icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

martina117cd
10. dec 2015

@zalka Ty to máš riadne premakané. Ja som sa tým nezaoberala, keďže som zamestnaná. Takéto veci by ma ani nenapadli. Teda klobúk dole a ďakujeme za rady.

martina117cd
10. dec 2015

@zalka ešte sa chcem opýtať, lebo stále nechápem jednej veci. Kedy sa vlastne RD zaratáva do počtu odpracovaných dní pri DNP?

zalka
10. dec 2015

@martina117cd pri DNP RD nikdy len pri MD ...
ale po RD z DNP nie je žiaden nárok na platenú PN ... ale po RD z DNP je nárok na MD ak počas RD trvalo zamestnanie ... a po RD skončil PP

martina117cd
10. dec 2015

@zalka takže ukončená RD vždy znamená,že PP u zamestnávateľa trval aj po skončení RD, ale pri zaratávaní pre účely MD je už ukončený? A čo ak chcem aby mi obdobie bolo zarátané pre účely MD z druhého zamestnania? Aj vtedy musí byť prvý pracovný pomer ukončený? Asi som sa už zamotala. Prepáč, naozaj sa dobre vyznáš. Takéto zložitosti riešiť...

zalka
10. dec 2015

@martina117cd no už neviem na čo sa pýtaš .. sú to všetko hypotézy .. a nedá sa tých milion možností spomenúť

martina117cd
10. dec 2015

@zalka aj tak ďakujem. Si zlatá. Ozvem sa, až budem mať situáciu jasnejšiu. Ahoj

martina117cd
11. dec 2015

@zalka ahoj, chcela som sa ťa ešte opýtať. Ak som počas platenia DNP PN, pričom z neho čerpám dávku a potom sa odhlásim z platenia a počas PN znovu prihlásim s iným vymeriavacím základom, tak platí stále za mňa štát toto nové pripoistenie, alebo nie a musím si to zaplatiť sama aj počas trvania PN a čerpania dávky, ale teda z toho prvého prihlásenia?

zalka
13. dec 2015

@martina117cd ak dostávaš dávku .. tak neplatíš počas PN z DNP odvody ...
ak dávku nedostávať tak platíš
a je jedno na aký VZ si prihlásená ... ak to nie je na začiatku tehu z maxima

majrab
13. dec 2015

@zalka prosim ta nevies nahodou,ze ak sa dobrovolne poistim tak musim sa chodit hlasit na urad prace alebo sa mozem vyradit, kedze si platim cely poistny balicek? A este ak by som sa poistila to je jedno z akej sumy a sla by som na PN, pre tehotenstvo tak to budu nejak posudzovat, ci mi daju davku PN alebo ju davaju automaticky vzdy ,ked je PN? A platit staci mesiac?

zalka
13. dec 2015

@majrab hm... no tak ked si na UP tak ti štát platí odvody do ZP
a ty ak sa poistíš ... tak si platíš len SP ... ak by si si platila ZP tak to by si platila dalších 60,06e naviac ...

ak nie je splnená podmienka 26t poistenia nepretržitého .. tak je MD aj PN minimálna bezohladu na to na akú výšku je človek prihlásený
ak je poistený dlhšie ako 26t poistený enpretržite .. tak MD aj PN je rátaná z výšky na akú je prihlásený

majrab
13. dec 2015

@zalka aha lebo pracujem na dohodu, ale nejak sa zo zmluvou neponahlaju...a ked by som bola tehotna radsej by som chcela byt doma ako v praci ( obcas zima, stres, prievan atd) a kedze uz som mala nejake problemy tak by mi doktor dal PN hned. Tak by som nechcela byt doma len tak "naprazdno".

zalka
13. dec 2015

@majrab no to potom dohodu ukončiť ... a založiť DNP lebo ináč DNP mať nemôžeš

majrab
13. dec 2015

@zalka este posledna otazka ak ukoncim dohodu a potom sa poistim z maxima a o tyzden pojdem na PN potom zaplatim len ten tyzden a potom uz platit nemusim?

zalka
13. dec 2015

@majrab ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia tak áno .. počas PN odvody neplatíš ... a PN dostaneš zaplatenú

martina117cd
13. dec 2015

@zalka prepáč, nejak som si nevšimla, že si mi odpovedala. Takže toto nové prihlásenie DNP sa stále berie ako to, z htorého sa čerpá dávka? Nevadí ak sa odhlásim a znovu prihlásim počas PN? Ja len potrebujem zmeniť vymeriavací základ a ešte neuplynulo 6 mesiacov. Takže inak sa to nedá. Len by som potom nerada platila pripoistenie počas Pn, ak tak urobím. Ďakujem Ti. (ide teda o to, či to berú ako pripoistenie, z ktorého sa čerpá dávka, alebo nie, ak mi teda rozumieš)

zalka
13. dec 2015

@martina117cd ak máš PN z DNP .. je jedno či zrušíš a založíš nové ... stále je to DNP ... a ak dostávaš dávku z DNP tak ho neplatíš ...

