Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Ahojte!
Priblížne v 12. týždni tehotenstva mamička, t.č. na rodičovskej dovolenke. V posledných 2 rokoch má 270 dní z DNP. Predpokladaný termín pôrodu 9. marec, alebo bude to cisárky o týždeň skôr. Už asi na max. VZ sa jej neoplatí sa prihlásiť, do nástupu na MD už 26 týždňov asi nestíha.
Aké možnosti by mohla ešte využiť z DNP, keby sa prihlásila.
niekedy v októbri 2012. Nakoľko v januári 2012 znovu sa prihlásila pri zmene zákona.
Zamestnankyňa na PP čaká bábäťko, predpokladaný termín pôrodu je 14.10.2013
Platila si aj DNP. Aj zo zamestnania, aj z DNP je poistená 270 dní v posledných dvoch rokoch.
Momentálne je na rizikovom tehotenstve.
Do konca mesiaca by mala nastúpiť na materskú.
Môže ukončiť nemocenské jeden deň z obidvoch poistení, a druhým dňom začať materskú z obidvoch?, alebo tam majú byť nejaké jednodňové rozdiely. Niečo som čítala na internete, ale už presne si nepamätám. Bolo to asi pri nástupe na materskú po rodičovskej dovolenke? 😨
@zalka ahoj, vidim ze v tejto problematike sa super orientujes, tak aj ja by som ta rada poprosila o radu ked mozem. som teraz v 4 mesiaci, planovany termin porodu mam koncom februara, a v poistovni mi pani vypocitala ze za posledne 2 roky mam zaplatene DNP 200 dni, takze mi treba doplatit. Nie som zamestnanec iba doktorand takze si neplatim ziadne odvody...nic. Do februara 2012 som bola narodicovskej dovolenke. Teraz neviem co robit, ci si zaplatit tych 70 dni od teraz, alebo cakat este? Lekar by ma dal aj na PN ale doteraz ked boli prazdniny som to nepotrebovala.....prosim porad ako vyjst z toho s co najvyssou materskou. dakujem velmi pekne
@jaruska74 hm... od kedy do kedy máš zaplatené to poistenie? hm? dátumy sú podstatné ... a čo sa týka DNP tak z toho môžeš mať už jedine len minimálnu MD ... akurát by ti hádam pomohlo sa zamestnať .. 90 dní neísť na PN .. a potom by bola MD rátaná z toho zamestnania ... ale hovorím podstatné sú dátumy .. lebo ak si bola poistená hlúpo tak k MD sa nedopracuješ.
@zalka prosim o radu, bola som DNP od 08/2010 do 01/2012 - kedy sa to hromadne rusilo. Medzitym som bola na MD od 05/2011 - maly ma dva roky, poberam este rodicovsky a pracujem na polovicny uvazok . Teraz som zistila, ze som tehotna, viem este nieco urobit, aby som mala aspon minimalnu matersku z DNP? Alebo sa mi vyrata uz len z polovicneho uvazku?
@zalka tie datumy presne neviem, ale v pondelok zistim, viem ze do augusta 2012 som si platila DPN a ta pani mi na zaklade toho vyratala ze k 13. januaru, kedy by som mala mat planovany nastup na matersku by to bolo cca 200 dni ( neratala k porodu,ale k nastupu, aby tam bola vyssia tolerancia,keby som rodila skor). zamestnat sa by nebol mozno problem, ale , je tam asi dost dolezite ze aky plat by som mala, ci nie?
to znamena ze teoreticky keby som sa zamestanala na 90 dni a mala by som plat v hrubom 1000 eur ( na odvodoch by to bolo cca 350 e mesacne) a materska by mi vysla 650e ? dobre to chapem?
@jaruska74 áno presne to to znamená ... ale zase nemysli si, že odvody sú len 350 e ... http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-c... lebo ty musíš pozerať aj na odvody zamestnávateľa ... čiže dokopy to na odvodoch výjde tak kolo 600-700 eur ...
ahojte, ja len technickú otázku ohľadom uhrádzania DNP (keďže som naposledy uhrádzala pred materskou):
menilo sa niečo? viem, že pri prevode cez IB zadávam šš kal. mesiac/rok. Je potrebné uvádzať aj niečo naviac? VS a účet so sumou je nerátam. Ďakujem.
Zienky vie mi niektora poradiť??
dnes som zistila ze som v 8tt tehotenstva.... DNP som si platila minuly rok do konca okt. od januara som na materskej.. a brala som aj tu vyssiu matersku.
da sa teraz prihlasit na DNP aby sa to oplatilo? vyjde mi niečo ak uz som tehu? či sa bude ratat este to čo som bola poist min rok?
dakujem za kazdu radu
@zalka , @jaruska74 @annon @gapa aj ostatnee
Zienky vie mi niektora poradiť??
dnes som zistila ze som v 8tt tehotenstva.... DNP som si platila minuly rok do konca okt. od januara som na materskej.. a brala som aj tu vyssiu matersku.
da sa teraz prihlasit na DNP aby sa to oplatilo? vyjde mi niečo ak uz som tehu? či sa bude ratat este to čo som bola poist min rok?
dakujem za kazdu radu
@verooonikka gratulujem ... áno dá sa prihlásiť na DNP ešte neuplynulo 15 mes. od zániku poistenia. Škoda mala si počas poberania MD sa prihlásiť na DNP nebola by si platila nič ... teraz počas RD už platiť budeš ak nebudeš na PN ... takže i na PN môžeš ísť

@charlize no technicky VZ vieš zmeniť po 26 týždnoch tj. po 6 mesiacoch ... ale vždy k prvému nasledujúceho mesiaca...
čiže ak ti to vychádza na september , tak n ajskôr môžeš zmeniť VZ k 1.10.13 ...
ak by si potom otehu napr. v decembri ... a šla na PN tak sa TI VZ bude rátať z priemeru toho maxima a minima ...
platíš veľa naozaj ... ale asi by som si max. VZ nechala do konca roka . .. a šla kus na mesiac na PN ... napr. a zmenila ho na min. od 1.1.14 .. v tom prípade sa ti bude brať celý rok VZ z maxima čo si platila v roku 2013 ... podlamna je toto lepšie riešenie ako to meniť teraz v septembri či oktobri ...