icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

adush123
6. aug 2013

@zalka takze mi to moc neovplyvni ci budem platit z min ci z max,, ako citala som 3krat tvoju odpoved, aby som pochopila 🙂 a vies mi povedat kolko mi vyjde PN a MD z max a aj z min?

zalka
6. aug 2013

@adush123 no kedže máš hrubú mzdu 800 euir a max. z čoho je PN alebo MD vyplácané je 1179 eur ... tak ak si založíš DNP z minima 393 eur +800 e tvoja hrubá mzda ... tak to je spolu 1193 eur čiže už máš nad maximum , čiže ty každopádne budeš mať max. PN a max MD:

adush123
6. aug 2013

@zalka ako to sa mi paci,,,🙂 nechcem vyzerat sebecky, viem ze je mnoho bab na tom zle,,,no potesila si ma 😀

adush123
6. aug 2013

@zalka a to ta doplacana suma sa mi vyrata z roho rozdielu? ci kolko cca budem platit nevies? este ta neotravujem mojimi otazkami?

zalka
6. aug 2013

@adush123 ved ti píšem prihlásiš sa na 393 eur pred nástupom na PN .. čiže ak vieš že pôjdeš na PN tak sa prihlásiš až potom ... za den sa platí 4,50 eur ... stačí ti den pred PN sa prihlásiť na DNP ... a kedže si si DNP platila do oktobra 2012 tak máš čas toto riešiť do decembra 2013

adush123
6. aug 2013

@zalka DAKUJEM!!!! si moc zlata!!! ja takymto veciam moc nechapem, ale takto po lopate uz ano 😉

zalka
6. aug 2013

@adush123 rado sa stalo

adush123
6. aug 2013

@zalka budes dobry clovek ked tak bezostysne pomahas!

zalka
6. aug 2013

@adush123 🙂

meritka
7. aug 2013

@zalka no nenahlasila som sa na DNPO lebo som zacala marodovať z hodiny na hodinu, začala som špiniť v 6 týždni tehotenstva a lekar ma nechal hned na PN-ke, takze teraz uz mi bude PN-ka vyplacana len klasicky? takze nikajo sa to co som si platila minuly rok neda zuzitkovat?

zalka
7. aug 2013

@meritka no hej len klasicky .. škoda že si to nestihla .. si hned mala s vypísanou PN utekať v ten istý den sa nahlásiť na DNP ... tak už len pomôže ked sa ti polepší .. aby ti lekár ukončil PN ty aby si sa vrátila kúsok do práce .. poistila sa DNP a šla na novú PN.

meritka
7. aug 2013

@zalka ked mna to v tom momente ani nenapadlo ze som si minuly rok platila, uplne som na to zabudla az po niekolkych dnoch ma to napadlo,takze nic z toho , ak by som v buducnosti tak staci sa nahlasit kolko len 1 den? nie je to tak ze musis urcite obdobie platit? a este sa opytam na matersku, ked by som chcela mat vyplacanu vyssiu tak ako by trebalo postupovat? este by som to stihala ? v marrci by som mala ist na MD.

zalka
7. aug 2013

@meritka no treba platiť alebo byť prihlásená 26t neviem či by si to stíhla v ktorom si teraz týždni? Lebo do 8t sa dá prihlásiť najneskôr na vyššie DNP .

meritka
7. aug 2013

@zalka no som v 6 tyzdni aspon tak by to malo byt podla lekara 🙂 takze este by mi to vychádzalo tych 26 tyzdnov ,takze ak by som zacala teraz platit potom by m vysla vyssia materska?

zalka
7. aug 2013

@meritka áno bola by vyššia .. ale nezabudni .. platí sa 33,15% resp. 35,15% z VZ ... a kedže nie si na PN z DNP tak by si to platiť musela ... takže toto by som ozaj riešila až ked by som ukončila PN čím skôr .. a začala novú o pár dní ... ale medzitým sa už prihlásila den pred PN na DNP z rozdielu maxima 1179 a hrubej mzdy v zamestnaní ...

meritka
7. aug 2013

@zalka ale ak sa to rata od poslednej menstruacie tak je to 8 tyzden , tak to uz sa asi nestiha

zalka
7. aug 2013

@meritka no hej od poslednej menštruácie sa ráta ... no hovorím teraz už nič .. len sa nezabudni potom poistiť na DNP ... pred dalšou PN ... a na tejto nebud až do n ástupu na MD ...

