icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
9. dec 2015

@martina117cd no do poistenia 270 dní sa ráta ukončená RD ... ale ak by si otehotnela potom a nemala si 270 dní odpracovaných a dala by si výpoved tak do 270 dna poistenia od RD by si nemohla ísť na PN z DNP ... ale zase sa to dá ináč poriešiť ... ja by som neplatila ... teraz ... myslím

martina117cd
9. dec 2015

@zalka teraz sa v tom strácam ja. Výpoveď určite nechcem dať. V práci som spokojná. Len by som z práce odišla znovu na rodičovskú a potom si ešte platila DNP. Ale ukončená rodičovská je aj vtedy, keď začína nová MD, nie? Tak by to zarátať hádam mali. Alebo si mala iný nápad?

martina117cd
9. dec 2015

rodičovskú mám nárok do februára 2017. A keby som už bola tehotná, tak som v ochrannej dobe, nie? Len splniť tú podmienku 270 dní.

zalka
9. dec 2015

@martina117cd aha ... tak je zbytočné ti platiť DNP ... lebo je zakázaný súbeh DNP a povinného poistenia .. tj.
zákaz DNP + zamestnanie
zákaz DNP + SZCO ...
čiže MD si už nezvýšiš tak ako kedysi bohužial ...

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Ale na rodičovskej dovolenke platiť DNP môžem aj keď som zamestnaná, lebo vtedy nemám povinné poistenie platené od zamestnávateľa. Ovšem ak sa vrátim do práce, tak už nebudem môcť. Preto chcem otehotnieť ešte počas rodičovskej, prípadne sa vrátiť na rodičovskú potom.

zalka
9. dec 2015

@martina117cd nechápeš... automaticky ak sa vrátiš do práce ti DNP zanikne ... a ani nárok na MD z neho mať nebudeš ani PN ..
a ak by si otehu počas RD ... tak nástupom na MD sa ti obnoví poistenie ... tj. dojde zase k zániku DNP .. tj. nebude nárok na MD ani PN :..

martina117cd
9. dec 2015

@zalka To je asi pravda, tak to ma nenapadlo. Takže teraz aspoň viem, že to nebudem zbytočne platiť. Aj to je cenný poznatok. Ďakujem Ti.

zalka
9. dec 2015

@martina117cd nemáš zač ... ako platiť môžeš .. ale MD si zvýšiš jedine tak, že potom sinájdeš v súbehu aj druhú prácu ... a tie dni DNP sa ti pripočítajú k druhej práci ... len tak sa to dá použiť ináč nijak

stanka28
9. dec 2015

@zalka
Ahoj Zalka, chcem sa opytat, bola som zamestnana za obdobie z pred dvoch rokov, mam odpracovanych 260 dni, teraz som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, cize nie som nemocensky poistena. Mozem sa prihlasit na DNP a doplatit tych 10 dni NP?

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Už len jedna vec, na PN ale počas rodičovskej môžem byť, nie?

zalka
9. dec 2015

@stanka28 ak ti poistenie skončilo pred menej ako 460 dn ami áno... ak si bez poistenia viac ako 460 dní tak nie ... lebo to treba nanovo 270 dní poistenia

@martina117cd áno to môžeš

martina117cd
9. dec 2015

Ďakujem Ti za všetky rady. Ohľadne tej druhej práce sa Ti ešte môžem ozvať? Aby som vedela, ako si tú materskú zvýšiť? Teraz už musím utekať k malej. Ešte raz ďakujem 🙂
@zalka

zalka
9. dec 2015

@martina117cd 2 práca tak ako DNP ... rado sa stalo

stanka28
9. dec 2015

@zalka poistenie mi skoncilo 22.10.2015, teraz som zistila ze som tehotna, tu co som si citala co si radila predtym, ak by som isla na PN, tak staci den predtym sa DNP? Budu sa mi pocit dni nemocenskeho poistenia? A DNP sa pocas PN neplati?

zalka
9. dec 2015

@stanka28 aké poistenie skončilo 22.10. skončil ti PP ...
skončil a máš 270 dní ... alebo skončil ti PP po skončení RD?

