžadovať tak pôjdeš na PN ...
@zalka este sa spytam. Budem si platit 26 tyzdnov nejakych 33% z min. VZ = cca 130 eur/mesacne. Potom mi vznikne narok na materske 65% z min. VZ= cca 280 eur. Ak to platit nebudem tak dostam hned iba rodicovsky cca 220 eur. Chapem tomu spravne? Pretoze ak ano tak sa mi to platit neoplati...
@mokuska1606 áno je to tak .. a RP je 203 eur nie 220e
akurát ak otehotnieš do 15 mesiacov od skončenia PP a prihlásiš sa na DNP a pôjdeš na PN tak nič platiť nebudeš, PN ti budú platiť ... a aj MD dostaneš ...
@zalka oni budu za mna platit to doplnkove? Ak pojdem na PN?
@mokuska1606 kto oni?
nikto nebude platiť ... ani ked si zamestnancom a si na PN tak nikto neplatí odvody ... tým pádom ani ked si na PN z dobrovolného poistenia tak nikto neplatí ale berie sa to ako platené
@zalka takze v pripade ze budem na PN tak nemusim platit to dobrovolne poistenie? Napr. prihlasim sa na dobrovolne...zaplatim povedzme 2x...potom pojdem na PN a uz nemusim nic platit kym bude trvat PNnka?
@mokuska1606 áno ak to stihneš do 15 mesiacov od skončenia PP ... lebo len dovtedy je splnená podmienka 270 dní poistenia za posledné dva roky ...
@zalka tak ti velmi pekne dakujem. Si zlata... Ked tak sa este ozvem ked to bude aktualne. Zatial dik este raz 🙂
@mokuska1606 rado sa stalo
@mokuska1606 ešte jedna vec ty teraz si nebola na RD?
@zalka Nie. Ja som momentalne zamestnana, ale PP mi konci 31.5.2015.
@zalka ahoj prosim ta poradis aj mne prosim 🙂 ak som zamestnana na dohodu a zamestnavatel mi chce dat zmluvu,ale nejak to natahuje a chcem otehotniet cim skor a predtym som nepracovala mam nejaku sancu ziskat matersku? A ak mi da zmluvu a pockam si 3 skusobne mesiace a potom im oznamim,ze som tehotna bude sa namna vztahovat 8 mesacna ochranna doba?
@mokuska1606 tak platí všetko čo som napísala
@malamargotka no máš to dopletené ... 8m ochrn. lehota platí pri skončení PP
ak ti prejde skúšobná doba .. tak ťa ako tehotnú zamestnávateľ nemôže prepustiť ...
@zalka a kebyze som otehotnela v skusobnej dobe? Tak radsej im to povedat az po 3 mesiacoch? Robim predavacku,cize brucho by mi v tejto cinnosti urcite casom prekazalo. Alebo je to jedno, kedze by som nemala 270 dni poistenia?
@malamargotka áno až po skúšobnej dobe
a do 270 dní by sa počítali aj dni na PN zo zamestnania
@zalka dakujem krasne 🙂 taka som uz z toho popletena,ze az
@zalka Este mam jednu otazocku. Je urcene ako dlho musim platit DNP kym pojdem na PN (napr. 2 mesiace, 90 dni atd.)?
@mokuska1606 nie je to určené
@zalka dakujem ti moc.
@mokuska1606 rado sa stalo
@zalka a kebyze uz som tehotna, ale este stale pracujem na dohodu, a ak mi uz konecne da moj zamestnavatel zmluvu tak tych 270 dni nazbierat nestihnem. Mam najaku moznost ako ziskat matersku? Asi nie,ze ? Alebo sa po skusobnej dobe dam vypisat na PN a aspon takto budem dostavat nejake peniazky, kedze vo v druhom trimestri by som v tomto prostredi uz nechcela pracovat.
@malamargotka z dohody nemáš platené poistenie nemocenské? pozri na pásku
nejde o to mať 270 dní u jedného zamestnávateľa, ani v kuse byť nemusia ... len je podmienka 270 dní poistenia za posledné 2 roky

@milluska nie ved som ti to písala