Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@martina117cd áno ukončené DNP sa ráta do podmienky 270 dní za posledné dva roky
@zalka aj iná dohoda však? Ďakujem
@zalka mozes prosim ta aj mne poradit, ja viem tak ze ked pocas zamestnania - pracovny pomer na dobu neurcitu otehotniem, tak mam narok na matersku dovolenku aj ked by pracovny pomer predcasne skoncil. pokial mam odrobenych 270 dni za posledne 2 roky a v case trvania pracovneho pomeru otehotniem.po ukonceni pracovneho pomeru mi plynie ochranna doba 8 mesiacov, ze dovtedy mam porodit.aspon tak mi povedali na socialke. tu citam nieco v tom vyzname ze ochranna doba nie tak som teraz zneistela.dakujem za odpoved.
@martina117cd áno
@martina117cd Tak teraz tomu nejak nerozumiem - reagovala som na tvoj príspevok, že čo ak "zamestnávateľ ukončí dohodu v skúšobnej dobe".....A teraz tvrdíš, že žiadnu dohodu nemáš???!!! 😒
@evittam premýšla ako si zvýšiť prípadné MD ... lebo súbeh DNP a zamestnanie je zakázaný .. a ona si DNP platila niekedy ...
tak jediná možnosť ako vôbec ešte využiť toto DNP je to že si nájde druhé zamestnanie alebo dohodu ... toto riešila ...
ale teraz ma napadlo defakto pri dohode alebo dalšom PP sa OL berie ináč tam musíš ale z OL porodiť skôr ako 6t ... vtedy MD bude, ak porodíš neskôr ako 6t od nástupu na MD tak MD nebude z OL ... @martina117cd
@zalka tak teraz som už z toho jeleň. Veď MD dávajú 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom. To ešte budú sledovať, či som porodila načas, alebo deň po termíne?
@martina117cd áno presne tak, baby si kvôli tomu striehli na dátumy a ak hrozilo, že bude dieťa narodené skôr tak si dávali vyvolávačky pichať ...
@zalka tak to by som nerobila. Neviem ako by som presviedčala doktora, aby mi pichol vyvolávačku. Radšej by som sa na tie peniaze vykašlala, ako si dávať také niečo pichať zbytočne.
@zalka inak nechápem zmysel takéhoto zákona. Nevieš mi dať prosím paragraf? To by ma ozaj zaujímalo 🙄
@martina117cd preto hovorím aby poistenie trvalo aspon do nástupu na MD ... potom sa to už nerieši ak skončí PP alebo dohoda počas MD .. pred pôrodom
@martina117cd §§ ti nedám .. hladaj zákon o sociálnom poistení , a študuj ... toť to začalo platiť po prvom zemetrasení čo s DNP spôsobil mihál ... a po poslednom čo spôsobila ficova vláda už ani to neplatí ...
@zalka no máš môj obdiv ako sa vyznáš. Ja som to najprv ale pochopila tak, že sa to sleduje, aj keď Ti dohoda alebo PP trvá aj do nástupu na MD, alebo po ňom. Teraz tomu ale chápem. Ďakujem
@martina117cd no ak trvá dohoda tak nemáš OL ... OL máš len ak je PP alebo dohoda ukončené 😝
@zalka veď áno, ja som už OL pustila z hlavy, keďže si mi radila mať dohodu minimálne do nástupu na MD. A potom som si to už neuvedomila, že píšeš o OL. No to je všetko jasné teraz. 🙂
Keďže sa tak vyznáš, tak sa ešte opýtam na jednu moju situáciu z minulosti. Predlžuje sa ochranná lehota po skončení PP o čas na PN? Napríklad na 5 -ty deň po skončení si PN. Po skončení PN máš ešte ochrannú lehotu 2 dni, alebo už nie?
Ešte raz ďakujem za čas
@zalka teraz ale uvažujem, vravela si ale, že OL z dohody skončí nástupom na MD, keďže sa obnoví pracovný pomer z rodičovskej. Dobre to chápem?
@martina117cd nestretla som sa s takou situáciou ...
@zalka Ahoj, ešte sa chcem opýtať na jednu vec. Čo sa týka nároku na PN z DPN, tak rozhoduje to, kedy PN vznikla, nie kedy bola vypísaná? Mne ju totiž doktorka vypísala deň vopred, od kedy mi ešte neplatilo DNP. Od druhého dňa som mala prihlášku a zároveň aj začiatok PN.
@martina117cd ako sa k tomu postavia na SP môžu ti ju zamietnuť ...
@zalka to dúfam nie. Zákon hovorí o začiatku PN, nie o dátume vypísania PN, nie?
@martina117cd môžu to brať v SP ako špekuláciu a dotlačiť dr. aby zmenila dátumy ...
@zalka Špekulácia je prihlásiť sa deň vopred a vybaviť si PN. Ale ja viem, že sa na to dá pozerať rôzne. Ja som sa pripoistila vtedy, keď viem, že to kôli PN potrebujem. 270 dní som si predsa zaplatila. To nie je špekulácia, umožňuje to zákon. Ďakujem Ti pekne za rady
@martina117cd vieš ja neviem ako zareagujú pracovníčky u vás... aké majú interné predpisy ... a ako sa na to budú pozerať .. len viem, že teraz každého dodrbávajú kvôli PNkám ...
@zalka ahoj prosím o radu ohľadom MD, nejak sa v tomto všetko neviem zorientovať. plánujeme babatko niekedy budúci rok, a rozmýšľam ako si trochu počas MD prilepšiť. viem, že súbeh MD a DNP už nie možný, som zamestnaná od zač. roku 2014, hrubú mzdu mám každý mesiac inú - robím v službách tak závisí od predaja raz je 420 e a inokedy 900e, priemerne to môže byť cca 850 eur. Rozmýšľala som nad ešte nad nejakou dohodou resp. čiastočným PP - a ešte MD sa počíta zo mzdy za posledný rok alebo dva? dakujeeem 🙂
@miroslava21 áno další PP ak bude trvať 270 dní tak ti z neho vznikne nárok na MD a MD si zvýšiš ...
@zalka ďakujem, čiže bude stačiť pp na ten rozdiel do max VZ, ktorý je okolo 1100 e? a som niekde počula, že sa bude už počítať príjem za posledné dva roky nielen rok, je to pravda?
@miroslava21 je to podla toho od kedy robíš ... nedá sa to tak zovšeobecniť ako si to napísala ..
a max. od januára je 1287 eur

@evittam nemam žiadnu dohodu. Len by som si chcela zvýšiť tú úbohú MD a rozmýšľam ako. Samozrejme aj prácou, keďže pripoistenie už nie je možné u zamestnaných - čo vnímam ako diskrimináciu. Nie som odborník, preto sa pýtam. Na dohodu som snáď ešte ani nerobila, preto zisťujem. A pomienku 270 dní musím splniť aj na jedno aj na druhé, viem. Len neviem, či sa tam môže započítať aj ukončené DNP. Poradíš mi ešte
@zalka ? Ďakujem