stanka28
9. dec 2015

@zalka Mozem zostat DNP na PN az do nastupu na matersku?

stanka28
9. dec 2015

@zalka skoncil PP nie po RD, bola som predtym PP zamestnana aj na dohodu, takze, ked som tdlefonovala na soc.bolo mi povedane, ze mam 260 dni NP. Ze, ked nastupim na MD do 1.9.2016 tak sa mi to bude pocitat

zalka
9. dec 2015

@stanka28 tak potom áno môžeš sa prihlásiť na DNP a po 10-11 dnoch ísť na PN ... počas PN neplatíš odvody, a PN dostaneš ...
ak si v 6-8 týždni tehu,
tak na max. MD sa prihláš z VZ 1236 eur .. platí sa 35,15% z VZ...

stanka28
9. dec 2015

@zalka este ma teraz napadlo, ak by som sa prihlasila na DNP z Maxima hned isla na PN, splnila podmienku DNP 26 tyzdnov pred nastupom na matersku, mohla by som mat narok na najvyssiu MD?
Pritom pocas PN by som poistenie neplatila?
Dakujem velmi pekne 🙂

stanka28
9. dec 2015

@zalka Dakujem pekne, co to znamena ze pn dostanem ak som 6-8 tyzdni? Ze PN zacne socialka vyplacat az, ked budem v 6 tyzdni?

zalka
10. dec 2015

@stanka28 nie
ak si v 6-8 týždni tehu ráta sa od poslednej menzes... tak sa môžeš prihlásiť na maximum ... a potom po 11 dnoch môžeš ísť na PN ... a v čase nástupu na MD ... budeš mať splnenú podmienku 26t nepretržitého poistenia DNP ... tak dostaneš max. MD ... ale PN každopádne minimálnu.

ejbyk
10. dec 2015

@zalka mozem sa opytat? zda sa ze sa v tom vyznas dobrej...ja som momentalne v 7tt a este pracujem, mohla by som si teda opytat ze ak by som prihlasila na DNP teraz a teoreticky isla na PN od januára mala by som nejaké zvýchodnenie? kolko by sa asi platilo ked mam prijem v čistom cca 600 € a pn by sa mi nijak nekratila?
dakujem ti krasne za pomoc

ejbyk
10. dec 2015

@zalka a este som zabudla napisat ze odpracované mam takmer 2 roky ale som este stale na dobu urcitu a zmluva mi konci 30. 4. 2016, čo ak budem PN tak mi ju zamestnávatel takmer urcite nepredlzi.
Ďakujem krásne

zalka
10. dec 2015

@ejbyk na DNP zabudni nič ti to nedá, a navyše je zakázaný súbeh DNP + zamestnanie ...
a ak sa po skončení PP prihlásiš na DNP tak si zrušíš ochrannú lehotu zo zamestnania .. a dostaneš MD mininálnu namiesto MD z platu ...

ak by ti nepredlžil PP, tak ak sa ti bude dalo potom ukonč PN, prihlás sa na UP, po pár dnoch chod na novú PN a potom MD, a po MD chod na UP dočerpať podporu a tvoj partner za ten čas nech požiada o RP.

stanka28
10. dec 2015

@zalka Dakujem velmi pekne, velmi si pomohla

zalka
10. dec 2015

@stanka28 rado sa stalo

martina117cd
10. dec 2015

@zalka Len som zvedavá, prečo si má stanka 28 platiť najprv tých 11 dní a až potom PN? nemôže ísť Pn hneď?

zalka
10. dec 2015

@martina117cd lebo ak by mala 260 dní tak PN nedostane aj keby šla hned na nu ... lebo nie je splnená podmienka 270 dní poistenia .. tak preto ... už chápeš?

martina117cd
10. dec 2015

@zalka na PN treba tiež splniť podmienku 270 dní? To neplatí len pre MD?

zalka
10. dec 2015

@martina117cd na PN z DNP treba mať splnenú podmienku 270 dní poistenia, na PN zo zamestnania, na PN zo SZCO z povinných odvodov .. nie je potrebná podmienka počtu dní poistenia,
na MD treba mať u každého z uvedených príkladov 270 dní poistenia