Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka prosiim ta ja by som si chcela overit,ci som vsetko pochopila spravne,cize pracujem na dohodu a do 270 dni mi chyba 115 dni,ale uz som tehptna.ak mi v najblizsom case nedaju zmluvu tak si pockam co najdlhsie,aby mi nabiehali dni poistenia potom dam vypoved a prihlasim sa na DNP to si budem platit aspon dokial dovrsim 270 dni poistenia a potom pojdem na PN,ktora uz bude/ nebude platena a materska sa mi vypocita z min.vymeriavacieho zakladu co je 412 e?
@zalka mozem este jednu otazocku? keby som chcela max. matersku, kolko by som si musela platit DNP? alebo ako to prosim ta je?stacilo by mi nazaciatku platit minimum a potom maximum? tam musi byt tusim 26tyzdnov platenia, neviem ci je to tak. 🙄
zatial to mam takto: od 16.5 2015 som zamestnana do 30.6 2015, potom davam asi vypoved. ako by som to pls mala riesit ak chcem dostavat nejaku vyssiu matesku? Den porodu mam zatial podla posledneho sona 22.12 2015.
Dakujeeem za ochotku a trpezlivost 😉
@oro ak chces max z dnp musis platit ten max. cca 400 e 26tyzdnov nepretrzite a zvysok ti uz odpovie zalka 🙂
Prepáčte, dá sa dobrovolne pripoistiť aj keď som riadne zamestnaná ? Plánujeme druhé babatko a chcela by som sa nejak poistiť pre prípadnú PN a taktiež navýšiť si materskú . Na soc. poisťovni som dostala odpoveď že to nie je možné nakoľko som zamesntaná , takže už nemocensky poistená. Ako to vlastne mám chápať? ďakujem krásne za radu .
@malamargotka ak na PN nastúpiš ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, napr. na 271 deň tak PN platená bude ... a aj PN aj MD bude z minima
@oro nárok na MD je len v tom prípade ak je splnená podmienka 270 dní poistenia ... to je 9 mesiacov .. pracuješ od mája nespomenula si nič čo bolo predtým či si robila alebo čo ... takže ak si náhodou vôbec nerobila tak nárok na MD mať nebudeš ...
@spachtosko5 od 1.7.2014 je zakázaný zákonom súbeh dobrovolného poistenia a povinného poistenia, ty si povinne poistená zo zamestnania takže nemôžeš sa dobrovolne poistiť ...
@zalka dakujem si poklad :-*
@malamargotka rado sa stalo
@zalka ja viem, ze keď nebude splnena podmienka 270 dní, tak nic nedostaneme, preto som sa pytala, či keď si zacnem platit DNP, či sa tieto poistenia zratavaju. Predtym som bola na predlzenej RD zo zdrav. dovodov.
Takže keď si budem platit tych 400 € do porodu, tak tu matersku dostanem? Toto mi nie je moc jasne 😅
@oro na to aby si dostala max. MD musíš platiť 26t nepretržite z max. VZ ... a musíš túto podmienku splniť do nástupu na MD ...
a pozor nedá sa to urobiť tak, že ty sa rozhodneš nastúpiť na MD 3t pred pôrodom , lebo vtedy splníš podmienku 26t poistenia ... lebo SP ti prizná len mi nimálnu MD nakoľko podmienku 26t musíš mať splnenú 6t pred predpokladaným termínom pôrodu ... teda v riadnom termíne určenom na nástup na MD.
Preto DNP z maxima sa dá platiť a prihlásiť sa na to v 6 až 8 týždni tehu .. ráta sa od poslednej menzes... lebo neskôr to už nevýjde ...
rátaj so mnou 8+26+6 = 40 týždnov a toľko trvá tehu
@malamargotka dakujem za radu, si zlatá 😉
@zalka Prepáčte môžem od Vás radu ? Dá sa dobrovolné pri-poistiť aj keď som riadne zamestnaná ? Plánujeme druhé babatko a chcela by som sa nejak poistiť pre prípadnú PN a taktiež navýšiť si materskú . Na soc. poisťovni som dostala odpoveď že to nie je možné nakoľko som zamestnaná , takže už nemocensky poistená. Ako to vlastne mám chápať? ďakujem krásne za radu .
@spachtosko5 uz ti nato odpovedala vcera staci citat
@malamargotka jeeeej ďakujem , vôbec som si to nevšimla 🙂 @zalka ´dakujem krásne za odpoveď , no žiaľ keby to chceli zmeniť :(
@spachtosko5 rado sa stalo, to sa už veľmi ťažko zmení ... MD si zvýšiš aj dalším zamestnaním ... popri hlavnej práci ... na dohodu ... ak získaš 270 dní poistenia
@zalka ak môžem ešte, materská sa ráta ako 65 % z hrubého príjmu za aké obdobie ? Ďakujem
@spachtosko5 ak si bola zamestnaná dlhšie ... teda celý min. rok ... tak sa ráta z príjmov z minulého roka
Ahojte baby potrebujem poradit teraz som na PN a platia mi aj zo zamest. aj z DNP, lenže som zistila že som tehotná ako mam postupovat v takomto pripade aby my aj nadalej vyplacali z obidvoch. neviem či sa ukonči ta terajšia a vypisuje sa nová s inou diagnozou a bude my to platit,že pokračujem al. sa len niečo pripíše na tu povodnú. Nechcela by som prísť o peniaze nevedomosťou..Ďakujem
Ahoj zalka, prosim chcem sa opytat dala som sa DN poistit z max. teraz maj,jun/2015 a sucasnte som bola PN pocas celeho poistenia a prislo mi z poistovne ze to musim zaplatit asi 600e. To uz neplati ze sa DNP pocas PNky neplati? Som SZCO ale odvody este neplatim. Vopred dakujem...

@matazlata
tým prešla znamená, že si zrušila DNP a založila nové z maxima?
1) áno ... PN je 55% od 4 dna z VZ ... pri maxime cca 660e mesačne
2) áno ak budeš stále prihlásená na DNP
3) do skončenia MD ..
4) žiadosť o materské z DNP
5) MD sa vypláca 34 týždnov , osamelej matke 37 týždnov, to že si slobodná neznamená že si osamelá. osamelá je taká čo žije sama ...