meritka
7. aug 2013

@zalka dakujem pekne

zalka
7. aug 2013

@meritka ako ešte by si sa stihla prihlásiť na DNP na max. MD .. ale trebalo by dlho platiť ... do vtedy kým by si neukončila túto PN , a nešla na novú ... :(

meritka
7. aug 2013

@zalka ja uz som z tych vsetkych zakonov mimo 🙂takze ak by som sa teraz nahlasila na DNP a platila si na vyssiu matersku tak az do porodu a potom po porode uz by som mala vyssiu matersku? a ak by som mala PN-ku az do porodu ( to dufam ze nebude treba ) tak PN by bola vyplacana klasicky nie z DNP ,ale ak by som ukocila PN a v buducnosti znova bola PN a platim si DNP tak mi bude PN vyplacana z DNP ale aj potom materska?

zalka
7. aug 2013

@meritka áno presne tak ... ak sa teraz prihlásiš a budeš prihlásená a platiť si to tak budeš mať nárok na max. MD ... ale to platenie je drahé ... hovorím to by bolo ideálne pre teba
ukončiť PN túto čo máš
prihlásiť sa na DNP z rozdielu max. 1179 a tvojej hrubej mzdy
a o pár dní ísť zase na PN ale PN si už dať vypísať zo zamestnania aj z DNP ...
no a takto ak by si ostala do nástupu na MD tak by si mala max. MD.

meritka
7. aug 2013

@zalka keby to bol clovek vedel skor 🙂 dakujem za vysvetlenie , tak uz nic stym teraz nenarobim

zalka
7. aug 2013

@meritka no teraz na to mysli pri ukončení PN ... dúfam, že nebudeš na PN až do nástupu na MD lebo potom DNP nevyužiješ.

diana2010
9. aug 2013

@zalka chcela by som ťa poprosiť o radu, pretože ako vidím, si naozaj zbehlá v týchto veciach 🙂 Kamarátka je v 8. tt, má splnenú podmienku platenia nemocenského poistenia 270 dní v období posledných dvoch rokov. Ak by sa išla dnes prihlásiť na DNP s maximálnym VZ a od pondelka, t.j. 11.8.2013 by bola PN, bola by jej vypočítaná PN z DNP z minima alebo z maima ? Ďakujem krásne za ochotu odpovedať 🙂

zalka
9. aug 2013

@diana2010 ak sa dnes prihlási a od pondelka pôjde na PN tak PN bude minimálna, a ak do dna nástupu na MD stihne byť poistená 26t ( čo ešte stíha len treba ustriehnuť dni ) tak MD bude maximálna.

diana2010
9. aug 2013

@zalka ďakuejm pekne... napadlo ma ešte, dostane maximálnu materskú aj v prípade, ak bude PN od toho pondelka, t.j. 12.8. 2013 až do dňa nástupu na materskú (za predpokladu poistenia DNP 26 t), čiže zaplatí vlastne poistné na DNP len
za 3 dni ?

zalka
9. aug 2013

@diana2010 áno dostane ... ak nezmenia zákony

diana2010
9. aug 2013

Ďakujem, si strašné zlatá a ochotná, hádam sa ti tá ochota v živote v dobrom vráti 🙂 Ešte raz ďakujem 🙂

zalka
9. aug 2013

@diana2010 rado sa stalo 🙂

charlize
11. aug 2013

@zalka ahoj, potrebovala by som velmi pekne poprosit o dalsiu dobru radu 🙂 Bola som DNP do feb 2012, zaniklo spolu s tymi zmenami. Prihlasila som sa feb 2013, platim z Max VZ. Teraz bude 6 mesiacov, pani zo SocPoist mi potvrdila, ze od sept. mam narok na Max PN. Vyzera, ze tak lahko neotehotniem, ako som predpokladala... je nejaka moznost, ze by som zmenila a platila teraz z min VZ? Ako casto je mozne menit VZ? Keby som od oktobra zmenila na min VZ, a nahodou otehotnela a nastupila na rizikove, stacilo by znova zmenit VZ na Max? Alebo by som nemala potom uz na Max narok?

Ide mi o to, aby som zbytocne nepreplacala dlho z Max VZ, keby sa mi nedarilo otehotniet, lebo dlhodobo PN sa teraz dostat neviem. Cize predpokladam, ze by som teraz platila z minima, a ked nahodou predsa otehotniem, zmenila by som znova na Max. Da sa to? A materska by bola potom z Max alebo nejaky priemer?

Dakujem velmi pekne, vazim si tvoju pomoc.