Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@malamargotka cize zistovala som si to na socialnej poistovni a pani mi povedala,ze v systeme mam 2 zmluvy a od- do na zmluve sa mi pocita aj nemocenske poistenie a vyslo mi to 159 dni. Cize ak mi daju zmluvu pockam si este 112 dni a pojdem na platenu PN az do porodu a potom sa mi uz bude vypocitavat materska? Kolegyna co je na zmluvu ma v hrubom 406 e,cize aj ja budem mat tuto sumu.
@zalka prispevok vyssie patril tebe
@malamargotka no tak dáko ... a áno MD je 65% z hrubej mzdy ...
@zalka a kedze dobrovolne poistit sa nemozem ani,ked pracujem na dohodu tak toto co som pisala vyssie je jedina poznost ako zistat matetsku,vsak? Inak by som musela dat vypoved a poistit sa a platit nepretrzite poistenie 26 tyzdnov?
@malamargotka áno presne tak
@zalka a uz dufam posledna otazka 🙂 Ak budem mat splnenu hranicu 270 dni (uz ked si budem platit DNP) mozem ist na PN a tym padom ho nemusim platit?
@malamargotka pri DNP áno,
pri zamestnaní môžeš ísť na PN hned
@zalka cize uz vazne poslesna uvaha. Ak by som dala vypoved platila si najvyssie DNP 4 mesiace dokial by som mala 270 dni a potom sla na PN, uz by som dalej tych DNP nemusela platit a mala by som najvyssiu matersku?
@malamargotka áno ak by si mala DNP 26t nepretržite k nástupu na MD ...
@zalka dakujem ti velmi pekne za tvoj cas a ochotu velmi si to vazim. V take dobre spravy som ani nedufala 🙂 kebyze robis financneho poradcu hned by som ta chcela.
@malamargotka 26t poistenia do nástupu na MD sa dá stihnúť len ak si tehu v 6-8týždni , od posledného menzes sa to ráta.
@zalka to by som natesnucko stihala. Dnes zasadne rodinna rada, ale tak ak to nestihnem tak aspon mi vyjde materska z platu,kedze zmluvu mi chu dat len cakaju na schvalenie prispevku od UP
@zalka Prosim Ta chcem sa opytat, momentalne nepracujem a ak by som si dala na socialke DNP napr. zaciatkom juna a trebars by som ochorela este v juni,ako je to potom? Musim si platit 270 dni aby som mala narok na PN a este aj keby som bola chora, kym nebudem mat tych 270 dni zaplatenych, musim platit ano?Dakujem velmi pekne🙂
@monika_nm a kedy ti končil pracovný pomer? alebo nerobila si na dohodu?
@malamargotka no len nie je možné mať súbeh DNP a zamestnanie na to nezabudni
@zalka bola som aj DNP poistena do minuleho augusta, potom od septembra do aprila som mala pracovnu zmluvu,ale dala som vypoved, tak preto sa pytam, ze ako to urobit,ale teda este uvidim, lebo sa mi nieco rysuje,ale tak uvidim ako to dopadne, viem, ze uz nesmie byt subeh, my planuje aj mimi,tak ale uvidime,dakujem krasne, pekny vecer🙂 🙂 🙂 🙂
Ahoj, Zalka, poprosím ťa o názor. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti z dobrovoľného poistenia, ktoré som medzičasom zrušila. O chvíľu mi podpora končí a neviem, či bude lepšie zostať nezamestnaná (už bez podpory) alebo prejsť len na rodičovský. Ide mi najmä o to, čo je pre mňa výhodnejšie z hľadiska poistenia. Neviem, aké poistenia a z akej sumy by za mňa platil štát, ak by som bola nezamestnaná. Ak sa nemýlim, na rodičovskej platí štát len dôchodkové tuším zo sumy cca 600 eúr. Čo myslíš, čo by bolo výhodnejšie? Ďakujem.
@zalka
@zalka ano viem aj by som presla na DNP tak by som dala vypoved, ale nakoniec si pockam na zmluvu, kedze je to velmi na tesno a este, by som z toho bola v strese ved je to vela penazi, ale dakujem este raz aspon viem,ze aj pocas dohody mi bezia dni nemocenskeho poistenia
@malamargotka ale len počas dohod y s pravidelným príjmom ...
s nepravidelným by nebežalo aj nemocenské poistneie
@zalka ano mala som pravidelny prijem a ako sa da zistit presne pocet dni? Lebo v socialnej poistovni mi povedali,ze si mam iba scitat dni z kazdej zlmuvy co maju v systeme a tie dni mam aj nemocenske poistenie
@malamargotka kalendárny dni spočítaš
@zalka ok tak potom to vychadza 🙂
@malamargotka to je super
ahojte
@zalka chcem sa spytat otazocku.
Od roku 2002 do roku 2012 som bola zamestnana, 05/2012 na UP, 12/2012 predlzena materska zo zdravotnych dovodov az do 05/2015. Zamestnala som sa 03/2015, ale bohuzial davam vypoved v skusobnej dobe ☹ Zistila som, ze som tehotna od marca ako som nastupila do prace. Termin porodu mam 20.12 2015. Keby som dala po 3 mesiacoch vypoved a prihlasila sa na DNP , mala by som narok na matersku? Ak by som sa po skonceni pracovneho pomeru prihlasila na DNP, zratavaju sa tieto poistenia do obdobia 270 dni? Neviem ci som to nenapisala ako talian 😅
Dakujem za odpoved 🙂
@zalka ahoj 🙂 už dávnejšie si mi poradila a po čase sa na teba obraciam opat s par otazkami.
Nevies mi prosim Ta poradit v tychto veciach:
DSP si platím uz od neceleho septembra. Zo zaciatku som si platila z minima a ked som otehotnela v 5tyzdni tehotenstva som presla na platenie DSP z maxima. Platím cca 412 eur. O mesiac uz budem splnat 270 dni poistenia. Kedze som studentka/doktorantka, chcela by som prejst na PN od jula. až do priblizne oktobra. Moje otazky preto su:
1. Budem mat narok na vyplacanie PNky od štátu ked som si platila DSP 270 dni? A kolko to priblizne vychadza. Neviem totiz ze ci mi to vyrataju z maxima ktore budem platit len 3 mesiace, alebo z minima ktore som platila cca6 mesiacov.
2. Bude za mňa štát počas PNky platiť odvody z maxima?
3. Dokedy bude za mňa štát platit DSP po narodení dieťatka?
4. čo všetko mi treba ako platkyni DSP a studentke vybavit pred nastupom na matersku?
5. A ešte posledná vec čo sa týka materskej, ako dlho sa vyplaca materska? som vydatá, tak viem ze tam je rozdiel medzi vydatou a slobodnou matkou v dlzke vyplacania materskej.
ĎAKUJEM veľmi pekne ak by si aspoň na par veci vedela odpoveď, veľmi by mi to pomohlo 🙂

@zalka pasku nemam ani s jednej dohody co som pracovala a ani v tejto nam ju nedavaju. Neda sa to zistit inak?