Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@adush123 ved ti píšem prihlásiš sa na 393 eur pred nástupom na PN .. čiže ak vieš že pôjdeš na PN tak sa prihlásiš až potom ... za den sa platí 4,50 eur ... stačí ti den pred PN sa prihlásiť na DNP ... a kedže si si DNP platila do oktobra 2012 tak máš čas toto riešiť do decembra 2013
@zalka ked mna to v tom momente ani nenapadlo ze som si minuly rok platila, uplne som na to zabudla az po niekolkych dnoch ma to napadlo,takze nic z toho , ak by som v buducnosti tak staci sa nahlasit kolko len 1 den? nie je to tak ze musis urcite obdobie platit? a este sa opytam na matersku, ked by som chcela mat vyplacanu vyssiu tak ako by trebalo postupovat? este by som to stihala ? v marrci by som mala ist na MD.
@meritka áno bola by vyššia .. ale nezabudni .. platí sa 33,15% resp. 35,15% z VZ ... a kedže nie si na PN z DNP tak by si to platiť musela ... takže toto by som ozaj riešila až ked by som ukončila PN čím skôr .. a začala novú o pár dní ... ale medzitým sa už prihlásila den pred PN na DNP z rozdielu maxima 1179 a hrubej mzdy v zamestnaní ...
@zalka ja uz som z tych vsetkych zakonov mimo 🙂takze ak by som sa teraz nahlasila na DNP a platila si na vyssiu matersku tak az do porodu a potom po porode uz by som mala vyssiu matersku? a ak by som mala PN-ku az do porodu ( to dufam ze nebude treba ) tak PN by bola vyplacana klasicky nie z DNP ,ale ak by som ukocila PN a v buducnosti znova bola PN a platim si DNP tak mi bude PN vyplacana z DNP ale aj potom materska?
@meritka áno presne tak ... ak sa teraz prihlásiš a budeš prihlásená a platiť si to tak budeš mať nárok na max. MD ... ale to platenie je drahé ... hovorím to by bolo ideálne pre teba
ukončiť PN túto čo máš
prihlásiť sa na DNP z rozdielu max. 1179 a tvojej hrubej mzdy
a o pár dní ísť zase na PN ale PN si už dať vypísať zo zamestnania aj z DNP ...
no a takto ak by si ostala do nástupu na MD tak by si mala max. MD.
@zalka chcela by som ťa poprosiť o radu, pretože ako vidím, si naozaj zbehlá v týchto veciach 🙂 Kamarátka je v 8. tt, má splnenú podmienku platenia nemocenského poistenia 270 dní v období posledných dvoch rokov. Ak by sa išla dnes prihlásiť na DNP s maximálnym VZ a od pondelka, t.j. 11.8.2013 by bola PN, bola by jej vypočítaná PN z DNP z minima alebo z maima ? Ďakujem krásne za ochotu odpovedať 🙂
Ďakujem, si strašné zlatá a ochotná, hádam sa ti tá ochota v živote v dobrom vráti 🙂 Ešte raz ďakujem 🙂
@zalka ahoj, potrebovala by som velmi pekne poprosit o dalsiu dobru radu 🙂 Bola som DNP do feb 2012, zaniklo spolu s tymi zmenami. Prihlasila som sa feb 2013, platim z Max VZ. Teraz bude 6 mesiacov, pani zo SocPoist mi potvrdila, ze od sept. mam narok na Max PN. Vyzera, ze tak lahko neotehotniem, ako som predpokladala... je nejaka moznost, ze by som zmenila a platila teraz z min VZ? Ako casto je mozne menit VZ? Keby som od oktobra zmenila na min VZ, a nahodou otehotnela a nastupila na rizikove, stacilo by znova zmenit VZ na Max? Alebo by som nemala potom uz na Max narok?
Ide mi o to, aby som zbytocne nepreplacala dlho z Max VZ, keby sa mi nedarilo otehotniet, lebo dlhodobo PN sa teraz dostat neviem. Cize predpokladam, ze by som teraz platila z minima, a ked nahodou predsa otehotniem, zmenila by som znova na Max. Da sa to? A materska by bola potom z Max alebo nejaky priemer?
Dakujem velmi pekne, vazim si tvoju pomoc.

@zalka takze mi to moc neovplyvni ci budem platit z min ci z max,, ako citala som 3krat tvoju odpoved, aby som pochopila 🙂 a vies mi povedat kolko mi vyjde PN a MD z max a aj z min?