icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
13. máj 2015

@milluska nie ved som ti to písala

silviabn
13. máj 2015

@milluska
@zalka prave citam ten milluskin prispevok a nechapem preco nema narok na PN z DNP.Ved pise ze bola nepretrzite zamestnana od roku 2006 az do 2.1.2015. Ja si myslim ze by jej stacilo sa den pred PN prihlasit na DNP a ostatne dni sa jej prirataju zo zamestnania.Ci to uz tak neni?

mokuska1606
13. máj 2015

@zalka Dik. Nevedela som ci musi byt poistenie nepretrzite. Takze mi staci platit 26 tyzdnov pred nastupom na matersku a dostanem materske. Ale este ma zaujima jedna vec. Po skonceni PP pojdem na urad prace a dostanem podporu na 6 mesiacov. (narok mi vznika). Ale ked otehotniem...tak po tych 6 mesiacoch ostanem bez prijmu a ako tehotna sa uz nezamestnam. Budem moct ist na rizikove cize na PN? Mam narok na neaku platenu PNku?

zalka
13. máj 2015

@silviabn lebo bola na RD a PP jej skončil po RD preto nemá nárok na PN z DNP ... treba čítať všetko ...

zalka
13. máj 2015

@mokuska1606 áno ked otehotnieš sa prihlásiš na DNP .. ak ed si to bude zdravotný stav vyžadovať tak pôjdeš na PN ...

silviabn
13. máj 2015

@zalka aha,dakujem za vysvetlenie ....

zalka
13. máj 2015

@silviabn rado sa stalo ... 🙂

milluska
13. máj 2015

@zalka uz chapem aj ja dakujem 😉

zalka
13. máj 2015

@milluska rado sa stalo ... preto som ti písala o zamestnaní , tam stačí 90 dní odpracovať bez PN .. a od 91 dna môžeš ísť na PN i PN máš nárok i na MD je nárok ...

mokuska1606
14. máj 2015

@zalka este sa spytam. Budem si platit 26 tyzdnov nejakych 33% z min. VZ = cca 130 eur/mesacne. Potom mi vznikne narok na materske 65% z min. VZ= cca 280 eur. Ak to platit nebudem tak dostam hned iba rodicovsky cca 220 eur. Chapem tomu spravne? Pretoze ak ano tak sa mi to platit neoplati...

zalka
14. máj 2015

@mokuska1606 áno je to tak .. a RP je 203 eur nie 220e
akurát ak otehotnieš do 15 mesiacov od skončenia PP a prihlásiš sa na DNP a pôjdeš na PN tak nič platiť nebudeš, PN ti budú platiť ... a aj MD dostaneš ...

mokuska1606
14. máj 2015

@zalka oni budu za mna platit to doplnkove? Ak pojdem na PN?

zalka
14. máj 2015

@mokuska1606 kto oni?
nikto nebude platiť ... ani ked si zamestnancom a si na PN tak nikto neplatí odvody ... tým pádom ani ked si na PN z dobrovolného poistenia tak nikto neplatí ale berie sa to ako platené

mokuska1606
14. máj 2015

@zalka takze v pripade ze budem na PN tak nemusim platit to dobrovolne poistenie? Napr. prihlasim sa na dobrovolne...zaplatim povedzme 2x...potom pojdem na PN a uz nemusim nic platit kym bude trvat PNnka?

zalka
14. máj 2015

@mokuska1606 áno ak to stihneš do 15 mesiacov od skončenia PP ... lebo len dovtedy je splnená podmienka 270 dní poistenia za posledné dva roky ...

mokuska1606
14. máj 2015

@zalka tak ti velmi pekne dakujem. Si zlata... Ked tak sa este ozvem ked to bude aktualne. Zatial dik este raz 🙂

zalka
14. máj 2015

@mokuska1606 rado sa stalo

zalka
14. máj 2015

@mokuska1606 ešte jedna vec ty teraz si nebola na RD?

mokuska1606
15. máj 2015

@zalka Nie. Ja som momentalne zamestnana, ale PP mi konci 31.5.2015.

malamargotka
15. máj 2015

@zalka ahoj prosim ta poradis aj mne prosim 🙂 ak som zamestnana na dohodu a zamestnavatel mi chce dat zmluvu,ale nejak to natahuje a chcem otehotniet cim skor a predtym som nepracovala mam nejaku sancu ziskat matersku? A ak mi da zmluvu a pockam si 3 skusobne mesiace a potom im oznamim,ze som tehotna bude sa namna vztahovat 8 mesacna ochranna doba?

zalka
15. máj 2015

@mokuska1606 tak platí všetko čo som napísala

@malamargotka no máš to dopletené ... 8m ochrn. lehota platí pri skončení PP
ak ti prejde skúšobná doba .. tak ťa ako tehotnú zamestnávateľ nemôže prepustiť ...

malamargotka
15. máj 2015

@zalka a kebyze som otehotnela v skusobnej dobe? Tak radsej im to povedat az po 3 mesiacoch? Robim predavacku,cize brucho by mi v tejto cinnosti urcite casom prekazalo. Alebo je to jedno, kedze by som nemala 270 dni poistenia?

zalka
15. máj 2015

@malamargotka áno až po skúšobnej dobe
a do 270 dní by sa počítali aj dni na PN zo zamestnania

malamargotka
16. máj 2015

@zalka dakujem krasne 🙂 taka som uz z toho popletena,ze az

mokuska1606
16. máj 2015

@zalka Este mam jednu otazocku. Je urcene ako dlho musim platit DNP kym pojdem na PN (napr. 2 mesiace, 90 dni atd.)?

zalka
16. máj 2015

@mokuska1606 nie je to určené

mokuska1606
16. máj 2015

@zalka dakujem ti moc.

zalka
16. máj 2015

@mokuska1606 rado sa stalo

malamargotka
17. máj 2015

@zalka a kebyze uz som tehotna, ale este stale pracujem na dohodu, a ak mi uz konecne da moj zamestnavatel zmluvu tak tych 270 dni nazbierat nestihnem. Mam najaku moznost ako ziskat matersku? Asi nie,ze ? Alebo sa po skusobnej dobe dam vypisat na PN a aspon takto budem dostavat nejake peniazky, kedze vo v druhom trimestri by som v tomto prostredi uz nechcela pracovat.

zalka
17. máj 2015

@malamargotka z dohody nemáš platené poistenie nemocenské? pozri na pásku
nejde o to mať 270 dní u jedného zamestnávateľa, ani v kuse byť nemusia ... len je podmienka 270 dní poistenia za posledné 2 roky