majrab
13. dec 2015

@zalka ano mam splnenu podmienku 270 dni. Velmi pekne dakujem 🙂

zalka
13. dec 2015

@majrab rado sa stalo

julkal
13. dec 2015

@zalka na rodičovskej
PZ bola ukoncena 15.09.2015

zalka
13. dec 2015

@julkal prepáč napíš aj pointu .. netuším o čo ide ... a príspevok neviem nájsť

martina117cd
14. dec 2015

@zalka ďakujem, tak to je dobrá správa

zalka
14. dec 2015

@martina117cd no len neviem súvislosti ... a aby ti taká zmena DNP aj pomohla ... k niečomu

martina117cd
14. dec 2015

@zalka Ahoj, ešte sa chcem niečo opýtať. Minule si mi radila, že ak som na rodičovskej a som zamestnaná, nech si dám druhé zamestnanie namiesto DNP. Lebo na MD by som potom z DNP nemala nárok.
Prvá vec, ktorú sa chcem opýtať je: Nevyplatili by mi MD z DNP ani vtedy, ak by mi poistenie skončilo v ochrannej dobe ako tehotnej. Ja viem, že na MD sa mi automaticky obnoví pracovný pomer, ale predsa - nedali by mi dávku, keďže by som bola v ochrannej dobe aj z DNP?
A druhá vec, ak by som bola pripoistená okrem zamestnania aj na dohodu, tam ochranná doba po ukončení nie je? Lebo do pôrodu by sa mi druhá práca nepodarila potiahnuť. To by som nemohla robiť až do nástupu na MD. Som totiž riziková, už raz som potratila a druhú zmluvu na normálny pomer mi nikto nedá
Ďakujem

zalka
14. dec 2015

@martina117cd nie nevyplatili , lebo DNP by ti ukončili automaticky den pred ... tj. obnovením poistenim zamestnania by sa ti zrušila OL z DNP ... takže nie nešpekuluj nedá sa to tak

a aj z dohody vznikne OL ... samozrejme ... pozor na to aby dohoda trvala dlhšie ako nástup na MD zo zamestnania ... teda minimálne do nástupu na MD ...

martina117cd
14. dec 2015

@zalka zmena DNP mi nepomôže - jedine k tomu, aby som po ukončení marodky menej platila. Dala som si zbytočne vysoký vymeriavací základ, keďže nechcem platiť vkuse 6 mesiacov - na to nemám peniažky 🙂 . Ďakujem za rady.

zalka
14. dec 2015

@martina117cd rado sa stalo

martina117cd
14. dec 2015

@zalka Ešte jedna vec. A čo keď mi zamestnávateľ ukončí dohodu v skúšobnej dobe, alebo ešte skôr ako stihnem oznámiť alebo zistiť, že som tehotná? Bude mi potom plynúť ochranná lehota 8 mesiacov a dostanem z tejto dohody MD?

zalka
14. dec 2015

@martina117cd ak sa ti po skončení dohody ... obnoví poistenie kvôli RD zo zamestnania ... tak nie nárok na M D z dohody mať nebudeš

ak ti dohoda skončí napr. nástup na MD je 15.5.16 a dohoda ti skončí 15.5.16 tak nárok mať budeš ... ak skončí skôr tak nebudeš lebo nebudeš mať OL lebo sa ti zruší obnovením poistenia zo zamestnania ... ved ti to píšem

martina117cd
14. dec 2015

@zalka Aha, no nepochopila som to hneď, že aj na dohodu sa vzťahuje to isté ako na Dnp. Myslela som, že tam to nie je možné kvôli tomu zákazu súbehu zamestnania a DNP. Ale som to chápala tak, že súbeh zamestnania a dohody je možný. Ale teda teraz už viem, že sa to tak nedá. Ďakujem pekne ešte raz

evittam
14. dec 2015

@martina117cd A možno trošku mimo - ale ty máš dohodu so skúšobnou dobou?! A súbeh zamestnania a dohody je možný -môžeš mať zamestnaní a dohôd koľko chceš, len ak chceš z každého MD, tak musíš mať z každého splnenú podmienku 270dní NP pred pôrodom za posledné dva roky....